Az IP-cím felépítése. Saját IP-cím lekérdezése, elrejtése

Az IP-cím minden eszköz egyedi azonosítója, amely internetkapcsolattal rendelkezik. Bemutatjuk az IP-cím lekérdezés és elrejtés lényegét is.
IP-cím borítókép

Az IP-cím fogalma, felépítése. Saját IP-cím lekérdezése és elrejtése

Biztos hallottad már az IP-cím fogalmát, de nem tudod, hogy mit is jelent pontosan a kifejezés. Bejegyzésünkből kiderül, hogy hogyan működnek az IP-címek, milyen típusaik vannak, miként épülnek fel. Sőt, azt is megtudhatod, hogyan lehet lekérdezni a saját IP-címed és miért előnyös, ha elrejted azt VPN segítségével. Olvass tovább, és garantáltan bővülni fognak informatikai alapismereteid, ami honlap készítés során is hasznos lesz majd! 🙂

1. Az IP-cím jelentése

Az IP rövidítés az angol Internet Protocol kifejezésből ered. Ez olyan szabályok összességét jelenti, amelyek meghatározzák az interneten vagy a helyi hálózatokon küldött adatok felépítését.

Az IP-címek segítségével válnak azonosíthatóvá az internethez vagy egy helyi hálózathoz kapcsolódó eszközök.

Arra is használhatjuk az IP-címeket, hogy információkat küldjünk egyik eszközről a másikra egy hálózaton keresztül, mivel lokalizálhatóvá teszik a készülékek földrajzi elhelyezkedését és összekötik őket kommunikáció céljából.

Egy másik nagyon fontos felhasználási módja az IP-címnek abból ered, hogy különbséget kell tenni a több milliárd készülék között, amelyek csatlakoznak az internethez, vagy bármilyen másik hálózathoz.

Az IP-cím tehát egyedi azonosítót jelent, amellyel elkülöníthetjük a hálózatokhoz kapcsolódó egyes számítógépeket, routereket, modemeket és weboldalakat.

Weboldal készítés

2. Hogyan működnek az IP-címek?

Az Internet Protocol úgy működik, mint bármelyik másik nyelv a világon: előre rögzített szabályok alapján végzik az információ átadását.

Minden hálózathoz kapcsolódó eszköz ennek a protokollnak a használatával tud adatokat küldeni, fogadni, keresni és cserélni.

Nem számít, hogy az egyes számítógépek vagy szerverek egymástól több ezer kilométerre vannak, mert a közös nyelv (Internet Protocol) alkalmazása elérhetővé teszi a kommunikációt közöttük.

A folyamat valahogy így épül fel:

1) Az általad használt eszköz (pl. mobiltelefon, számítógép, notebook) csatlakozik egy hálózathoz, amely hozzá van kapcsolva az internethez. Végső soron így az eszközön is elérhetővé válik az internetkapcsolat.

2) Az otthonodban ez a hálózat nem lesz más, mint az internetszolgáltatód, amelyre előfizettél. A munkahelyeden pedig a vállalati belső hálózat.

3) IP-címet rendel hozzá az eszközödhöz az internetszolgáltatód, mivel ők adnak hozzáférést számodra az hálózathoz.

4) Az online aktivitásod, vagyis minden amit az interneten végzel, nyomon követhetővé válik az egyedi IP-címed segítségével.

5) Egy másik gyakori kérdésre a válasz: igen, a hozzád rendelt IP-cím változhat. Például: újraindítod a routert vagy megkéred a hálózati szolgáltatód, hogy változtassák meg neked.

6) Amikor utazol, nem vagy otthon, akkor egy másik hálózathoz kapcsolódsz. Mondjuk bekapcsolod a Wi-Fit egy hotelben vagy egy kávézóban. Ebben az esetben ismét változik az eszközöd IP-címe, de csak rövid ideig, amíg rá vagy kapcsolódva a Wi-Fi hálózatra.

WordPress tárhely

3. Az IP-címek felépítése

Minden IP-cím egymást követő számok sorozata, amiket pontok választanak el egymástól. Összesen négy számról beszélhetünk, amelyek 0-tól 255-ig terjedhetnek.

A legkisebb képzeletbeli IP-cím a 0.0.0.0, míg a legnagyobb a 255.255.255.255. De általában egy IP-cím ehhez hasonlóan épül fel: 192.134.2.87.

Így néznek ki tehát az IPv4 szabvány szerint az Internet Protocol-címek. Az informatikában 32 bites egész számoknak nevezik őket.

Az újabb IPv6-os szabvány már kibővítette a lehetőségek tárházát, és 128 bites IP-címeket hozott létre, amelyek valahogy így néznek ki: 2001:610:240:11:0:0:C100:1319.

Látható, hogy ezek az IP-k már 8 darab egységből állnak, melyeket kettőspont választ el, hexadecimális számcsoportoknak nevezik őket.

Így megsokszorozódott az elérhető IP-címek száma, több trillió hozható létre ezen a módon.

Talán sokan azt gondolják, hogy teljesen véletlen módon kerülnek összeállításra ezek a számsorok, pedig nem. Minden IP-cím létrehozását az Internet Assigned Numbers Authority (IANA) végzi, amely magyarul Internetes Számkiosztó Hatóságot jelöl.

Ez a szervezet többek között a domain nevek regisztrálását is irányító Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) egyik alegysége.

4. Milyen típusai vannak az IP-címeknek?

Több kategóriáról beszélhetünk, és azokon belül eltérő típusú Internet Protocol-címekről. Ezeket nézzük most át röviden.

4.1. Privát és publikus IP-címek

Bármely személy vagy vállalkozás netkapcsolattal rendelkező eszköze két eltérő IP-címmel működik:

  • egy privát IP-vel, amelyet az adott hálózaton belül használnak;
  • egy publikus IP-vel, amelyet a hálózaton kívül alkalmaznak.

Minden eszköz, ami a Te hálózatodhoz kapcsolódik, egyéni IP-címmel bír (ez a privát IP). A számítógépek, okostelefonok, táblagépek, de még a Bluetooth-kapcsolattal rendelkező hangszórók, nyomtatók és okos TV-k és rendelkeznek privát IP-címmel.

Erre azért van szükség, mert csak így tud a router beazonosítani minden eszközt külön-külön, ezáltal megkülönbözteti őket a hálózaton belül.

A nyilvános IP-cím (vagyis a publikus IP), az elsőszámú azonosítója az egész hálózatodnak, amely a routerhez van rendelve az internetszolgáltató által.

Az összes olyan eszköz, amely nem kapcsolódik a személyes hálózatunkhoz, a publikus IP-cím segítségével tudja azonosítani a hálózatunkat.

A nyilvános címek között két típust különböztetünk meg: dinamikus és statikus.

4.2. Dinamikus és statikus IP-címek

A dinamikus IP-címek rendszeresen és automatikusan változnak. Az internetszolgáltatók egy halom IP-vel rendelkeznek, amelyet hozzárendelnek az ügyfeleikhez.

Azonban ezeket a címeket időközönként lecserélik, és a régebbi IP-ket egy másik ügyfélhez kapcsolják. Ezzel tudják mindig naprakészen tartani a hálózatokhoz rendelt IP-címek adatbázisát, és így megnehezítik a hackertámadások kivitelezését is.

Ezzel szemben a statikus IP-címek mindig változatlanok maradnak. Egy hálózathoz mindig ugyanaz a cím fog tartozni.

Ez leginkább olyan vállalkozások számára szükséges, amelyek saját szervert akarnak üzemeltetni. Így a weboldal és a hozzá tartozó e-mail fiókok IP-je változatlan marad, hogy az internethez kapcsolódó eszközök bármikor meg tudják őket találni.

Most jutunk el a webhelyek IP-címének két típusához: megosztott és dedikált.

4.3. Megosztott és dedikált IP-címek

A legtöbb weboldal-tulajdonos nem rendelkezik saját szerverrel, hanem valamelyik tárhely szolgáltatótól bérel egyet. Két eltérő IP-ről beszélhetünk az esetükben.

A megosztott IP-cím az első típus, amelynek használati köre a nevéből is kikövetkeztethető: mivel egyazon hosting szerverhez több weboldal is kapcsolódik, ezért az egyes oldalak beazonosítására szolgál a tárhely szolgáltató számára.

Dedikált IP-cím akkor lép érvénybe, amikor a tárhely szolgáltatónál lehetőségünk nyílik annak megvásárlására. Ezáltal könnyebbé válik az SSL tanúsítványok használata, és saját FTP szervert is alkalmazhatsz fájlok átvitelére.

Hozzá tudsz így férni az oldaladhoz szimplán az IP-címen keresztül, nincs szükség a domain névre sem.

5. Az IP-cím lekérdezése

Számos oldal létezik, amelyeken megtekintheted a hálózatod IP-címét. Az egyik ilyen például az ipcim.com szolgáltatása.

Kimutatja az IP-címed, a hozzá tartozó számítógépnevet, sebességtesztet is végezhetsz, valamint pontosan megmutatja a térképen, hogy az IP alapján hol tartózkodsz.

IP-cím lekérdezése

Hasonlóan működő IP-cím kereső érhető el az ipcim.info honlapján. Végezhetünk itt is helymeghatározást, akár weboldal IP-címe alapján is.

Általában ezek csak hozzávetőleges adatok, mivel az internetszolgáltató helyét jelölik a térképen, és nem a mi készülékünk tényleges pozícióját.

Ha nem szeretnénk online lekérdezést végezni, akkor az IP megtekinthető a Windows operációs rendszeren belül is.

Keressük meg a hálózati beállításokat, vagy kattintsunk arra a Wi-Fi hálózatra, amelyhez jelenleg kapcsolódik a gépünk. A Tulajdonságok megnyitásával láthatjuk majd az IP-címet.

IP-cím megtekintése

6. Miért fontos az IP-cím védelme?

A hackerek több módszerrel is megszerezhetik az IP-címünket, például az általunk használt közösségi média alkalmazások megfigyelésével, vagy kommentek, videójátékok, fórumok és egyéb helyek követésével, ahol elérhetővé válik az IP-címe a felhasználóknak.

Így ki tudják deríteni, hogy éppen hol tartózkodunk, vagy hol élünk. Megtámadhatják az internetszolgáltatónk szerverét, beférkőzhetnek az otthoni hálózatunkba, vagy ellophatják személyes adatainkat.

Az IP-címünk megszerzésével felhasználhatják azt ellenünk, például a nevünkben tölthetnek le illegális anyagokat, vagy végezhetnek olyan online tevékenységet, amely rossz színben tüntet fel minket.

Ha kiderítik, hogy éppen nem vagyunk otthon, akkor rablást is elkövethetnek. Egy DDoS-támadással pedig túlterhelést okoznak a hálózaton, ezzel károsítva a számítógéped.

7. Az IP-cím elrejtése

Megvédhetjük személyes adatainkat és online személyazonosságunkat, ha elrejtjük az IP-címünket. Erre az egyik módszer a proxy szerver használata.

A proxy szerver egyfajta köztes kapocsként működik az internet és a saját IP-címed között. Minden kimenő és beérkező forgalom vagy tevékenység ezen fut át, így nem kerül közvetlen kapcsolatba a hálózattal a védeni kívánt IP-cím.

Egy másik, sokkal jobb megoldás a VPN (Virtual Private Network), azaz virtuális magánhálózat használata. Ha VPN hálózaton keresztül internetezünk, akkor a hálózathoz kapcsolódó telefon vagy számítógép úgy jelenik meg, mintha a virtuális szerver országában lenne.

Például: jelenleg Magyarországon tartózkodunk, de a VPN-kiszolgálón keresztül az IP-címünk szerint lehet, hogy épp Görögországot vagy Romániát fogja mutatni tartózkodási helyként.

Hozzá tudunk így férni olyan oldalakhoz és szolgáltatásokhoz is, amelyek blokkolva vannak bizonyos országokból.

A VPN akkor is előnyös, ha nyilvános Wi-Fi hálózaton keresztül kapcsolódsz az internetre. Használatához le kell töltenünk valamelyik VPN alkalmazást a mobilunkra, vagy a számítógépünkre.

8. Összefoglaló

Az IP-cím számokból álló mutató, amellyel minden eszköz rendelkezik, ha valamilyen hálózathoz kapcsolódnak. Ez a hálózat lehet otthoni, belső szolgáltatás, vagy nyilvános Wi-Fi kapcsolat is.

IP-cím segítségével tudjuk beazonosítani, hogy éppen mely eszköz kapcsolódott a hálózatunkhoz, vagy a bolygó melyik részéről léptünk be a hálózatba.

Eltérő típusú IP-címeket különböztethetünk meg, például privát és publikus, dinamikus és statikus, megosztott és dedikált. Továbbá ezek felépülhetnek IPv4- vagy IPv6-szabvány alapján is.

Könnyen kiderítheted a saját IP-címed az interneten elérhető online szolgáltatásokon, vagy a Windowson keresztül is. Azonban személyes adataink védelme érdekében célszerű lehet az azonosítónk elrejtése VPN használatával.

Megtudtál valami újdonságot a bejegyzésünkből? Írd meg kommentben, ha igen! 🙂

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: szerk@kiszervezettmarketing.hu

9. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Mi az IP-cím jelentése?

Az Internet Protocol-címek teszik lehetővé a hálózathoz kapcsolódó eszközök és szerverek beazonosítását.

❓ Hogyan épül fel egy IP-cím?

Az IPv4 szabvány szerint négy számból, melyek 0-tól 255-ig terjedhetnek, és pontok választják el őket egymástól. Az IPv6 szabvány már újabb, 128 bites IP-ket tud létrehozni, amelyek 8 egységből állnak és kettőspontok választják el őket.

❓ Milyen IP-cím típusok vannak?

Privát vagy publikus, dinamikus vagy statikus, megosztott vagy dedikált.

Oszd meg! Küldd el! Nyomtasd ki!

Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Picture of Dávid Ádám

Dávid Ádám

Dávid Ádám vagyok, a Kiszervezett Marketing Kft. alapítója, az online marketing megszállottja.

150+ szöveges ötcsillagos ügyfélvéleményünkkel előrevetítjük, hogy milyen egy igazán profin megtervezett, ügyfélközpontú marketing ügynökséggel dolgozni.

A Kiszervezett Marketing 13x-os Marketing Diamond Awards-díjas ügynökség. Ezt a díjat a Magyar Marketing Szövetség ítélte oda számunkra, ami bizonyítja, hogy szakmailag kimagasló szolgáltatásokat nyújtunk az online marketing területén.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban a Kiszervezett Marketing Kft. lett Az Év Marketing Nagykövete!

A Kiszervezett Marketing az a marketing ügynökség, amely nem olyan, mint a suszter és a cipője.

Ezt alátámasztja a 350+ szakmai blogcikkünk is, amelynek köszönhetően több mint 160.000 látogatónk van éves szinten a saját weboldalukon a Google Keresőből, fizetett hirdetések nélkül. Mindezt alig 1,5 év alatt értük el.

A megtervezett médiamegjelenésekkel folyamatosan ott vagyunk nagy hírportálok hasábjain a területünk szakértőjeként. Párat kiemelve: penzcentrum.hu, hirado.hu, hrportal.hu, origo.hu, blikk.hu.

Azért lehetünk Google Partnerek, mert rendelkezünk a Google által elismert szakértővel. Az ügyfeleink hirdetési kampányai kivétel nélkül minden esetben elérik a minimum 70%-os optimalizáltságot.

Tartottam már szakmai előadást több egyetemen online marketing témában, többek között: BME, BGE, ELTE, MATE, Óbudai Egyetem. Emellett a Magyar Marketing Fesztivál rendszeres előadójaként mutatom be a siker kulcsát a digitális térben.

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.

Ajánlatkérés