Az IPv4 és IPv6 címek közötti különbségek

Az IPv4 és IPv6 címek biztosítják az internet működését és a kommunikációt az online kapcsolattal rendelkező készülékek között.
IPv4 vs IPv6 címek

Az IPv4 és IPv6 címek közötti különbségek

Az internet építőkövei az IP-címek, amelyek minden olyan eszközt azonosítanak, amely az internethez kapcsolódik. Megkülönböztetünk IPv4 és IPv6 címeket, amelyek több szempontból is eltérnek egymástól. Ha kíváncsi vagy, hogy miben más az IPv4 és az IPv6, akkor ez a cikk választ ad minden kérdésedre! 🙂

1. Mi az az IPv4 cím?

Az internet működése sokkal összetettebb, mint amilyennek elsőre tűnik. Az IPv4, vagyis az Internet Protocol version 4, kulcsfontosságú szerepet játszik az internetes kapcsolattal rendelkező eszközök közötti kommunikációban.

Az IPv4 címek, amelyek minden internetre csatlakoztatott eszköznek egyedi azonosítót adnak, négy decimális számból álló sorozatok. Ezek a számok 0 és 255 között változhatnak, és pontokkal vannak elválasztva. Egy példa egy IPv4 címre: 192.168.1.1.

Az IPv4 címet két részre osztják: hálózati címre és eszköz címre a hálózaton belül. A hálózati cím azonosítja a hálózatot, amelyhez az eszköz kapcsolódik, míg az eszköz címe az adott hálózaton belüli konkrét eszközt azonosítja.

Az IPv4 címek fontos szerepet töltenek be abban, hogy az internetkapcsolattal rendelkező eszközök adatokat cseréljenek egymás között. Az IP-címek egyfajta virtuális címként működnek, amelyek a pontos címzést és az adatok helyes továbbítását biztosítják. Mindez nélkülözhetetlen az internet működéséhez.

Például: amikor egy weboldalt megnyitunk, az interneten keresztül több adatcsomagot küldünk és fogadunk az adott weboldal szervere és a saját eszközünk között. Az IPv4 címek biztosítják, hogy ezek az adatcsomagok eljussanak a megfelelő helyre, és a válaszcsomagok a helyes címre érkezzenek vissza.

Az IPv4 címek száma korlátozott, mivel csak egy meghatározott számú kombinációt engedélyeznek. Összesen 232 számú IPv4 cím (közel 4,3 milliárd darab) hozható létre

Ahogy az internet használata és az eszközök száma nő, egyre inkább előtérbe került az új IP protokoll, az IPv6 bevezetése. Az IPv6 címek sokkal hosszabbak, és rengeteg egyedi címet biztosítanak, ami lehetővé teszi az internet további növekedését és fejlődését.

Webshop készítés

2. Mi az az IPv6 cím?

Az IPv6, vagyis az Internet Protocol version 6, egy új generációs protokoll, amely az IPv4 hagyományos címzési rendszerét váltja fel.

Az IPv6 címek lényegesen eltérnek az IPv4 címek felépítésétől, mivel 128 bites hosszúságúak, számokat és hexadecimális karaktereket tartalmaznak. Ezeket a címeket nyolc csoportba rendezik, amelyeket kettőspontok választanak el egymástól. Példa egy IPv6 címre: 2001:0db8:85a3:0000:0000:8a2e:0370:7334.

Az IPv6 bevezetése a növekvő internetes igényekre és az IPv4 címek korlátozottságára érkezett válaszként. Az IPv4 címek száma korlátozott, és ahogy az eszközök és az internetes szolgáltatások száma növekszik, az IPv6 címek lehetőséget kínálnak hatalmas mennyiségű egyedi cím generálására. Összesen 2128 számú IPv6 cím (340 szextillió = 340 milliárd milliárd milliárd darab) hozható létre

Az IPv6 protokollnak a hálózatok és az internet fejlődésében játszott szerepe nem csupán a címek számában rejlik. Az IPv6 további funkciókat és lehetőségeket is kínál, például a címzési hierarchia kialakítását és az automatikus konfigurációt. Ezáltal könnyebbé válik az eszközök csatlakoztatása és konfigurálása a hálózathoz.

Az IPv6 kulcsfontosságú az internet jövőjének alakításában. Az internetes eszközök növekvő száma, az 5G és IoT (Internet of Things) terjedése és a hálózati kapacitás növekedése mind azt jelzik, hogy az IPv6 címek hatalmas potenciállal rendelkeznek a növekedés és az innováció szempontjából.

Webshop tárhely

3. IPv4 vs. IPv6 címek közötti különbségek

Az IPv4 és az IPv6 címek a modern internet két kulcsfontosságú címzési protokollját képviselik. Bár mindkettő célja az eszközök azonosítása az interneten, lényeges különbségek vannak közöttük.

3.1. IPv4 címek jellemzői

 1. 32-bites címek: az IPv4 címek 32 bites hosszúságúak, ami összesen 4,294,967,296 egyedi címet eredményez. Ezen címek egy része különleges célokra van fenntartva, például magánhálózatokra vagy címekre, amelyek a címtartomány bővítését szolgálják.
 2. Osztott címtartományok: az IPv4 címeket felosztották különböző címtartományokra, mint például A, B, C, D és E osztályok. Az osztályok határozták meg az elérhető címek számát és azok alkalmazását. Az A, B és C osztályok például általánosan az internetes címzésre irányultak, míg a D és E osztályok más speciális célokat szolgáltak.
 3. Alhálózatok: az IPv4 hálózatokat alhálózatokra (subnet) lehet bontani. Az alhálózatok lehetővé teszik, hogy egy nagy hálózatot kisebb részekre osszunk, így hatékonyabban lehet kezelni az IP-címeket és a forgalmat.
 4. Magán- és nyilvános címek: az IPv4 címeket két fő kategóriába sorolják: magáncímek és nyilvános címek. A magáncímek olyan címek, amelyeket az interneten belüli magánhálózatokban lehet használni, a nyilvános címek pedig az interneten közvetlenül elérhető címek, amelyek azonosítják az eszközöket a globális hálózaton.
 5. IP-cím osztás: az IPv4 címek elosztása kezdetben centralizáltan történt, de az évek során az internet növekedése miatt egyre nehezebbé vált hatékonyan kezelni az egyre szűkösebb címeket. Emiatt kifejlesztettek olyan technikákat, mint például a NAT (Network Address Translation), amely lehetővé tette, hogy több eszköz osztozzon egy nyilvános IP-címen.
 6. Hiány és IPv6 átállás: az IPv4 címek száma korlátozott, és a növekvő internethasználat miatt az IPv4 címek kimerültek. Ennek eredményeként a világ számos részén elkezdték az átállást az IPv6-ra, amely egy újabb generációs IP-címzési rendszer. Az IPv6 címek hosszabbak (128 bit) és sokkal nagyobb számú egyedi címet kínálnak, így jobban megfelelnek a jelenlegi és jövőbeli internetes igényeknek.

3.2. IPv6 címek jellemzői

 1. 128-bites címek: az IPv6 címek hosszabbak, 128 bitesek, ami rendkívül sok egyedi címet eredményez. Ez azt jelenti, hogy az IPv6 címek száma jóval nagyobb, mint az IPv4 címeké (amelyek csak 32 bitesek). Az IPv6 címeket 8 csoportra bontják, amelyeket kétszámjegyű hexadecimális számokkal jelölnek (pl. 2001:0db8:85a3:0000:0000:8a2e:0370:7334).
 2. Globális egyediség: az IPv6 címek tervezése során arra törekedtek, hogy az összes cím globálisan egyedi legyen, ami jelentősen csökkenti az IP-cím ütközések lehetőségét és elősegíti a könnyebb hálózatkezelést.
 3. Sokféle címtípus: az IPv6 különböző típusú címeket támogat a különböző feladatokhoz. Ilyenek például a hagyományos címek (Unicast), amelyek egy konkrét eszközt azonosítanak, a csoportos címek (Multicast), amelyek csoportokat szolgálnak ki, és az irányított címek (Anycast), amelyek közül a legközelebbi példányra irányítják a forgalmat.
 4. IPv4 kompatibilitás: az IPv6 tervezésekor figyelembe vették az IPv4 kompatibilitást. Az IPv6 bevezetése során átmeneti időszakot hoztak létre, amelyben mindkét protokoll párhuzamosan működik (Dual Stack). Ezzel lehetővé válik az átmenet a két protokoll közötti zökkenőmentes átállás során.
 5. Nagyságrendekkel több cím: az IPv6 címek nagyságrendekkel több egyedi címet kínálnak, amely lehetővé teszi a jelenlegi és jövőbeli online kapcsolattal rendelkező eszközök, gépek és hálózatok számára a kényelmes címzést.
 6. Automatikus konfiguráció: az IPv6 támogatja az automatikus címkiosztást és konfigurációt, ami megkönnyíti az új eszközök hozzáadását egy hálózathoz anélkül, hogy kézzel konfigurálni kellene a címeket.

4. Hogyan tudom kideríteni, hogy mi az IP-címem?

Számos online eszköz áll rendelkezésre, amelyekkel könnyen megnézheted az aktuális IP címedet és annak típusát. Például: What Is My IP Address, What Is My IP, stb.

Amikor megnézed az IP címedet, láthatod, hogy az IPv4 cím négy számjegyből álló csoportokból áll (pl. 192.168.1.1), míg az IPv6 cím hosszabb és hexadecimális számjegyekből álló csoportokból (pl. 2001:0db8:85a3:0000:0000:8a2e:0370:7334) épül fel.

5. Összefoglaló

Az IPv4 és az IPv6 olyan protokollok, amelyeket az internetes kommunikációhoz használnak, és segítségükkel az eszközök egyedi címekkel azonosíthatók a hálózaton.

Az „IPv” az „Internet Protocol version” rövidítése, és a számsor a protokoll verzióját jelöli. Az IPv4 a negyedik verzió, míg az IPv6 a hatodik verzió.

Az IPv4 címek 32 bitesek, és négy decimális számot tartalmaznak, amelyeket pontok választanak el egymástól (pl. 192.168.0.1).

Az IPv6 címek 128 bitesek, és hexadecimális számokból állnak, amelyeket kettőspontok választanak el (pl. 2001:0db8:85a3:0000:0000:8a2e:0370:7334).

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: szerk@kiszervezettmarketing.hu

6. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Mi az az IP-cím?

Az IP-cím egy számjegysorozat, amely egyedi azonosítást biztosít az interneten vagy egy számítógépes hálózaton belül található eszközök és szerverek számára. Az IP-címek az internetes kommunikáció alapvető elemei, mivel lehetővé teszik az eszközök számára, hogy kommunikáljanak egymással a hálózaton keresztül.

❓ Mik azok az IPv4 címek?

Az IPv4 (Internet Protocol version 4) címek az internetes hálózatokon és az IP-alapú kommunikációban használt címek. Az IPv4 címek 32 bites számok, amelyeket négy darab oktett (8 bit) alkot. Ezek az oktettek decimális számokként vannak megjelenítve és ponttal elválasztva, például: 192.168.1.1.

❓ Mik azok az IPv6 címek?

Az IPv6 (Internet Protocol version 6) címek az interneten használt azonosítók, amelyeket a hatodik verziójú Internet Protocol (IPv6) használ. Az IPv6-ot az IPv4 kimerülő címterének és egyéb korlátainak kezelésére hozták létre. Az IPv6 címek hosszabbak és több lehetőséget kínálnak az egyedi címek létrehozására, mivel 128 bitesek, míg az IPv4 címek csak 32 bitesek.

Oszd meg! Küldd el! Nyomtasd ki!

Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Picture of Dávid Ádám

Dávid Ádám

Dávid Ádám vagyok, a Kiszervezett Marketing Kft. alapítója, az online marketing megszállottja.

150+ szöveges ötcsillagos ügyfélvéleményünkkel előrevetítjük, hogy milyen egy igazán profin megtervezett, ügyfélközpontú marketing ügynökséggel dolgozni.

A Kiszervezett Marketing 13x-os Marketing Diamond Awards-díjas ügynökség. Ezt a díjat a Magyar Marketing Szövetség ítélte oda számunkra, ami bizonyítja, hogy szakmailag kimagasló szolgáltatásokat nyújtunk az online marketing területén.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban a Kiszervezett Marketing Kft. lett Az Év Marketing Nagykövete!

A Kiszervezett Marketing az a marketing ügynökség, amely nem olyan, mint a suszter és a cipője.

Ezt alátámasztja a 430+ szakmai blogcikkünk is, amelynek köszönhetően több mint 160.000 látogatónk van éves szinten a saját weboldalukon a Google Keresőből, fizetett hirdetések nélkül. Mindezt alig 1,5 év alatt értük el.

A megtervezett médiamegjelenésekkel folyamatosan ott vagyunk nagy hírportálok hasábjain a területünk szakértőjeként. Párat kiemelve: penzcentrum.hu, hirado.hu, hrportal.hu, origo.hu, blikk.hu.

Azért lehetünk Google Partnerek, mert rendelkezünk a Google által elismert szakértővel. Az ügyfeleink hirdetési kampányai kivétel nélkül minden esetben elérik a minimum 70%-os optimalizáltságot.

Tartottam már szakmai előadást több egyetemen online marketing témában, többek között: BME, BGE, ELTE, MATE, Óbudai Egyetem. Emellett a Magyar Marketing Fesztivál rendszeres előadójaként mutatom be a siker kulcsát a digitális térben.

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés