A mobil applikáció készítés és fejlesztés alapjai

A mobil applikáció fejlesztés alapjait mutatjuk be, beleértve a fejlesztői környezeteket és a mobil alkalmazás készítés lépéseit.
Mobil applikáció fejlesztés

A mobil applikáció készítés és fejlesztés alapjai

Napjainkban divatos lett a mobil applikáció készítés, amelynek alapjait ebben a cikkben járjuk körbe. Szó esik többek között a mobil applikáció fejlesztés lépéseiről, az alkalmazások készítésére használt programokról és programozási nyelvekről, valamint az Android és iOS alkalmazások letöltéséről és telepítéséről. Tarts velünk! 🙂

1. Mobil applikáció jelentése

Egy mobil applikáció vagy mobilos alkalmazás olyan szoftverprogram, amelyet speciálisan mobil eszközök, például okostelefonok és táblagépek számára terveztek és fejlesztettek ki. Ezek az alkalmazások telepíthetők vagy letölthetők az eszközök operációs rendszerének alkalmazásboltjából (például az App Store vagy a Google Play Áruház).

A mobil alkalmazások lehetnek játékok, közösségi média alkalmazások, üzleti célú applikációk, egészségügyi és pénzügyi alkalmazások, produktivitást segítő appok, stb. Az alkalmazások széles skálán mozognak a komplexitás, funkcionalitás, technológiai platformok és operációs rendszerek függvényében (a 2 legnépszerűbb az Android és az iOS).

A mobil applikációk lehetnek ingyenesen letölthetők vagy fizetősek. Különböző programozási nyelveken és fejlesztői platformokon lehet létrehozni mobil appokat, például Java, Swift, Kotlin, C#, stb. Az alkalmazások fejlesztése és tervezése különböző fázisokat foglal magában, beleértve a tervezést, a kódolást, a tesztelést, a közzétételt és a folyamatos karbantartást.

Weboldal készítés

2. A mobil applikáció készítés lépései

A mobil alkalmazás fejlesztésének folyamata különböző lépéseket tartalmaz, amelyek alapvetően az alkalmazás céljától és összetettségétől függően változhatnak.

1) Célkitűzés és tervezés:

 • Az alkalmazás céljának és funkcióinak meghatározása.
 • Célcsoport és felhasználói igények azonosítása.
 • Az alkalmazás terveinek elkészítése, beleértve a felhasználói felület (UI) és felhasználói élmény (UX) tervezését (UI/UX design).
 • Funkcionális és műszaki követelmények kidolgozása.

2) Platform kiválasztása:

 • Döntés az operációs rendszer(ek)ről, amelyekre az alkalmazás készülni fog (például Android, iOS vagy mindkettő).
 • A platformoknak megfelelő fejlesztési nyelv(ek) kiválasztása (pl. Swift vagy Objective-C iOS-hez, Java vagy Kotlin Androidhoz).

3) Applikáció fejlesztés:

 • Az alkalmazás logikájának és funkcionalitásának megvalósítása.
 • Adatbázis kezelése (ha szükséges).
 • Felhasználói felület (UI) kódolása és tervezése.
 • Tesztelés és hibák javítása.

4) Alkalmazás-tesztelés:

 • Alapvető funkcionalitások és használhatóság tesztelése.
 • Hibakeresés és hibajavítás.
 • Kompatibilitási tesztek különböző platformok és eszközök között.

5) Felhasználói visszajelzések:

 • Béta-tesztelők vagy felhasználók visszajelzéseinek és észrevételeinek begyűjtése.
 • Az alkalmazás további javítása és finomítása.

6) Mobil applikáció közzététele:

 • Az alkalmazás elkészítése a kiválasztott alkalmazásáruház(ok) számára (pl. App Store, Google Play Áruház).
 • Az alkalmazás leírásának és képeinek feltöltése.
 • Az alkalmazás megjelenítése az alkalmazásáruházban a közzététel után.

7) Karbantartás és frissítés:

 • A mobil alkalmazás folyamatos karbantartása és fejlesztése.
 • Az új funkciók és frissítések kiadása a felhasználók számára.
 • Felhasználói visszajelzések figyelembevétele a fejlesztések során.

8) Marketing és terjesztés:

 • Az alkalmazás népszerűsítése és reklámozása az alkalmazásáruházakon kívül, például közösségi média, weboldalak, hirdetések révén.

Ezek általános lépések, a mobil alkalmazások fejlesztése sokkal részletesebb és komplexebb folyamat. A sikerhez fontos az alapos tervezés, tesztelés és felhasználói visszajelzések figyelembevétele. Az alkalmazásfejlesztés során jó kapcsolatokat kell ápolni a felhasználókkal és az alkalmazásáruházakkal is.

3. Milyen mobil applikáció készítő programok vannak?

Xcode: Az iOS operációs rendszerre szánt alkalmazások fejlesztéséhez használt hivatalos programfejlesztői csomag. Swift vagy Objective-C nyelveket használ.

Xcode mobil applikáció készítés

Android Studio: Az Android operációs rendszerhez készülő alkalmazások fejlesztéséhez használt hivatalos fejlesztői környezet. A Java vagy Kotlin programozási nyelveket használja.

React Native: Egy JavaScript alapú keretrendszer, amely lehetővé teszi az Android és iOS alkalmazások közös fejlesztését. Egyszer megírod a kódot, és aztán a React Native fordítja le a kívánt platformra.

Flutter: Egy másik keretrendszer, amelyet a Google fejlesztett, és a Dart programozási nyelvet használja. A Flutter segítségével az egyszer írt kód több platformra is fordítható, beleértve az Androidot, az iOS-t és a webet.

Flutter mobil alkalmazás fejlesztés

Unity: Bár eredetileg játékfejlesztésre tervezték, a Unity rendkívül erőteljes és sokoldalú eszköz mobilalkalmazások fejlesztésére is. Előnye, hogy támogatja a 2D és 3D grafikát.

PhoneGap / Apache Cordova: Egy keretrendszer, amely HTML, CSS és JavaScript ismeretekkel lehetővé teszi a hibrid mobilalkalmazások fejlesztését, amelyek több platformon futnak.

MIT App Inventor: Egy viszonylag könnyen használható grafikus eszköz, amely segít az Android alkalmazások készítésében. Különösen alkalmas oktatási célokra.

Thunkable: Egy no-code vagy low-code platform, amely segít alkalmazásokat készíteni anélkül, hogy szükség lenne komoly programozási ismeretekre. Használja a vizuális blokkokat és az egyszerű szkripteket is.

Appy Pie: Egy másik no-code fejlesztő platform, amely lehetővé teszi az applikációk létrehozását anélkül, hogy mélyreható fejlesztői ismeretekkel rendelkeznél.

Adobe XD: Bár eredetileg tervezőeszköz, az Adobe XD lehetővé teszi a prototípusok és a felhasználói felületek tervezését, amelyeket később egy fejlesztő könnyen átültethet valós alkalmazássá.

4. Mobil applikációk letöltése – honnan és hogyan?

Mobil alkalmazásokat letölteni és telepíteni egyszerű feladat az okostelefonokon és táblagépeken. A legáltalánosabb módszerek az Android és iOS operációs rendszerekre vonatkoznak.

4.1. Android alkalmazások letöltése és telepítése

 1. Menj a Google Play Áruházba: Nyisd meg az Android készülékeden található „Google Play Áruház” alkalmazást. Ez az alapértelmezett alkalmazás a Google Play szolgáltatás eléréséhez.
 2. Keresd meg az alkalmazást: A keresőmezőbe írd be az alkalmazás nevét vagy kulcsszavait, amelyek a letölteni kívánt applikációt azonosítják.
 3. Válaszd ki az alkalmazást: Kattints a mobil applikáció nevére a keresési eredmények között.
 4. Telepítsd az alkalmazást: Az alkalmazásoldalon kattints a „Telepítés” vagy „Letöltés” gombra.
 5. Elfogadás és engedélyek: Az alkalmazás telepítésekor a rendszer megjeleníthet olyan engedélyeket, amelyeket az applikáció használ. Ha elfogadod az engedélyeket, az alkalmazás letöltése és telepítése megkezdődik.
 6. Alkalmazás megnyitása: Az applikáció telepítése után kattints a „Megnyitás” gombra, hogy elindítsd az alkalmazást.
Google Play Áruház

4.2. iOS alkalmazások letöltése és telepítése

 1. Menj az App Store-ba: Nyisd meg az iOS készülékeden található „App Store” alkalmazást. Ez az alapértelmezett alkalmazás az iOS alkalmazások letöltéséhez.
 2. Keresd meg az alkalmazást: A felső részben található keresőmezőbe írd be az applikáció nevét vagy kulcsszavait.
 3. Válaszd ki az alkalmazást: Kattints az alkalmazás nevére a keresési eredmények között.
 4. Telepítsd az alkalmazást: Az alkalmazás oldalán kattints a „Letöltés” gombra. A rendszer megkérdezheti az Apple ID jelszavadat vagy ujjlenyomatot / arcfelismerést kérhet azonosítás céljából, ha a Touch ID vagy a Face ID engedélyezve van.
 5. Alkalmazás megnyitása: Az applikáció telepítése után kattints az alkalmazás ikonjára a kezdőképernyőn, hogy elindítsd azt.
App Store

Ne feledd, hogy biztonsági okokból mindig csak hivatalos forrásokból (Google Play Áruház vagy App Store) származó alkalmazásokat telepíts, és ellenőrizd az alkalmazások engedélyeit, mielőtt telepítenéd őket.

5. Lehetséges a saját applikáció fejlesztése?

Igen, abszolút lehetséges saját mobil alkalmazást fejleszteni. A mobil applikációk készítéséhez számos eszköz, platform és fejlesztői környezet áll rendelkezésre, amelyek lehetővé teszik a saját applikációk létrehozását. Az elkészült alkalmazásokat aztán telepítheted saját eszközödre vagy közzéteheted az alkalmazásáruházakban, mint például a Google Play Áruház vagy az App Store.

 1. Célkitűzés és tervezés: Határozd meg, hogy milyen típusú alkalmazást szeretnél készíteni, és milyen célcsoportot szólítasz meg. Részletezd az alkalmazás funkcióit és tervezd meg a felhasználói felületet.
 2. Fejlesztői környezet kiválasztása: Válassz egy fejlesztői platformot vagy környezetet az alkalmazás fejlesztéséhez. Például Android esetén használhatod az Android Studiot, iOS esetén az Xcode-ot. Ha keresel egy olyan megoldást, amellyel több platformra is egyszerre fejleszthetsz, akkor fontolóra veheted a React Native vagy a Flutter használatát.
 3. Programozási nyelv kiválasztása: Ismerkedj meg az alkalmazásfejlesztéshez használt programozási nyelvekkel. Android esetén használhatod a Java vagy Kotlin nyelveket, iOS esetén a Swift vagy az Objective-C nyelveket.
 4. Fejlesztés: Kezdd el kódolni az alkalmazásod funkcióit a kiválasztott fejlesztői környezetben. Hozd létre a felhasználói felületet és a háttérlogikát.
 5. Tesztelés: Teszteld az alkalmazást, hogy megbizonyosodj róla, hogy jól működik, és nincsenek hibák. Tesztelheted saját eszközödön vagy emulátorokon.
 6. Felhasználói visszajelzések és javítások: Engedd meg béta-tesztelőknek vagy barátoknak, hogy kipróbálják az alkalmazást, és gyűjtsd össze a visszajelzéseiket. Javítsd az alkalmazást az észrevételeik alapján.
 7. Közzététel: Miután elégedett vagy az applikációddal, készítsd elő a publikálásra. Regisztrálj és közzéteheted az alkalmazást az alkalmazásáruházakban (pl. Google Play Áruház, App Store). Erre az Orangesoft cikkét ajánljuk részletesebb információkért.
 8. Karbantartás és frissítések: Tartsd karban az alkalmazást, és frissítsd a funkciókat, hogy a felhasználók elégedettek maradjanak.

6. Összefoglaló

Mobil applikációk készítése céljából számos programozási nyelv és fejlesztői környezet létezik, pl. React Native, Xcode, Android Studio, stb.

Fontos megjegyezni azonban, hogy a mobil alkalmazások fejlesztése nem egyszerű feladat. Szükség van hozzá informatikai tapasztalatra, programozási nyelvek ismeretére, stb.

Emellett meg kell ismerkedned a Google Play Áruház és az App Store működésével fejlesztői szemszögből is.

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: szerk@kiszervezettmarketing.hu

7. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Mi az a mobil applikáció?

A mobil applikáció egy olyan szoftverprogram, amelyet mobil eszközök, például okostelefonok és táblagépek használnak. Ezek az alkalmazások különböző feladatokat és funkciókat látnak el, és a felhasználók letölthetik és telepíthetik őket az eszközeikre.

❓ Melyek a legnépszerűbb mobil operációs rendszerek?

Mobil applikációkat különböző operációs rendszerekre fejlesztenek, például Android, iOS (Apple).

❓ Milyen mobil applikáció fejlesztési környezetek vannak?

React Native, Xcode, Android Studio, Flutter, Unity, stb.

Oszd meg! Küldd el! Nyomtasd ki!

Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Picture of Dávid Ádám

Dávid Ádám

Dávid Ádám vagyok, a Kiszervezett Marketing Kft. alapítója, az online marketing megszállottja.

150+ szöveges ötcsillagos ügyfélvéleményünkkel előrevetítjük, hogy milyen egy igazán profin megtervezett, ügyfélközpontú marketing ügynökséggel dolgozni.

A Kiszervezett Marketing 13x-os Marketing Diamond Awards-díjas ügynökség. Ezt a díjat a Magyar Marketing Szövetség ítélte oda számunkra, ami bizonyítja, hogy szakmailag kimagasló szolgáltatásokat nyújtunk az online marketing területén.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban a Kiszervezett Marketing Kft. lett Az Év Marketing Nagykövete!

A Kiszervezett Marketing az a marketing ügynökség, amely nem olyan, mint a suszter és a cipője.

Ezt alátámasztja a 430+ szakmai blogcikkünk is, amelynek köszönhetően több mint 160.000 látogatónk van éves szinten a saját weboldalukon a Google Keresőből, fizetett hirdetések nélkül. Mindezt alig 1,5 év alatt értük el.

A megtervezett médiamegjelenésekkel folyamatosan ott vagyunk nagy hírportálok hasábjain a területünk szakértőjeként. Párat kiemelve: penzcentrum.hu, hirado.hu, hrportal.hu, origo.hu, blikk.hu.

Azért lehetünk Google Partnerek, mert rendelkezünk a Google által elismert szakértővel. Az ügyfeleink hirdetési kampányai kivétel nélkül minden esetben elérik a minimum 70%-os optimalizáltságot.

Tartottam már szakmai előadást több egyetemen online marketing témában, többek között: BME, BGE, ELTE, MATE, Óbudai Egyetem. Emellett a Magyar Marketing Fesztivál rendszeres előadójaként mutatom be a siker kulcsát a digitális térben.

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés