Waze navigáció: Valós idejű GPS alkalmazás

A Waze navigáció használata ingyenes, és valós időben mutatja a forgalmat, az útvonalakat, a traffipaxokat, így biztosan nem késünk el.
Waze navigáció

Waze navigáció: Valós idejű GPS alkalmazás

Számos mobil applikáció létezik, amelyek megkönnyítik az életünket. Az egyik ilyen a Waze, amely egy valós időben frissülő GPS-navigációs alkalmazás. Útvonalakat tervezhetünk, figyelmeztethetjük az embereket a közúti ellenőrzésekre, a forgalmi dugókra, így minden megbeszélésre/találkozóra időben fogunk odaérni.

1. Mi az a Waze?

A Waze (hivatalos oldal) egy teljesen ingyenes, valós időben frissülő GPS-navigációs applikáció, amely az éppen aktuális forgalmi helyzetet mutatja a térképen. Emellett szórakoztató közösségi és földrajzi játékokat, funkciókat is tartalmaz, így szórakoztatóvá téve az ingázást.

Waze navigáció

Az élő forgalmi adatoknak köszönhetően az alábbi előnyökkel jár a Waze használata:

 • Forgalmi dugók elkerülése;
 • Pontos informálás sebességmérésről;
 • Közúti balesetek és veszélyek jelzése;
 • A valós idejű újratervezések időt takarítanak meg.

A Waze legnagyobb előnye, hogy a közösség erejére építkezik: a felhasználók értesítik egymást a forgalommal, a rendőrségi ellenőrzésekkel, a traffipaxokkal, építkezésekkel, vagy egyéb, forgalmat befolyásoló tényezőkkel kapcsolatban.

Elsősorban az autósoknak szól a Waze, tehát nem a tömegközlekedés, a kerékpárok és a teherautók számára fenntartott sávokban való navigációt segíti.

Webshop készítés

2. A Waze működése

Amikor utazni szeretnénk valahová, rendszerint két opciónk van:

 • Egy megszokott, jól bejáratott útvonalat választunk;
 • Több eltérő útvonal közül választjuk ki a legmegfelelőbbet.

A Waze navigációs szolgáltatása abban segít, hogy valós időben mutatja az indulás pillanatában, hogy melyik a leggyorsabb útvonal a legfrissebb forgalmi adatok alapján. Emellett előre időzíthetünk is utazásokat, percre pontosan meghatározva, hogy mikor szeretnénk indulni, a Waze pedig kimutatja számunkra a várható forgalom alapján, hogy hány perces útra számíthatunk.

Sőt, amikor eljön az indulás ideje, még értesítést is küld számunkra, mivel az utazást felveszi a naptárunkba.

Az utazásunk során megoszthatjuk az észlelt közúti torlódásokat, veszélyeket, rendőrségi intézkedéseket a többi felhasználóval, így ők időben értesülnek az aktuális helyzetről. Mivel alapvetően egy GPS alkalmazásról van szó, ezért a mobil applikáció az utazás alatt végig meg van nyitva az autóban, így észleli a forgalom gyorsaságát.

A Waze használata révén szórakozva segíthetünk a többi ingázón, amiért pontokat, jelvényeket és jutalmakat oszt ki az alkalmazás (lehetsz pl. „Területi Vezető”, „Helyi Bajnok”, vagy „Waze Lokalizációs Csapatvezető”). Ezek alapján különböző szintű felhasználói profilunk lehet a „Bébi Wazer” szintről indulva, egészen a „Waze Király” szintig.

Waze rangok

Emellett lehetőség van a térképszerkesztésre, amelynek hatósugara szintén a felhasználói profil szintjétől függ. Egy új felhasználó 1 mérföldön belül szerkesztheti a térképet (1,6 km), 3000 szerkesztés után azonban ez megduplázódik.

Láthatod, hogy a közelben lévő ismerőseid éppen hová utaznak, mikor érnek oda, és megoszthatod velük a saját utadat is. Ha ez aggaszt téged adatvédelmi szempontból, akkor a fiókbeállítások között beállíthatod a Láthatatlanná válást.

Waze láthatatlan mód

Minél többen használják úgy a Waze-t, hogy meg van nyitva az alkalmazás, annál pontosabb lesz a navigáció, mivel így tanulja meg a Waze a kanyarok irányát, az útvonal jellemzőit, az átlagsebességet, stb.

3. A Waze használata offline

Előfordulhat, hogy a Waze nem a legoptimálisabb útvonalat javasolja. Ennek okai a következők lehetnek:

 • Esetleges térképhiba az útvonal mentén;
 • A helyes sebesség- és forgalmi adatok hiánya az adott útvonalon;
 • A helyes sebesség- és forgalmi adatok hiánya azon az útvonalon, amelyre a Waze át akarja irányítani a felhasználót.

Annak érdekében, hogy ezek a problémák elkerülhetők (vagy legalábbis minimalizálhatók) legyenek, a Waze applikációnak folyamatos internetkapcsolatra van szüksége. Továbbá mivel valós idejű GPS applikációról van szó, ezért a helyadatokhoz való hozzáférést az alkalmazás használata közben engedélyezni kell.

Waze helyadatok használata

Ha offline használod a Waze-t, akkor nem tudsz útvonalakat keresni vagy útvonalakon navigálni.

Amikor szakadozik vagy túl gyenge az internetkapcsolat, a Waze megpróbálja a szerverekről lekérni a forgalmi adatokat és veszélyeket, de ezek nem lesznek teljes mértékben megbízhatóak.

Ha nincs kapcsolat a Waze-szerverekkel, akkor nem tehetünk közzé frissítéseket a közúti veszélyekről vagy a forgalomról.

4. A Waze letöltése

Egy másik cikkünkben már kitértünk arra, hogyan lehet mobil applikációkat telepíteni. A Waze is ugyanígy működik, csak le kell töltenünk az Apple App Store (iPhone és iPad) vagy a Google Play Áruház (Android) felületéről.

Waze letöltése

Ezt persze érdemes okostelefonról megtenni, hogy használni tudjuk a mobil applikáció bármikor, ha úton vagyunk.

Szerencsére ingyenesen letölthető és használható, viszont oda kell figyelnünk a mobil internetkapcsolat adatforgalmára. A Waze által felhasznált adatok mennyisége függ a megtett útvonal hosszától, a letöltött térképektől, a napszaktól, az utazás napjától, a forgalomtól, az aktív járművezetők és a bejelentések számától.

A Waze nem csak Magyarországon használható. A világ bármely pontján navigálhatunk az applikációval, ahol vannak utak. A térképek minősége és megbízhatósága azonban az alapján változik, hogy az adott terület felhasználói közössége mennyire aktívan használja a Waze szoftverét.

Ahol van mobilhálózat és GPS-vétel, ott a Waze is rendelkezésre fog állni. Több mint 140 millió sofőr használja a Waze navigációt.

5. Waze térképszerkesztő használata

Lehetőség van a Waze térkép valós idejű szerkesztésére. Az alábbiakat tüntethetjük fel a térképen pontszerűen vagy egy területre vonatkozólag:

 • Üzemanyagtöltő állomás;
 • Elektromos töltőállomás;
 • Szervíz vagy autójavító;
 • Autómosó;
 • Közintézmény vagy iroda;
 • Közlekedés;
 • Vásárlás és szolgáltatások;
 • Éttermek;
 • Kultúra és szórakozás;
 • Szállás;
 • Szabadtéri táborhelyek;
 • Parkolóházak;
 • Útvonalak;
 • Járda, gyalogösvény;
 • Körforgalom,
 • Kamera, sebességmérés;
 • Vasúti átjáró;
 • Kereszteződés.
Waze térképszerkesztés

Itt nyilvánul meg a közösség ereje a navigációban és egymás segítésében. Ahogy azt korábban említettük, a felhasználói szintünktől függ, hogy a tartózkodási helyünktől számítva mekkora sugárban szerkeszthetjük az élő térképet.

6. Waze navigáció használata

A Waze navigáció nagy előnye, hogy felvehetünk állandó címeket az alkalmazásban (pl. otthon, munkahely, barátok vagy családtagok címe). Emellett a Waze szinkronizálható a telefon naptár alkalmazásával (pl. Google Naptár), így időben szól nekünk, ha indulnunk kell egy találkozóra, ha van hozzá cím is megadva.

Waze navigáció

Olyan dolgokat is beállíthatunk a Waze felületén, minthogy milyen járművet vezetünk (magánautó, taxi, motorkerékpár), milyen üzemanyagot használ az autónk, szeretnénk-e elkerülni a fizetési kapukat, vagy hogy milyen matricák/engedélyek vannak a tarsolyunkban. Ha hiányzik valamilyen matricánk, erre figyelmeztet is az applikáció indulás előtt.

Matrica beszerzése

Lehetőség van még a kompok, autópályák, nehéz kereszteződések kerülésére, vagy akár engedélyezhetjük a földutakat is.

Így a Waze a lehető legideálisabb útvonalat fogja számunkra betervezni, hogy elérjünk a célhelyre.

Beállíthatunk preferált érkezési időt, valós idejű útinfókat kaphatunk, parkolókat kereshetünk. A Waze figyelmeztet minket a forgalom intenzitására, az utazás hosszára egy adott időpontban, és emlékeztet, hogy pontosan mikor induljunk el, ha egy adott időpontra oda szeretnénk érni a célállomásra.

Waze útvonal tervezés

7. Összefoglaló

A Waze egy valós idejű GPS navigációra szolgáló mobil alkalmazás, amelyet ingyenesen lehet használni.

Útvonalakat tervezhetünk, láthatjuk az éppen aktuális forgalmat, rendőri ellenőrzéseket, baleseteket, útépítéseket, stb.

A Waze szinkronizálható a naptár alkalmazással is, így időben értesít minket, ha van egy időpontunk vagy találkozónk valakivel, hogy induljunk el a megadott címre.

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: szerk@kiszervezettmarketing.hu

8. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Mi az a Waze?

Egy ingyenes mobil applikáció, amely valós időben frissülő GPS-navigációt tesz lehetővé.

❓ Mire használható a Waze?

Navigáció, útvonalak tervezése, forgalmi dugók és rendőrségi ellenőrzések előre jelzése, stb.

❓ Mennyibe kerül a Waze használata?

Ingyenesen letölthető iOS és Android platformokra.

Oszd meg! Küldd el! Nyomtasd ki!

Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Picture of Dávid Ádám

Dávid Ádám

Dávid Ádám vagyok, a Kiszervezett Marketing Kft. alapítója, az online marketing megszállottja.

150+ szöveges ötcsillagos ügyfélvéleményünkkel előrevetítjük, hogy milyen egy igazán profin megtervezett, ügyfélközpontú marketing ügynökséggel dolgozni.

A Kiszervezett Marketing 13x-os Marketing Diamond Awards-díjas ügynökség. Ezt a díjat a Magyar Marketing Szövetség ítélte oda számunkra, ami bizonyítja, hogy szakmailag kimagasló szolgáltatásokat nyújtunk az online marketing területén.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban a Kiszervezett Marketing Kft. lett Az Év Marketing Nagykövete!

A Kiszervezett Marketing az a marketing ügynökség, amely nem olyan, mint a suszter és a cipője.

Ezt alátámasztja a 430+ szakmai blogcikkünk is, amelynek köszönhetően több mint 160.000 látogatónk van éves szinten a saját weboldalukon a Google Keresőből, fizetett hirdetések nélkül. Mindezt alig 1,5 év alatt értük el.

A megtervezett médiamegjelenésekkel folyamatosan ott vagyunk nagy hírportálok hasábjain a területünk szakértőjeként. Párat kiemelve: penzcentrum.hu, hirado.hu, hrportal.hu, origo.hu, blikk.hu.

Azért lehetünk Google Partnerek, mert rendelkezünk a Google által elismert szakértővel. Az ügyfeleink hirdetési kampányai kivétel nélkül minden esetben elérik a minimum 70%-os optimalizáltságot.

Tartottam már szakmai előadást több egyetemen online marketing témában, többek között: BME, BGE, ELTE, MATE, Óbudai Egyetem. Emellett a Magyar Marketing Fesztivál rendszeres előadójaként mutatom be a siker kulcsát a digitális térben.

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés