Az RSS jelentése és az RSS hírcsatorna működése

Az RSS jelentése a Really Simple Syndication kifejezés rövidítése, ami az RSS hírcsatorna segítségével gyűjti össze a frissítéseket eltérő weboldalakról.
RSS jelentése

Az RSS jelentése és az RSS hírcsatorna működése

Az évezred elején rendkívül népszerű volt az RSS technológia, ami mára már viszonylag visszaszorult az internetezők körében. Azonban számos előnye van annak, ha a weboldalunk rendelkezik RSS hírcsatorna szolgáltatással, amit most ebben a bejegyzésben tekintünk át. Olvass tovább, ha érdekel az RSS jelentése és működése! 🙂

1. Mi az RSS jelentése?

Az RSS rövidítés az angol Really Simple Syndication kifejezésre utal (magyarul: nagyon egyszerű hírmegosztás). Ez egy olyan webes technológia, amely segít az információk gyors és hatékony terjesztésében az interneten.

Az RSS feed lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy egyszerűen követhessék a kedvenc weboldalaik frissítéseit, híreit és tartalmait. Hála az RSS hírcsatornák technológiájának, az új cikkekről, blogbejegyzésekről vagy más frissítésekről szóló információk automatikusan megjelennek az RSS-olvasó alkalmazásban vagy szolgáltatásban, amelyet a felhasználók használnak.

Az RSS technológia alapvetően egy strukturált formátumra épül, az RSS fájlok pedig XML-alapúak, amelyeket a weboldalak különböző tartalomelemekkel, például címekkel, leírásokkal és linkekkel töltenek fel. Amikor egy weboldal frissítést publikál, az RSS fájl is automatikusan frissül, így a felhasználók könnyen értesülhetnek az új tartalmakról.

Az RSS hírcsatorna előnye, hogy a felhasználóknak nem kell minden egyes weboldalt külön-külön meglátogatniuk a legújabb információk megszerzése érdekében. Ehelyett az RSS olvasó egy helyen gyűjti össze a különböző weboldalak frissítéseit. A felhasználók egyszerűen feliratkozhatnak az RSS csatornákra, amelyek az adott weboldalak frissítéseit tartalmazzák, és az RSS olvasó rendszeresen ellenőrzi ezeket a csatornákat a frissítésekért.

RSS olvasó alkalmazások például a Feedly, a Feeder vagy az Inoreader, amelyek a böngészőből és telefonos alkalmazásokból is elérhetők. Ha van a követni kívánt oldalnak RSS csatornája, azt ezek az olvasó programok fel fogják ismerni, és már élvezhetjük is a legfrissebb híreket egy helyen.

RSS hírcsatorna olvasó

Forrás: Feedly

A weboldal tulajdonosa eldöntheti, hogy a teljes hírt közli-e az RSS csatornán, vagy csak egy rövid kivonatot a hír alapján.

2. Kik használnak RSS hírcsatornákat?

Az RSS technológia széles körben használatos a híroldalak, blogok, podcastok és más tartalomkészítők körében. Segítségével a felhasználók könnyen naprakészek maradhatnak kedvenc témáikban, és gyorsan áttekinthetik az új információkat. Az RSS rendszer rugalmas és testreszabható, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy kiválasszák, melyik tartalomforrásokat szeretnék követni, és hogyan szeretnék megjeleníteni az információkat.

A technológia jelentősége abban rejlik, hogy megszabadítja a felhasználókat a tartalmak folyamatos keresésének és követésének terhétől. Használatával az információk azonnal elérhetővé válnak, amint frissülnek a követett oldalak, így a felhasználók mindig naprakészek maradhatnak a kiválasztott weboldalak tartalmával kapcsolatban.

Az RSS technológia nemcsak a felhasználóknak nyújt előnyöket, hanem a tartalomgyártóknak és a médiaoldalaknak is. Segítségével hatékonyan terjeszthetik tartalmaikat a szélesebb közönség felé, mivel az olvasók könnyen feliratkozhatnak az RSS csatornáikra. Ezáltal a tartalomgyártók könnyen megnövelhetik az olvasóik számát és a forgalmukat.

Weboldal készítés

Néhány magyar RSS hírcsatorna:

Azt fontos megjegyezni, hogy az RSS olvasóhoz hozzáadható feedek nem ilyen jól olvasható és követhető formátumban, hanem XML fájlként szerepelnek majd, mint a webhelytérképek is.

3. Hogyan működnek az RSS hírcsatornák?

Az RSS hírcsatornák a weboldalak tartalmának automatikus terjesztését teszik lehetővé. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan működnek az RSS hírcsatornák:

1) Tartalom előkészítése: a weboldalak, blogok vagy más tartalomforrások előkészítik a tartalmat az RSS hírcsatornába történő beillesztésre. Ez magában foglalja a címsorokat, leírásokat, linkeket és egyéb releváns információkat, amik megjelennek a tartalomban.

2) RSS fájl generálása: a tartalom alapján a weboldalak generálnak egy speciális XML-alapú fájlt, amely az RSS formátumot követi. Ez a fájl tartalmazza az új frissítések adatait és struktúráját.

3) Hírcsatorna közzététele: a weboldalak közzéteszik az RSS fájlt a megfelelő helyen, általában a weboldalukon keresztül. Ez a fájl tartalmazza az összes frissített tartalmat, amelyet az olvasók megtekinthetnek és feliratkozhatnak rájuk.

4) Feliratkozás az RSS hírcsatornára: az olvasóknak lehetőségük van feliratkozni a kívánt RSS hírcsatornákra. Ehhez általában használnak egy RSS olvasó alkalmazást vagy szolgáltatást, amely lehetővé teszi a feedek követését és az új frissítések automatikus megjelenítését.

5) Frissítések fogadása: amikor a weboldal vagy a tartalomforrás frissítést hajt végre, az RSS fájl is frissül. Az RSS olvasók rendszeresen ellenőrzik a követett csatornákat, és ha új tartalom található a fájlban, értesítést küldenek a felhasználóknak.

6) Tartalom megtekintése: az érdeklődők az RSS olvasó alkalmazásukban megtekinthetik a frissítéseket. Ez általában egy listaként jelenik meg, ahol az új tartalom címei, leírásai és linkjei olvashatóak. Az olvasók kiválaszthatják az érdeklődésüknek megfelelő frissítéseket, és további információhoz juthatnak, ha rákattintanak a linkekre.

4. Mi az a WordPress RSS feed?

A WordPress RSS feed egy XML-alapú formátum, amely tartalmat és frissítéseket szolgáltat a WordPress weboldalakról.

Amikor egy WordPress weboldal tartalmat tesz közzé, automatikusan generálódik egy RSS feed, amely tartalmazza az új frissítéseket. Az RSS feed a weboldal tulajdonosainak lehetőséget ad arra, hogy a tartalmukat automatikusan terjesszék és megosszák az olvasókkal.

Ez egy hasznos eszköz a tartalom terjesztésére és az olvasók értesítésére az új frissítésekről. Az olvasók az RSS feeden keresztül képesek feliratkozni a weboldal tartalmára, és amikor új tartalom jelenik meg, az automatikusan elérhetővé válik az RSS olvasójukban.

A WordPress RSS feed sokoldalú és testreszabható. A WordPress adminisztrációs felületén számos beállítást és opciót találunk az RSS feed testreszabására, például a tartalom méretének beállítása, a frissítések számának korlátozása vagy akár a teljes tartalom vagy csak a címek megjelenítése.

A FetchRSS felhasználható arra, hogy bármelyik weboldal alapján RSS csatornát hozzon létre, amit az emberek aztán követni tudnak.

5. Összefoglaló

Az RSS technológia lényege, hogy egy helyre gyűjti össze az általunk követett weboldalak és hírportálok frissítéseit.

Ennek feltétele, hogy az adott oldalak rendelkezzenek RSS hírcsatornával, amit egy RSS olvasó segítségével tudunk követni.

Ha nem szeretnél lemaradni a legfrissebb hírekről, akkor próbáld ki Te is ezt a technológiát!

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: szerk@kiszervezettmarketing.hu

6. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Mi az RSS jelentése?

Az RSS jelentése a Really Simple Syndication kifejezés rövidítése, ami magyarul „Valóban Egyszerű Hírkövetést” jelent.

❓ Miért előnyös az RSS használata?

Az RSS egy webes adatfolyam formátum, amely lehetővé teszi a weboldalon megjelenő tartalmak automatikus összegyűjtését és szinkronizálását egyedi olvasóprogramok vagy online szolgáltatások segítségével.

❓ Hogyan hozhatok létre RSS feedet az oldalamhoz?

Erre szolgál a FetchRSS szolgáltatása.

Oszd meg! Küldd el! Nyomtasd ki!

Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Dávid Ádám

Dávid Ádám

Dávid Ádám vagyok, a Kiszervezett Marketing Kft. alapítója, az online marketing megszállottja.

150+ szöveges ötcsillagos ügyfélvéleményünkkel előrevetítjük, hogy milyen egy igazán profin megtervezett, ügyfélközpontú marketing ügynökséggel dolgozni.

A Kiszervezett Marketing 13x-os Marketing Diamond Awards-díjas ügynökség. Ezt a díjat a Magyar Marketing Szövetség ítélte oda számunkra, ami bizonyítja, hogy szakmailag kimagasló szolgáltatásokat nyújtunk az online marketing területén.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban a Kiszervezett Marketing Kft. lett Az Év Marketing Nagykövete!

A Kiszervezett Marketing az a marketing ügynökség, amely nem olyan, mint a suszter és a cipője.

Ezt alátámasztja a 350+ szakmai blogcikkünk is, amelynek köszönhetően több mint 160.000 látogatónk van éves szinten a saját weboldalukon a Google Keresőből, fizetett hirdetések nélkül. Mindezt alig 1,5 év alatt értük el.

A megtervezett médiamegjelenésekkel folyamatosan ott vagyunk nagy hírportálok hasábjain a területünk szakértőjeként. Párat kiemelve: penzcentrum.hu, hirado.hu, hrportal.hu, origo.hu, blikk.hu.

Azért lehetünk Google Partnerek, mert rendelkezünk a Google által elismert szakértővel. Az ügyfeleink hirdetési kampányai kivétel nélkül minden esetben elérik a minimum 70%-os optimalizáltságot.

Tartottam már szakmai előadást több egyetemen online marketing témában, többek között: BME, BGE, ELTE, MATE, Óbudai Egyetem. Emellett a Magyar Marketing Fesztivál rendszeres előadójaként mutatom be a siker kulcsát a digitális térben.

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.