Július 1-jén megszűnik a Google 10 éves szolgáltatása!

Július 1-jén megszűnik a Google Universal Analytics webanalitikai eszköz működése, helyét a 2020 óta működő Google Analytics 4 veszi át.
Google Analytics 4

Július 1-jén megszűnik a Google 10 éves szolgáltatása!

A Google egyik méltán népszerű, ingyenesen elérhető webanalitikai szolgáltatása, a Google Universal Analytics 2023. július 1-jétől végérvényesen befejezi az adatgyűjtést. Helyette a már 2020-tól elérhető Google Analytics 4 fog üzemelni, amit minden weboldal-tulajdonosnak és webfejlesztőnek érdemes használnia, ha adatokat szeretne gyűjteni a weboldal forgalmáról és a látogatók tevékenységeiről.

Miért hasznos a Google Analytics?

Dávid Ádámot, a Kiszervezett Marketing Kft. ügyvezetőjét kérdeztük arról, hogy miért érdemes használni a Google Analytics szolgáltatását, és milyen nehézségeket okoz az átállás az új adatgyűjtő rendszerre.

A Google Analytics egy 2005-ben indult, ingyenesen elérhető webanalitikai szolgáltatás, amely azt méri, hogy egy weboldal milyen forgalmi csatornákból szerez látogatókat, valamint, hogy a felhasználók milyen tevékenységeket hajtanak végre az oldalon, hová kattintanak, mely oldalakat nyitják meg. Ez rengeteg hasznos adattal szolgál a weboldal-tulajdonosoknak, hiszen pontos képet kaphatnak a webhelyük teljesítményéről, erősségeiről és gyenge pontjairól, illetve a látogatóik tevékenységéről és demográfiai jellemzőiről” – nyilatkozta Ádám, aki szerint minden weboldal létrehozásánál az egyik alapvető lépés az oldal összekapcsolása a Google Analytics rendszerével.

2012 októberében jelentették be a Google Universal Analytics (röviden: GUA) érkezését, és ez a több mint 10 éves út 2023. július 1-jével véget ér, mivel a helyét a már 2020-tól üzemelő Google Analytics 4 (röviden: GA4) veszi át.

A Google Analytics nagy előnye, hogy egyszerre alkalmas a valós idejű forgalom bemutatására a webhelyen, valamint évekre visszamenőleg is képes kimutatni, hogy hány ember járt a weboldalon, melyik országból tekintették meg az oldalt, milyen eszközöket használnak, mekkora volt a visszafordulási arány, milyen forgalmi csatornákból érkeztek (pl. közösségi média, organikus keresés), melyik oldalunk kapta a legtöbb megtekintést, és még sok-sok más hasznos és érdekes információt tudhatunk meg.

Kideríthetjük azt is, hogy miként alakult a bevételünk, hogyan teljesítettek a marketingkampányaink, mennyi időt töltöttek az oldalunkon az emberek, hány visszatérő látogatónk volt, milyen hosszú az általuk indított munkamenetek átlagos időtartama. Továbbá külön elemezhetjük a felhasználói elköteleződést és az ügyfelek megtartását is, ami még inkább hozzájárul ahhoz, hogy megismerjük a célcsoportunk motivációit, viselkedését és jellemzőit.

Miben lesz más a Google Analytics 4?

A Google már márciusban elkezdte a GA4-tulajdonok automatikus létrehozását minden GUA-tulajdonnal rendelkező felhasználó számára. Július 1-je után már csak a GA4 fog új adatokat gyűjteni a webhelyek forgalmáról, azonban a GUA által gyűjtött adatok még legalább fél évig elérhetők maradnak.

Érdemes mielőbb megkezdeni a GA4-re való átállást, mivel egy kis időbe telik megszokni az új kezelőfelületet és adatgyűjtési módokat. A Universal Analytics-tulajdonból lehetséges az adatok exportálása, így azok nem fognak elveszni” – jegyezte meg Ádám, aki szerint ha nem mozgunk otthonosan a Google Analytics világában, akkor érdemes webfejlesztő segítségét kérni.

A GA4 úgynevezett események alapján működik, amelyeket nyomon tudunk követni. Ilyen esemény lehet például az, ha egy látogatónk feliratkozik a hírlevelünkre, letölt egy e-bookot, vagy rákattint egy linkre.

Google Universal Analytics vs Google Analytics 4

A GA4 képes valós időben megjeleníteni, hogy a felhasználók mit csinálnak az oldalunkon, mennyi időt töltenek egyes tartalmak olvasásával, mekkora a visszafordulási arány, hogyan alakulnak a konverziós mutatóink, mely oldalaink kapják a legtöbb megtekintést, az ország mely pontjáról érkeznek látogatóink, milyen digitális eszközt használnak, és ez még csak a jéghegy csúcsa!

A webanalitikai szolgáltatást többféle módszerrel is össze tudjuk kötni a weboldalunkkal. Létezik külön erre a célra szolgáló WordPress bővítmény, de használhatjuk a Google Tag Manager (Címkekezelő) eszközét, vagy egy kódrészlet bemásolása révén szerkeszthetjük weboldalunk HTML dokumentumát is.

Ha Ön sem szeretne lemaradni versenytársaitól, mindenképpen végezze el a Google Analytics 4-re való átállást 2023. július 1-je előtt!

Oszd meg! Küldd el! Nyomtasd ki!

Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Picture of Dávid Ádám

Dávid Ádám

Dávid Ádám vagyok, a Kiszervezett Marketing Kft. alapítója, az online marketing megszállottja.

150+ szöveges ötcsillagos ügyfélvéleményünkkel előrevetítjük, hogy milyen egy igazán profin megtervezett, ügyfélközpontú marketing ügynökséggel dolgozni.

A Kiszervezett Marketing 13x-os Marketing Diamond Awards-díjas ügynökség. Ezt a díjat a Magyar Marketing Szövetség ítélte oda számunkra, ami bizonyítja, hogy szakmailag kimagasló szolgáltatásokat nyújtunk az online marketing területén.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban a Kiszervezett Marketing Kft. lett Az Év Marketing Nagykövete!

A Kiszervezett Marketing az a marketing ügynökség, amely nem olyan, mint a suszter és a cipője.

Ezt alátámasztja a 350+ szakmai blogcikkünk is, amelynek köszönhetően több mint 160.000 látogatónk van éves szinten a saját weboldalukon a Google Keresőből, fizetett hirdetések nélkül. Mindezt alig 1,5 év alatt értük el.

A megtervezett médiamegjelenésekkel folyamatosan ott vagyunk nagy hírportálok hasábjain a területünk szakértőjeként. Párat kiemelve: penzcentrum.hu, hirado.hu, hrportal.hu, origo.hu, blikk.hu.

Azért lehetünk Google Partnerek, mert rendelkezünk a Google által elismert szakértővel. Az ügyfeleink hirdetési kampányai kivétel nélkül minden esetben elérik a minimum 70%-os optimalizáltságot.

Tartottam már szakmai előadást több egyetemen online marketing témában, többek között: BME, BGE, ELTE, MATE, Óbudai Egyetem. Emellett a Magyar Marketing Fesztivál rendszeres előadójaként mutatom be a siker kulcsát a digitális térben.

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés