Android Studio – Mobil applikáció készítés

Az Android Studio használata lehetővé teszi a natív Android applikációk fejlesztését, beleértve a kódolást, tesztelést, és közzétételt.
Android Studio használata

Android Studio: Mobil applikáció készítés

Az Android Studio a hivatalos integrált fejlesztői környezet (IDE) Android applikáció fejlesztés céljából. Ingyenesen letölthető bárki számára, így lényegében bármikor létre tudunk hozni egy mobil alkalmazást. Azonban szükségünk lesz különböző programozási nyelvek ismeretére, ezért ajánlott az applikáció fejlesztést egy profi szoftverfejlesztő csapatra bízni! 🙂

1. Mi az az Android Studio?

Az Android Studio egy olyan szoftver, amelyet – nem túl meglepő módon – Android alkalmazások fejlesztésére használnak. Ez a Google hivatalos fejlesztői környezete Android operációs rendszerre, és kifejezetten az Androidos mobil applikációk fejlesztésére tervezték.

Android Studio

Forrás: Android Developers

Néhány dolog, amire képes az Android Studio használata:

 • Megírhatod a mobil alkalmazás kódját több programozási nyelven is, például JavaKotlin, C++ és JavaScript nyelven.
 • Megtervezheted az app megjelenését egy vizuális szerkesztővel.
 • Tesztelheted az Android alkalmazást szimulátorokon vagy valódi eszközökön is.
 • Hibakeresést végezhetsz az applikációban, hogy azonosítsd és javítsd a problémákat.
 • Előkészítheted az alkalmazását a Play Áruházba való feltöltésre.

Ha érdeklődsz az Android alkalmazások natív fejlesztése iránt, akkor az Android Studio egy nagyszerű kiindulópont. Ez egy ingyenes, nyílt forráskódú szoftver, amelyet bárki letölthet és használhat.

Weboldal készítés

2. Az Android Studio használata

Telepítés: Töltsd le és telepítsd az Android Studiot a hivatalos weboldalról: https://developer.android.com/studio. Elérhető Windows, MacOS, Linux, és ChromeOS platformokra is. A telepítésről itt találsz részletes leírást.

Tanulási források: Az Android Studio hivatalos oldalán rengeteg oktatóanyag, útmutató és dokumentáció található: https://developer.android.com/guide.

Kotlin & Java: Válaszd ki a használni kívánt programozási nyelvet és sajátítsd el annak alapjait. A Kotlin a Google ajánlott nyelve, de a Java is széles körben elterjedt.

Köztes szintű fejlesztés: Fejlessz összetettebb alkalmazásokat az oktatóanyagok segítségével, például: https://developer.android.com/samples/.

Fejlesztői közösségek: Csatlakozz online közösségekhez, például a Stack Overflowhoz vagy az Android subreddithez, ahol segítséget kérhetsz és ötleteket oszthatsz meg másokkal.

Android Jetpack: Használd ki a Jetpack könyvtárakat a fejlesztés egyszerűsítésére és a modern szolgáltatások integrálására. A dinamikus elrendezések használata révén minden képernyőméreten jól fognak kinézni az animációk és a képek az alkalmazásban.

API-k és adatbázisok: Tanuld meg, hogyan integrálhatod az API-kat és adatbázisokat az alkalmazásaidba.

Tesztelés és hibaelhárítás: Ismerd meg a tesztelési és hibakeresési technikákat az Android Studio használata közben.

Play Áruházban való közzététel: Tanuld meg, hogyan készítheted elő és töltheted fel a mobil alkalmazásod a Play Áruházba.

3. Hogyan működik az Android Studio?

3.1. Kódolás

Az Android Studio támogat különböző nyelveket, mint Java, Kotlin és C++. Te választhatod ki a kívánt programozási nyelvet és ez alapján írhatod meg az applikáció kódját.

A kód szervezett fájlstruktúrában épül fel, ahol különböző komponensek jönnek létre a különböző funkciókhoz, például az adatkezeléshez, a felhasználói interakcióhoz vagy a grafikához.

A szoftver intelligens kódsegítőket és automatikus kiegészítést nyújt az applikáció készítéshez, ami felgyorsítja a fejlesztést és csökkenti a hibákat.

Android Studio kezelőfelülete

Forrás: Android Developers

Ahogy a fenti képen látható, az Android Studio kezelőfelülete az alábbi részekből épül fel:

 1. Eszköztár – itt tudod elérni a különböző fejlesztési funkciókat.
 2. Navigációs sáv – egy kompakt nézetet ad arról a projektről, amint épp dolgozol.
 3. Szerkesztési ablak – az Android app kódját tudod szerkeszteni ezen a felületen.
 4. Eszközelérési sáv – az Android Studio különböző eszközelérési ablakait/felületeit érheted el gyorsan.
 5. Funkcionális ablakok – olyan funkciókhoz férhetünk hozzá, mint a projektmenedzsment, keresés, verzióvezérlés, stb.
 6. Állapotjelző – kijelezi a projektet állapotát, a hibákat és az üzeneteket is.

3.2. Kezelőfelület tervezése

Az alkalmazás vizuális megjelenését egy vizuális szerkesztőben alakíthatod ki. Elhelyezheted a különböző elemeket, például gombokat, szöveget, képeket, és beállíthatod azok tulajdonságait, mint a méret, szín, elrendezés.

A szerkesztő előnézetet biztosít, így valós időben láthatod az Android alkalmazás kinézetét különböző képernyőméreteken. Ez a reszponzív tervezés érdekében szükséges.

Android alkalmazás fejlesztés

Forrás: Android Developers

Láthatod, hogy eltérő képernyőméreteken vagy a sötét mód bekapcsolása révén hogyan változik a készülő alkalmazásod kinézete és kezelőfelülete.

Az Android Studio rendszere automatikusan generál XML kódot, ami leírja az elemek elrendezését és tulajdonságait.

3.3. Futtatás és tesztelés

Az Android Studio lehetőséget ad az applikáció futtatására szimulátorokon vagy fizikai eszközökön (pl. Nexus 5x, Pixel 4, Pixel 5, stb.). Ez lehetővé teszi, hogy teszteld az Android alkalmazás működését, ellenőrizd a felhasználói élményt és azonosítsd a hibákat.

Létrehozhatsz új virtuális Android eszközöket, vagy csatlakoztathatsz egy fizikai eszközt is Wi-Fi segítségével.

Android Studio tesztelés

Forrás: Android Developers

A szoftver beépített tesztelési eszközöket is tartalmaz, melyekkel automatikusan futtathatsz teszteket az alkalmazás különböző funkcióira vonatkozóan.

A tesztekről készíthetsz képernyőmentéseket, videóra is rögzítheted őket, vagy több eltérő képernyőméreten is tesztelheted az Android applikációd működését.

Applikáció készítés

Forrás: Android Developers

3.4. Debugolás és hibajavítás

Ha hibát találsz az alkalmazásban, a debugoló eszközök segítségével lépésről lépésre követheted a kód futását, megtekintheted a változók értékeit és azonosíthatod a hiba forrását.

A Logcat ablak megjeleníti az alkalmazás által kiadott üzeneteket, amelyek hasznos információkat nyújthatnak a hibaelhárításhoz.

Android Studio hibaelhárítás

Forrás: Android Developers

Emellett lehetőség van az applikáció elrendezésének a hibajavítására is, mivel van egy Layout Inspector nevű funkció az Android Studioban. Ez az eszköz bemutatja az elrendezés hierarchikus felépítését, és a megjelenítését adott eszközökön vagy emulátorokon.

Layout Inspector

Forrás: Android Developers

Van 3D módja is a hibajavító funkciónak, és szerkeszthetjük vele például a háttér színeit, a képek elrendezését, a betűméreteket, stb.

3.5. Android applikáció közzététele

Mikor az alkalmazás készen áll a terjesztésre, a build rendszer az összes fájlt egyetlen APK fájlba csomagolja. Ez a fájl tartalmazza az alkalmazás kódját, erőforrásait és egyéb szükséges elemeit.

Az Android Studio segít az APK fájl hitelesítésében, ami szükséges a Play Áruházba való feltöltéshez vagy a saját terjesztéshez. Szükség van a fejlesztői általi feltöltési kulcsra/hitelesítésre, valamint a Google által aláírásra/kulcsra.

Android Studio hitelesítés

Forrás: Android Developers

A Play Áruházban való terjesztés három alapvető lépésre osztható:

 1. Promóciós anyagok készítése – képernyőképek, videók, ábrák, leírások.
 2. Beállítások konfigurálása és feltöltése – kiválaszthatod, hogy melyik országokban akarod megjelentetni az applikációt, milyen nyelvű keresésekre jelenjen meg az app, vagy országonként milyen árat kérsz érte.
 3. A megjelenésre szánt verzió közzététele – a Play Áruház ellenőrzi az alkalmazást, és ha mindent rendben találnak, akkor letölthetővé teszik.

Összességében az Android Studio egy sokoldalú eszköz, amely támogatja az ötleteléstől a kész alkalmazásig tartó teljes fejlesztési folyamatot. Kódot írhatsz, grafikus elemeket tervezhetsz, programokat futtathatsz, tesztelhetsz és megjelentetheted az applikációdat.

4. Az Android applikáció készítés lépései

4.1. Applikáció tervezés

Határozd meg az alkalmazás célját: Mit fog csinálni az alkalmazás? Milyen funkciókkal fog rendelkezni? Ki a célközönség?

Készíts tervet: Vázold fel az alkalmazás főbb oldalait, funkcióit és az adatfolyamot.

Válaszd ki a fejlesztési környezetet: Az Android Studio a Google hivatalos fejlesztői környezete, de más opciók is léteznek, mint a Flutter vagy a React Native.

Döntsd el az alkalmazni kívánt programozási nyelvet: A Java és a Kotlin a legnépszerűbb nyelvek Android alkalmazás fejlesztéshez.

4.2. Android alkalmazás fejlesztés

Telepítsd az Android Studiot: Töltsd le a hivatalos weboldalról: https://developer.android.com/studio.

Kövesd az oktatóanyagokat: Kezdj egy egyszerű „Hello World” alkalmazással, majd haladj tovább a komplexebb funkciók felé.

Android Studio fejlesztés

Forrás: Android Developers

Tanuld meg az Android API-kat: Ismerd meg az Android operációs rendszer által biztosított API-kat, amelyekkel hozzáférhetsz a telefon funkcióihoz.

Tervezd meg az alkalmazás felületét: Használd az Android Studio vizuális szerkesztőjét a képernyők elrendezésének és a felhasználói felület elemeinek megtervezéséhez.

Írd meg az alkalmazás kódját: Implementáld az alkalmazás logikáját és funkcionalitását a kiválasztott programozási nyelven.

4.3. Tesztelés és hibakeresés

Futtasd az alkalmazást: Teszteld az Android appot szimulátoron vagy fizikai eszközön.

Használd a beépített tesztelési eszközöket: Automatikusan futtathatsz teszteket az alkalmazás különböző funkcióira vonatkoztatva.

Javítsd ki a hibákat: A debugoló eszközökkel azonosítsa és javítsd ki a hibákat az alkalmazásban.

4.4. Android app terjesztése

Csomagold be az alkalmazást: Készíts APK fájlt az alkalmazás terjesztéséhez.

Tedd közzé a Play Áruházban: Regisztrálj a Google Play Console-on és töltsd fel az APK fájlt.

Terjeszd az alkalmazást más csatornákon: Tedd elérhetővé az APK fájlt a weboldaladon vagy más platformokon.

5. Összefoglaló

Az Android Studio a Google hivatalos eszköze Android alkalmazások tervezéséhez. Ez egy ingyenes és nyílt forráskódú platform, amely megkönnyíti a kódírást, a vizuális tervezést, a tesztelést, a hibakeresést és a terjesztést is.

Java, Kotlin vagy akár C++ nyelven írhatod meg alkalmazásod kódját, miközben egy könnyen kezelhető drag-and-drop szerkesztő segít összeállítani a felhasználói felületet. Futtathatod az appot szimulátoron vagy valódi készüléken, hogy hibátlan végeredményt érj el.

Ha álmodozol egy saját appról, de még ismeretlenek a programozási nyelvek, ne csüggedj! Számos online oktatóanyag áll rendelkezésedre, hogy elsajátítsd az alapokat. Kezdj egy egyszerű projekttel, és fokozatosan bővítsd a tudásod. Használd ki a nyílt forráskódú könyvtárak előnyeit, és csatlakozz az aktív fejlesztői közösséghez, ahol bármilyen kérdésre választ kaphatsz.

Azonban ha nem szeretnél többszáz órát szánni az applikáció fejlesztésre, akkor bízd a mobil app fejlesztést egy profi szoftverfejlesztő csapatra. Lépj velünk kapcsolatba ide kattintva!🙂

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: szerk@kiszervezettmarketing.hu

6. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Mi az az Android Studio?

Az Android Studio a Google hivatalos fejlesztői környezete natív Android applikációk készítéséhez. Ez egy ingyenes, nyílt forráskódú platform, amely számos eszközt és funkciót biztosít a fejlesztők számára.

❓ Milyen nyelveken írható az Android alkalmazások kódja?

A Java és a Kotlin a legnépszerűbb programozási nyelvek Android alkalmazások fejlesztéséhez.

❓ Milyen lépésekből áll az alkalmazás fejlesztés az Android Studio használata segítségével?

Tervezés, kódolás, fejlesztés, tesztelés, hibakeresés, közzététel.

Oszd meg! Küldd el! Nyomtasd ki!

Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Picture of Dávid Ádám

Dávid Ádám

Dávid Ádám vagyok, a Kiszervezett Marketing Kft. alapítója, az online marketing megszállottja.

150+ szöveges ötcsillagos ügyfélvéleményünkkel előrevetítjük, hogy milyen egy igazán profin megtervezett, ügyfélközpontú marketing ügynökséggel dolgozni.

A Kiszervezett Marketing 13x-os Marketing Diamond Awards-díjas ügynökség. Ezt a díjat a Magyar Marketing Szövetség ítélte oda számunkra, ami bizonyítja, hogy szakmailag kimagasló szolgáltatásokat nyújtunk az online marketing területén.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban a Kiszervezett Marketing Kft. lett Az Év Marketing Nagykövete!

A Kiszervezett Marketing az a marketing ügynökség, amely nem olyan, mint a suszter és a cipője.

Ezt alátámasztja a 430+ szakmai blogcikkünk is, amelynek köszönhetően több mint 160.000 látogatónk van éves szinten a saját weboldalukon a Google Keresőből, fizetett hirdetések nélkül. Mindezt alig 1,5 év alatt értük el.

A megtervezett médiamegjelenésekkel folyamatosan ott vagyunk nagy hírportálok hasábjain a területünk szakértőjeként. Párat kiemelve: penzcentrum.hu, hirado.hu, hrportal.hu, origo.hu, blikk.hu.

Azért lehetünk Google Partnerek, mert rendelkezünk a Google által elismert szakértővel. Az ügyfeleink hirdetési kampányai kivétel nélkül minden esetben elérik a minimum 70%-os optimalizáltságot.

Tartottam már szakmai előadást több egyetemen online marketing témában, többek között: BME, BGE, ELTE, MATE, Óbudai Egyetem. Emellett a Magyar Marketing Fesztivál rendszeres előadójaként mutatom be a siker kulcsát a digitális térben.

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés