Az Xcode használata Apple alkalmazás fejlesztésre

Az Xcode fejlesztői környezet használata révén tudunk alkalmazásokat fejleszteni az Apple platformokra (iOS, macOS, tvOS, watchOS, stb.).
Xcode

Az Xcode használata Apple alkalmazás fejlesztésre

Ha érdekel az alkalmazás fejlesztés, és Apple platformokra szeretnél applikációkat készíteni, legyen szó akár iOS mobil appokról vagy macOS asztali alkalmazásokról, akkor az Xcode használata számodra elengedhetetlen lesz. Akárcsak az Android app fejlesztéshez az Android Studio, úgy az Apple app fejlesztéshez az Xcode használatos. 🙂

1. Mi az az Xcode?

Az Xcode az Apple által kifejlesztett integrált fejlesztői környezet (röviden: IDE), amelyet macOS operációs rendszeren használnak. A szoftverfejlesztők az Xcode segítségével készíthetnek alkalmazásokat macOS, iOS, iPadOS, watchOS és tvOS rendszerekre.

Az Xcode főbb jellemzői:

 • Kódszerkesztő: egy intelligens kódszerkesztő, amely támogatja a Swift, Objective-C, C++, Java, AppleScript, Python és Ruby nyelveket.
 • Grafikus felhasználói felület-tervező (Interface Builder): lehetővé teszi a grafikus felhasználói felületek (GUI) vizuális tervezését és létrehozását.
 • Hibakereső: segítségével megtalálhatod és kijavíthatod a kódodban lévő hibákat.
 • Teljesítményelemző: megmutatja, hogy az alkalmazásod mely részei fogyasztják a legtöbb erőforrást, így optimalizálhatod a teljesítményt.
 • Verziókövető rendszer integráció: az Xcode támogatja a Git és a Subversion verziókövető rendszereket, így könnyedén nyomon követheted a változtatásokat a kódodban.
 • Szimulátorok: lehetővé teszi az alkalmazásod tesztelését különböző Apple eszközök szimulátorain, mielőtt valós eszközön futtatnád.
 • Automatikus kód aláírás: segít az alkalmazásod aláírásában, hogy az App Store-ban közzétehesd.
Xcode használata

Az Xcode előnyei:

 • Ingyenes: az Xcode ingyenesen letölthető a Mac App Store-ból.
 • Teljes körű kódfejlesztés: az Xcode minden szükséges eszközt tartalmaz a fejlesztéshez, teszteléshez és közzétételhez.
 • Egyszerűen használható: felhasználóbarát felülettel rendelkezik, így a kezdők is könnyen elsajátíthatják a használatát.
 • Hatékony: az Xcode számos olyan funkciót kínál, amelyek felgyorsítják és megkönnyítik az iOS app fejlesztést.

2. Az Xcode használata

2.1. Xcode telepítése

Az Xcode ingyenesen letölthető a Mac App Store-ból. Keresd meg az Xcode-ot az áruházban, és töltsd le. A telepítés után indítsd el az Xcode-ot az Alkalmazások mappából.

Fontos! Az Xcode csak macOS operációs rendszeren érhető el, és telepíteni kell hozzá a megfelelő fejlesztői eszközöket (SDK-kat) a kívánt platformokhoz (iOS, macOS stb.). Az Xcode 15.4 verziója például a Swift programozási nyelv 5.10 verzióját tartalmazza, valamint az iOS 17.5, iPadOS 17.5, tvOS 17.5, watchOS 10.5, visionOS 1.2, és macOS Sonoma 14.5 SDK-kat.

2.2. Projekt létrehozása

Indításkor az Xcode felkínálja a lehetőséget új projekt létrehozására vagy egy meglévő megnyitására. Válaszd az „Új projekt létrehozása” lehetőséget. Válaszd ki a kívánt platformot és sablont. Az Xcode számos sablont kínál különböző típusú alkalmazásokhoz (pl. Single View App, Game, Tabbed App).

Xcode projekt létrehozása

Ezután add meg a projekt nevét (az Apple applikáció neve), valamint a szervezeted nevét (vagy a saját neved), és a szervezeti azonosítódat (a bundle ID része). Ezekről több információ itt olvasható. Programozási nyelvként a Swiftet válaszd, felhasználói interfésznek pedig a SwiftUI a legjobb.

2.3. Az Xcode munkaterület áttekintése

Az Xcode munkaterülete több részből áll.

 • Navigációs terület: a projekt fájljait és erőforrásait jeleníti meg.
 • Kódszerkesztő: itt írhatod és szerkesztheted a kódodat.
 • Hibakereső terület: hibakereséshez és változók vizsgálatához használható.
 • Segédlet terület: további információkat jelenít meg a kiválasztott elemről.
 • Felületkészítő (Interface Builder): grafikus felhasználói felületek tervezésére szolgál.
 • Eszköztár: gyors hozzáférést biztosít a gyakran használt funkciókhoz.
Xcode működése

Az Eszköztár segítségével tudod majd felépíteni és futtatni az applikációdat, akár csatlakoztatott fizikai Apple eszközökön, akár szimulált eszközökön. Amikor elindul az applikáció, megnyílik a debuggoló terület, ahol az alkalmazásod működését tudod kezelni.

2.4. Kód írása és szerkesztése

A kódszerkesztőben írd meg a Swift (vagy Objective-C) kódodat. Az Xcode segít a szintaxiskiemeléssel, az automatikus kiegészítéssel és a hibajavítással.

Apple app fejlesztés

Ha a SwiftUI keretrendszert választod az alkalmazásfejlesztéshez, egy interaktív előnézetet láthatsz a felhasználói felület elrendezése során. Az Xcode szinkronban tartja a forráskódban, a SwiftUI-ban és az ellenőrzőben végrehajtott módosításokat. Például amikor attribútumokat szerkesztesz az ellenőrzőben, az Xcode hozzáadja a megfelelő kódot a forrásfájlhoz.

2.5. Felület tervezése

Ha grafikus felhasználói felületre van szükséged, használd az Interface Buildert a felület vizuális megtervezéséhez. Húzd át az elemeket (gombok, címkék, képek stb.) a tervezőfelületre, és állítsd be a tulajdonságaikat.

Ha meg szeretnéd nézni a SwiftUI előnézetet, csak válassz ki egy UI-tervet vagy képernyőt, majd futtasd le egy szimulált eszközön az elkészített applikáció tervezetet.

Xcode program tesztelése

2.6. Futtatás és tesztelés az Xcode-ban

Kattints a „Futtatás” gombra a kód futtatásához. Az Xcode elindítja az alkalmazást a kiválasztott szimulátoron vagy egy csatlakoztatott eszközön. Használd a hibakeresőt a hibák megtalálásához és javításához. A teljesítményelemzővel ellenőrizheted az alkalmazásod erőforrás-használatát.

Xcode használata

Ha az élő vagy interaktív előnézet opciót választod, az alkalmazásod előnézete úgy fog működni, mint egy valódi applikáció egy valódi eszközön, így letesztelheted az animációkat és az alkalmazás logikáját. Nézd meg azt is, hogy az app hogyan néz ki sötét módban, horizontális/vertikális tájolásban.

2.7. Alkalmazás közzététele

Ha készen állsz az Apple alkalmazásod közzétételére, az Xcode segítségével feltöltheted az App Store-ba. Ehhez szükséged lesz egy egyedi bundle ID-re. Ez az applikációd egyedi azonosítója az Apple rendszerében, amely egy fordított DNS-sor formájában jelenik meg, például: com.pelda.szervezetneve.HelloWorld.

Az alkalmazásodat csak úgy tudod terjeszteni a TestFlight és az App Store segítségével, ha egy app rekordot készítesz az App Store Connect felületén, majd megadod az Xcode projekted bundle ID-jét. Ezt ne felejtsd el hozzáadni a projektedhez a szerkesztőben.

Apple app közzététele

Azt is tüntesd fel, hogy mely eszközöket és platformokat támogatja az applikációd, válaszd ki az app kategóriáját, állíts be egy verziószámot hozzá, adj meg app ikont és App Store ikont, illetve leírást. Végül hitelesítsd az appot. A folyamatról itt olvashatsz bővebben.

3. Xcode kód felépítése

Projekt mappa fájlstruktúrája:

Projekt fájl (.xcodeproj): tartalmazza az Xcode projekt összes beállítását és konfigurálását, például a célokat, a build konfigurációkat és a fájl hivatkozásokat.

Forrásfájlok (.swift): ezek a fájlok tartalmazzák a Swift forráskódot, amely az alkalmazás logikáját valósítja meg. Általában több forrásfájlra osztják a kódot a jobb szervezhetőség érdekében. Például:

 • AppDelegate.swift (az app életciklusával kapcsolatos eseményeket kezeli, pl. indítás, háttérbe kerülés),
 • SceneDelegate.swift (a különböző jelenetek, pl. többablakos támogatás kezelése),
 • ViewController.swift (alapértelmezett nézetvezérlő, ahol az elsődleges felhasználói interakció történik).

Felhasználói felület fájlok (.storyboard, .xib): az alkalmazás felhasználói felületének (UI) vizuális reprezentációját tartalmazzák. A .storyboard-ok több képernyőt és az azok közötti átmeneteket is magukban foglalják, valamint a vizuális felület drag-and-drop tervezőjeként működnek. A .xib fájlok általában egyetlen nézetet vagy ablakot írnak le.

Erőforrás fájlok (.png, .jpg, .json, stb.): ezek tartalmazzák az alkalmazás által használt egyéb erőforrásokat, például képeket, hangokat, adatokat vagy konfigurációs fájlokat.

Info.plist: tartalmazza az alkalmazás konfigurációs beállításait, például a nevét, az ikonját, a támogatott orientációkat és az engedélyeket.

Weboldal készítés

Forrásfájlok struktúrája: a forrásfájlokon belül a kód az alábbi módon van strukturálva:

 1. Importálások: a fájl elején importálod azokat a modulokat és keretrendszereket, amelyekre a kódíráshoz szükséged lesz (pl. UIKit, Foundation).
 2. Típusok: ezután deklarálod a saját típusokat (osztályokat, struktúrákat, felsorolásokat), amelyeket az alkalmazásodban használsz.
 3. Változók és konstansok: majd deklarálod a globális változókat és konstansokat, amelyeket az egész alkalmazásodban felhasználsz.
 4. Függvények és metódusok: végül definiálod a függvényeket és metódusokat, amelyek az alkalmazásod logikáját alkotják.

4. Összefoglaló

Az Xcode az Apple alkalmazások fejlesztéséhez használt hivatalos integrált fejlesztői környezet.

Viszonylag könnyen használható, viszont rengeteg funkciója és összetevője van, ezért kezdők számára az első hetekben biztosan nagyon bonyolult lesz a használata.

A SwiftUI felülete nagyban megkönnyíti az applikáció fejlesztés folyamatát, hiszen valós időben láthatjuk, hogy a fejlesztés alatt álló szoftver hogyan fog kinézni, és rengeteg tesztelési opciónk is van.

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: szerk@kiszervezettmarketing.hu

5. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Mi az az Xcode?

Apple alkalmazások fejlesztésére használt integrált fejlesztői környezet (IDE).

❓ Mire használható az Xcode?

A szoftverfejlesztők az Xcode segítségével készíthetnek alkalmazásokat macOS, iOS, iPadOS, watchOS és tvOS rendszerekre.

❓ Milyen programozási nyelvet ajánlott használni?

Swift programozási nyelvet.

Oszd meg! Küldd el! Nyomtasd ki!

Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Picture of Dávid Ádám

Dávid Ádám

Dávid Ádám vagyok, a Kiszervezett Marketing Kft. alapítója, az online marketing megszállottja.

150+ szöveges ötcsillagos ügyfélvéleményünkkel előrevetítjük, hogy milyen egy igazán profin megtervezett, ügyfélközpontú marketing ügynökséggel dolgozni.

A Kiszervezett Marketing 13x-os Marketing Diamond Awards-díjas ügynökség. Ezt a díjat a Magyar Marketing Szövetség ítélte oda számunkra, ami bizonyítja, hogy szakmailag kimagasló szolgáltatásokat nyújtunk az online marketing területén.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban a Kiszervezett Marketing Kft. lett Az Év Marketing Nagykövete!

A Kiszervezett Marketing az a marketing ügynökség, amely nem olyan, mint a suszter és a cipője.

Ezt alátámasztja a 350+ szakmai blogcikkünk is, amelynek köszönhetően több mint 160.000 látogatónk van éves szinten a saját weboldalukon a Google Keresőből, fizetett hirdetések nélkül. Mindezt alig 1,5 év alatt értük el.

A megtervezett médiamegjelenésekkel folyamatosan ott vagyunk nagy hírportálok hasábjain a területünk szakértőjeként. Párat kiemelve: penzcentrum.hu, hirado.hu, hrportal.hu, origo.hu, blikk.hu.

Azért lehetünk Google Partnerek, mert rendelkezünk a Google által elismert szakértővel. Az ügyfeleink hirdetési kampányai kivétel nélkül minden esetben elérik a minimum 70%-os optimalizáltságot.

Tartottam már szakmai előadást több egyetemen online marketing témában, többek között: BME, BGE, ELTE, MATE, Óbudai Egyetem. Emellett a Magyar Marketing Fesztivál rendszeres előadójaként mutatom be a siker kulcsát a digitális térben.

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés