Facebook Debugger használata a bejegyzések frissítéséhez

A Facebook Debugger azért szükséges, hogy a Facebookon megosztott bejegyzéseink megjelenése mindig friss legyen, főleg a borítókép.
Facebook Debugger

Facebook Debugger használata a bejegyzések előnézetének frissítéséhez

Ha valaki saját üzleti Facebook oldalt kezel, akkor biztosan találkozott már azzal a problémával, hogy egy WordPress bejegyzés megosztása során nem a megfelelő képet jelenítette meg előnézeti képként az oldal, vagy a linkhez semmilyen borítókép nem kapcsolódott. Ez nyilván csak egy apróság, de sok mindent elárulhat a részletekre való odafigyelés. Vegyük igénybe a Facebook Debugger szolgáltatását, hogy a közösségi oldalakon megjelenő posztjaink mindig profi és frissített előnézettel rendelkezzenek! 🙂

1. Miért hasznos a Facebook Debugger?

A Facebook Debugger (hivatalos oldal) nevében is benne van, hogy egy olyan eszközről van szó, amely a Facebookon megosztott posztok megjelenésének hibáit javítja, küszöböli ki.

Tegyük fel, hogy valamelyik szakmai blogcikkünket megosztják az olvasók a Facebookon vagy a Messengeren keresztül. A Facebook Debugger szolgáltatása szemlélteti, hogy pontosan hogyan fog megjelenni a megosztás előnézete, beleértve:

  • A link előnézeti képét;
  • A bejegyzés címét;
  • Meta leírásként vagy kivonatként megadott rövid összefoglaló szöveget.

Ezek az információk Open Graph adatokként kerülnek tárolásra a Facebook CDN szerverein.

Facebook hirdetéskezelés

2. Mik azok az Open Graph adatok?

Nemcsak a WordPress gyorsítótárazza a honlapod megjelenését, hanem a Facebook is. Főként ezt értsük úgy, hogy a különböző oldalak és bejegyzések előnézeti képét tárolja el a saját szerverein.

Ha időközben kicseréled ezt a képet, akkor azt néha a Facebook nem érzékeli, ezért a régi képet fogja megjeleníteni. Ürítenünk kell tehát a cache memóriát, és újból feltérképeztetni az URL címet a Facebookkal.

A Facebook megosztásokhoz szükséges megjelenített információkat Open Graph adatok formájában tárolják. Például a Kiszervezett Marketing Facebook oldalán így fest egy átlagos megosztás:

Facebook megosztás

Mint látható, a megosztott bejegyzésnek van egy előnézeti borítóképe, címe és leírása.

Ha ugyanezt az URL-t ellenőrizzük a Facebook Debugger használatával, akkor meg is kapjuk ezeket az elemeket Open Graph jellemzők formájában.

Facebook Debugger

Ezeket nekünk kell kitölteni, ha az optimális módon szeretnénk látni bejegyzéseink megosztását. Van viszont egy sokkal egyszerűbb megoldás, mégpedig egy WordPress bővítmény!

3. Yoast SEO használata a Facebook megosztásoknál

A Yoast SEO plugin mindenre kiterjedő keresőoptimalizálást végez, ez alól a Facebook megosztások előnézetének beállítása sem kivétel.

A bejegyzéseknél megadhatunk Kiemelt képet, amit automatikusan hozzátársít a Közösségi beállításokon belül a Facebook, Twitter és egyéb közösségi oldalakon való megosztáshoz.

Facebook előnézet beállítása Yoast SEO-val

A Yoast SEO tehát automatikusan beállítja számunkra, hogy:

  • A Facebook bejegyzés előnézeti képe a kiemelt kép legyen (cikk borítóképe);
  • A megosztott poszt címe megegyezzen a H1-es címsorral;
  • A Facebook leírás a kivonatból legyen beillesztve.

Ezeket az adatokat tehát nem kell külön megadnunk a Facebook Debugger alkalmazásban újra, mégis ajánlatos az újonnan hozzáadott WordPress bejegyzések vizsgálata.

4. A Facebook Debugger használata

Amikor hozzáadsz egy új bejegyzést a WordPress oldaladhoz, mindig célszerű megnyitni a Facebook Debuggert. Ide csak bemásolod az újonnan létrehozott poszt URL címét, majd rányomsz a Debug gombra.

Facebook Debugger

Korábban láthattuk, hogy milyen az, amikor minden beállítás helyesen van megadva. Most nézzük meg, hogyan néz ki, ha a néhány hete vagy hónapja megadott előnézeti képet már töröltük, és a Facebook Debugger emiatt nem tudja betölteni.

Törölt borítókép problémája

Hogy ezt a problémát megoldjuk, ki kell ürítenünk az URL cache-ét a WordPress felületén. Egy másik bejegyzésben ismertettük a WordPress cache törlés lényegét, kérlek olvasd el azt is! 🙂

Vagy egy másik módszer, hogy kikeressük a bejegyzések közt a frissíteni kívánt posztot, a Yoast SEO Közösségi beállításaiban pedig kicseréljük a megosztás előnézetéhez tartozó képet.

Ezután térjünk vissza a Facebook Debugger oldalára, és kattintsunk a Scrape Again gombra. Előfordulhat, hogy nem első próbálkozásra tölti be helyesen a friss adatokat, hanem 3-4 alkalommal is rá kell kattintani, de előbb-utóbb működni fog.

Facebook Debugger használata

Az újonnan beállított előnézeti képet pedig már láthatjuk is, sikeresen frissült a Facebook megosztásunk megjelenítése. 🙂

Sajnos a Facebook általában mindig azokat az adatokat mutatja a posztoknál, amiket először észlelt. Lehet, hogy egy éve lecseréltük a borítóképet már a WordPressen, de a közösségi oldalon mégis a régi szerepel, vagy az előbb látható üres felület a fotó törlése esetén.

Ezért van tehát szükség a Facebook Debugger használatára, és a hasonló problémák kiküszöbölésére.

5. Összefoglaló

A Facebook Debugger egy hibamentesítő szolgáltatás a Facebook szolgáltatásain belül, melynek segítségével a közösségi oldalon és a Messengeren megosztott bejegyzések mindig a legfrissebb adatokkal jelennek meg.

Ilyen adatok a következők: előnézeti kép, Facebook cím és leírás. Persze a legcélszerűbb az, ha egy SEO-bővítményt használunk a WordPress oldalunkon, például a Yoast SEO plugint.

WordPress tárhely

Ez automatikusan beállítja az összes paramétert, ami az esztétikus megjelenéshez tartozik a közösségi oldalakon. Probléma esetén azonban mindig rendelkezésünkre áll a Facebook Debugger, amivel frissíthetjük a korábban lekért Open Graph adatokat az adott URL címről.

Hasznosnak találtad írásunkat? Ha igen, kérlek nyomj rá a Megosztás gombra! Tekintsd meg weboldal készítéssel foglalkozó oldalunkat is! 🙂

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: szerk@kiszervezettmarketing.hu

6. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Miért hasznos a Facebook Debugger használata?

A Facebookon megosztott bejegyzések előnézeti képe így mindig a legfrissebb borítóképet vagy kiemelt képet fogja mutatni.

❓ Hogyan állítható be a Facebook bejegyzések előnézete?

Például a Yoast SEO bővítmény használatával.

❓ Mi a három legfontosabb adat, amit a Facebook Debugger frissít?

Előnézeti kép, Facebookon megjelenő cím és rövid leírás.

Oszd meg! Küldd el! Nyomtasd ki!

Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Dávid Ádám

Dávid Ádám

Dávid Ádám vagyok, a Kiszervezett Marketing Kft. alapítója, az online marketing megszállottja.

150+ szöveges ötcsillagos ügyfélvéleményünkkel előrevetítjük, hogy milyen egy igazán profin megtervezett, ügyfélközpontú marketing ügynökséggel dolgozni.

A Kiszervezett Marketing 13x-os Marketing Diamond Awards-díjas ügynökség. Ezt a díjat a Magyar Marketing Szövetség ítélte oda számunkra, ami bizonyítja, hogy szakmailag kimagasló szolgáltatásokat nyújtunk az online marketing területén.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban a Kiszervezett Marketing Kft. lett Az Év Marketing Nagykövete!

A Kiszervezett Marketing az a marketing ügynökség, amely nem olyan, mint a suszter és a cipője.

Ezt alátámasztja a 350+ szakmai blogcikkünk is, amelynek köszönhetően több mint 160.000 látogatónk van éves szinten a saját weboldalukon a Google Keresőből, fizetett hirdetések nélkül. Mindezt alig 1,5 év alatt értük el.

A megtervezett médiamegjelenésekkel folyamatosan ott vagyunk nagy hírportálok hasábjain a területünk szakértőjeként. Párat kiemelve: penzcentrum.hu, hirado.hu, hrportal.hu, origo.hu, blikk.hu.

Azért lehetünk Google Partnerek, mert rendelkezünk a Google által elismert szakértővel. Az ügyfeleink hirdetési kampányai kivétel nélkül minden esetben elérik a minimum 70%-os optimalizáltságot.

Tartottam már szakmai előadást több egyetemen online marketing témában, többek között: BME, BGE, ELTE, MATE, Óbudai Egyetem. Emellett a Magyar Marketing Fesztivál rendszeres előadójaként mutatom be a siker kulcsát a digitális térben.

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.