Megéri egy full stack fejlesztővel dolgozni?

Egy full stack fejlesztő képes egy személyben ellátni a front-end és a back-end részfeladatait, így jobban átlátható lesz a webfejlesztés.
Full stack fejlesztő

Megéri egy full stack fejlesztővel dolgozni?

A címben feltüntetett kérdésre a válasz: igen, egy full stack fejlesztővel való együttműködés számos előnnyel járhat. A full stack fejlesztők ismerik a webfejlesztés teljes egészét, így képesek mind a front-end, mind a back-end részeket kezelni. Ezáltal egyetlen szakemberrel lefedhetők a fejlesztési igények, ami gyorsabbá és költséghatékonyabbá teheti a projektet.

1. Mi a full stack jelentése?

A full stack kifejezés a webfejlesztés világából származik, és arra a programozóra utal, aki képes egy teljes webes alkalmazás vagy weboldal front-end (felhasználói felület) és back-end (szerveroldal) részének a fejlesztésére.

2. Mivel foglalkozik egy full stack fejlesztő?

Front-end fejlesztés szempontjából:

 • Ismeri a HTML-t, CSS-t és JavaScriptet, és ezeket használja a weboldal vagy alkalmazás felhasználói felületének (UI) elkészítéséhez.
 • Jártas a JavaScript-könyvtárakban és -keretrendszerekben (mint a React, Angular, Vue.js) a UI fejlesztésének megkönnyítésére.
 • Megérti a webes tervezés alapelveit, és képes felhasználóbarát felületeket létrehozni.

Back-end fejlesztés szempontjából:

 • Ismeri a szerveroldali nyelveket (mint a Python, PHP, Java, Node.js), és ezeket használja az alkalmazás logikájának és funkcióinak implementálásához.
 • Jártas az adatbázisok kezelésében (mint a MySQL, MongoDB) és képes az adatok tárolására, lekérdezésére és manipulálására.
 • Megérti a REST API-k tervezését és implementálását a front-end és a back-end közötti kommunikációhoz.

A full stack webfejlesztők munkája tehát sokoldalú, és nagy irántuk a kereslet a munkaerőpiacon. Képesek önállóan kisebb projekteket végigvinni, de akár nagy csapatokban is hatékonyan tudnak dolgozni.

Weboldal készítés

3. A full stack fejlesztés elemei

A full stack fejlesztés működésének megértéséhez érdemes a folyamatot a két fő részre bontani: front-end és back-end.

3.1. Front-end fejlesztés (kliensoldal)

A front-end a webalkalmazás azon része, amelyet a felhasználó közvetlenül lát és használ. Ide tartozik minden, ami a böngészőben fut, mint például a UI (felhasználói felület), a design, az interakciók, a gombok, az űrlapok stb.

A leggyakrabban használt technológiák a front-end fejlesztéséhez a HTML (Hypertext Markup Language), CSS (Cascading Style Sheets) és JavaScript.

Az alapok a HTML-ben gyökereznek. Ez adja meg a weboldal vázát, beleértve a következő elemeket: címsorok, bekezdések, képek, linkek elhelyezése stb.

A CSS felel azért, hogy ez a struktúra esztétikus és megfelelő stílusú legyen. Ide tartoznak a betűtípusok, színek, elrendezések, animációk.

A JavaScript hozza be a dinamikát az egészbe. Felugró ablakok, űrlapok ellenőrzése, adatok betöltése a háttérből – a felhasználói interakciók nagy részét JavaScript teszi lehetővé.

A JavaScript használatát könyvtárak (mint a React, Angular vagy Vue.js) egyszerűsítik. Ezek átlátható struktúrákat és kész komponenseket biztosítanak, felgyorsítva a webfejlesztői munkát.

3.2. Back-end fejlesztés (szerveroldal)

A back-end a webalkalmazás mögötti rész, ami a szerveroldalon fut. Felelős a felhasználói kérések feldolgozásáért, az adatok kezeléséért, az üzleti logika végrehajtásáért és az adatbázisokkal való kommunikációért.

Olyan programnyelveket használ, mint a Python, PHP, Java, Ruby. Ez a réteg felel az adatfeldolgozásért, a működési szabályok érvényesítéséért, a felhasználói kérések kezeléséért. Ismerkedj meg a programozás alapjaival!

A back-end felel az oldal adatainak tárolásáért, az adatbázis kezelésért – felhasználók adatai, termékek, blogbejegyzések stb. Lehet SQL alapú (MySQL, PostgreSQL) vagy NoSQL (MongoDB).

A REST API egy híd a front-end és a back-end között. Lehetővé teszi, hogy a felhasználói felület adatot kérjen a szervertől, vagy módosításokat továbbítson.

3.3. A front-end és a back-end összekapcsolása

Tekintsük át, hogyan működik egy weboldal:

 1. A felhasználó betölti az oldalt: a böngésző elküldi a kérést a szerver felé.
 2. A szerver feldolgozza a kérést: a back-end logika feldolgozza az adatokat, összeállítja a HTML-kódot, dinamikus elemeket tölt be JavaScript segítségével, majd elküldi a választ a böngészőnek.
 3. A böngésző megjeleníti az oldalt: a kapott HTML, CSS és JavaScript kódok alapján a böngésző felépíti és a felhasználó képernyőjén megjeleníti az oldalt.
 4. Felhasználói interakciók: ha a felhasználó kattint valahová, űrlapot küld, vagy hasonló interaktív műveletet végez, a böngésző újból kommunikál a szerverrel az API-kon keresztül, ami elindítja a megfelelő háttérbeli folyamatokat (adatmentés, bejelentkezés stb.).

Egy full stack fejlesztő mindkét területen képes dolgozni. Ez megadja neki a teljes projektre való rálátást, így a különböző alkotóelemek közötti hibakeresés könnyebb, és sok esetben önállóan képes megvalósítani kisebb-nagyobb webes alkalmazás-projekteket.

WordPress tárhely

4. A full stack fejlesztés előnyei

Sokoldalúság és rugalmasság

 • Több terület lefedése: egy full stack fejlesztő a front-end és a back-end világában is otthonosan mozog. Emiatt rugalmasan alkalmazkodik a változó körülményekhez. Ha egyik területen több a teendő, át tudja csoportosítani erőforrásait.
 • Problémamegoldás: teljes rálátása van a rendszerre, ez gyorsabb hibafelismerést és hibaelhárítást tesz lehetővé.

Költséghatékonyság

 • Kisebb csapat: kisebb méretű projekteknél a full stack fejlesztő képes olyan feladatokat lefedni, amelyekre külön front-end és back-end specialistákra lenne szükség.
 • Kommunikációs zavarok csökkentése: kevesebb a szakemberek közötti egyeztetés, gyorsítva a munkafolyamatokon.

Egységes látásmód

 • Jobb átlátás: a full stack webfejlesztő az egész rendszer képét a fejében tartja, ez segít az összhang megőrzésében.
 • A végfelhasználó perspektívája: a különböző részek közötti összefüggések megértése jobb felhasználói élményt eredményez.

Fejlesztési hatékonyság

 • Gyorsabb prototípus készítés: ötletek megvalósításakor felgyorsítja a folyamatot, hogy nem kell a webfejlesztő szakemberek között váltogatni.
 • Javuló együttműködés: ha van full stack fejlesztő a csapatban, a csak front-endre vagy csak back-endre specializálódott kollégák is jobban megértik egymás munkáját, javítva a kommunikációt a csapaton belül.

Fontos megjegyezni, hogy nem minden projekt igényel feltétlenül full stack fejlesztőt. Nagyobb léptékű, komplexebb rendszerek esetén továbbra is célszerű specializált szakemberekre támaszkodni.

5. Összefoglaló

A full stack fejlesztő olyan szakember, aki képes mind a front-end, mind a back-end részeken dolgozni egy webalkalmazás vagy szoftver fejlesztése során.

Ez azt jelenti, hogy képesek a felhasználói felület kialakítására és funkcionalitásának megvalósítására (front-end), valamint a szerveroldali logika elkészítésére és az adatbázis kezelésére (back-end).

A full stack fejlesztők széleskörű tudással rendelkeznek több programozási nyelv és keretrendszer területén, és képesek egész alkalmazásokat fejleszteni az alapoktól a befejezésig. Ez magában foglalja a tervezést, az implementációt, a tesztelést és a karbantartást is.

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: szerk@kiszervezettmarketing.hu

6. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Mit csinál egy full stack fejlesztő?

Egy full stack fejlesztő széleskörű feladatokat lát el a webalkalmazások és szoftverek fejlesztése során. Ő felelős mind a front-end, mind a back-end részek megvalósításáért.

❓ Hol találhatok profi full stack fejlesztő csapatot?

Lépj kapcsolatba a Kiszervezett Marketing munkatársaival ide kattintva!

❓ Mi az a front-end és back-end?

A front-end és a back-end a webfejlesztés két fő részét jelöli, amelyek együtt alkotják egy webalkalmazás teljes architektúráját és működését.

Oszd meg! Küldd el! Nyomtasd ki!

Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Dávid Ádám

Dávid Ádám

Dávid Ádám vagyok, a Kiszervezett Marketing Kft. alapítója, az online marketing megszállottja.

150+ szöveges ötcsillagos ügyfélvéleményünkkel előrevetítjük, hogy milyen egy igazán profin megtervezett, ügyfélközpontú marketing ügynökséggel dolgozni.

A Kiszervezett Marketing 13x-os Marketing Diamond Awards-díjas ügynökség. Ezt a díjat a Magyar Marketing Szövetség ítélte oda számunkra, ami bizonyítja, hogy szakmailag kimagasló szolgáltatásokat nyújtunk az online marketing területén.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban a Kiszervezett Marketing Kft. lett Az Év Marketing Nagykövete!

A Kiszervezett Marketing az a marketing ügynökség, amely nem olyan, mint a suszter és a cipője.

Ezt alátámasztja a 350+ szakmai blogcikkünk is, amelynek köszönhetően több mint 160.000 látogatónk van éves szinten a saját weboldalukon a Google Keresőből, fizetett hirdetések nélkül. Mindezt alig 1,5 év alatt értük el.

A megtervezett médiamegjelenésekkel folyamatosan ott vagyunk nagy hírportálok hasábjain a területünk szakértőjeként. Párat kiemelve: penzcentrum.hu, hirado.hu, hrportal.hu, origo.hu, blikk.hu.

Azért lehetünk Google Partnerek, mert rendelkezünk a Google által elismert szakértővel. Az ügyfeleink hirdetési kampányai kivétel nélkül minden esetben elérik a minimum 70%-os optimalizáltságot.

Tartottam már szakmai előadást több egyetemen online marketing témában, többek között: BME, BGE, ELTE, MATE, Óbudai Egyetem. Emellett a Magyar Marketing Fesztivál rendszeres előadójaként mutatom be a siker kulcsát a digitális térben.

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.