Óriási veszélyeket hordoz magában az MI-játékkal generált arcképünk

A My Puzzles egy kétes eredetű online alkalmazás, amely futótűzként terjed a Facebookon, sokan azonban nincsenek tisztában a veszélyeivel.
My Puzzles veszélyei

Óriási veszélyeket hordoz magában az MI-játékkal generált arcképünk

Az elmúlt néhány nap legnagyobb slágere a Facebookon az a kétes eredetű, AI-alapú program, amely néhány kattintással lenyűgöző, rajzolt képet varázsol bárki profilképéből. A népszerű app futótűzként söpört végig a közösségi médián, meglovagolva a mesterséges intelligencia népszerűségét, azt azonban csak néhányan tudják, hogy mi áll a háttérben. Pedig nem árt óvatosnak lenni, a program nagyon veszélyes lehet!

Észrevétlenül lopják el az adatainkat

Magyarországon sajnos a kiberbiztonság és a tudatos internethasználat még gyerekcipőben jár, gondoljunk csak a Facebookon gyorsan terjedő, halálhírrel rémisztgető vírusra, amire szintén csak rákattintani kellett, hogy továbbítsuk az összes ismerősünk felé. Ezt a naiv hozzáállást használták ki a My Puzzles fejlesztői is. Az applikáció mögött álló cég a Novalab Games, a cég adatait és adószámát azonban sehol sem lehet nyilvánosan megtalálni. Lehetséges, hogy az adatainkat akár targetált reklámokhoz is felhasználhatják.

Figyeljünk oda rá, hogy kinek adjuk ki az adatainkat! A My Puzzles csak a jéghegy csúcsa, korábban is számtalan hasonló adatcsalásra láthattunk példát a közösségi médiában, és a jövőben is várhatóak hasonló próbálkozások. A legtöbb egyszerű kvíz, például „Tudd meg, milyen állat lennél” is hasonlóan kétes eredetű… Amikor ezeket az appokat használjuk, engedélyezzük, hogy az adatainkat: e-mail címünket, nevünket, profilképünket felhasználhassák” – mondta el Dávid Ádám, a Kiszervezett Marketing Kft. ügyvezetője.

A szakértő hozzátette, az alapadatok mellett alkalmazásonként eltérhet, milyen adatokat kérnek még be tőlünk, ezért fontos, hogy mindig elolvassuk egy-egy játék adatkezelési tájékoztatóját.

A My Puzzles alkalmazás veszélyei

A My Puzzles azért is különösen veszélyes, mert a fenti adatokon túl a kapcsolati hálónkhoz is hozzáfér. Hangsúlyozta, a tartalomszűrés is hasznos eszköz lehet az online biztonságunk érdekében.

Sajnos csak kevesen alkalmazzák, de a tartalomszűréssel mi magunk alakíthatjuk a saját hírfolyamunkat. Csak jeleznünk kell a Facebook számára, mi az, amit szívesen látunk görgetés közben, és melyek azok a tartalmak, amelyeket nem szeretnénk a falunkra. Ha például a My Puzzles képeit egyszerűen kiikszeljük, sokkal kevesebbet dob majd fel belőle az algoritmus, hiszen a Facebook üzemeltetőinek is az az érdeke, hogy minél több időt a felületen töltsünk” – mondta a szakértő.

Ha már kipróbáltuk a My Puzzles-t, az app engedélyét akkor is bármikor visszavonhatjuk, ehhez csak meg kell keresnünk a beállításokban az alkalmazások és webhelyek fület, majd megkeressük az app nevét és eltávolítjuk az engedélyt. Ez azonban sajnos nem jelent 100%-os megoldást, hiszen az app tulajdonosai már megszerezték az adatainkat, csak rajtuk áll, hogy felhasználják-e az engedély visszavonása után.

Videós útmutató segítségével láthatod, hogyan tudod eltávolítani.

Érdemes lehet a további alkalmazásoknak adott hozzáféréseket és engedélyeket is felülvizsgálni!

Oszd meg! Küldd el! Nyomtasd ki!

Picture of Dávid Ádám

Dávid Ádám

Dávid Ádám vagyok, a Kiszervezett Marketing Kft. alapítója, az online marketing megszállottja.

150+ szöveges ötcsillagos ügyfélvéleményünkkel előrevetítjük, hogy milyen egy igazán profin megtervezett, ügyfélközpontú marketing ügynökséggel dolgozni.

A Kiszervezett Marketing 13x-os Marketing Diamond Awards-díjas ügynökség. Ezt a díjat a Magyar Marketing Szövetség ítélte oda számunkra, ami bizonyítja, hogy szakmailag kimagasló szolgáltatásokat nyújtunk az online marketing területén.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban a Kiszervezett Marketing Kft. lett Az Év Marketing Nagykövete!

A Kiszervezett Marketing az a marketing ügynökség, amely nem olyan, mint a suszter és a cipője.

Ezt alátámasztja a 350+ szakmai blogcikkünk is, amelynek köszönhetően több mint 160.000 látogatónk van éves szinten a saját weboldalukon a Google Keresőből, fizetett hirdetések nélkül. Mindezt alig 1,5 év alatt értük el.

A megtervezett médiamegjelenésekkel folyamatosan ott vagyunk nagy hírportálok hasábjain a területünk szakértőjeként. Párat kiemelve: penzcentrum.hu, hirado.hu, hrportal.hu, origo.hu, blikk.hu.

Azért lehetünk Google Partnerek, mert rendelkezünk a Google által elismert szakértővel. Az ügyfeleink hirdetési kampányai kivétel nélkül minden esetben elérik a minimum 70%-os optimalizáltságot.

Tartottam már szakmai előadást több egyetemen online marketing témában, többek között: BME, BGE, ELTE, MATE, Óbudai Egyetem. Emellett a Magyar Marketing Fesztivál rendszeres előadójaként mutatom be a siker kulcsát a digitális térben.

Ajánlatkérés

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés