Cross-platform és natív mobil app fejlesztés

A cross-platform és a natív mobil alkalmazás fejlesztés az applikáció készítés két eltérő megközelítése, amelyeknek megvan a saját előnye.
Mobil alkalmazás fejlesztés

Cross-platform és natív mobil app fejlesztés

A mobil app fejlesztés folyamata összetett, és több eltérő megközelítés szerint valósítható meg. A két leggyakoribb megközelítés a cross-platform és a natív mobil alkalmazás fejlesztés. Előbbi esetben a szoftverfejlesztő csapat több platformra készíti az applikációt egyidejűleg, utóbbi esetben pedig a fejlesztés csak egy platformra összpontosul. Tekintsük meg, hogy melyiknek mik az előnyei, hátrányai, és a keretrendszerei. 🙂

1. Mi az a cross-platform mobil alkalmazás fejlesztés?

A cross-platform mobil alkalmazás fejlesztés olyan folyamat, amely során egy szoftverfejlesztő csapat olyan mobil applikációt hoz létre, amely kompatibilis több különböző mobil platformmal is, például az iOS (Apple) és Android (Google) rendszerekkel.

Ennek az az előnye, hogy a webfejlesztőknek nem kell külön-külön elkészítenie az alkalmazást minden platformra, hanem egyszerre dolgozhatnak az applikáció egységes verzióján, majd az erre a célra kifejlesztett keretrendszerek segítségével fordíthatják le azt a különböző platformokra.

Ezek a keretrendszerek lehetővé teszik, hogy a fejlesztők egyszerűbben és hatékonyabban hozzanak létre olyan alkalmazásokat, amelyek ugyanazt a funkcionalitást és felhasználói élményt nyújtják minden platformon, minimalizálva ezzel a fejlesztési időt és költségeket. Néhány közismert cross-platform mobil applikáció fejlesztési keretrendszer például a React Native, Flutter és Xamarin.

1.1. A cross-platform mobil app fejlesztés előnyei

 1. Egyszerűbb fejlesztés: A cross-platform fejlesztés lehetővé teszi a mobil alkalmazás egyszeri kódolását, ami időt és költségeket takaríthat meg a fejlesztőknek.
 2. Egységes kód: A szoftverfejlesztőknek nem kell külön platformspecifikus kódokat írniuk minden platformra.
 3. Gyorsabb piaci bevezetés: Az alkalmazás egyszerűbben és gyorsabban készülhet el, így hamarabb eljuthat a felhasználókhoz.
 4. Optimalizált ügyfélszolgálat: Mivel egyetlen kódbázis alapján történik a mobil alkalmazás fejlesztés, ezért a javítások és frissítések kezelése sokkal egyszerűbb.
 5. Egyszerűbb karbantarthatóság: Az applikáció kódjának egyetlen verzióját kell karbantartani, ami egyszerűsíti a karbantartási folyamatokat.

1.2. A cross-platform mobil alkalmazás fejlesztés hátrányai

 1. Rosszabb teljesítmény: A cross-platform alkalmazások teljesítménye nem mindig éri el a natív alkalmazásokét.
 2. Korlátozott platformspecifikus funkciók: Néha nehézségekbe ütközhetünk a platformspecifikus funkciók integrálásában vagy azok optimális kihasználásában.
 3. Késleltetett operációs rendszer frissítések: Mivel egyszerre kell figyelni az iOS és Android rendszerek frissítéseit, ezért a cross-platform fejlesztésű mobil alkalmazásoknak több időbe telhet alkalmazkodni az új rendszerverziókhoz vagy funkciókhoz (pl. sötét mód).
 4. Bonyolulttá válhat a fejlesztés: Az iOS és az Android eltérő platformok, és ha a kódban is túl sokszor fordul elő eltérés, akkor a mobil alkalmazás fejlesztés túl bonyolult lesz egy idő után, és ez magasabb költségeket is eredményezhet.
Weboldal készítés

2. Cross-platform mobil app fejlesztési keretrendszerek

A cross-platform mobil alkalmazás fejlesztéshez számos keretrendszer áll rendelkezésre, amelyek lehetővé teszik az applikációk egyszeri kódolását, majd azok lefordítását több különböző platformra.

 1. React Native: A Facebook által fejlesztett keretrendszer, amely lehetővé teszi a JavaScript és React használatát az iOS és Android alkalmazások fejlesztéséhez. A React Native támogatja a platformspecifikus komponensek használatát és gyors fejlesztési folyamatot eredményezhet.
 2. Flutter: A Google által fejlesztett cross-platform keretrendszer, amelyet a Dart programozási nyelv használatával írtak. A Flutter lehetővé teszi a gyors és szemet gyönyörködtető felhasználói felületek készítését, és nagy hangsúlyt fektet a sajátos megjelenés és érzés elérésére.
 3. Xamarin: A Microsoft fejlesztette ki, amely lehetővé teszi a C# nyelv használatát az iOS, Android és Windows alkalmazások fejlesztéséhez. A Xamarin segítségével a fejlesztők közös kódot oszthatnak meg a platformok között, legyen szó akár mobil, táblagép vagy asztali PC alkalmazások fejlesztéséről.
 4. Ionic: Az Ionic egy olyan keretrendszer, amely HTML, CSS és JavaScript használatával készít cross-platform mobil alkalmazásokat. Az Ionic a Capacitor segítségével csomagolja az alkalmazást, hogy futtatható legyen a különböző platformokon. Támogatja a sötét és világos módot is, valamint a különböző JavaScript keretrendszereket (React, Angular, Vue).

A szoftverfejlesztőknek érdemes alaposan megfontolniuk a projekt követelményeit és a saját preferenciáikat, hogy megtalálják a legmegfelelőbb keretrendszert az adott cross-platform alkalmazás elkészítéséhez.

3. Mi az a natív mobil alkalmazás fejlesztés?

A natív mobil alkalmazás fejlesztés során a fejlesztők olyan alkalmazásokat hoznak létre, amelyek specifikusan egy adott mobilplatformra, például iOS-re (Apple) vagy Androidra (Google), vannak optimalizálva és csak azt a platformot célozzák meg. Ez azt jelenti, hogy az iOS-re készült alkalmazásokat Swift vagy Objective-C nyelven írják, míg az Android alkalmazások Java vagy Kotlin nyelven készülnek.

A natív mobil app fejlesztésnek számos előnye van, például:

 1. Gyors teljesítmény: A natív alkalmazások a platformspecifikus funkciókhoz és eszközökhöz való hozzáférésnek köszönhetően gyorsabbak és hatékonyabbak lesznek.
 2. Felhasználói élmény: A natív mobil alkalmazások a legtöbbször jobb felhasználói élményt nyújtanak, mivel azokat az adott platformon érvényes irányelvek és designszabványok szerint tervezik és fejlesztik.
 3. Teljes platformkapcsolat: A natív applikáció fejlesztés lehetővé teszi a teljes körű platformkapcsolatot és a specifikus funkciók kihasználását, például az értesítések használatát, az eszköz hardveres funkcióinak igénybevételét, a platformfüggő órákkal való összekapcsolást (pl. Apple Watch), GPS funkciók beépítését, stb.
 4. Skálázhatóság: Rugalmasabb az erőforrás-kezelés, és a mobil applikáció általánosságban véve biztonságosabb is.

Azonban a natív mobil alkalmazás fejlesztésnek vannak hátrányai is, például a fejlesztési idő hosszabb lehet, mivel külön-külön kell írni az alkalmazást minden platformra, és a fejlesztőknek bonyolult ismereteket kell elsajátítaniuk minden platform specifikus nyelvéről és keretrendszeréről.

Emiatt költségesebb lesz a mobil app fejlesztés, a kódot nem lehet újra felhasználni több operációs rendszerben, és a karbantartás is sokkal összetettebb folyamat lesz.

4. Natív mobil app fejlesztési keretrendszerek

A mobil alkalmazások fejlesztéséhez különféle natív keretrendszerek és eszközök állnak rendelkezésre, amelyek segítségével hatékonyan és gyorsan lehet applikációt készíteni az egyes platformokra.

4.1. iOS alkalmazások fejlesztése

 • Swift és Objective-C: Az iOS alkalmazásokat általában Swift vagy Objective-C nyelven írják. A Swift egy Apple által kifejlesztett modern, biztonságos programnyelv, míg az Objective-C a hagyományosan használt nyelv az iOS applikációk fejlesztéséhez.
 • Xcode: Az Apple hivatalos fejlesztői környezete (IDE) iOS és macOS alkalmazások fejlesztéséhez. Az Xcode számos eszközt és funkciót kínál a fejlesztéshez, például a vizuális szerkesztőt, a hibaelhárítást és az alkalmazás tesztelését.
Xcode alkalmazás fejlesztés

Forrás: Apple Developer

4.2. Android applikációk fejlesztése

 • Java és Kotlin: Az Android alkalmazásokat általában Java vagy Kotlin nyelven írják. A Kotlin a Google által támogatott modern programozási nyelv, amely hatékonyabb és biztonságosabb alternatíva lehet a Java helyett.
 • Android Studio: Az Android Studio az Android alkalmazások fejlesztéséhez kifejlesztett hivatalos fejlesztői környezet, amely számos funkciót kínál, beleértve a kódszerkesztőt, a vizuális szerkesztőt, a tesztelést és a debuggolást.
Android Studio applikáció fejlesztés

Forrás: Android Developers

5. Összefoglaló

Ha mobil alkalmazást szeretnél fejleszteni, fordulj hozzánk! Legyen szó natív vagy cross-platform fejlesztésről, szakértő csapatunk áll rendelkezésedre, hogy segítsen megvalósítani elképzeléseidet.

Kiemelkedő tapasztalattal rendelkezünk a mobil alkalmazás fejlesztés területén, és elkötelezettek vagyunk az ügyfeleink sikere és elégedettsége iránt.

A mobil alkalmazások egyre fontosabb szerepet játszanak a modern digitális világban. Ha szeretnél részesülni az innováció erejéből és elérni a célközönséged a mobil platformokon keresztül, ne habozz, vedd fel velünk a kapcsolatot még ma!

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: szerk@kiszervezettmarketing.hu

6. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Mi az a cross-platform mobil alkalmazás fejlesztés?

Egyetlen kód segítségével történik a mobil applikáció fejlesztés több platformra is.

❓ Mi az a natív mobil alkalmazás fejlesztés?

Natív alkalmazás készítés esetén minden platformra eltérő kóddal és specifikációval történik a szoftverfejlesztés.

❓ Profi szoftverfejlesztő céget keresek! Hol érdeklődjek?

Kattints ide, és lépj velünk kapcsolatba!

Oszd meg! Küldd el! Nyomtasd ki!

Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Picture of Dávid Ádám

Dávid Ádám

Dávid Ádám vagyok, a Kiszervezett Marketing Kft. alapítója, az online marketing megszállottja.

150+ szöveges ötcsillagos ügyfélvéleményünkkel előrevetítjük, hogy milyen egy igazán profin megtervezett, ügyfélközpontú marketing ügynökséggel dolgozni.

A Kiszervezett Marketing 13x-os Marketing Diamond Awards-díjas ügynökség. Ezt a díjat a Magyar Marketing Szövetség ítélte oda számunkra, ami bizonyítja, hogy szakmailag kimagasló szolgáltatásokat nyújtunk az online marketing területén.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban a Kiszervezett Marketing Kft. lett Az Év Marketing Nagykövete!

A Kiszervezett Marketing az a marketing ügynökség, amely nem olyan, mint a suszter és a cipője.

Ezt alátámasztja a 430+ szakmai blogcikkünk is, amelynek köszönhetően több mint 160.000 látogatónk van éves szinten a saját weboldalukon a Google Keresőből, fizetett hirdetések nélkül. Mindezt alig 1,5 év alatt értük el.

A megtervezett médiamegjelenésekkel folyamatosan ott vagyunk nagy hírportálok hasábjain a területünk szakértőjeként. Párat kiemelve: penzcentrum.hu, hirado.hu, hrportal.hu, origo.hu, blikk.hu.

Azért lehetünk Google Partnerek, mert rendelkezünk a Google által elismert szakértővel. Az ügyfeleink hirdetési kampányai kivétel nélkül minden esetben elérik a minimum 70%-os optimalizáltságot.

Tartottam már szakmai előadást több egyetemen online marketing témában, többek között: BME, BGE, ELTE, MATE, Óbudai Egyetem. Emellett a Magyar Marketing Fesztivál rendszeres előadójaként mutatom be a siker kulcsát a digitális térben.

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés