A szponzoráció fogalma, előnyei, céljai és adózása

A szponzoráció jelentése egy folyamat, aminek során egy cég személyeket, szervezeteket vagy kezdeményezéseket támogat üzleti célból.
Szponzoráció fogalma

A szponzoráció fogalma, előnyei, céljai és adózása

Ebben a bejegyzésben olyan dolgokról lesz szó, mint a szponzoráció fogalma, üzleti előnyei, céljai, a legfontosabb szponzorálási területek, a szponzorkeresés lépései, az adomány és a szponzoráció közötti különbségek, valamint az adózás kérdésköre. Ha érdekel a téma, akkor görgess tovább! 🙂

1. A szponzoráció fogalma

A szponzoráció olyan folyamat, amelyben egy vállalat vagy személy anyagi vagy egyéb támogatást nyújt egy eseménynek, projektnek, csapatnak vagy személynek, cserébe a támogató neve és/vagy logója megjelenik a támogatott eseményen, projekten vagy terméken. Ez egy olyan stratégia, amelyet a vállalatok gyakran alkalmaznak az üzleti céljaik elérésére és üzleti kapcsolatok kialakítására.

A szponzoráció általában nagyobb eseményekre, mint például sporteseményekre, kulturális rendezvényekre, kiállításokra vagy konferenciákra vonatkozik. Az ilyen típusú események nagy figyelmet kapnak a média részéről és egy széles közönség érdeklődését célozzák meg, így a szponzorok számára lehetőség nyílik arra, hogy szélesebb körű ismertséget szerezzenek és pozitív márkaimázst építsenek.

A szponzoráció formái változóak lehetnek:

  • pénzbeli támogatások,
  • kölcsöntermékek,
  • szolgáltatások,
  • emberi erőforrások.

A szponzorálás célja az, hogy növelje a vállalat hírnevét, javítsa az imázsát, és növelje az ismertségét. A szponzoráció együtt járhat a márkák közötti együttműködéssel, a közösségi szolgáltatással és a kulturális kezdeményezések támogatásával is. Emellett a szponzoráció segíthet a vállalatnak elérni azokat az embereket, akiket nehéz más módon megszólítani, és hozzájárulhat a célközönség elköteleződésének növeléséhez is.

Facebook hirdetéskezelés

2. A szponzoráció üzleti előnyei

A szponzoráció számos előnnyel járhat a vállalatok számára, beleértve:

  • Az ismertség növelése és a márkaimázs javítása a szponzorált eseményekkel vagy szervezetekkel való társulás által.
  • A célközönség szélesebb skálán történő elérése azáltal, hogy az események vagy szervezetek résztvevői. támogatói vagy rajongói között jelen van a vállalat neve és logója.
  • A közönség hűségének és elégedettségének növelése annak eredményeként, hogy a vállalat támogatja azokat az eseményeket vagy szervezeteket, amelyek fontosak a fogyasztóknak.
  • A versenytársaktól való megkülönböztetés és piaci előny biztosítása (USP).
  • A közösségi szolgáltatásra való fókuszálás, ami növelheti a vállalat hírnevét és elismertségét a közösség szemében.

Hatékony marketing eszköz a szponzoráció a vállalatok számára, hogy növeljék az ismertségüket, javítsák a brandjük imázsát és elérjék azokat az embereket, akiket nehéz más módon megszólítani.

A szponzoráció azonban nemcsak a vállalatok számára előnyös, hanem a szponzorált események, szervezetek és személyek számára is lehetőséget nyújt arra, hogy támogatókat találjanak és növeljék a hírnevüket. Fontos azonban, hogy a szponzoráció jól megtervezett és végrehajtott legyen annak érdekében, hogy valóban eredményekkel szolgáljon mind a szponzoráló vállalat, mind a szponzorált fél számára.

A hatékony szponzorációhoz szükséges a megfelelő célcsoport kiválasztása, a szponzoráció céljainak és stratégiájának meghatározása, a szponzorálás értékelése és az eredmények mérése. Ha ezeket az elemeket figyelembe vesszük, a szponzoráció hosszú távú és eredményes együttműködést eredményezhet a szponzoráló és a szponzorált fél számára egyaránt.

3. A szponzorálás céljai

A szponzoráció egy olyan marketing stratégia, amely során egy vállalat pénzügyi vagy más támogatást nyújt egy eseménynek, szervezetnek vagy személynek annak érdekében, hogy növelje a vállalat ismertségét és pozitív benyomást keltsen a potenciális vásárlókban. Azonban a szponzoráció céljai ennél sokkal többet jelentenek.

Ismertség növelése

Az egyik legfontosabb célja a szponzorációnak az ismertség növelése (brandépítés). A vállalatok olyan eseményeket, szervezeteket vagy személyeket támogatnak, amelyek/akik nagy figyelmet kapnak a sajtóban és a média felületein. Ez lehetővé teszi a cég számára, hogy széles körben elterjedjen a neve és a termékei vagy szolgáltatásai.

Az ismertség növelése érdekében a vállalatok gyakran keresik az olyan nagyszabású eseményeket, mint az olimpiai játékok, a futballmeccsek vagy a Super Bowl-hoz hasonló sportesemények. A szponzoráció azonban nem csak a nagy eseményekre korlátozódik. A helyi/lokális események, szervezetek és ismert személyiségek szponzorálása ugyanúgy fontos lehet a cégek számára. Az ismertség növelése azonban csak akkor lehet hatékony, ha a vállalat szponzorációs tevékenysége jól láthatóan megjelenik a médiafelületeken és eléri a célközönséget.

Vevőszerzés

A szponzoráció egy másik fontos célja a vevőszerzés. A vállalatok a szponzoráció révén elérhetik a célközönségüket, akik potenciális vásárlók lehetnek. A szponzorált események és személyek olyan közegben vannak, amelyben a cégek el tudják érni a lehetséges vásárlókat, és meg tudják mutatni nekik a termékeiket vagy szolgáltatásaikat.

Pozitív márkaimázs kialakítása

A szponzoráció segítségével a vállalatok pozitív képet alakíthatnak ki magukról. Az olyan események, szervezetek vagy személyek támogatása, amelyek pozitív dolgokat képviselnek, a vállalatot is pozitívan tükrözik. Például a sportesemények vagy jótékonysági rendezvények szponzorálása előnyös imázst eredményezhet a vállalat számára, és erősíti az emberek bizalmát a vállalattal szemben.

Kapcsolatépítés

A szponzoráció segítségével a vállalatok kapcsolatokat építhetnek ki az események szervezőivel, a szponzorált szervezetekkel vagy a szponzorált személyekkel. Ez lehetőséget ad a cégek számára, hogy az események szervezőivel vagy a szponzoráltakkal együttműködve új üzleti lehetőségeket találjanak.

4. Legfontosabb szponzorációs területek

1) Sport szponzoráció: A sportesemények és sportcsapatok támogatása, például a labdarúgóklubok, a kosárlabdacsapatok vagy az olimpiai játékokon induló személyek támogatása.

EURO 2020 szponzorok
Forrás: SportsMarketing

2) Kulturális szponzoráció: A művészeti és kulturális események, mint például a zenei fesztiválok, a színházi előadások, a kiállítások és az operaelőadások támogatása.

3) Média szponzoráció: Az online vagy nyomtatott média, mint például az újságok, magazinok, TV csatornák és rádióállomások támogatása.

4) Jótékonysági szponzoráció: Olyan szervezetek támogatása, amelyeknek célja a szegénység, a betegségek, a katasztrófák elleni küzdelem, vagy az oktatás népszerűsítése, például a Vöröskereszt, UNICEF vagy az Orvosok Határok Nélkül.

5) Helyi szponzoráció: A helyi események, szervezetek és csapatok támogatása, pl. a helyi sportklubok, az iskolai rendezvények vagy a lokális jótékonysági események.

5. Az adományozás és a szponzoráció közötti különbség

Az adományozás és a szponzoráció két különböző fogalom, amelyeket gyakran összetévesztenek. Azt jelenti az adományozás, hogy egy személy vagy vállalat pénzbeli vagy tárgyi adományt ajánl fel egy szervezetnek, amelynek célja a jótevés, a jótékonyság vagy más szociális, kulturális vagy környezetvédelmi tevékenységek támogatása. Általában az adományozás nem jár semmilyen konkrét előnnyel az adományozó számára, szimplán a támogatott fél jótékony céljainak támogatására szolgál.

A szponzoráció azonban más jellegű megállapodás, amelyben egy vállalat vagy személy pénzügyi vagy más szolgáltatásokat ajánl fel egy másik szervezetnek, amelynek célja a szponzoráló vállalat vagy személy népszerűségének és márkaimázsának javítása. A szponzoráció általában egy adott esemény, projekt vagy tevékenység támogatását jelenti, és a vállalat számára lehetőséget nyújt a márkájának és termékeinek bemutatására, valamint az üzleti kapcsolatok és a vásárlói bázis növelésére.

Az adományozás és a szponzoráció közötti legfontosabb különbség tehát az, hogy az adományozás egy jótékony cél támogatására szolgál anélkül, hogy a támogató személy vagy vállalat valamilyen előnyt kapna, míg a szponzoráció célja az adott vállalat vagy személy márkaimázsának és ismertségének javítása a szponzorált tevékenységen keresztül.

6. A szponzorálási tevékenység folyamata

A szponzorálási tevékenység nemcsak az események és személyek támogatását jelenti, hanem egy komplex folyamatot, amelynek részei a tervezés, a kiválasztás, a megvalósítás és az értékelés is. Az alábbiakban bemutatjuk a szponzorálási tevékenység folyamatát.

1) Tervezés: A szponzorálási tevékenység előkészítése nagyon fontos fázis, amely során a vállalatnak meg kell határoznia, hogy milyen célokra kívánja használni a szponzorációt. A tervezési folyamat során a cégnek fel kell mérnie, hogy milyen típusú események vagy projektek megfelelőek a célkitűzések eléréséhez, és milyen előnyökkel járhat ez a számára.

2) Kiválasztás: A szponzoráció kiválasztása olyan eseményeket, projekteket vagy személyeket jelent, amelyek megfelelnek a vállalat célkitűzéseinek és üzleti stratégiájának. A kiválasztás során fontos figyelembe venni a célközönséget, a célok megvalósításának lehetőségeit, valamint a szponzoráció költségeit és az elvárható megtérülést.

3) Megvalósítás: A szponzoráció megvalósítása során a vállalatnak meg kell határoznia, hogy milyen formában szeretné támogatni az adott eseményt vagy projektet. Előre meg kell állapodnia a szponzoráció részleteiről, mint például a támogatás összege, a szponzorációs csomagok, az események tervezése és megvalósítási rendje, stb.

4) Értékelés: Az értékelési folyamat során a vállalat meghatározza, hogy milyen hatással volt a szponzoráció az üzleti célkitűzésekre. Az értékelési folyamat során a cégnek elemeznie kell a költségeket, az elvárható megtérülést, a kapcsolatokat, a márka értékelését, stb.

A szponzorálási tevékenység egy komplex folyamat, amelyben a vállalatok átgondoltan és stratégiai szemlélettel közelítenek az események, projektek és személyek támogatásához. A szponzorációs tevékenység tervezése, kiválasztása, megvalósítása és értékelése fontos lépéseket jelent, amelyek hozzájárulnak a vállalatok sikeres szponzorációs tevékenységéhez.

7. Szponzorkeresés lépései

A szponzorkeresés fontos része lehet bármilyen esemény, projekt vagy üzleti cél elérésének. Azonban sokan úgy érzik, hogy nehéz elindítani és eredményesen végrehajtani a szponzorkeresési folyamatot. Ez a bejegyzés segíteni fog a szponzorkeresés lépésein keresztül való navigálásban.

1) Célkitűzések meghatározása: Az első lépés a szponzorkeresésben a célok meghatározása. A szponzoroknak számos okuk lehet arra, hogy támogassanak egy eseményt vagy projektet. Például, ha egy sporteseményt szponzorálnak, akkor az egyik fő ok lehet a márkaismertség növelése. Ha egy non-profit szervezetet támogatnak, akkor az ok a közösség iránti elkötelezettség mutatása. A célok meghatározása segíthet abban, hogy meghatározzuk a megfelelő szponzorcégeket, és megértsük, hogy milyen értékeket tudunk nyújtani a szponzoroknak.

2) Szponzorok kiválasztása: A megfelelő szponzorcégek kiválasztása a projekt jellegétől függ. Például, ha egy sporteseményt szponzorálnak, akkor a sportszponzorok lehetnek az első választás. Ha egy startup vállalkozást szeretnénk támogatni, akkor az innovatív cégek lehetnek a legmegfelelőbbek.

3) Kapcsolatfelvétel: Miután kiválasztottuk a megfelelő szponzorcégeket, eljött az idő, hogy kapcsolatot teremtsünk velük. A kapcsolatfelvétel lehet e-mailben, telefonon vagy személyesen. Fontos, hogy az üzenet világos legyen, és bemutassuk, hogy milyen előnyei lennének a szponzorcégnek a projekt támogatásával.

4) Ajánlatok és megegyezések: Az ajánlatoknak tartalmazniuk kell az előnyöket és az értékeket, amelyeket a szponzorcég a projekt támogatásával elérhet. Az ajánlatnak tartalmaznia kell az összes részletet, például a költségeket, a szolgáltatásokat, a szponzorcég szerepét és a támogatás időtartamát.

5) Szerződés megkötése: Amint az ajánlatot elfogadták, meg kell kötni a szerződést a szponzorcéggel, és el kell kezdeni a megvalósítást. Azonban fontos megjegyezni, hogy a szponzorkeresés folyamata sosem ér véget, hiszen fontos a szponzorcégekkel való kapcsolattartás és a kommunikáció biztosítása a projekt teljes ideje alatt.

8. Szponzoráció adózása

A szponzoráció adózása Magyarországon összetett kérdésekkel jár, amelyek különösen akkor fontosak, ha a szponzorált kezdeményezés non-profit vagy közhasznú tevékenységet végez. Az adókérdések megértése lehetővé teszi, hogy mind a szponzorok, mind a szponzoráltak meghatározzák a megfelelő adóstratégiát.

A szponzorok általában költségként kezelik a szponzoráció során nyújtott támogatásokat. Ez azt jelenti, hogy az adózás során a szponzorok levonhatják a szponzoráció költségeit az adóalapjukból, és ezzel csökkenthetik az adóterhüket. Az adókedvezmény azonban csak akkor jár, ha a szponzorált kezdeményezésnek adóköteles tevékenysége van.

A szponzoráltak általában szolgáltatásként kezelik a szponzoráció során szerzett támogatást. Ez azt jelenti, hogy az adózás során a szponzoráltaknak adózniuk kell a kapott támogatás után. Az adó mértéke azonban attól függ, hogy a szponzorált kezdeményezés non-profit vagy közhasznú tevékenységet végez-e. Ha a szponzorált kezdeményezés non-profit tevékenységet végez, akkor az adózás során általában nincs szükség az adó megfizetésére. Ha a szponzorált kezdeményezés közhasznú tevékenységet végez, akkor az adó mértéke csökkenthető, vagy akár mentesíthető is lehet.

Az adózás részletes szabályai a magyarországi szponzoráció esetében változóak lehetnek, ezért mind a szponzoroknak, mind a szponzoráltaknak érdemes konzultálniuk adószakértőkkel vagy pénzügyi tanácsadókkal, hogy megértsék a megfelelő adóstratégiát.

9. Összefoglaló

A szponzoráció jelentése egy olyan folyamat, amely során a szponzorcég eseményeket, kezdeményezéseket, szervezeteket vagy személyeket támogat, cserébe pedig pozitív márkaimázsra és nagyobb ismeretségre tesz szert.

Legtöbbször kulturális tevékenységeket, sporteseményeket vagy jótékonysági célú kezdeményezéseket szoktak szponzorálni.

Ha egy vállalat kiáll egy jó ügy mellett, az mindig pozitív képet alakít ki a cégről, amit a potenciális fogyasztók azzal hálálnak meg, hogy vásárlóvá válnak.

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: szerk@kiszervezettmarketing.hu

10. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Mi a szponzoráció fogalma?

A szponzoráció a marketing és reklám területén használt fogalom, amely egy vállalkozás vagy szervezet támogatását jelenti pénzügyi vagy egyéb eszközökkel egy másik vállalkozás vagy szervezet tevékenysége, eseménye, terméke vagy szolgáltatása iránti érdeklődés felkeltése érdekében.

❓ Mik a szponzorálás céljai?

Márkaismertség növelése, vevőszerzés, pozitív márkaimázs kialakítása, kapcsolatépítés.

❓ Mi a különbség a szponzoráció és az adomány között?

A szponzoráció célja, hogy üzleti előnyökre és márkaismertségre tegyen szert egy vállalkozás. Az adomány viszont történhet név nélkül is, és semmilyen üzleti előnnyel nem jár a támogatónak.

Oszd meg! Küldd el! Nyomtasd ki!

Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Picture of Dávid Ádám

Dávid Ádám

Dávid Ádám vagyok, a Kiszervezett Marketing Kft. alapítója, az online marketing megszállottja.

150+ szöveges ötcsillagos ügyfélvéleményünkkel előrevetítjük, hogy milyen egy igazán profin megtervezett, ügyfélközpontú marketing ügynökséggel dolgozni.

A Kiszervezett Marketing 13x-os Marketing Diamond Awards-díjas ügynökség. Ezt a díjat a Magyar Marketing Szövetség ítélte oda számunkra, ami bizonyítja, hogy szakmailag kimagasló szolgáltatásokat nyújtunk az online marketing területén.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban a Kiszervezett Marketing Kft. lett Az Év Marketing Nagykövete!

A Kiszervezett Marketing az a marketing ügynökség, amely nem olyan, mint a suszter és a cipője.

Ezt alátámasztja a 350+ szakmai blogcikkünk is, amelynek köszönhetően több mint 160.000 látogatónk van éves szinten a saját weboldalukon a Google Keresőből, fizetett hirdetések nélkül. Mindezt alig 1,5 év alatt értük el.

A megtervezett médiamegjelenésekkel folyamatosan ott vagyunk nagy hírportálok hasábjain a területünk szakértőjeként. Párat kiemelve: penzcentrum.hu, hirado.hu, hrportal.hu, origo.hu, blikk.hu.

Azért lehetünk Google Partnerek, mert rendelkezünk a Google által elismert szakértővel. Az ügyfeleink hirdetési kampányai kivétel nélkül minden esetben elérik a minimum 70%-os optimalizáltságot.

Tartottam már szakmai előadást több egyetemen online marketing témában, többek között: BME, BGE, ELTE, MATE, Óbudai Egyetem. Emellett a Magyar Marketing Fesztivál rendszeres előadójaként mutatom be a siker kulcsát a digitális térben.

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés