Mi az a webszerver? A webszerverek működése és típusai

A webszerver működése biztosítja, hogy a webes tartalmak megjelenjenek a felhasználók böngészőjében, mivel a szerver kezeli a HTTP kéréseket.
Webszerver működése

Mi az a webszerver? A webszerverek működése és típusai

A webszerver egy olyan kiszolgáló, amelynek hála a felhasználók elérhetik és megtekinthetik a weboldalakat a HTTP protokollon keresztül. A HTTP webszerverekhez egy webböngésző segítségével tudnak kapcsolódni az internetezők. A webszerver lehet egy erre a célra létrehozott számítógép, vagy egy számítógépes program is, amely a háttérből biztosítja a webhelyek elérését.

1. Mi az a webszerver?

A webszerver egy olyan szoftver vagy eszköz, amely képes kezelni és kiszolgálni a webes tartalmakat a felhasználók böngészői felé. Egyszerűen fogalmazva, amikor a felhasználó megnyit egy weboldalt, a böngészője kapcsolódik a webkiszolgálóhoz, hogy lekérje az ott található tartalmat. Ez lehet egy statikus HTML oldal, egy kép, egy videó, egy hangfájl vagy akár egy dinamikus webalkalmazás is.

A webszervernek két fő feladata van, amelyeket alább részletezünk.

1. Tartalomkiszolgálás

A webszerver felelős a weboldalak és egyéb webes tartalmak kiszolgálásáért. A statikus tartalmak esetén a szerver egyszerűen visszaküldi az adott fájlt a böngészőnek, amely azt megjeleníti a felhasználónak. Ezek lehetnek olyan elemek, mint a HTML, CSS, JavaScript fájlok, képek, videók vagy hangfájlok.

Emellett a webszerver lehetőséget ad a dinamikus tartalmak kezelésére is. A dinamikus tartalom létrehozása során a szerver az adott kérés alapján generálja a választ. Ehhez a szoftverében futó alkalmazások, adatbázisok vagy más szolgáltatások használatára van szükség.

Weboldal készítés

2. Kérések kezelése

A webszerver a kéréseket a felhasználók böngészőitől vagy más kliensektől (pl. mobilalkalmazások) fogadja és kezeli. A kérések általában HTTP (Hypertext Transfer Protocol) kérések, amelyek HTTP fejlécekben tartalmazzák a kérés részleteit, például a kért tartalom típusát, az elvárt választ stb.

A webszerver ezt követően feldolgozza a kéréseket, megtalálja és összeállítja a szükséges tartalmat, majd visszaküldi a választ. Ha a kéréshez dinamikus tartalom szükséges, akkor a webszerver kapcsolatba lép más alkalmazásokkal vagy adatbázisokkal, hogy előállítsa a megfelelő választ.

A legelterjedtebb webszerver szoftverek közé tartozik az Apache HTTP Server, az Nginx, a Microsoft Internet Information Services (IIS) és az OpenLiteSpeed. Ezek az eszközök különböző platformokon és operációs rendszereken futtathatók, és a legtöbbjük nyílt forráskódú, ami azt jelenti, hogy a fejlesztők és a közösség szabadon hozzáférhetnek a forráskódhoz, és továbbfejleszthetik a szoftvert.

A webszerverek kulcsfontosságú szerepet játszanak az internetes tartalmak elérhetőségében és az internetes alkalmazások működésében. Ahhoz, hogy az emberek a weben böngészhessenek, online vásárlásokat végezhessenek és webes szolgáltatásokat használhassanak, a webszervereknek hatékonyan kell működniük, hogy biztosítsák a gyors és megbízható tartalomkiszolgálást.

WordPress tárhely

2. A webszerverek működése

A webszerverek képesek fogadni a HTTP (Hypertext Transfer Protocol) kéréseket a kliensektől, például böngészőktől vagy mobilalkalmazásoktól. A HTTP kérés tartalmazza az információt arról, hogy a felhasználó milyen tartalmat kíván megjeleníteni, például egy weboldalt, képet, videót vagy dinamikus tartalmat.

Amikor a webszerver egy kérést kap, feldolgozza azt, és ha a kérés statikus tartalmat igényel, például egy HTML oldalt vagy egy képet, akkor egyszerűen visszaküldi azt a kérőnek. A statikus tartalom már előre létrehozott fájlokban található, és a webszerver egyszerűen visszaküldi azokat a felhasználóknak.

Ha a kérés dinamikus tartalmat igényel, akkor a webszerver más alkalmazásokkal, adatbázisokkal vagy szolgáltatásokkal kommunikálhat, hogy létrehozza a választ. A dinamikus tartalom létrehozása közben a webszerver előállítja a kérésre szabott választ, például egy személyre szabott felhasználói felületet vagy dinamikusan generált adatokat.

2.1. A webszerverek működési lépései

A webszerverek működése általában az alábbi lépésekből áll:

1) Kérés fogadása: amikor a felhasználó megnyit egy weboldalt vagy egy alkalmazást, a böngésző elküld egy HTTP kérést a webszervernek a kért tartalomért.

2) Kérés feldolgozása: a webszerver fogadja a kérést, és feldolgozza azt, hogy meghatározza, milyen tartalmat kér a felhasználó.

3) Tartalom előkészítése: ha a kérés statikus tartalmat igényel, a webszerver előkészíti és visszaküldi a kért fájlokat a kliensnek.

4) Dinamikus tartalom generálása: ha a kérés dinamikus tartalmat igényel, a webszerver más alkalmazásokkal vagy adatbázisokkal kommunikál, hogy előállítsa a szükséges választ. Ez lehet például egy felhasználói bejelentkezési folyamat vagy egy űrlap kitöltése alapján történő adatlekérdezés.

5) Válasz visszaküldése: a webszerver elkészíti a választ, és HTTP válaszkódot ad vissza a kliensnek a kérés sikerességéről. Ha minden rendben van, a válasz tartalmazza a kért webes tartalmat vagy az alkalmazás válaszát.

2.2. Skálázhatóság és teljesítmény

A webszervereknek kritikus szerepük van az internetes tartalmak gyors és hatékony kiszolgálásában. A weboldalak látogatói számának növekedése esetén a webszervereknek skálázhatónak kell lenniük, így képesek lesznek megbirkózni a növekvő forgalommal.

Az elosztott webszerver-architektúrák és a terheléselosztás használata lehetővé teszi, hogy több webszerver működjön együtt a feladatok elvégzése során, ami jobb teljesítményt és megbízhatóságot eredményez.

2.3. Biztonság és karbantarthatóság

A webszervereknek biztonságosnak kell lenniük, mivel a hibás konfigurációk vagy sérülékenységek veszélyeztethetik az internetes tartalmak elérhetőségét és a felhasználók személyes adatait. A rendszeres frissítések és sebezhetőség vizsgálatok kulcsfontosságúak a biztonság fenntartásához.

A folyamatos karbantartás, monitorozás és naplózás segítenek az esetleges hibák és teljesítményproblémák azonosításában és megoldásában. A gyors hibakeresés és a proaktív intézkedések jelentősen javíthatják a webszerverek hosszú távú működését és megbízhatóságát.

3. A webszerverek típusai

A webszervereknek különböző típusai léteznek, amelyeket a felhasználás helye, a teljesítményigény és a funkciók határoznak meg.

3.1. Apache HTTP Server

Az Apache HTTP Server (röviden Apache) az egyik legrégebben és legelterjedtebben használt webszerver. Nyílt forráskódú, így ingyenesen elérhető és széles körben támogatott a fejlesztői közösség. Az Apache rendkívül rugalmas és testreszabható, ami lehetővé teszi az egyedi konfigurációkat és a különböző modulok hozzáadását a funkcionalitás bővítéséhez. Az Apache-t gyakran használják statikus tartalmak, például HTML fájlok és képek kiszolgálására.

3.2.Nginx webszerver

Az Nginx egy másik népszerű webszerver és fordított proxy szerver. Az Nginx kiemelkedően hatékony, így nagy forgalmat képes kiszolgálni kevés erőforrás felhasználásával. Emellett támogatja a párhuzamos kapcsolatkezelést, ami különösen előnyös a sok felhasználót egyszerre kiszolgáló webhelyek esetében. Az Nginx webszerver erősen ajánlott azok számára, akik kiemelt figyelmet fordítanak a teljesítményre és a terheléselosztásra.

3.3. Microsoft Internet Information Services (IIS)

Az IIS a Microsoft által fejlesztett webszerver, amely kifejezetten a Windows operációs rendszerre van tervezve. Alapvetően a Windows Server operációs rendszerhez tartozik, de telepíthető más Windows verziókra is. Az IIS-t gyakran használják ASP.NET alapú webalkalmazások futtatására, és szorosan integrálódik más Microsoft termékekkel.

3.4.LiteSpeed webszerver

A LiteSpeed egy relatíve új, de rendkívül hatékony és nagy teljesítményű webszerver. A LiteSpeed előnye az alacsony erőforrás-igénye és a dinamikus tartalom hatékony kezelése. Az ESI (Edge Side Includes) támogatása lehetővé teszi a gyorsítótár-kezelést és az oldalak gyorsabb betöltését, amely különösen előnyös a dinamikus webalkalmazásoknál.

3.5. Tomcat webszerver

A Tomcat egy Java alapú webszerver és alkalmazásszerver kombinációja. Általában Java webalkalmazások, például JavaServer Pages (JSP) futtatására használják. Ez a webszerver szolgál a Java alkalmazások kiszolgálására és futtatására, valamint támogatja a Java EE (Enterprise Edition) specifikációt is.

3.6. Lighttpd

A Lighttpd (röviden lighty) egy könnyű és gyors webszerver, amely kis erőforrásigénnyel rendelkezik. Ezt a webszervert gyakran olyan helyzetekben használják, ahol a teljesítményre és a memóriahasználatra kiemelt figyelmet fordítanak.

3.7. Caddy webszerver

A Caddy egy újgenerációs bővíthető webszerver, amely kiemelkedően egyszerű használatot és konfigurációt kínál. Automatikusan integrál SSL tanúsítványokat és egyéb biztonsági funkciókat, amelyek a weboldalak biztonságának fokozását segítik.

3.8. Cherokee webszerver

A Cherokee egy kisméretű és könnyen használható webszerver, amely az egyszerűségre és a könnyű kezelhetőségre helyezi a hangsúlyt. Számos kiterjesztést támogat, amelyekkel a funkcionalitás bővíthető.

Minden webszervernek megvannak a saját előnyei és alkalmazási területei. A megfelelő webszerver kiválasztása a projekt specifikációitól, az elvárt teljesítménytől és a rendelkezésre álló erőforrásoktól függ. A jó döntés segítségével optimalizálható a webhely teljesítménye, biztonsága és skálázhatósága, ami a felhasználói élmény javításához és az üzleti siker eléréséhez nélkülözhetetlen.

4. Milyen célokból használják a webszervereket?

A webszervereket számos különböző céllal használják az interneten. Ezek a célok lehetnek egyszerű statikus weboldalak kiszolgálása, dinamikus webalkalmazások futtatása vagy más speciális feladatok ellátása.

1) Weboldalak kiszolgálása: a leggyakoribb felhasználási módja a webszervereknek a weboldalak és webes tartalmak kiszolgálása. A webszerverek lehetővé teszik, hogy az emberek könnyedén elérjék a weboldalakat a böngészőjükben, és megtekinthessék a tartalmakat, például cikkeket, képeket, videókat és más multimédiás elemeket.

2) Dinamikus webalkalmazások futtatása: a webszerverek segítségével futtathatók dinamikus webalkalmazások, amelyek interaktív tartalmakat és szolgáltatásokat kínálnak a felhasználóknak. Ilyen alkalmazások lehetnek például a közösségi hálózatok, online boltok, banki szolgáltatások, e-learning platformok és sok más.

3) API (Application Programming Interface) kiszolgálása: webszervereket gyakran használnak API-k kiszolgálására is. Az API-k olyan interfészek, amelyek lehetővé teszik a szoftverek és alkalmazások közötti kommunikációt és adatcserét. A webszerverek biztosítják az API-khoz szükséges kapcsolódási pontot a kliensek és a szerveroldali alkalmazások között.

4) E-mail kiszolgálás: a webszervereket néha használják e-mail szerverként is, így a felhasználók hozzáférhetnek az e-mail fiókjukhoz és leveleket olvashatnak/küldhetnek. Az e-mail szerverek lehetnek különálló szerverek, vagy egy webszerverrel együttműködő modulok is.

5) Adatfájlok tárolása és megosztása: a webszervereket olykor használják adatfájlok tárolására és megosztására is. Ez lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy bizonyos típusú fájlokat feltöltsenek és megosszanak, például képeket, dokumentumokat vagy videókat.

6) Médiafájlok streamingje: egyes webszervereket streaming szolgáltatásokhoz is használnak. Ezek a szerverek lehetővé teszik, hogy az emberek élő vagy rögzített audio- és videofájlokat nézzenek és hallgassanak az interneten keresztül.

7) Proxy szerverek: néhány webszervert proxy szerverként használnak. A proxy szerverek közvetítik a kéréseket és válaszokat a kliensek és más szerverek között, ezáltal segítve az adatok és a forgalom hatékonyabb kezelését.

5. Összefoglaló

A webszerverek célja, hogy HTTP kéréseket fogadjanak a hálózatról, és HTTP válaszokat küldjenek vissza, amely a legtöbb esetben egy HTML dokumentum, amelyben egy weboldal kódja található.

Két fő funkciójuk a tartalomkiszolgálás és a kérések kezelése. A legnépszerűbb webszerver típusok az Apache, az Nginx, a Microsoft IIS és a LiteSpeed.

További hasznos információkért látogasd meg weboldal készítés oldalunkat, illetve vedd fel velünk a kapcsolatot! 🙂

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: szerk@kiszervezettmarketing.hu

6. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Mi az a webszerver?

Egy szoftver (számítógépes program) vagy hardver (számítógép/szervergép), amelynek célja, hogy HTTP kéréseket fogadjon és megjelenítse a webes tartalmakat a felhasználók böngészőjében.

❓ Miért használják a webszervereket?

Statikus és dinamikus tartalmak megjelenítésére, API-k és e-mailezés kiszolgálására, médiafájlok és adatfájlok tárolására.

❓ Melyek a webszerverek legfőbb típusai?

Apache, Nginx, Microsoft IIS, LiteSpeed, Tomcat, Lighttpd, Caddy, Cherokee.

Oszd meg! Küldd el! Nyomtasd ki!

Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Picture of Dávid Ádám

Dávid Ádám

Dávid Ádám vagyok, a Kiszervezett Marketing Kft. alapítója, az online marketing megszállottja.

150+ szöveges ötcsillagos ügyfélvéleményünkkel előrevetítjük, hogy milyen egy igazán profin megtervezett, ügyfélközpontú marketing ügynökséggel dolgozni.

A Kiszervezett Marketing 13x-os Marketing Diamond Awards-díjas ügynökség. Ezt a díjat a Magyar Marketing Szövetség ítélte oda számunkra, ami bizonyítja, hogy szakmailag kimagasló szolgáltatásokat nyújtunk az online marketing területén.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban a Kiszervezett Marketing Kft. lett Az Év Marketing Nagykövete!

A Kiszervezett Marketing az a marketing ügynökség, amely nem olyan, mint a suszter és a cipője.

Ezt alátámasztja a 430+ szakmai blogcikkünk is, amelynek köszönhetően több mint 160.000 látogatónk van éves szinten a saját weboldalukon a Google Keresőből, fizetett hirdetések nélkül. Mindezt alig 1,5 év alatt értük el.

A megtervezett médiamegjelenésekkel folyamatosan ott vagyunk nagy hírportálok hasábjain a területünk szakértőjeként. Párat kiemelve: penzcentrum.hu, hirado.hu, hrportal.hu, origo.hu, blikk.hu.

Azért lehetünk Google Partnerek, mert rendelkezünk a Google által elismert szakértővel. Az ügyfeleink hirdetési kampányai kivétel nélkül minden esetben elérik a minimum 70%-os optimalizáltságot.

Tartottam már szakmai előadást több egyetemen online marketing témában, többek között: BME, BGE, ELTE, MATE, Óbudai Egyetem. Emellett a Magyar Marketing Fesztivál rendszeres előadójaként mutatom be a siker kulcsát a digitális térben.

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés