Mivel foglalkozik egy profi back-end fejlesztő?

A back-end fejlesztő feladata egy weboldal vagy mobil applikáció háttérprogramozása, az új funkciók kódjának megírása, az adatbázis kezelése.
Back end fejlesztő

Mivel foglalkozik egy profi back-end fejlesztő?

A back-end a webfejlesztés egyik része, amely a felhasználók számára láthatatlan, de létfontosságú funkciókat és adatokat kezeli. A back-end fejlesztők felelősek azokért a folyamatokért és rendszerekért, amelyek lehetővé teszik a weboldalak és applikációk működését. Ez magában foglalja az adatbázisok kezelését, az új funkciók kifejlesztését, a szerveroldali kód írását és más olyan feladatokat, amelyek segítik a front-end (felhasználói felület) és a back-end közötti kommunikációt. A back-end fejlesztőknek az a céljuk, hogy biztosítsák a rendszer hatékony működését, az adatok biztonságát és az egész alkalmazás vagy weboldal zavartalan funkcionalitását.

1. Mi a back-end jelentése?

A back-end kifejezés a szoftverfejlesztés és weboldal tervezés területén használt kifejezés, és az alkalmazások vagy weboldalak azon részét jelenti, amely a felhasználóktól el van rejtve. Tehát a háttérben működő funkciókat és adatkezelést kell érteni a back-end jelentése kapcsán.

A back-end és front-end együttesen alkotják a teljes webfejlesztési folyamatot. A back-end azért felel, hogy az alkalmazás adatokkal és háttéroldali logikával kapcsolatos részei megfelelően működjenek, miközben a front-end a felhasználóval való közvetlen interakciót biztosítja.

Weboldal készítés

2. Mivel foglalkozik egy back-end fejlesztő?

A back-end fejlesztő olyan szakember, aki a webalkalmazások vagy más szoftverek háttérfolyamatáért, adatkezeléséért és kódolásáért felelős. Olyan alkalmazásokat hoznak létre, amelyek adatokat tárolnak, dolgoznak fel és szolgáltatnak a felhasználók és a front-end fejlesztők számára.

1) Adatbázis-tervezés és kezelés: A back-end fejlesztők felelősek az adatbázisok tervezéséért és karbantartásáért. Ebben a szerepben az adatok hatékony tárolásáért és lekérdezéséért felelnek.

2) Tesztek végzése: A back-end programozók új funkciókkal bővíthetik a weboldalakat és alkalmazásokat, ilyenkor sokat kell tesztelniük, hogy minden jól működjön.

3) Szerveroldali programozás: A back-end fejlesztők olyan szerveroldali nyelveket használnak (például Java, Python, Ruby, Node.js), amelyekkel a szerveroldali kérések feldolgozása valósul meg.

4) API-k kialakítása és kezelése: Gyakran fejlesztik az alkalmazásprogramozási interfészeket (API-kat), amelyek lehetővé teszik a különböző rendszerek közötti kommunikációt.

5) Felhasználókezelés és hitelesítés: A back-end programozók felelnek a felhasználók azonosításáért, az engedélyek kezeléséért és a biztonsági intézkedések végrehajtásáért.

6) Teljesítményoptimalizáció: A back-end fejlesztőknek gondoskodniuk kell arról, hogy az alkalmazás hatékonyan működjön, és optimalizálniuk kell a szerveroldali kódot a gyorsabb teljesítmény érdekében.

7) Hibakeresés és hibajavítás: Kiváló hibakereső és hibajavító készségekre van szükségük a fejlesztőknek. Az alkalmazás futása során fellépő problémákat gyorsan fel kell ismerniük és meg kell oldaniuk.

8) Operációs rendszerek és szerverkonfiguráció: Egy back-end fejlesztőnek értenie kell az operációs rendszerek működéséhez és konfigurálnia kell a szükséges szervereket, környezeteket az alkalmazások futtatásához.

9) Verziókezelés: Tapasztalattal kell rendelkezniük a verziókezelési rendszerek, például a Git használatában, hogy hatékonyan együtt tudjanak működni a webfejlesztő csapattal és nyomon követhessék a kódváltozásokat.

10) Webes biztonság: Egy back-end fejlesztőnek tisztában kell lennie a webes biztonsági kérdésekkel, és meg kell tudnia védeni az alkalmazást az olyan fenyegetésektől, mint például az SQL injection, cross-site scripting (XSS), cross-site request forgery (CSRF) stb.

A back-end fejlesztők együttműködnek a front-end fejlesztőkkel és más csapattagokkal, hogy egy összehangolt és jól működő alkalmazást/weboldalt hozzanak létre. Az ő munkájuk nélkülözhetetlen az alkalmazások megfelelő működéséhez és az adatok biztonságos kezeléséhez.

WordPress tárhely

3. A back-end és front-end kapcsolata

A webfejlesztés során a back-end és a front-end két alapvető komponens, amelyek együttesen teszik lehetővé egy weboldal vagy mobil applikáció működését. Különböző feladatokat látnak el a webalkalmazások különböző aspektusaiban, és együttműködnek annak érdekében, hogy a felhasználók számára az alkalmazás működjön és interaktív legyen.

3.1. Front-end webfejlesztés

A front-end az az aspektus, amellyel a felhasználók közvetlenül interakcióba lépnek. Ez magában foglalja az alkalmazás felhasználói felületét (UI), amelyet böngészőn vagy egyéb kliensoldali eszközökön látnak és használnak.

A front-end kód HTML-t, CSS-t és JavaScriptet használ, hogy az oldalak struktúráját, megjelenését és interaktivitását definiálja.

A feladatok közé tartozik a UI tervezése és kialakítása, a felhasználói élmény javítása és az események (kattintások, űrlapok beküldése stb.) kezelése.

A WordPress weboldal készítés vonatkozásában egy front-end fejlesztő feladata az, hogy egy előzetes terv alapján elkészítse a weboldal külső megjelenését.

3.2. Back-end webfejlesztés

A back-end a webalkalmazás „motorja”, amely az alkalmazás kódolási részét és adatkezelését végzi.

A back-end kód szerveroldali technológiákat használ, például Node.js, Python (Django, Flask), Java (Spring), PHP, stb.

Egy back-end fejlesztő felelős az adatbázis-kezelésért, az alkalmazások működéséhez szükséges kódok megírásáért és karbantartásáért, az autentikációért, az engedélyezésért, az adatok feldolgozásáért és az erőforrások kezeléséért.

A WordPress weboldalak vonatkozásában a back-end fejlesztők felelnek azért, hogy ha valamilyen funkciót nem tudunk megoldani bővítmények telepítésével, akkor a back-end fejlesztő elkészíti az ügyfél számára legideálisabb módon azt a plugint vagy programot, amely biztosítja a kívánt funkciót az adott weboldalon.

A front-end és a back-end közötti kommunikációt a HTTP protokoll segítségével valósítják meg. Az AJAX és más technológiák lehetővé teszik az aszinkron kéréseket a front-end és a back-end között.

A front-end és a back-end együttesen működik annak érdekében, hogy a webalkalmazás teljes egészében megfeleljen a felhasználói igényeknek. Tehát a front-end és a back-end fejlesztők együtt dolgoznak az alkalmazás vagy weboldal létrehozásán, fejlesztésén és karbantartásán, illetve az alkalmazás teljes életciklusát lefedik.

4. Összefoglaló

A webfejlesztés folyamat két területet foglal magában: a front-end és a back-end területeit.

A front-end fejlesztők egy weboldal vagy mobil applikáció azon részét tervezik és készítik el, amely látszik a felhasználók képernyőjén, és interaktivitásba tudnak vele lépni.

A back-end fejlesztők pedig a webhelyek és alkalmazások háttérprogramozását és szerveroldali folyamatait tökéletesítik.

Ha egy profi webfejlesztő csapatot keresel, lépj velünk kapcsolatba az alábbi gombra kattintva! 🙂

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: szerk@kiszervezettmarketing.hu

5. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Mi a back-end jelentése?

A back-end jelentése szó szerint ‘valaminek a háttere’, ebben az esetben egy weboldal vagy egy mobil applikáció háttérstruktúrájáról és -programozásáról van szó.

❓ Mivel foglalkozik egy back-end fejlesztő?

Weboldalakat készít, szoftvereket fejleszt, mobil applikációkat tervez.

❓ Mi a front-end és back-end kapcsolata?

A front-end fejlesztők felelnek az alkalmazások és weboldalak felhasználók számára látható, interaktív részeinek a fejlesztéséért és tervezéséért. A back-end fejlesztők pedig velük együttműködve végzik a háttérprogramozást és az új funkciók megtervezését.

Oszd meg! Küldd el! Nyomtasd ki!

Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Picture of Dávid Ádám

Dávid Ádám

Dávid Ádám vagyok, a Kiszervezett Marketing Kft. alapítója, az online marketing megszállottja.

150+ szöveges ötcsillagos ügyfélvéleményünkkel előrevetítjük, hogy milyen egy igazán profin megtervezett, ügyfélközpontú marketing ügynökséggel dolgozni.

A Kiszervezett Marketing 13x-os Marketing Diamond Awards-díjas ügynökség. Ezt a díjat a Magyar Marketing Szövetség ítélte oda számunkra, ami bizonyítja, hogy szakmailag kimagasló szolgáltatásokat nyújtunk az online marketing területén.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban a Kiszervezett Marketing Kft. lett Az Év Marketing Nagykövete!

A Kiszervezett Marketing az a marketing ügynökség, amely nem olyan, mint a suszter és a cipője.

Ezt alátámasztja a 350+ szakmai blogcikkünk is, amelynek köszönhetően több mint 160.000 látogatónk van éves szinten a saját weboldalukon a Google Keresőből, fizetett hirdetések nélkül. Mindezt alig 1,5 év alatt értük el.

A megtervezett médiamegjelenésekkel folyamatosan ott vagyunk nagy hírportálok hasábjain a területünk szakértőjeként. Párat kiemelve: penzcentrum.hu, hirado.hu, hrportal.hu, origo.hu, blikk.hu.

Azért lehetünk Google Partnerek, mert rendelkezünk a Google által elismert szakértővel. Az ügyfeleink hirdetési kampányai kivétel nélkül minden esetben elérik a minimum 70%-os optimalizáltságot.

Tartottam már szakmai előadást több egyetemen online marketing témában, többek között: BME, BGE, ELTE, MATE, Óbudai Egyetem. Emellett a Magyar Marketing Fesztivál rendszeres előadójaként mutatom be a siker kulcsát a digitális térben.

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés