Többnyelvű WordPress weboldal lépésről lépésre (WPML bővítménnyel)

A WPML egy olyan WordPress bővítmény, amellyel többnyelvűvé varázsolhatod az oldalad profi fordítás segítségével.
WPML borítókép

Többnyelvű WordPress weboldal lépésről lépésre (WPML bővítménnyel)

Számos okot felsorolhatnánk, hogy milyen előnyei vannak egy több nyelvre lefordított oldalnak, legyen szó akár üzleti blogról, akár webáruházról. Ha a nemzetközi piacon szeretnél terjeszkedni, akkor mindenképpen szükséged lesz egy többnyelvű WordPress oldalra. Ezt legkönnyebben a WPML bővítmény segítségével tudod majd elérni. Cikkünkben mutatjuk a lépéseket, tarts velünk! 🙂

1. Mi az a WPML?

A WPML (hivatalos oldal) egy olyan WordPress bővítmény, amellyel nagyon könnyen többnyelvűvé varázsolhatjuk meglévő weboldalunkat, legyünk akár nagy multinacionális vállalatok, vagy egy kis magáncég, üzleti bloggal.

A többnyelvű WordPress weboldalak létrehozását segítő WPML-t az OnTheGoSystems csapata fejlesztette ki 2007-ben.

WPML főoldal

A plugin használatával lefordíthatod a bejegyzéseidet, az oldalaidat, menüpontokat, tartalomosztályokat, de még a sablonod szövegeit is.

Kompatibilis minden WordPress témával, sablonnal és bővítménnyel, így nem kell félned, hogy esetleg nem válik többnyelvűvé valamelyik része az oldaladnak.

Több programozóval dolgoznak együtt, hogy biztosan minden egyes frissítés után gördülékenyen működjön a WPML bővítménye a WooCommerce, Divi, Elementor, Yoast SEO, vagy éppen az Avada rendszereivel.

Közel egy millió többnyelvű WordPress weboldal működik a WPML pluginen keresztül, ezért fokozott figyelmet fordítanak a tesztelésre és a stabilitásra, hogy semmilyen probléma ne merüljön fel.

Ha WordPress webhelyed többnyelvű, az SEO szempontjából is előnyös, mivel eltérő nyelveken tudod keresőoptimalizálni weboldalad.

Ennek eredményeként, ha egy magyarországi internetező a Google.hu keresőjén át jut el az oldaladra, akkor a magyar nyelvű változatot kapja meg. Ha viszont egy francia felhasználó a Google.fr használatával nézi a weboldalad, akkor a francia szöveget fogja látni.

Bár a WPML egy fizetős prémium bővítmény, de most kockázatmentesen kipróbálhatod, mivel 30 napig terjedő teljeskörű pénzvisszatérítést biztosítanak.

Ha bármilyen kérdés felmerülne, nyugodtan lépjünk kapcsolatba a WPML ügyfélszolgálatával.

Weboldal készítés

2. A WPML rendszerkövetelménye

Ha többnyelvűvé szeretnéd alakítani a honlapodat, akkor annak az alábbi követelményeknek kell megfelelnie:

 • WordPress legfrissebb verziója;
 • PHP 5.6 vagy frissebb verzió, legalább 128MB memóriával;
 • MySQL 5.6 vagy újabb változat (esetleg MariaDB 10.1 vagy későbbi verzió);
 • Táblázatok létrehozása az adatbázisban;
 • WordPress REST API engedélyezése;
 • Multibyte String kiegészítő a PHP számára, amellyel megvalósítható a WPML karakterláncos fordítása;
 • SimpleXML kiegészítő, hogy az XLIFF fájltípust is használni lehessen a fordításkezelőben;
 • Az eval() PHP funkció engedélyezése.
WordPress tárhely

3. Miért a WPML-t válaszd?

A plugin fejlesztői készítettek egy nagyon jó összesítő táblázatot, amelyben összehasonlítják különböző fordításra szakosodott bővítmények prémium verzióinak funkcióit.

Láthatjuk, hogy a pénzünkért cserébe milyen lehetőségeket kapunk, és miért jobb a WPML ár/érték arányban, mint bármelyik másik piacon lévő versenytársa.

WPML összehasonlítás

A WPML Blogverziójával csak WordPress blogokat tudunk több nyelvre fordítani. Lehetőségünk lesz a meta adatokat is átültetni más nyelvekre, többnyelvű SEO-t használni, jobbról balra haladva fordítani, valamint birtokolni saját fordításunkat, vagyis az adatbázisunkban tárolni azt.

A WPML CMS és Agency verziói már a teljes weboldalt többnyelvűvé varázsolják. Ide tartozik az összes előbb említett lehetőség, valamint a fordításkezelő használata, a weboldalépítők fordítása, automatikus gépi fordítás, karakterláncos fordítás, WooCommerce támogatás, az e-mailek fordítása, valamint 70 integrált fordítási szolgáltatás.

Ha szeretnél megtekinteni néhány többnyelvű WordPress weboldalt, melyet a WPML segítségével készítettek el, akkor kattints ide!

4. Hogyan legyen többnyelvű WordPress weboldalam?

Röviden áttekintjük, hogy milyen folyamat eredményeként tudjuk feltelepíteni és beállítani a WPML bővítmény különböző részeit.

4.1. A WPML plugin feltelepítése

Mivel a WPML egy prémium bővítmény, ezért nem tudjuk letölteni sem a WordPress hivatalos oldaláról, sem a bővítménytárból. Ehelyett látogassunk el a WPML weboldalára, ahol megvásárolhatjuk.

Ezt követően letöltjük a WPML telepítőjét, amelynek első lépéseként kijelöljük WordPress weblapunk jelenlegi nyelvét, és hogy melyik nyelveket szeretnénk még hozzáadni fordítás útján.

WPML feltelepítés

Majd meghatározzuk, hogyan nézzen ki többnyelvű oldalunk URL címe többféle változatban. Ezután a megvásárolt WPML fiókunkhoz tartozó regisztrációs kulcsot kell megadnunk.

Telepítési kulcs megadása

Majd kiválasztjuk, hogy milyen módszerrel szeretnénk többnyelvűvé alakítani oldalunkat:

 • Mindent lefordítunk – a WPML automatikusan lefordítja a tartalmainkat, de beállíthatjuk, hogy publikálás előtt mindenképpen legyen szükség a jóváhagyásunkra, vagy sem;
 • Csak a kiválasztott tartalmakat fordítjuk le – meghatározhatjuk, hogy ki fogja elvégezni a fordítást, például mi magunk, különálló fordítók, professzionális fordítóiroda, vagy a fordításkezelő alkalmazásával választjuk ki az oldal többnyelvű készítőit.
Fordítási módok beállítása

Még hozzáadhatunk extra bővítményeket is, hogy a karakterláncos vagy az admin felülethez tartozó fordításokat is engedélyezzük.

4.2. WPML fordításkezelő felülete

Miután sikeresen feltelepítettük a bővítményt, megnyílik előttünk a kezelőfelület, amelyen keresztül kiválaszthatjuk a lefordítani kívánt oldalainkat.

Lefordítani kívánt oldalak kiválasztása

Ezt követően több lehetőségünk lesz, ahogy azt az előbb is említettem. Lefordíthatjuk ezeket az oldalakat önmagunk is, vagy felbérelhetünk profi fordítókat, esetleg egész irodákat a tartalmunk átültetésére több nyelvre egyaránt.

Ha magunk állunk neki a fordításnak, akkor egy ehhez hasonló felületen dolgozhatunk:

Oldal lefordítása WPML használatával

Minden címsor, bekezdés és egyéb tartalmi elem mellé odaírhatjuk a fordítást. Azt is kiválaszthatjuk, hogy milyen bejegyzéstípusokat akarunk fordíthatóvá tenni, pl. cikkek, oldalak, portfóliók, GYIK.

4.3. Automatikus fordítás beállítása

Amennyiben szorít minket az idő, vagy nem szeretnénk sok pénzt kiadni a fordításokért, úgy a WPML lehetőséget kínál a gyors és hatékony gépi fordítószoftverek használatára.

Ebben az esetben a telepítés során a „Translate Everything” (Mindent lefordítok) opciót kell választani.

Az automatikus fordítást a fordításkezelő felületén is elérhetjük.

Automatikus fordítás

Ennek az az előnye, hogy nem kell időt és energiát szánnunk a fordításra, viszont nem teljesen ingyenes.

Krediteket használhatunk el a profilunkon, amelyek alapból elegendők a legfontosabb oldalaink ingyenes lefordítására, viszont miután ezek elfogytak, további krediteket kell vásárolnunk a gépi fordítások létrehozásáért.

Kredit vásárlása

Az alkalmazható szoftverek között a Google Fordító, a Microsoft Azure Translator és a DeepL szerepelnek.

4.4. WooCommerce Multilingual kiegészítő

A WPML plugin CMS csomagjának használatával akár a nemzetközi piacra is tervezhetünk egy többnyelvű WooCommerce webáruházzal. Lefordíthatjuk többek között az alábbi részeket:

 • Termékek és jellemzőik, változataik;
 • Fizetési és kosár oldalak;
 • Rendelést megerősítő e-mailek;
 • Kibővített fizetési lehetőségek.
WooCommerce Multilingual

A WooCommerce Multilingual egyébként letölthető ingyenesen is önmagában, ebben az esetben pl. hozzáadhatunk több valutát az oldalunkhoz, amelyeket a vásárló országának megfelelően fog megjeleníteni a webshop.

Bár pénzügyeket tekintve nemzetközi lesz a webáruházunk, de ha fordítást is szeretnénk emellé, akkor meg kell vásárolnunk a WPML csomagot.

WooCommerce Multilingual beállítása

Screenshotok forrása: WPML hivatalos oldala.

5. Mennyibe kerül a WPML?

Mivel ez egy prémium plugin, ezért meg kell vásárolnunk. Egy évig minden ügyfélnek támogatást és frissítéseket biztosítanak ingyenesen, illetve 30 napos pénzvisszafizetési garanciát is adnak.

WPML megvásárlása

Mint látható, három csomagból választhatunk. Mindnek megvan a maga előnye.

1) Multilingual Blog: ha többnyelvű WordPress blogot szeretnénk indítani, 39 dollárért.

2) Multilingual CMS: a teljes körűen lefordított WordPress weboldal érdekében, 90 ezer kredittel, 3 weboldalon alkalmazható. Ára 99 dollár.

3) Multilingual Agency: webfejlesztőknek ajánlott, akik több weboldal készítésével is foglalkoznak rendszeresen. 180 ezer kreditet és végtelen számú felhasználási lehetőséget kapunk, 199 dollárért.

A megvásárolt szolgáltatásokat évente meg kell újítani, az eredeti ár 75%-át kifizetve.

Az aktuális árakról tájékozódj a WPML hivatalos oldalán!

6. Összefoglaló

A WPML egy olyan prémium bővítmény, amellyel többnyelvű WordPress weboldalakat hozhatunk létre fordítás útján.

Több lehetőségünk van, mivel végezhetjük önerőből a fordítást, vagy felbérelhetünk profi fordítókat, esetleg a WPML gépi szoftvereit bízhatjuk meg az automatikus fordítással.

Sőt, még a WooCommerce webáruházunkat is nemzetközivé varázsolhatjuk a többnyelvű kezelőfelülettel és eltérő valuták bevezetésével.

Szeretnél Te is egy többnyelvű WordPress honlapot? A cikkben taglalt utasításokat követve valóra válhat az kívánságod. Támogass minket egy megosztással! 🙂

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: szerk@kiszervezettmarketing.hu

7. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Mi az a WPML?

Egy olyan WordPress plugin, amivel többnyelvűvé alakíthatod át a weboldaladat.

❓ Mennyibe kerül a WPML?

A bővítmény árairól tájékozódj a WPML hivatalos oldalán!

❓ Miért hasznos a WPML bővítmény?

WordPress weboldal készítés során több lehetőségünk nyílik a külföldi ügyfelek megszólítására.

Oszd meg! Küldd el! Nyomtasd ki!

Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Picture of Dávid Ádám

Dávid Ádám

Dávid Ádám vagyok, a Kiszervezett Marketing Kft. alapítója, az online marketing megszállottja.

150+ szöveges ötcsillagos ügyfélvéleményünkkel előrevetítjük, hogy milyen egy igazán profin megtervezett, ügyfélközpontú marketing ügynökséggel dolgozni.

A Kiszervezett Marketing 13x-os Marketing Diamond Awards-díjas ügynökség. Ezt a díjat a Magyar Marketing Szövetség ítélte oda számunkra, ami bizonyítja, hogy szakmailag kimagasló szolgáltatásokat nyújtunk az online marketing területén.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban a Kiszervezett Marketing Kft. lett Az Év Marketing Nagykövete!

A Kiszervezett Marketing az a marketing ügynökség, amely nem olyan, mint a suszter és a cipője.

Ezt alátámasztja a 350+ szakmai blogcikkünk is, amelynek köszönhetően több mint 160.000 látogatónk van éves szinten a saját weboldalukon a Google Keresőből, fizetett hirdetések nélkül. Mindezt alig 1,5 év alatt értük el.

A megtervezett médiamegjelenésekkel folyamatosan ott vagyunk nagy hírportálok hasábjain a területünk szakértőjeként. Párat kiemelve: penzcentrum.hu, hirado.hu, hrportal.hu, origo.hu, blikk.hu.

Azért lehetünk Google Partnerek, mert rendelkezünk a Google által elismert szakértővel. Az ügyfeleink hirdetési kampányai kivétel nélkül minden esetben elérik a minimum 70%-os optimalizáltságot.

Tartottam már szakmai előadást több egyetemen online marketing témában, többek között: BME, BGE, ELTE, MATE, Óbudai Egyetem. Emellett a Magyar Marketing Fesztivál rendszeres előadójaként mutatom be a siker kulcsát a digitális térben.

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés