A front-end fejlesztő feladatai. Mi az a front-end?

A front-end fejlesztő felel a weboldalak és mobil applikációk felhasználói felületének megtervezéséért és felhasználóbarát kialakításáért.
Front end fejlesztő

A front-end fejlesztő feladatai. Mi az a front-end?

Ha weboldal készítés vagy applikációfejlesztés iránt érdeklődsz, akkor mindenképpen szükséged lesz egy front-end fejlesztő szolgáltatásaira. Kicsit bonyolultan hangzik a kifejezés? Semmi baj, ebben a cikkben bemutatjuk, hogy mi a front-end jelentése, hogyan zajlik a front-end fejlesztés, és mik egy front-end fejlesztő feladatai. Tarts velünk! 🙂

1. Mi a front-end jelentése?

A front-end kifejezés a szoftvertervezés és -fejlesztés területén használt fogalom, amely egy mobilos alkalmazás vagy egy weboldal látható és interaktív részét jelenti. A front-end fejlesztési folyamat során a fejlesztők a felhasználók által közvetlenül látott és használt elemekkel foglalkoznak, mint például az oldal elrendezése, a felhasználói felület (UI), a gombok, az űrlapok és más interaktív elemek.

Mi a front-end fejlesztés célja? Az, hogy a felhasználók könnyen és hatékonyan kommunikálhassanak az adott alkalmazással vagy weboldallal. Egy front-end fejlesztő felelős azért, hogy az információk és a funkciók intuitívan, esztétikusan és felhasználóbarát módon legyenek megjelenítve.

Weboldal készítés

2. Mi az a front-end fejlesztés?

A front-end fejlesztés a szoftvertervezés és webfejlesztés egyik aspektusa, amely a felhasználóval való közvetlen interakciót és az alkalmazás vagy weboldal látható részeinek kialakítását, működtetését foglalja magában. A front-end fejlesztési folyamat során a webfejlesztők azon dolgoznak, hogy egyapplikáció vagy weboldal felhasználói felülete (UI = User Interface) felhasználóbarát, esztétikus és hatékonyan kezelhető legyen.

Vagyis lényegében a UI/UX design részeként a UI (azaz a felhasználói felület) létrehozásával és megtervezésével foglalkoznak.

Egy front-end fejlesztő olyan technológiákat és eszközöket használ, amelyek lehetővé teszik az információk hatékony megjelenítését és a gyors interakciót a felhasználókkal. Ezek közé tartozik:

 1. HTML (Hypertext Markup Language): az alapvető webes tartalomstruktúrát meghatározó programozási nyelv.
 2. CSS (Cascading Style Sheets): a dizájn és a stílus meghatározására szolgáló nyelv, amely lehetővé teszi az elemek formázását, elrendezését és megjelenítését.
 3. JavaScript: szintén egy programozási nyelv, amely lehetővé teszi a weboldalak dinamikus és interaktív működését. JavaScript kódok segítségével lehet például animációkat létrehozni, űrlapokat kezelni, adatokat szerkeszteni és az oldal tartalmát dinamikusan frissíteni.
 4. Front-end keretrendszerek és könyvtárak: ilyenek például a React, Angular és Vue.js. Ezek a keretrendszerek segítik a fejlesztőket az alkalmazások hatékonyabb fejlesztésében és könnyebben karbantartható felépítésében.
Front-end kódolás

A front-end fejlesztők tehát a felhasználóval való közvetlen kapcsolatot kezelik, gondoskodnak a felhasználói élményről és a megfelelő felhasználói felület kialakításáról. A front-end és back-end (szerveroldal) együttműködése révén az alkalmazás vagy weboldal teljes körű működését biztosítják.

3. A front-end fejlesztés menete

A front-end fejlesztés folyamata során számos lépés szükséges a tervezéstől kezdve egészen a kész alkalmazás vagy weboldal átadásáig. A konkrét lépések és folyamatok változhatnak projekt- és csapat-specifikus körülményektől függően.

1) Követelményelemzés:

 • Meghatározzák a web- vagy appfejlesztési projekt céljait és követelményeit.
 • Azonosítják a felhasználói igényeket és elvárásokat.
 • Megbeszélik a tervezési irányvonalakat és funkcionalitásokat.

2) Tervezés:

 • Létrehozzák a felhasználói interfész (UI) terveit és dizájn elrendezéseit.
 • Azonosítják az alkalmazás vagy weboldal felépítését és navigációját.
 • Előkészítik a prototípusokat és wireframe-eket.

3) Előkészítés és fejlesztési környezet beállítása:

 • Kiválasztják a szükséges fejlesztői eszközöket és környezetet (például kódszerkesztők, verziókezelő rendszerek).
 • Beállítják a projekt keretrendszerét és struktúráját.

4) HTML és CSS:

 • Kialakítják az alapvető HTML struktúrát az oldalak és tartalmak létrehozásához.
 • Formázzák és stilizálják az egyes elemeket CSS segítségével.

5) Interaktivitás hozzáadása JavaScript segítségével:

 • Fejlesztik a dinamikus és interaktív funkciókat JavaScript használatával.
 • Kezelik az eseményeket, űrlapokat, animációkat és egyéb felhasználói interakciókat.

6) Front-end keretrendszer vagy könyvtár integrálása (opcionális):

 • Ha alkalmazzák, integrálják a kiválasztott front-end keretrendszert vagy könyvtárat (például: React, Angular, Vue.js).

7) Tesztelés:

 • Elvégzik a funkcionális és böngészőkompatibilitási teszteket.
 • Ellenőrzik a reszponzivitást különböző eszközökön és képernyőméreteken.

8) Optimalizálás és teljesítményjavítás:

 • Optimalizálják a kódokat és erőforrásokat a gyorsabb betöltés és jobb teljesítmény érdekében.
 • Ellenőrzik és javítják a weboldal vagy applikáció sebességét.

9) Dokumentáció készítése:

 • Létrehozzák a fejlesztési és felhasználói dokumentációt.
 • Részletes leírásokat biztosítanak a kódstruktúráról és annak működéséről.

10) Kiadás és karbantartás:

 • Előkészítik a mobil applikáció vagy weboldal éles környezetbe történő kiadását.
 • Elvégzik a karbantartási feladatokat és szükség esetén frissítik a kódot.

Ezen lépések összessége alkotja a front-end fejlesztési folyamatot, de a projekt méretétől és komplexitásától függően a front-end fejlesztés menete változhat. A fejlesztési folyamat során a front-end fejlesztők együttműködnek a tervezőkkel és a back-end fejlesztőkkel annak érdekében, hogy összehangoltan kezelhető felhasználói felületet hozzanak létre.

WordPress tárhely

4. Mivel foglalkozik egy front-end fejlesztő?

Egy front-end fejlesztő olyan szakember, aki a webhelyek vagy alkalmazások felhasználói interfészének (UI) kialakításával, fejlesztésével és karbantartásával foglalkozik. A front-end fejlesztők a következő feladatokra koncentrálnak:

 1. Felhasználói felület tervezése: a front-end fejlesztők részt vesznek a weboldalak vagy applikációk felhasználói interfészének tervezésében és kialakításában. Ez magában foglalja a dizájn, a navigáció, az elrendezés és az általános vizuális megjelenés tervezését.
 2. HTML, CSS és JavaScript fejlesztés: kódolják azokat az alapvető webes technológiákat, amelyek a felhasználók számára láthatóvá és interaktívvá teszik az alkalmazást vagy weboldalt. A HTML felelős a tartalom struktúrájáért, a CSS a dizájnért és a stílusért, míg a JavaScript a dinamikus és interaktív elemekért.
 3. Reszponzív tervezés: biztosítják, hogy az alkalmazás vagy weboldal megfelelően működjön különböző eszközökön és képernyőméreteken, például asztali számítógépeken, táblagépeken és mobiltelefonokon egyaránt.
 4. Front-end keretrendszerek és könyvtárak használata: sok front-end fejlesztő használ modern keretrendszereket és könyvtárakat (React, Angular, Vue.js), hogy hatékonyabban és strukturáltabban fejlesszenek, különösen összetettebb projektek esetén.
 5. Böngészőkompatibilitás biztosítása: ellenőrzik és biztosítják, hogy az alkalmazás vagy weboldal megfelelően működjön különböző webböngészőkben, például Chrome, Firefox, Safari és Edge.
 6. Tesztelés: ellenőrzik a különböző funkciók és elemek megfelelő működését.
 7. Kód optimalizálása és teljesítményjavítás: fejlesztik a kódot a hatékonyabb működés és gyorsabb betöltés érdekében. Figyelnek a teljesítményre és optimalizálják a kódot, hogy a felhasználók gördülékenyebb élményt tapasztaljanak az app használata vagy a webhely meglátogatása közben.
 8. Karbantartás és frissítések: elvégzik a rendszeres karbantartási feladatokat, és frissítik az alkalmazást vagy weboldalt az új funkciók hozzáadása vagy a hibajavítások céljából.

A front-end fejlesztők mindig együttműködnek a tervezőkkel, back-end fejlesztőkkel és egyéb csapattagokkal, hogy egy összehangolt és jól működő alkalmazást vagy weboldalt hozzanak létre. A szakmai készségeik azonban főként a felhasználói felület kialakítására és fejlesztésére összpontosulnak.

5. Front-end fejlesztőt keresek!

Szeretnél egy mobil applikációt fejleszteni? Esetleg egy vadonatúj weboldalt akarsz készíteni?

Ebben az esetben szükséged lesz egy profi webfejlesztő csapatra! Vedd fel velünk a kapcsolatot az alábbi gombra kattintva, és megbeszéljük a front-end fejlesztési vagy tervezési projekt részleteit.

6. Összefoglaló

Minden weboldal és mobil applikáció készítése két fontos részterületből áll: a front-end és a back-end fejlesztési folyamatból.

A front-end fejlesztés magában foglalja egy webhely vagy applikáció felhasználói felületének a megtervezését és kódolását.

Ennél fogva a front-end fejlesztők biztosítják, hogy az adott honlap vagy alkalmazás jól kezelhető és felhasználóbarát legyen.

Szükséged van egy profi front-end fejlesztőre? Vedd fel velünk a kapcsolatot!🙂

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: szerk@kiszervezettmarketing.hu

7. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Mi a front-end fejlesztők feladata?

Egy weboldal készítése vagy mobil applikáció fejlesztése során a felhasználói felületet tervezik meg, valamint elvégzik a kódolást és programozást is.

❓ Milyen kódokkal dolgozik egy front-end fejlesztő?

Legfőképp HTML, CSS és JavaScript.

❓ Profi webfejlesztőt keresek! Hol érdeklődjek?

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Oszd meg! Küldd el! Nyomtasd ki!

Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Dávid Ádám

Dávid Ádám

Dávid Ádám vagyok, a Kiszervezett Marketing Kft. alapítója, az online marketing megszállottja.

150+ szöveges ötcsillagos ügyfélvéleményünkkel előrevetítjük, hogy milyen egy igazán profin megtervezett, ügyfélközpontú marketing ügynökséggel dolgozni.

A Kiszervezett Marketing 13x-os Marketing Diamond Awards-díjas ügynökség. Ezt a díjat a Magyar Marketing Szövetség ítélte oda számunkra, ami bizonyítja, hogy szakmailag kimagasló szolgáltatásokat nyújtunk az online marketing területén.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban a Kiszervezett Marketing Kft. lett Az Év Marketing Nagykövete!

A Kiszervezett Marketing az a marketing ügynökség, amely nem olyan, mint a suszter és a cipője.

Ezt alátámasztja a 350+ szakmai blogcikkünk is, amelynek köszönhetően több mint 160.000 látogatónk van éves szinten a saját weboldalukon a Google Keresőből, fizetett hirdetések nélkül. Mindezt alig 1,5 év alatt értük el.

A megtervezett médiamegjelenésekkel folyamatosan ott vagyunk nagy hírportálok hasábjain a területünk szakértőjeként. Párat kiemelve: penzcentrum.hu, hirado.hu, hrportal.hu, origo.hu, blikk.hu.

Azért lehetünk Google Partnerek, mert rendelkezünk a Google által elismert szakértővel. Az ügyfeleink hirdetési kampányai kivétel nélkül minden esetben elérik a minimum 70%-os optimalizáltságot.

Tartottam már szakmai előadást több egyetemen online marketing témában, többek között: BME, BGE, ELTE, MATE, Óbudai Egyetem. Emellett a Magyar Marketing Fesztivál rendszeres előadójaként mutatom be a siker kulcsát a digitális térben.

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.