A legnépszerűbb mesterséges intelligenciák

A mesterséges intelligencia használata egyre több területen jelenik meg manapság, ezért érdemes megismerni a legnépszerűbb MI-ket.
Mesterséges intelligencia

A legnépszerűbb mesterséges intelligenciák

Manapság a mesterséges intelligencia használata egyre népszerűbbé válik, ezért nem árt megismerkedni az MI működésével, felhasználási területeivel, és a legnépszerűbb mesterséges intelligenciákkal. Tarts velünk! 🙂

1. Hogyan működik a mesterséges intelligencia?

A mesterséges intelligencia (MI) működése meglehetősen összetett, azonban most megpróbáljuk röviden összefoglalni:

1. Adatok: Egy mesterséges intelligencia óriási mennyiségű adatot igényel a tanuláshoz. Ezek az adatok lehetnek szövegek, képek, hangok, videók, szenzoradatok, vagy bármi más, ami információt hordoz.

2. Algoritmusok: A mesterséges intelligencia algoritmusok matematikai modellek, amelyek az adatok elemzésével tanulnak és következtetéseket vonnak le. Számos különböző típusú algoritmus létezik, de a leggyakoribbak a következők:

 • Gépi tanulás: A gépi tanulás algoritmusok automatikusan tanulnak az adatokból, anélkül, hogy expliciten programoznák őket.
 • Mély tanulás: A mély tanulás a gépi tanulás egy speciális típusa, amely mesterséges neurális hálózatokat használ a tanuláshoz. A neurális hálózatok az emberi agy szerkezetét és működését utánozzák.
 • Természetes nyelvfeldolgozás: A természetes nyelvfeldolgozás (NLP) az MI egy ágazata, amely a számítógépek és az emberi nyelv közötti interakcióra összpontosít.

3. Tanulás: Az MI algoritmusokat tanítani kell az adatok alapján, hogy hatékonyan működjenek. A tanítási folyamat során az algoritmusok megismerik az adatokban rejlő mintákat és összefüggéseket.

4. Predikció: Miután a mesterséges intelligencia algoritmus tanulása megtörtént az adatfeldolgozás eredményeként, predikciókat tud tenni új adatokra vonatkozóan. Például egy képfeldolgozó MI algoritmus képes lehet azonosítani a képen szereplő tárgyakat, egy szövegfeldolgozó MI algoritmus pedig képes lehet összefoglalni egy szöveg tartalmát.

5. Alkalmazások: Az MI-nek számos alkalmazási módja van a különböző iparágakban, beleértve az egészségügyet, a pénzügyeket, a gyártási technológiákat, a kereskedelmet, a közlekedést és még sok mást.

A mesterséges intelligencia működésének néhány kulcsfontosságú eleme:

 • Nagy mennyiségű adat: Az MI hatékony működéséhez óriási mennyiségű adatra van szükség.
 • Erőteljes számítástechnika: Az algoritmusok futtatása nagy számítási teljesítményt igényel.
 • Emberi szakértelem: Az MI algoritmusok fejlesztéséhez és finomhangolásához informatikai szakértelemre van szükség.

A mesterséges intelligencia fejlődése gyors ütemben halad, és várhatóan a jövőben még nagyobb hatással lesz az életünkre.

Google hirdetéskezelés

2. Milyen mesterséges intelligencia modellek vannak?

Számos különböző MI modell létezik, mindegyiknek megvannak a maga előnyei és hátrányai. A leggyakoribb mesterséges intelligencia modellek a következők:

1. Gépi tanulás:

 • Felügyelt tanulás: A felügyelt tanulásban a modellt bemeneti adatokkal és a kívánt kimeneti adatokkal tanítják. Ezután a modell a bemeneti adatok alapján megjósolja a kimeneti adatokat.
 • Felügyelet nélküli tanulás: A felügyelet nélküli tanulásban a modellt bemeneti adatokkal tanítják, de nem kap kimeneti adatokat. Az MI modellnek egyedül kell azonosítania az adatokban rejlő mintákat és összefüggéseket.
 • Erősítéses tanulás: Az erősítéses tanulás során a modellt egy környezetben tanítják, ahol meg kell tanulnia cselekedni, hogy maximalizálja a jutalmat.

2. Mély tanulás:

 • Konvolúciós neurális hálózatok (CNN): A CNN-ek képfeldolgozási feladatokhoz kiválóan alkalmasak.
 • Visszacsatolt neurális hálózatok (RNN): Az RNN-ek szekvenciális adatok feldolgozására alkalmasak, mint például a szöveg vagy a hang.
 • Generatív adverzariális hálózatok (GAN): A GAN-ok két neurális hálózatból állnak, amelyek egymás ellen versenyeznek. A generátor hálózat új adatokat hoz létre, míg a diszkriminátor hálózat megkülönbözteti a generált adatokat a valódi adatoktól.

3. Természetes nyelvfeldolgozás (NLP):

 • N-grammok: Az N-grammok egy adott szövegben az egymást követő n-edik szóból álló szavak sorozatai.
 • Rejtett Markov-modellek: Egy adott szekvencia valószínűségének kiszámítására használhatók.
 • Memóriahálózatok: A memóriahálózatok képesek tárolni és beolvasni információkat, ami hasznos a szöveg megértéséhez.

3. A mesterséges intelligencia használata

A mesterséges intelligencia használata egyre elterjedtebb az életünk számos területén. Az MI-t használják például az egészségügyben, ahol segíthet a kórházi adminisztrációban, automatizálva a betegirányítást, a biztosítási igénylések feldolgozását.

Az orvosi diagnosztikán belül a mesterséges intelligencia segít a betegségek diagnosztizálásában azáltal, hogy elemzi a betegek tüneteit, a képalkotó vizsgálatokat és a laboratóriumi eredményeket.

A bank- és pénzügyekben az MI azonosíthatja a gyanús tranzakciókat azáltal, hogy elemzi a vásárlási szokásokat és más releváns adatokat. Emellett a mesterséges intelligencia segít a pénzügyi intézményeknek a kockázatok felmérésében és kezelésében azáltal, hogy elemzi a piaci trendeket és a gazdasági mutatókat.

Az MI-vel vezérelt robotok automatizálhatják a gyártási folyamatokat, mint például az összeszerelést, a hegesztést és a festést. Sőt, a mesterséges intelligencia előre jelezheti a gépek meghibásodását, így a karbantartási munkálatok elvégezhetők, mielőtt a meghibásodás bekövetkezne. Ugyanez igaz a termékek minőségellenőrzésére is.

A kereskedelem terén az MI személyre szabott termékajánlatokat adhat a vásárlóknak azáltal, hogy elemzi a vásárlási szokásaikat és a böngészési előzményeiket. Emellett a mesterséges intelligencia optimalizálhatja az árakat a kereslet és a kínálat elemzésével, az MI chatbotok segítségével pedig automatizálható az ügyfélszolgálat.

A közlekedésben kiváló példák találhatók a mesterséges intelligencia használatára az önvezető autók, a forgalomirányítás, és az utazástervezés által.

4. Melyek a legnépszerűbb mesterséges intelligenciák?

A mesterséges intelligencia területén rengeteg fejlesztés zajlik, azonban kiemelhetünk néhány MI-t, amelyek kiemelkedően népszerűek.

4.1. ChatGPT

A ChatGPT egy OpenAI által fejlesztett nagy nyelvi modell (LLM), amely lenyűgöző szövegalkotó képességeiről ismert. Képes valósághű és koherens szöveget generálni, sőt, kreatív írási feladatokban is segíthet. A ChatGPT regisztrációról egy másik cikkben írtunk.

ChatGPT MI chatbot

Nem véletlen, hogy globális ismertségre tett szert a ChatGPT, hiszen könnyedén tudunk vele csevegni, hasznos információkat kérhetünk az MI chatbottól, segíthet kreatív feladatok megoldásában is, stb.

Viszont vannak hátrányai is, mivel bár kiválóan használható magyar nyelven, de a tudástára korlátozott időre terjed ki. Ezért minden információ, amit a ChatGPT mesterséges intelligenciája ad, további megerősítést és kutatást igényel.

4.2. Google Gemini

A Google Gemini a Google saját nyelvi modellje, amely bár nem olyan régen debütált, már komoly eredményeket mutatott fel. Széleskörűen alkalmazható, képes fordítani, szöveget generálni, és informatív módon válaszolni a kérdésekre. Korábban Google Bard néven volt ismert.

Google Gemini mesterséges intelligencia

Sokan úgy hivatkoznak rá, mint a ChatGPT méltó ellenfele, és néhány aspektusában a két program ingyenes verziója valóban eltér. Például a Gemini képes az adott válaszok módosítására (formálisabb / informálisabb, rövidebb / hosszabb változat), valamint képeket is tud elemezni.

Az információi talán egy fokkal frissebbek, mint a ChatGPT esetében, azonban itt is fontos szerep jut az utólagos kutatásnak és megbizonyodásnak. Érdemes kipróbálni a Gemini Advanced verzióját is, amely már képes az AI képgenerálásra!

4.3. Bing Chat

A Bing Chat a Microsoft válasza a ChatGPT-re, amely szintén LLM-technológián alapszik. Jól teljesít a nyílt párbeszédekben, és képes releváns információkat szolgáltatni a felhasználóknak.

Bing Chat mesterséges intelligencia

Emellett jól működik kreatív feladatokban is, például ír vicceket, verseket. A GPT-4 technológiát használja, és a Microsoft Edge böngészőhöz tervezték. Az utóbbi időben Copilot néven vált ismertté.

Tudunk tőle bármit kérdezni, elég jópofa válaszokat ad. Talán kevésbé fejlett még, mint az előző két mesterséges intelligencia, de próbáljátok ki nyugodtan! 🙂

4.4. Siri

Siri az Apple okostelefonjaiban és más eszközeiben használt virtuális asszisztens, amely hangutasítások alapján képes különböző feladatokat elvégezni.

Siri

Használhatjuk minden Apple termékkel, legyen szó akár okostelefonról, okosóráról, autó navigációról, okos konyhai vagy háztartásbeli eszközökről, stb.

Csak annyit kell tennünk, hogy megszólítjuk, és adunk neki egy parancsot, amit a mesterséges intelligencia teljesít azonnal. Például: „Siri, hívd fel Dávidot!” vagy „Siri, állíts ébresztőt 8 órára!

4.5. Alexa

Alexa az Amazon Echo okos hangszórókban használt virtuális asszisztens, amely szintén hangutasítások alapján működik, és zene lejátszására, hírek felolvasására, okosotthon-eszközök vezérlésére és még sok másra használható.

Alexa mesterséges intelligencia

Az Alexa számos funkcióval rendelkezik, többek között:

 • Zene lejátszása: Az Alexa lejátszhat zenét a Spotify, az Amazon Music, a Pandora és más zeneszolgáltatásokból.
 • Információk beszerzése: Alexa időjárási előrejelzéseket, híreket, sportinformációkat és más információkat tud szolgáltatni.
 • Kérdésekre válaszolás: Az Alexa válaszolni tud a felhasználók által feltett kérdésekre, még akkor is, ha azok nyitottak vagy összetettek.
 • Intelligens otthoni eszközök vezérlése: Vezérelheti az intelligens otthoni eszközöket, például a lámpákat, a termosztátokat és a zárakat.
 • Emlékeztetők és időzítők beállítása: Az Alexa emlékeztetőket és időzítőket tud beállítani.
 • Hívások és üzenetek küldése: Az MI hívásokat és üzeneteket tud küldeni más Alexa-felhasználóknak.

4.6. DeepMind AlphaGo

A DeepMind AlphaGo mesterséges intelligencia a Go nevű stratégiai társasjátékban aratott átütő sikert, legyőzve a világbajnok emberi játékosokat. A DeepMind AlphaGo algoritmusa a mély tanulás technológiáján alapul.

DeepMind AlphaGo

Az AlphaGo 2015-ben először győzte le az emberi játékosokat, és azóta is a go világbajnoka. A program 2016-ban legyőzte Lee Sedolt, a világ egyik legkiválóbb go-játékosát, és 2017-ben Ke Jie-t, a kínai bajnokot is.

Az AlphaGo sikere mérföldkőnek számít az MI kutatásában. Bebizonyította, hogy az MI képes lehet az emberi intelligencia felülmúlására a stratégiai játékokban.

4.7. Tesla Autopilot

A Tesla Autopilot a Tesla elektromos autóiban használt önvezető technológia, amely kamerák, radarok és LIDAR szenzorok segítségével képes navigálni és vezetni az autót.

Tesla Autopilot

A Tesla Autopilot egy fejlett vezetéstámogató rendszer, amely a Tesla elektromos autóiban található. Az Autopilot célja, hogy a vezetést kényelmesebbé és biztonságosabbá tegye a sofőr számára, és a következő funkciókat kínálja:

 • Sávtartás: Az Autopilot automatikusan megtartja a Tesla autókat a forgalmi sávban.
 • Adaptív sebességtartó automatika: A Tesla Autopilot automatikusan fenntartja a beállított sebességet, és szükség esetén fékez vagy gyorsít a forgalmi helyzetnek megfelelően.
 • Automatikus sávváltás: Sávot tud váltani magától, ha a sofőr aktiválja a jelzőlámpát.
 • Parkolás: Az Autopilot automatikusan be tudja parkolni a Tesla autót merőleges és párhuzamos parkolóhelyekre.
 • Fényváltás: Az Autopilot automatikusan beállítja a fényszórókat a forgalmi helyzetnek megfelelően.

4.8. Midjourney

A Midjourney AI képgenerátor segítségével utasításokat gépelhetünk be, amelyek alapján képeket generál a program. Mindezt eltérő változatokban, amelyeket módosítani tudunk.

Midjourney AI képgenerátor

A Discordon keresztül működik, azonban jelenleg nem érhető el ingyenesen a nagyfokú érdeklődés miatt. További információkért olvasd el Midjourney témájú cikkünket!

5. Összefoglaló

A mesterséges intelligencia egyre nagyobb népszerűségre tesz szert, mivel egyre profibb chatbotok jelennek meg.

A legnépszerűbb mesterséges intelligenciák közé tartozik a ChatGPT, a Google Gemini, a Microsoft Bing Chat, az AppleSiri asszisztense, az AmazonAlexa virtuális asszisztense, a DeepMind AlphaGo, a Midjourney képgenerátor, valamint a Tesla Autopilot.

A legtöbb MI modell a gépi tanuláson alapszik, amely nagy mennyiségű adat segítségével képes a szövegalkotásra és képgenerálásra.

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: szerk@kiszervezettmarketing.hu

6. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Hogyan működik a mesterséges intelligencia?

A mesterséges intelligencia olyan számítógépes rendszer, amely adatokat elemezve és mintázatokat felismerve képes döntéseket hozni és feladatokat megoldani, gyakran algoritmusok és gépi tanulás segítségével. Az emberek által előre meghatározott célokra és feladatokra specializálódhat (pl. ügyfélszolgálati chatbotok), és az adott feladatokhoz legjobban illeszkedő módon tanulhat és alkalmazkodhat.

❓ Melyek a legnépszerűbb mesterséges intelligenciák?

A legnépszerűbb mesterséges intelligenciák közé tartozik a ChatGPT, a Google Gemini, a Microsoft Bing Chat, az Apple Siri asszisztense, az Amazon Alexa virtuális asszisztense, a DeepMind AlphaGo, a Midjourney képgenerátor, valamint a Tesla Autopilot.

❓ Miben segíthet a mesterséges intelligencia használata?

A mesterséges intelligencia széles körű alkalmazása által hatékonyabban és pontosabban kezelhetjük az adatokat, automatizálhatjuk feladatokat, és elősegíthetjük az innovációt olyan területeken, mint az egészségügy, a gazdaság, a közlekedés, vagy a pénzügyek.

Oszd meg! Küldd el! Nyomtasd ki!

Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Picture of Dávid Ádám

Dávid Ádám

Dávid Ádám vagyok, a Kiszervezett Marketing Kft. alapítója, az online marketing megszállottja.

150+ szöveges ötcsillagos ügyfélvéleményünkkel előrevetítjük, hogy milyen egy igazán profin megtervezett, ügyfélközpontú marketing ügynökséggel dolgozni.

A Kiszervezett Marketing 13x-os Marketing Diamond Awards-díjas ügynökség. Ezt a díjat a Magyar Marketing Szövetség ítélte oda számunkra, ami bizonyítja, hogy szakmailag kimagasló szolgáltatásokat nyújtunk az online marketing területén.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban a Kiszervezett Marketing Kft. lett Az Év Marketing Nagykövete!

A Kiszervezett Marketing az a marketing ügynökség, amely nem olyan, mint a suszter és a cipője.

Ezt alátámasztja a 430+ szakmai blogcikkünk is, amelynek köszönhetően több mint 160.000 látogatónk van éves szinten a saját weboldalukon a Google Keresőből, fizetett hirdetések nélkül. Mindezt alig 1,5 év alatt értük el.

A megtervezett médiamegjelenésekkel folyamatosan ott vagyunk nagy hírportálok hasábjain a területünk szakértőjeként. Párat kiemelve: penzcentrum.hu, hirado.hu, hrportal.hu, origo.hu, blikk.hu.

Azért lehetünk Google Partnerek, mert rendelkezünk a Google által elismert szakértővel. Az ügyfeleink hirdetési kampányai kivétel nélkül minden esetben elérik a minimum 70%-os optimalizáltságot.

Tartottam már szakmai előadást több egyetemen online marketing témában, többek között: BME, BGE, ELTE, MATE, Óbudai Egyetem. Emellett a Magyar Marketing Fesztivál rendszeres előadójaként mutatom be a siker kulcsát a digitális térben.

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés