Szófelhő készítése: 6 ingyenes szófelhő generátor

Szófelhő készítése révén tudjuk szemléltetni bejegyzésünk lényegét. Erre szolgálnak a legjobb ingyenes szófelhő generátor alkalmazások.
Szófelhő készítése

Szófelhő készítése: 6 ingyenes szófelhő generátor

Amikor valaki online tartalomgyártással foglalkozik, például blogcikkeket ír, igyekszik kreatív és színes ötletekkel feldobni a megszokott bejegyzéseket. Ilyen kreatív, szemcsalogató tartalom lehet egy kép, egy videó, vagy egy kevésbé szokványos megoldás: a szófelhő. Nem teljesen újkeletű dologról van szó, hiszen a marketing területén már hosszú évek óta bevett szokás a szófelhő készítése, azonban tényleg egy nagyszerű lehetőség mindenki számára. Bemutatjuk a legjobb ingyenes szófelhő készítő alkalmazásokat, szóval mindenképpen olvass tovább! 🙂

1. Mi az a szófelhő?

A szófelhő angol megnevezése word cloud vagy tag cloud. Látványos ábrázolást tesz lehetővé, amelynek eredményeként a szimpla szövegből kreatív illusztráció készíthető.

A szófelhő egy olyan vizuális szövegábrázolási módszer, amely a begépelt szavakat egy mintába rendezi, amely különböző formákat szimbolizálhat. Egy szófelhő alakja lehet például Magyarország térképe, egy halforma, vagy akár egy dollárjel is.

Minél nagyobb egy szó előfordulásának gyakorisága az adott szövegben, annál nagyobb és vastagabb betűkkel lesz kiemelve a szófelhőn belül.

A szófelhő használható adatvizualizációra, marketing kommunikációra, prezentációk díszítésére, vagy az oktatásban a tananyag szemléltetésére. Készíthetünk például egy Ady Endre arcképet formáló szófelhőt valamelyik verséből.

Weboldal készítés

2. Miért hasznos a szófelhő készítés?

Amikor online marketing és tartalomgyártás szempontjából közelítjük meg a dolgokat, akkor a szófelhő készítés legnagyobb előnye, hogy kihangsúlyozhatjuk a kulcsszavainkat.

Egy kitűnő lehetőség arra, hogy vizuális formát adjunk a szövegnek. Ez egyben elősegíti a megértést is, mivel az agyunk úgy működik, hogy a kiemelt kifejezésekre és a minél nagyobb betűméretekre fókuszál.

A szófelhő pontosan összegezi, hogy mely kifejezések a legfontosabbak egyes témákkal kapcsolatban. Egyszerűbben és gyorsabban lehet így elmagyarázni komplexebb témákat.

A szófelhő készítés legalapvetőbb alkalmazási területei:

  • Közösségi média;
  • Prezentációk és előadások;
  • Webdesign, online tartalomgyártás;
  • Oktatás, tananyagok magyarázata;
  • Borítóképek, pl. bejegyzésekhez.

3. Hogyan készíts szófelhőt?

Nagyon egyszerűen elkészíthető egy szófelhő, hiszen léteznek olyan szófelhő generátor programok, amelyekkel néhány pillanat alatt elvégezhető a folyamat.

A legtöbb szófelhő készítő nem bonyolult, ugyanazon rendszer szerint működik: kiválaszthatjuk a betűtípust, a hátteret, a szófelhő alakját, valamint a színösszetételt is.

A következőkben bemutatunk néhány olyan szófelhő generátor alkalmazást, amelyet teljesen ingyen használhatsz és kiélheted minden kreativitásod rajtuk! 🙂

Az elkészített ábrákkal pedig színesítheted a bejegyzéseidet, hogy azok könnyebben emészthetők legyenek az olvasók számára, vagy éppen szemléltethetsz bonyolult fogalmakat.

4. WordArt szófelhő készítő

Talán a legnépszerűbb szófelhő generátor a WordArt, amelynek használatához regisztrációra sincs szükségünk, csak belépünk az oldalukra és már készíthetjük is az első szófelhőnket (annak elmentéséhez viszont szükséges a regisztráció).

WordArt szófelhő készítése

Először is be kell gépelnünk a szavakat egyenként, külön meghatározhatjuk a betűméretet, -színt, az elhelyezkedési szöget, valamit a betűtípust. Ha azonban ezt nem akarjuk egyenként elvégezni, akkor használhatunk megadott formákat a szófelhőkhöz, amik egyben a szavak színösszetételét is megadják.

Egy like jel például kék színű lesz a Facebook nyomán, míg egy villanykörte alakú szófelhő felső része sárga, alsó része pedig barnás lesz, ezzel szimbolikusan igazodva a minta formai megjelenéséhez és színéhez.

WordArt szófelhő készítés

Témák szerint válogathatunk az elérhető formákból, valamint rengeteg betűtípus és betűirány érhető el. Például: horizontális, vertikális, véletlenszerű, keresztező, átlós, és így tovább.

Emellett a háttér és a szavak színe is változtatható, akár egyenként is. Minden szerkesztés után nyomjunk rá a Visualize gombra, hiszen akkor lépnek életbe.

5. WordItOut szófelhő készítés

A WordItOut használata gyerekjáték, sőt még emotikonokat is meg tud jeleníteni a szófelhőkben. Láthatunk egy nagyon jó példát az egyik felhasználótól, aki jógaoktatóként az arcmozgásokra összpontosít, és szófelhő segítségével reklámozza ezt a meglehetősen egyedi relaxálási módot.

WordItOut szófelhő

A marketing célú felhasználás azonban itt nem ér véget, mivel egyből kapunk design ötleteket is, amikkel a szófelhőket pólókra, bögrékre és táblákra/reklámokra tudjuk elhelyezni.

Persze létrehozhatunk saját szófelhőt is, csak be kell másolnunk egy szöveget és a leggyakrabban előforduló szavak lesznek nagyobb betűmérettel kiemelve.

Jelen cikk néhány bekezdése alapján például az alábbi szófelhőt generálta a rendszer.

WordItOut szófelhő készítése

Szabadon alakíthatjuk a betűtípust, a betűk színátmenetét és a háttér színét is, a szófelhő elrendezése lehet vertikális vagy horizontális, de ezen kívül más testreszabási lehetőségünk nem nagyon van.

Rányomhatunk a Regenerate gombra többször is, és újabb mintában jelenik meg a szófelhő. Az viszont elmondható, hogy bár nagyon egyszerű a WordItOut használata, kevesebb testreszabási lehetőséget ad a kezünkbe, mint a WordArt.

6. WordClouds szófelhő készítő

A WordClouds ismét szélesebb skálán mozog az elérhető lehetőségek terén. A szavak bevitelének több módja van, például hozzáadhatók CSV fájlból, szövegből vagy PDF dokumentumból is.

Nagyon sok elrendezés közül válogathatunk a szófelhő készítés során, melyek között szerepelnek például térképek is, így akár Magyarország térképén is létrehozhatunk egy szófelhőt.

WordClouds szófelhő készítése

Sőt, vannak színes hátterek is, amikhez automatikusan igazodik a betűszín is. Például készíthetsz olyan szófelhőket, amik egy hamburgert vagy egy karácsonyfát formálnak.

Szófelhő készítése

A további stílushoz köthető beállításokat ugyancsak személyre tudjuk szabni (pl. betűtípus, betűméret, kitöltés mértéke, szavak iránya, stb.).

Az elkészült szófelhőt letölthetjük JPG, PNG, WebP, PDF fájlként, és akár HTML kód formájában is hozzáadhatjuk a weboldalunkhoz.

7. ABCya szófelhő készítés

Az ABCya szófelhő generátor (és a hozzá tartozó összes többi játék) alapvetően gyerekeknek készült, ezért az egész kezelőfelület felépítési is ezt tükrözi.

Nincs is másra szükséged, mint bemásolni egy szöveget a megadott helyre, és automatikusan elkészül a szófelhő a szöveg alapján.

ABCya szófelhő

Megadhatunk szólimiteket, betűszíneket és -típusokat, viszont elég kevés elrendezési lehetőség közül választhatunk. Ami talán a legjobb, hogy nagyon könnyen kezelhető és random szófelhőket is készíthetünk egy gomb megnyomásával.

ABCya szófelhő készítése

8. TagCrowd szófelhő készítő

A TagCrowd is egy nagyszerű ingyenes szófelhő generátor, amelyben dolgozhatunk bemásolt vagy feltöltött szövegek alapján, de akár egy URL címet is megadhatunk, hogy abból hozzon létre vizuális tartalmat.

A weboldal készítés árakról szóló cikkünk egyik része alapján például az alábbi szófelhőt sikerült összeállítani a szavak gyakorisága alapján.

TagCrowd szófelhő

Megszabhatjuk, hogy hány szót jelenítsen meg a szövegből (25-100 szó az ajánlott mennyiség), mekkora legyen a legkisebb gyakoriság a szavaknál, csoportosítsa-e az összekapcsolódó szavakat, valamint bizonyos kifejezéseket a kivételek közé is tehetünk.

Sajnos vizuális szempontból kevésbé hatásos az összkép, de a szöveg analizálása és a szavak gyakoriságának a vizsgálata érdekes eredményekkel szolgálhat.

9. Jason Davies’ Word Cloud Generator

Az utolsó szófelhő készítő, amiről szó esik, az a Jason Davies által alkotott szófelhő generátor. Csak bemásolunk egy szöveget az oldalra, és a szófelhőnk már el is készül.

Jason Davies szófelhő

Fontos kiemelni, hogy az emotikonok is megjelennek a szófelhőben, és leginkább a szavak elhelyezkedését, számát és betűtípusát tudjuk módosítani, másba nem nagyon szólhatunk bele.

Persze állítgathatunk néhány logaritmus függvényt, és akkor megváltozik a szavak elrendezése, de közel sem olyan testreszabható mértékben, mint néhány korábbi program esetében.

Jason Davis szófelhő készítése

10. Összefoglaló

A szófelhő egy nagyszerű módja a szöveg vizuális reprezentációjának, ezzel megkönnyítve a kulcsszavak kiemelését és a nehezebb témák elmagyarázását.

Alkalmazható az oktatás és az online marketing területén is. Egyik nagy előnye, hogy nem igényel semmilyen ráfordítást: néhány másodperc alatt készíthetünk izgalmas szófelhőket, amelyek színesek, érdekesek, egyedi felépítéssel rendelkeznek.

Cikkünkben bemutattunk számos ingyenes szófelhő generátor szolgáltatást, melyek között szerepelt olyan, amely részletes választást ad a megjelenés terén, és olyan is, amelyben inkább szövegelemzési szempontok érvényesültek.

Bízom benne, hogy hasznos információkkal tudtam szolgálni számodra. Kérlek, támogasd a munkámat egy megosztással! 🙂

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: szerk@kiszervezettmarketing.hu

11. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Mi az a szófelhő?

Egy tökéletes eszköz a szövegek vizuális szemléltetésére, amely kiemeli a legfontosabb kulcsszavakat egy adott témához kapcsolódóan.

❓ Hogyan tudok szófelhőt készíteni?

A cikkben bemutattunk hat olyan ingyenes online programot, amikkel néhány perc alatt összeállíthatsz egy szófelhőt. Csak beírod a szavakat, vagy bemásolsz egy szöveget, és az alapján összeállít egy tetszőleges formájú szófelhőt a rendszer.

❓ Miért hasznos a szófelhő?

Azért, mert így érdekesebb és színesebb lesz a bejegyzésed, valamint az oktatásban is jól használható tananyagok szemléltetésére és magyarázatára.

Oszd meg! Küldd el! Nyomtasd ki!

Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Picture of Dávid Ádám

Dávid Ádám

Dávid Ádám vagyok, a Kiszervezett Marketing Kft. alapítója, az online marketing megszállottja.

150+ szöveges ötcsillagos ügyfélvéleményünkkel előrevetítjük, hogy milyen egy igazán profin megtervezett, ügyfélközpontú marketing ügynökséggel dolgozni.

A Kiszervezett Marketing 13x-os Marketing Diamond Awards-díjas ügynökség. Ezt a díjat a Magyar Marketing Szövetség ítélte oda számunkra, ami bizonyítja, hogy szakmailag kimagasló szolgáltatásokat nyújtunk az online marketing területén.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban a Kiszervezett Marketing Kft. lett Az Év Marketing Nagykövete!

A Kiszervezett Marketing az a marketing ügynökség, amely nem olyan, mint a suszter és a cipője.

Ezt alátámasztja a 350+ szakmai blogcikkünk is, amelynek köszönhetően több mint 160.000 látogatónk van éves szinten a saját weboldalukon a Google Keresőből, fizetett hirdetések nélkül. Mindezt alig 1,5 év alatt értük el.

A megtervezett médiamegjelenésekkel folyamatosan ott vagyunk nagy hírportálok hasábjain a területünk szakértőjeként. Párat kiemelve: penzcentrum.hu, hirado.hu, hrportal.hu, origo.hu, blikk.hu.

Azért lehetünk Google Partnerek, mert rendelkezünk a Google által elismert szakértővel. Az ügyfeleink hirdetési kampányai kivétel nélkül minden esetben elérik a minimum 70%-os optimalizáltságot.

Tartottam már szakmai előadást több egyetemen online marketing témában, többek között: BME, BGE, ELTE, MATE, Óbudai Egyetem. Emellett a Magyar Marketing Fesztivál rendszeres előadójaként mutatom be a siker kulcsát a digitális térben.

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés