WordPress biztonsági mentés készítés több módszerrel

A WordPress biztonsági mentés készítés egyrészt a webhely biztonsága miatt fontos, másrészt a backup visszaállítása megelőzi az adatvesztést.
WordPress biztonsági mentés

WordPress biztonsági mentés készítés eltérő módszerekkel

A WordPress biztonsági mentés készítése kritikus fontossággal bír, ezért ajánlatos (sőt, kötelező!) tisztában lennünk a WordPress backup létrehozás menetével. Rengeteg idegességtől, problémától és költekezéstől ment meg minket egy helyesen elkészített biztonsági mentés. Igazából nem is olyan bonyolult, hiszen léteznek erre szolgáló bővítmények is. Nézzük meg, hogy mikor és miért érdemes biztonsági mentést készíteni, ezzel is biztonságban tartva weboldalunkat és személyes adatainkat.

1. Mi az a WordPress biztonsági mentés?

Egy weboldal biztonsági mentése (angolul backup) egy olyan biztonsági funkció, ami egy adott időpontban mentést készít a honlap egészéről, így a mentés pillanatában látható állapot bármikor visszaállítható, ha balul sülne el valami.

Néha olyan bonyolult és kockázatos munkálatokat végzünk, mint a WordPress frissítés vagy egy új tárhely szolgáltatóhoz való átköltözés, amik veszélybe sodorhatják hosszú évek munkáját. Ezért mindenképp készítsünk biztonsági mentést elsőként, és csak utána fogjunk ilyen nagyszabású műveletekbe.

Ezáltal a kiindulási állapotot könnyedén vissza tudjuk állítani és a WordPress weboldalunk is biztonságban lesz.

A biztonsági mentések sikeressége érdekében mindig teszteljük le, hogy megfelelően működik-e minden. Készítsünk próbamentéseket bizonyos időközönként!

Gazdálkodni kell a backupok számával is, hogy ne foglaljanak el túl sok helyet a webszerveren. Érdemes csak heti egy, vagy esetleg havonta néhány mentést készíteni a fájlokról, 1 hónapra visszamenőleg. Célszerű akkor időzíteni a WordPress biztonsági mentés készítést, amikor a legkisebb a webhely forgalma (hajnalban vagy éjjel).

Persze a biztonsági mentés visszaállítása magában hordozza annak a veszélyét, hogy adatokat veszíthetünk, ha egy korábbi állapotot töltünk be.

Például: éjfélkor készül biztonsági mentés a hosting részéről, majd délután egy hiba miatt szükséges lesz a backup visszaállítása. Ekkor viszont az összes megrendelés egy webáruház esetén elveszlik, ami éjfél után érkezett, mivel azok nem szerepelnek a biztonsági mentés verziójában.

Weboldal készítés

2. Mikor érdemes biztonsági mentést készíteni?

Minden olyan tevékenység megkezdése előtt célszerű a WordPress biztonsági mentés készítése, ami hatással lehet a webhely működésére. Például:

3. Biztonsági mentés típusok

A mentésre kerülő adatok jellegétől függően négy eltérő backup típusról beszélhetünk. Ezeket összegezzük most.

WordPress tárhely

1) Fájlok biztonsági mentése

Az alapvető WordPress fájlok (kivéve a wp-config.php fájlt), a sablonok és bővítmények fájljai, valamint a médiatárba feltöltött képek, dokumentumok kerülnek mentésre ebben az esetben. Célszerű például képek optimalizálása és tömörítése előtt elvégezni a fájlok biztonsági mentését.

2) Adatbázis biztonsági mentése

A weboldalhoz tartozó adatbázisban tárolt adatok (pl. WordPress beállítások, oldalak, kategóriák, termékek – WooCoomerce esetén, bejegyzések) és egyéb tartalmak mentése, amit a szerkesztőfelületen adtunk meg (a feltöltött fájlok és képek nem tartoznak ide). Különösen fontos HTTPS protokollra való átállás esetén az adatbázis biztonsági mentése.

3) Tárhelycsomag biztonsági mentése

A tárhelyünk irányítópultján (pl. cPanel) szintén készíthetünk biztonsági mentést az adatbázisról, fájlokról, tárhelycsomagunkról, levelezésünkről, e-mail beállításokról, PHP beállításokról.

4) Webszerver biztonsági mentése

Ilyenkor a teljes szerver mentése zajlik, beleértve a rajta tárolt adatokat, fájlokat, tárhelycsomagokat (pl. VPS tárhely). Ehhez csak a rendszergazdák férnek hozzá általában. Általában az a legjobb, ha a teljes honlapról készítünk biztonsági mentést.

4. Hogyan készítsünk WordPress biztonsági mentést?

Több módszer is létezik a WordPress backup készítésre, ezeket tekintjük most át.

4.1. Backup készítő bővítmények

WordPress weboldal esetén léteznek olyan kiegészítők, amiket WordPress backup pluginek néven emlegetünk, és néhányról szót is ejtünk hamarosan. A honlap tartalmairól készítenek biztonsági mentést, amit a Vezérlőpultról tudunk kényelmesen visszaállítani bármikor.

A bővítmények által készített biztonsági mentések előnyei:

 • Be tudjuk állítani, hogy mely mappákat ne mentse le (pl. cache mappa);
 • Egyszerűen kezelhető a backup készítésének folyamata (beállítások, letöltés, visszaállítás);
 • Szabályozni tudjuk a biztonsági mentés készítésének idejét és gyakoriságát;
 • Tárhelyen belül készülhet backup a fájlokról, az adatbázisról és a médiatárról is;
 • Az ingyenes bővítmények is képesek külső felhő tárhelyekre helyezni a mentést (pl. Dropbox, Google Drive, stb.).

A bővítmények által készített biztonsági mentések hátrányai:

 • Nem mindig lehet automatizálni;
 • Csak a számunkra szükséges backupot szabad eltárolnunk;
 • Ha nem indul el a WordPress valamilyen oknál fogva, akkor nem tudjuk visszaállítani a mentést;
 • A tárhely sebességétől függ, hogy mennyire körülményes és gyors elkészíteni egy biztonsági mentést;
 • A PHP beállításokat és az e-maileket nem tartalmazza;
 • Sok WordPress biztonsági mentés plugin ingyenes verziója korlátozva van funkciók terén;
 • A megvásárolt tárhely méretébe tartozik a biztonsági mentés mérete is.

4.2. Tárhelykezelővel készített biztonsági mentések

Akár a cPanelen keresztül is készíthetünk backupot a teljes tárhely csomagunkról, beleértve az összes fájlunkat, levelezésünket, adatbázis adatunkat, PHP beállításainkat. Legtöbbször (főleg VPS szerverek esetén) ezek a biztonsági mentések a háttérben futnak le, nem használva semmilyen erőforrást.

A tárhelykezelő által készített biztonsági mentések előnyei:

 • Egyszerűen kezelhető (mentés készítése, letöltése, visszaállítása);
 • A hosting ügyfélszolgálata is a segítségünkre van;
 • Mi döntjük el a backup készítés időpontját;
 • Készíthetünk biztonsági mentést a fájlokról és az adatbázisról, a médiatárról is;
 • A levelezést és az e-mail beállításokat is tartalmazza.

A tárhelykezelő által készített biztonsági mentések hátrányai:

 • A tárhely méretébe beleszámítódik az elkészített biztonsági mentés is;
 • Nem mindig tudjuk automatizálni;
 • Ritkán van lehetőség külső tárhelyre exportálni;
 • A tárhely sebessége korlátozhatja a backup készítés gyorsaságát;
 • Nem lehet kizárni bizonyos mappákat a legtöbb esetben.

4.3. FTP, phpMyAdmin által készített WordPress backup

Az FTP kapcsolat által át tudjuk másolni a fájlokat a saját számítógépünkre a webszerverről. A phpMyAdmin pedig abban segít, hogy az adatbázisunkat is exportálhassuk és lementsük.

Az FTP-n keresztül készített biztonsági mentések előnyei:

 • Pontosan meg tudjuk határozni, hogy miről készüljön biztonsági másolat;
 • Lecsökkenthető a tárhelyigény;
 • Kevés erőforrást igényel, ezáltal nem lassul a honlapunk.

Az FTP-n keresztül készített biztonsági mentések hátrányai:

 • Kicsit körülményes a backup készítés ilyen módon és sok időbe kerül;
 • Veszélyes lehet a jelszavak elmentése;
 • Szakmai ismeret és tapasztalat szükséges hozzá.

5. WordPress biztonsági mentés bővítmények

Talán ez a legegyszerűbb és legelterjedtebb módja a WordPress backup készítésnek, bár nem minden plugin teljesen ingyenes (van, amelyik a freemium modellt követi).

5.1. BackWPup biztonsági mentés készítés

A BackWPup egy megbízható módja a WordPress backup készítésnek, beleértve a /wp-content mappát is, és akár külső tárhelyre is exportálhatjuk a biztonsági mentést. Egy .zip fájlba tömöríti a biztonsági mentést, amivel bármikor visszaállíthatjuk weboldalunk korábbi verzióját.

BackWPup biztonsági mentés készítés

Azonban létezik BackWPup Pro verzió is, amivel az adatbázis biztonsági mentése is elkészíthető, a fájlokat és a backupot is számos eltérő formátumban és helyen tárolhatjuk.

Ki is zárhatunk mappákat a mentésből. Titkosított backup is készíthető, illetve a biztonsági mentés sikeréről vagy sikertelenségéről e-mail értesítést kapunk.

5.2. All-in-One WP Migration

Az All-in-One WP Migration több millió weboldal által kedvelt és alkalmazott plugin, ami rengeteg kezdőbarát funkcióval rendelkezik, így a WordPress weboldal átköltöztetése egy másik hostingra mindenféle tapasztalat nélkül is megoldható.

All-in-One WP Migration

Készíthető biztonsági mentés a teljes honlapról, az adatbázisról, a sablonokról, bővítményekről, a médiatárról. Sőt, külön-külön szabályozható, hogy mi tartozzon bele, és időzített biztonsági mentések is beállíthatók.

Szinte bármilyen rosszabb minőségű tárhelyen is képes elvégezni a dolgát, több GB adatot képes lementeni, mindezt felhasználóbarát kezelőfelülettel és magyar nyelven.

5.3. UpdraftPlus biztonsági mentés készítés

Az UpdraftPlus szintén képes biztonsági mentést létrehozni külön-külön mindenről, nagyon népszerű időzített backup készítő bővítmény. Felhő tárhelyekre menthetjük el az adatokat (Dropbox, Google Drive, Amazon S3, UpdraftVault, FTP, stb.), míg a fizetett verziójával tovább bővül a lista.

WordPress biztonsági mentés UpdraftPlus

Szinte minden más bővítménynél több lehetséges felhőbe tudjuk elvégezni a biztonsági mentést, akár automatikusan és időzítve is. A prémium verzió képes duplikálni és átköltöztetni webhelyeket, mindezt biztonságosan, titkosítva, és WP-CLI támogatással.

5.4. Duplicator backup készítés

A Duplicator is egy népszerű biztonsági mentés készítő plugin, viszont elsősorban WordPress webhelyek duplikálását és költöztetését célozza meg.

Duplicator backup készítés

Hogy ez miben más, mint az eddigiek? Az a különbség, hogy a mentés elkészítése után az installer.php és .zip fájlt feltöltjük az új weboldalra, majd ott megnyitjuk a telepítőt és megadjuk az adatbázist, és miután ez végigfut, már várni fog a weboldalunk.

Lehetőségünk van költöztetni és klónozni weboldalakat eltérő domainek és webhostingok között, manuális biztonsági mentéseket készíteni, egy élő oldalt duplikálni demó környezetben.

6. Összefoglaló

Cikkünkben körbejártuk a WordPress biztonsági mentés készítés lényegét, módszereit és legfontosabb előnyeit, hátrányait.

A legjobb módot talán a backup készítő bővítmények jelentik a weboldalunk elmentésére és biztonságos megőrzésére, de akár a tárhelykezelőn és FTP-n keresztül is elvégezhetjük a folyamatot.

Viszont a korábbi verziók visszaállítása akár adatvesztést is eredményez, ezért probléma esetén inkább lépjünk kapcsolatba egy webfejlesztővel.

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: szerk@kiszervezettmarketing.hu

7. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Hol kaphatok több információt a WordPress működéséről?

Tekintsd meg WordPress weboldal készítés szupercikkünket!

❓ Kihez forduljak, ha nem vagyok biztos a biztonsági mentés készítésének menetében?

Vedd fel velünk a kapcsolatot, és megoldjuk minden problémádat!

❓ Hogyan készíthetek WordPress biztonsági mentést a legegyszerűbben?

A legegyszerűbb megoldást a WordPress backup készítő bővítmények szolgáltatják, amelyekről szót ejtünk a cikkben is.

Oszd meg! Küldd el! Nyomtasd ki!

Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Picture of Dávid Ádám

Dávid Ádám

Dávid Ádám vagyok, a Kiszervezett Marketing Kft. alapítója, az online marketing megszállottja.

150+ szöveges ötcsillagos ügyfélvéleményünkkel előrevetítjük, hogy milyen egy igazán profin megtervezett, ügyfélközpontú marketing ügynökséggel dolgozni.

A Kiszervezett Marketing 13x-os Marketing Diamond Awards-díjas ügynökség. Ezt a díjat a Magyar Marketing Szövetség ítélte oda számunkra, ami bizonyítja, hogy szakmailag kimagasló szolgáltatásokat nyújtunk az online marketing területén.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban a Kiszervezett Marketing Kft. lett Az Év Marketing Nagykövete!

A Kiszervezett Marketing az a marketing ügynökség, amely nem olyan, mint a suszter és a cipője.

Ezt alátámasztja a 350+ szakmai blogcikkünk is, amelynek köszönhetően több mint 160.000 látogatónk van éves szinten a saját weboldalukon a Google Keresőből, fizetett hirdetések nélkül. Mindezt alig 1,5 év alatt értük el.

A megtervezett médiamegjelenésekkel folyamatosan ott vagyunk nagy hírportálok hasábjain a területünk szakértőjeként. Párat kiemelve: penzcentrum.hu, hirado.hu, hrportal.hu, origo.hu, blikk.hu.

Azért lehetünk Google Partnerek, mert rendelkezünk a Google által elismert szakértővel. Az ügyfeleink hirdetési kampányai kivétel nélkül minden esetben elérik a minimum 70%-os optimalizáltságot.

Tartottam már szakmai előadást több egyetemen online marketing témában, többek között: BME, BGE, ELTE, MATE, Óbudai Egyetem. Emellett a Magyar Marketing Fesztivál rendszeres előadójaként mutatom be a siker kulcsát a digitális térben.

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés