Gyorsan betöltődő weboldal a WP Fastest Cache bővítménnyel

A WP Fastest Cache egy nagyon hasznos WordPress bővítmény, amely a weboldalak gyorsítótárazását végzi el, így javítva a betöltődést.
WP Fastest Cache borítókép

Gyorsan betöltődő weboldal a WP Fastest Cache bővítménnyel

A weboldal gyorsítás fontosságáról korábban már esett szó. Keresőoptimalizálás szempontjából alapvető fontossággal bír, hogy webhelyed betöltési sebessége ne legyen túl lassú. Ha azonban mégis problémáid adódtak ilyen téren, akkor a WP Fastest Cache lehet a Te megmentőd. Ez egy gyorsítótárazó WordPress bővítmény, ezért ez a cikk csak akkor lesz releváns a számodra, ha weboldalad WordPress alapokon működik.

1. Mi az a WP Fastest Cache?

A WP Fastest Cache (hivatalos oldal) egy gyorsítótárazó WordPress plugin, amely nagyon egyszerűen használható és van ingyenes verziója is.

WP Fastest Cache

A bővítmény legfontosabb funkciója, hogy gyorsítótárazza egy WordPress honlap bizonyos összetevőit (pl. képeket, dinamikus tartalmakat) a weboldal egy statikus HTML verziójában.

Ez azt eredményezi, hogy amikor a jövőben az oldalra látogat valaki, akkor a webhely betöltését lassító tartalmi elemek már a gyorsítótárból fognak a felhasználók képernyőjén megjelenni.

A WP Fastest Cache segítségével lecsökkenthető az oldal betöltési ideje, valamint az azt működtető szerverre irányuló terhelés is kisebb mértékű lesz, mivel többé nem szükséges minden alkalommal újból renderelni az oldalt.

Weboldal készítés

2. Honnan tudhatod, hogy lassú a weboldalad?

Léteznek teljesítménymérő online szolgáltatások, amelyek megvizsgálják honlapod betöltési sebességét.

2.1. Google PageSpeed Insights

Ha szeretnéd megnézni, hogy weboldalad milyen gyorsan töltődik be szimulált (laboratóriumi) környezetben, és ezen túl elemeznéd az elmúlt 28 napban az oldaladra látogató felhasználók betöltési sebességét, akkor a PageSpeed Insights (weboldal) ideális választás a számodra.

PageSpeed Insights

Külön információkat szerezhetünk arról, hogy milyen gyors a weblapunk asztali számítógépen és okostelefonokon egyaránt. Mindezt teljesen ingyen!

Ha szeretnél jobban megismerkedni a programmal, akkor olvasd el a Google PageSpeed Insights szolgáltatásait bemutató cikkünket!

2.2. GTmetrix

A GTmetrix (weboldal) sok mindenben hasonlít a PageSpeed Insights működéséhez. Ellenőrizhetjük, hogy milyen osztályzatot kap weblapunk betöltési sebessége a világ eltérő pontjairól, szimulált eszközökről.

GTmetrix sebességteszt

Tanácsokat is ad a program, amelyekkel weboldalunk gyorsabbá tehető, mivel kijelöli a lassan betöltődő tartalmi elemeket és a fennálló problémákat oldalunk felépítésével kapcsolatban.

Eltérő típusú eszközöket, böngészőket és változó minőségű internetkapcsolatot szimulálhatunk, hogy megvizsgáljuk webhelyünk gyorsaságát.

Tekintsd meg a GTmetrix használati útmutatónkat, ha érdekel, hogyan teljesít a honlapod eltérő országokból!

2.3. Pingdom Tools

A Pingdom (weboldal) egy összetett szolgáltatás, mivel egyszerre több funkciót tölt be:

 • Weboldal elérhetőségének folyamatos ellenőrzése;
 • Egyéni teljesítményelemzések beállítása;
 • A betöltési sebesség gyorsaságának vizsgálata;
 • Valós idejű látogatottság és munkamenetek kimutatása.
Pingdom

Ha jobban megismernéd látogatóidat, például kiderítenéd, hogy melyik országból érkeztek, akkor olvasd el a Pingdomról szóló bejegyzésünket!

Próbáld meg legalább az egyik sebességmérő tesztet lefuttatni az oldaladon. Ha nem túl fényesek az eredményeid, akkor ideje elgondolkodnod a weboldal gyorsítás lehetséges módjain!

Korábban összefoglaltunk 8 olyan módszert, amelyekkel nagyon könnyen felgyorsítható egy honlap betöltési sebessége. A gyorsítótárazás volt az egyik.

3. A WP Fastest Cache működése

A WP Fastest Cache plugin népszerűségét mi sem mutatja jobban, minthogy több mint 1 millió weboldalon van a cikk írásának pillanatában aktiválva.

Tökéletesen működik a jelenlegi legújabb WordPress 6.0 verzióval is.

Bármely weboldal betöltéséhez szükség van RAM memóriára és gyors CPU (processzor) sebességre. Amikor megnövekszik az oldalra érkező látogatók száma, akkor a RAM és CPU igénybevétele idl fokozottan megnő.

Ennek elkerülése érdekében használjuk a WP Fastest Cache gyorsítótárazó WordPress bővítményt.

Feltelepítésével nem lesz szükség a weboldal egyéni betöltésére és renderelésére minden egyes látogató számára, hiszen a statikusan létrehozott HTML verziót fogják látni.

WordPress tárhely

Ezzel nemcsak gyorsabb lesz a weboldalunk, de még a Google Keresőben elfoglalt helyezésünk is javul. Tehát SEO szempontjából is fontos a WP Fastest Cache használata!

A dinamikus WordPress weblapból egy statikus HTML fájl készül. A plugin továbbá csökkenti a HTML és CSS fájlok méretét.

A CSS kódok kombinálása és összekapcsolása által csökken a lekérdezések száma is. Sőt, még az emojikat is kikapcsolhatjuk!

Emellett Gzip tömörítést is alkalmaz, és kihasználja a böngésző gyorsítótárát is, hogy a visszatérő látogatók számára sokkal gyorsabban töltsön be oldalunk.

4. A WP Fastest Cache feltelepítése

A plugint letölthetjük a WordPress hivatalos oldaláról, vagy a WordPress Vezérlőpultján keresztül is, ahogy azt már bemutattuk a leghasznosabb ingyenes WordPress bővítmények című írásunkban.

Kövessük az alábbi útvonalat a WordPress admin felületén: BővítményekÚj hozzáadása. Ezt követően keressük ki a WP Fastest Cache bővítményt.

WP Fastest Cache plugin

Miután feltelepíted a plugint, ne felejtsd el bekapcsolni a BővítményekTelepített bővítmények menüpontban.

Bővítmény aktiválása

5. A WP Fastest Cache beállításai

Számos beállítási lehetőségünk van a bővítmény feltelepítését követően. Ezekkel az eszközökkel tudjuk szabályozni a WP Fastest Cache és a gyorsítótárazás működését.

WP Fastest Cache beállításai
 • Gyorsítótárazó rendszer – ezt értelemszerűen engedélyeznünk kell.
 • Widget gyorsítótár – ez a szolgáltatás csak a prémium verzióban érhető el, és a widgetek gyorsítótárba helyezését jelenti.
 • Előtöltés – általában 5 percenként menti el a weboldal gyorsítótárának adatait.
 • Bejelentkezett felhasználók – hagyjuk bepipálva, hogy a gyorsítótárazott verzió ne jelenjen meg a bejelentkezett látogatóknak.
 • Mobil – csak akkor kapcsold ki, ha reszponzív sablonod van, ezért nincs szükség külön mobilos gyorsítótárra.
 • Mobil téma – prémium beállítás, reszponzív téma esetén szintén nem kell bepipálni.
 • Új bejegyzés – amikor új posztot teszel közzé, pl. egy új blogcikket, akkor törlődik a gyorsítótár.
 • Bejegyzés frissítése – ugyanez történik bejegyzések frissítése esetén is, így tudjuk naprakészen tartani a statikus verziót.
 • HTML-zsugorítás – eltünteti a nem fontos karaktereket a HTML kódból, ezzel csökkentve a HTML dokumentum és egyben az egész weboldal méretét is.
 • HTML-zsugorítás + – prémium eszköz, amely még profibb HTML-tömörítést tesz lehetővé.
 • CSS-zsugorítás – a CSS kódok méretének csökkentése a szükségtelen karakterek törlése által.
 • CSS-zsugorítás + – prémium beállítás, a még teljesebb tömörítés érdekében.
 • CSS kombinálása – a HTTP lekérdezések számának csökkentése.
 • JS zsugorítása – prémium szolgáltatás, amely a JavaScript kódok méretének csökkentését végzi.
 • JS kombinálása – lekérdezések csökkentése a JS kódok összekapcsolásával.
 • Gzip – a szerverről küldött fájlok tömörítése.
 • Böngésző-gyorsítótárazás – a visszatérő látogatók böngészőjének gyorsítótárát használjuk.
 • Emojik tiltása – a hangulatjelek kikapcsolása, mivel ezek is lassítják a betöltést.
 • Megjelenítést blokkoló JavaScript – prémium eszköz, segít megoldani a renderelést hátráltató problémákat.
 • Google betűtípusok – prémium beállítás, aszinkron betöltéssel.
 • Lazy load – prémium opció, amely a képek és iFrame keretek betöltését végzi, de csak abban az esetben, ha legörget az adott részhez a felhasználó.

Emellett lehetőségünk van még a gyorsítótár törlésére, azonban a többi beállítási lehetőség a bővítményen belül csak a prémium verzióban érhető el (pl. képoptimalizálás vagy gyorsítótár-statisztikák).

6. Mennyibe kerül a WP Fastest Cache Premium?

Az eddig bemutatott gyorsítótárazást végző plugin az ingyenes verzió volt, amit bármikor fel tudsz telepíteni. Létezik azonban egy prémium verzió is, amelyet a WP Fastest Cache hivatalos oldaláról van lehetőség letölteni.

Itt egy nagyon jó összehasonlítást is megnézhetünk a többi gyorsítótárazó bővítménnyel kapcsolatosan az elérhető funkciók tekintetében.

WP Fastest Cache árak

A prémium plugin árát egy alkalommal kell kifizetnünk, utána szabadon használhatjuk bármeddig. A plugin ára 49$, ha egy oldalra akarjuk bekötni. Több oldal esetén az árak emelkednek.

A fizetős verzióra váltás megoldható a WP Fastest Cache pluginon belül is, ha a Premium fülre kattintunk.

Prémium verzióra váltás

7. Összefoglaló

A WordPress weboldalak gyorsítására számos lehetőségünk van, melyek közül talán a gyorsítótárazás a legelterjedtebb.

Erre szolgál a bejegyzésben bemutatott WP Fastest Cache plugin. Létezik ingyenes és prémium verziója is, amit bátran ajánlunk weboldal készítéshez.

Véleményem szerint az alap változat is tökéletesen megfelelő, hiszen számos lehetőséget biztosít weboldalad méretének csökkentésére és a gyorsítótár használatának a beállítására.

Ilyen például a HTML, CSS és JavaScript kódok kombinálása, zsugorítása, Gzip tömörítés alkalmazása, böngésző gyorsítótárának használata és a frissítések vagy új bejegyzések alkalmával történő cache törlés.

Szerinted mennyire hasznos a WP Fastest Cache? Ha értékesnek találtad ezt a cikket, kérlek oszd meg a közösségi médiában! 🙂

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: szerk@kiszervezettmarketing.hu

8. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Mit csinál a weboldalammal a WP Fastest Cache?

A gyorsítótár használatával készít egy statikus verziót az oldaladról, hogy az gyorsabban betöltődjön a látogatóidnak. Emellett számos egyéb weboldal gyorsítási módszert alkalmaz.

❓ Honnan tudhatom, hogy túl lassú a weboldalam?

Ennek ellenőrzésére ajánljuk a Google PageSpeed Insights, a GTmetrix, vagy a Pingdom részletes online sebességtesztjeit!

❓ Mennyibe kerül a WP Fastest Cache?

Teljesen ingyenesen letölthető az alap verziója, amely szinte mindent tud, amire szükséged lehet. A WP Fastest Cache Premium már fizetős.

Oszd meg! Küldd el! Nyomtasd ki!

Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Picture of Dávid Ádám

Dávid Ádám

Dávid Ádám vagyok, a Kiszervezett Marketing Kft. alapítója, az online marketing megszállottja.

150+ szöveges ötcsillagos ügyfélvéleményünkkel előrevetítjük, hogy milyen egy igazán profin megtervezett, ügyfélközpontú marketing ügynökséggel dolgozni.

A Kiszervezett Marketing 13x-os Marketing Diamond Awards-díjas ügynökség. Ezt a díjat a Magyar Marketing Szövetség ítélte oda számunkra, ami bizonyítja, hogy szakmailag kimagasló szolgáltatásokat nyújtunk az online marketing területén.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban a Kiszervezett Marketing Kft. lett Az Év Marketing Nagykövete!

A Kiszervezett Marketing az a marketing ügynökség, amely nem olyan, mint a suszter és a cipője.

Ezt alátámasztja a 350+ szakmai blogcikkünk is, amelynek köszönhetően több mint 160.000 látogatónk van éves szinten a saját weboldalukon a Google Keresőből, fizetett hirdetések nélkül. Mindezt alig 1,5 év alatt értük el.

A megtervezett médiamegjelenésekkel folyamatosan ott vagyunk nagy hírportálok hasábjain a területünk szakértőjeként. Párat kiemelve: penzcentrum.hu, hirado.hu, hrportal.hu, origo.hu, blikk.hu.

Azért lehetünk Google Partnerek, mert rendelkezünk a Google által elismert szakértővel. Az ügyfeleink hirdetési kampányai kivétel nélkül minden esetben elérik a minimum 70%-os optimalizáltságot.

Tartottam már szakmai előadást több egyetemen online marketing témában, többek között: BME, BGE, ELTE, MATE, Óbudai Egyetem. Emellett a Magyar Marketing Fesztivál rendszeres előadójaként mutatom be a siker kulcsát a digitális térben.

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés