Ki az a webdesigner és mivel foglalkozik pontosan?

A webdesigner feladata egy weboldal megtervezése grafikai szempontból, hogy az könnyen kezelhető és felhasználóbarát legyen.
Webdesigner

Ki az a webdesigner és mivel foglalkozik pontosan?

Profi webdesignert találni nem könnyű feladat manapság, hiszen rengeteg a megrendelés és sokszor horribilis árakon dolgoznak. Egy weboldalt már nem nehéz elkészíteni (gondoljunk csak a Wix weboldal készítésre, ahol mesterséges intelligencia is segíti a dolgunkat), vagy a bérelhető webáruházak opciójára. Viszont egy könnyen használható weboldal létrehozása már webdesigner szaktudását igényeli. Ha Te is rendelkezel saját webhellyel, és szeretnéd azt folyamatosan fejleszteni, karbantartani, de elsősorban profin megterveztetni, akkor a webdesigner szolgálataira van szükséged!

1. Mivel foglalkozik a webdesigner?

A webdesigner jelentése egy olyan kreatív szakember, aki egyszerre rendelkezik technológiai és művészeti tudással, aminek együttes használatával képes honlapokat tervezni és átalakítani.

Nemcsak egyszerű weboldalakat hoz létre egy hozzáértő webdesigner, hanem jól funkcionáló és könnyen használható webhelyeket, amiket az aktuális trendeknek megfelelően készít el felhasználóbarát és esztétikus módon.

A webdesigner fő feladata a weboldalak aprólékos megtervezése, hogy minden zökkenőmentesen működjön az oldal látogatóinál. Sokan azért szeretik ezt a szakmát, mert otthonról is végezhető szabadúszóként, és egész jól fizet.

Ennek az a hátránya, hogy sokan próbálkoznak elhelyezkedni a szakmában egy webdesigner tanfolyam elvégzése nélkül is, ezért alacsony a tudásuk és nincs tapasztalatuk sem. Jól meg kell tehát válogatni, hogy kire bízod rá a weboldalad megtervezését.

A webdesigner mindig a felhasználók szemszögéből tervez meg egy weboldalt, hogy az minél jobb felhasználói élményt nyújtson a látogatók számára (ez a UX design lényege). Pontosan tudja, hogy mi tesz könnyebben és kellemesebben használhatóvá egy honlapot.

Weboldal készítés

2. A webdesigner szakma összetevői

Egy webdesigner feladata számos eltérő szakma feladatait magába foglalja, hiszen egy komplex fogalomról van szó.

2.1. Illusztrátor

Profi illusztrációkat készít szabad kézzel vagy vektorgrafikus szoftverekkel, amit aztán a weboldalak esztétikus megjelenése céljából használ fel. Akár színes ikonokat is rajzolhat, bár ezek a flat design felemelkedésével már egyre inkább háttérbe szorulnak. Művészi érzék szükséges ahhoz, hogy valaki hatásos és esztétikus grafikai elemeket tudjon tervezni.

WordPress tárhely

2.2. Webgrafikus

A webhelyek grafikai megjelenését és UI design elemeit a webgrafikus készíti el. Itt nem programozásról van szó, hanem különböző grafikai tervezőprogramok használatáról (pl. Photoshop, Adobe Illustrator), de persze a kézügyesség és a rajztudás is elvárás az ilyen pozíciónál. Különösen odafigyel a kezdőlap és a landing oldalak megtervezésére, mivel a legtöbb felhasználó ezeket az oldalakat tekinti meg.

2.3. Online művészeti igazgató

Azok a webgrafikusok, akik egyszerre rendelkeznek designer szaktudással és irányítói képességekkel, online művészeti igazgató szerepkörben kezelik egy honlap vizuális tervezését és megvalósítását. Ez inkább a nagyobb webdesigner ügynökségeknél megfigyelhető.

2.4. Szövegíró

Egy webdesigner feladatköre nem lehetne teljes a weboldalak szövegének megírása nélkül. Persze erre létezik külön szakember, aki értékesítő szövegeket ír a weboldalak számára, viszont a webdesignerek is gyakran foglalkoznak ezzel a területtel egy személyben. A szövegírói feladatkörbe tartozhat a közösségi média bejegyzések elkészítése, blogcikkek írása, hirdetések megszövegezése. Ismerkedj meg a copywriterek feladatkörével!

2.5. Front-end programozó

Itt a webfejlesztőre utalunk, aki a webhelyek grafikai elemeit HTML, CSS és JavaScript kódok formájában összeállítja. Egy weboldal lekódolása mindenképpen minőségi munkát igényel, ezért gyakran a front-end fejlesztők egy adott CMS rendszer használatára specializálódnak. Az egyedi tervezések megvalósítása ugyanis magas szakértelmet igényel.

2.6. Fotós

A weboldalak nemcsak szövegből és kódokból állnak, hanem jó minőségű fotókból is. Egy webdesigner ezeket a fényképeket használja fel, hogy elkészítse egy webhely arculatát. Fontos a jogtiszta képek használatának az ismerete. Érdemes profi fényképészt felfogadni termék- és szolgáltatásfotók elkészítéséhez.

3. A webdesigner szakmai képességei

Ahogy az látható, a webdesigner szakma egyszerre igényel valamilyen szaktudást többféle területen is, beleértve a kódolást, a rajzolást, a grafikai tervezést, marketinget, fotózást, szövegírást, webfejlesztést, és így tovább.

A szükséges szakértelmek között szerepel a vizuális tervezés, illetve az aktuális webdesign trendek és stílusok ismerete. Emellett a kreatív betűtípusok használata is a webdesignerek kisujjában van, megfelelően tudják kombinálni az egyes webes tipográfiákat.

Otthonosan mozognak a reszponzív webdesign területén, könnyedén tudják optimalizálni a weboldal felépítését és megjelenését eltérő méretű képernyőkön. Ezáltal a honlap egyszerre fog jól mutatni asztali számítógépen, okostelefonon és táblagépen is.

Olyan informatikai szaktudással is rendelkeznek a webdesigner szakemberek, mint a HTML, CSS és JavaScript kódolás, amelyeket megfelelően tudnak optimalizálni. Az UI/UX design sem áll tőlük távol, ezért egyszerre felhasználóbarát és magas felhasználói élményt nyújtó weboldalakat tudnak tervezni.

Alapvető ismeretekre szükségük van a keresőoptimalizálás és a tartalommarketing területein is, hogy a webhelyed forgalma tartósan növekedjen és jó helyezéseket érj el a Google-ben is. Ehhez leginkább technikai SEO háttértudás kell, amiben sokat segítenek a Yoast SEO-hoz hasonló bővítmények.

A webdesigner képességei közé tartozik az analitikai szoftverek ismerete is, amelyekkel felderíthetők egy weboldal gyenge pontjai, például a Hotjar hőtérképes elemzései. De olyan alapvető készségekre is szükség van, mint a gyors reagálás, a profi kommunikáció, a megbízhatóság, az ügyfélmenedzsment, a problémamegoldó képesség, a határidők betartása.

Általában vállalkozókkal kell a kapcsolatot tartani, akiknek minden kérését tiszteletteljesen kezelni és teljesíteni szükséges. Gondoljunk csak a céges weboldal készítés menetére, amihez szintén elengedhetetlenek a profi webdesigner képességek.

4. Mennyi a webdesigner fizetése?

A webdesigner szakma elég felkapott ma, hiszen rengeteg weboldal készül az online vásárlás és marketing térhódítása miatt. Egy kezdő webdesigner fizetés nagyjából 300.000-350.000 Ft között mozognak, de egyes budapesti cégeknél ennél többet is lehet keresni.

Mindenképpen ajánlatos elvégezni egy webdesigner tanfolyamot, hogy ne csak önképzés eredményeként szerezzünk tapasztalatot, hanem profiktól sajátítsuk el a tudást.

5. Összefoglaló

A webdesigner feladata egy weboldal grafikai elemeinek és felépítésének a megtervezése, hogy az egyszerre legyen felhasználóbarát és magas felhasználói élményt nyújtson.

Elég összetett a webdesigner feladatköre, hiszen több szerepet is betölt: illusztrátor, webgrafikus, online művészeti igazgató, szövegíró, front-end programozó, fotós.

Tehát célszerű elvégezni egy webdesigner tanfolyamot, hogy megfelelő szakmai képességeket sajátítsunk el, és képesek legyünk a felhasználók szemszögéből megtervezni egy webhelyet.

Amennyiben webdesigner szolgáltatásra volna szükséged, tekintsd meg weboldal készítés oldalunkat, vagy lépj velünk kapcsolatba!

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: szerk@kiszervezettmarketing.hu

6. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Mi egy webdesigner feladata?

A weboldal grafikai elemeinek megtervezése (UI/UX design), így az oldal egyszerre lesz esztétikus és felhasználóbarát.

❓ Miből áll egy webdesigner szaktudása?

Egyszerre működik webgrafikus, illusztrátor, online marketinges, szövegíró, front-end programozó (webfejlesztő) és fényképész munkakörökben is.

❓ Kihez forduljak webdesigner szolgáltatás ügyében?

Lépj velünk kapcsolatba, és megvalósítjuk minden elképzelésed!

Oszd meg! Küldd el! Nyomtasd ki!

Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Dávid Ádám

Dávid Ádám

Dávid Ádám vagyok, a Kiszervezett Marketing Kft. alapítója, az online marketing megszállottja.

150+ szöveges ötcsillagos ügyfélvéleményünkkel előrevetítjük, hogy milyen egy igazán profin megtervezett, ügyfélközpontú marketing ügynökséggel dolgozni.

A Kiszervezett Marketing 13x-os Marketing Diamond Awards-díjas ügynökség. Ezt a díjat a Magyar Marketing Szövetség ítélte oda számunkra, ami bizonyítja, hogy szakmailag kimagasló szolgáltatásokat nyújtunk az online marketing területén.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban a Kiszervezett Marketing Kft. lett Az Év Marketing Nagykövete!

A Kiszervezett Marketing az a marketing ügynökség, amely nem olyan, mint a suszter és a cipője.

Ezt alátámasztja a 350+ szakmai blogcikkünk is, amelynek köszönhetően több mint 160.000 látogatónk van éves szinten a saját weboldalukon a Google Keresőből, fizetett hirdetések nélkül. Mindezt alig 1,5 év alatt értük el.

A megtervezett médiamegjelenésekkel folyamatosan ott vagyunk nagy hírportálok hasábjain a területünk szakértőjeként. Párat kiemelve: penzcentrum.hu, hirado.hu, hrportal.hu, origo.hu, blikk.hu.

Azért lehetünk Google Partnerek, mert rendelkezünk a Google által elismert szakértővel. Az ügyfeleink hirdetési kampányai kivétel nélkül minden esetben elérik a minimum 70%-os optimalizáltságot.

Tartottam már szakmai előadást több egyetemen online marketing témában, többek között: BME, BGE, ELTE, MATE, Óbudai Egyetem. Emellett a Magyar Marketing Fesztivál rendszeres előadójaként mutatom be a siker kulcsát a digitális térben.

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.