A banner vakság jelensége és megoldási lehetőségei

A banner vakság jelensége veszélyes lehet a hirdetőkre nézve, mivel a felhasználók gyakran figyelmen kívül hagyhatják a bannereket.
Banner vakság

A banner vakság jelensége és megoldási lehetőségei

Az online hirdetés készítés egyre nehezebb feladattá válik, mivel rengeteg dologra kell odafigyelni. Hiába készítünk megnyerő bannereket, ha azok önkéntelenül is elkerülik a felhasználók figyelmét. Ezt a jelenséget nevezzük úgy, hogy banner vakság. Mik az okai, és hogyan lehet megoldani ezt a problémát? Cikkünkből kiderül.

1. Mi a banner vakság jelentése?

A banner vakság (angolul banner blindness) az a jelenség, amikor az internetezők hajlamosak megszokni vagy figyelmen kívül hagyni weboldalakon vagy mobilalkalmazásokban megjelenő banner hirdetéseket. Mivel a honlapokon és az alkalmazásokban gyakran jelennek meg hirdetések a tartalmak között, az emberek egy idő után hajlamosak elfelejteni vagy észre sem venni ezeket a hirdetéseket. Tehát nem tudatosul a banner hirdetés üzenete, hiába jelenik meg a felhasználók képernyőjén.

Ez a jelenség az internetezési szokások és a hirdetések elterjedése miatt alakult ki. Az emberek sokszor tudattalanul „kiikszelik” a hirdetéseket, mivel hozzászoktak a hirdetések jelenlétéhez az online térben. Ennek eredményeként a hirdetőknek egyre nehezebb felkelteni a felhasználók figyelmét, és hatékonyan eljuttatni az üzenetüket.

A banner vakság leküzdésének érdekében a hirdetőknek kreatív hirdetési stratégiákat kell alkalmazniuk, hogy azok ne csak figyelemfelkeltők legyenek, hanem relevánsak is a felhasználók számára. Csak így tudják meggátolni, hogy a bannerek átkattintási aránya tovább csökkenjen.

Google hirdetéskezelés

2. A banner vakság okai

A banner vakság oka több tényezőre vezethető vissza, és a következők közül néhányat érdemes kiemelni:

Gyakori jelenlét: Az interneten a hirdetések rendkívül gyakoriak, és szinte minden weboldalon és mobilalkalmazásban találkozhatunk velük. Ennek következtében az emberek megszokják a banner hirdetések látványát és jelenlétét, ezért egy idő után hajlamosak figyelmen kívül hagyni azokat.

Hirdetések helye: A hirdetések gyakran az oldalak peremén vagy felső részén jelennek meg, és könnyen a perifériás látásra korlátozódnak. Az emberek főként a weboldal tartalmára összpontosítanak, és kevés figyelmet szentelnek a szélső részeken megjelenő hirdetéseknek.

Hirdetési zavartság: A sokféle hirdetési formátum és az azonos oldalon jelenlévő több hirdetési blokk zavaró lehet. Az emberek gyakran keverik a hirdetéseket a valódi tartalommal, ami tovább csökkentheti a hirdetések hatékonyságát.

Reklámok iránti bizalmatlanság: Az online hirdetésekkel kapcsolatos rossz tapasztalatok, például a megtévesztő hirdetések miatt az emberek gyakran fenntartásokkal kezelik az online reklámokat. Ezáltal hajlamosak figyelmen kívül hagyni azokat.

A banner vakság leküzdésének egyik módja az, hogy a hirdetők figyelemfelkeltő, kreatív és releváns hirdetéseket készítenek, amelyek jobban integrálódnak az oldal tartalmába. Emellett azok a weboldalak és alkalmazások, amelyek reklámokat használnak, gyakran próbálják javítani a felhasználói élményt és csökkenteni a banner vakság hatását.

Banner hirdetések működése

3. Miért rossz a banner vakság?

A banner vakság káros hatásai a következők lehetnek:

Hirdetési hatékonyság csökkenése: Amikor az emberek megszokják a hirdetéseket és könnyen figyelmen kívül hagyják azokat, a hirdetőknek nehéz eljuttatni az üzenetüket a célközönséghez. Ez a hirdetések hatékonyságának csökkenéséhez vezet, és nehezebbé teszi a termékek vagy szolgáltatások promócióját.

Pazarlás: A hirdetők pénzt és erőforrásokat fektetnek be az online hirdetésekbe, és a banner vakság miatt sok esetben ezek a kiadások nem hoznak elég megtérülést, mivel a hirdetéseket nem veszik észre a felhasználók. Tehát nem lesz pozitív a ROAS mutató mérlege.

Rossz felhasználói élmény: A sok hirdetés és banner zavaró lehet a felhasználók számára. Ez negatívan befolyásolhatja az online élményüket, és negatív érzelmeket kelt a weboldalak vagy alkalmazások felhasználói számára.

Blokkolók használata: Az emberek egyre gyakrabban használnak hirdetésblokkoló szoftvereket (pl. AdBlock) az online hirdetések kiküszöbölésére. Ennek következtében a hirdetők még nehezebben juttathatják el az üzenetüket a felhasználókhoz.

Negatív brandkép: Ha a hirdetések zavarók vagy nem relevánsak, az negatívan befolyásolhatja a hirdetők márkájának képét. A felhasználók lehetnek negatív véleménnyel a cégről, ha rossz élményt szereznek a hirdetésekkel kapcsolatban.

Ezen okok miatt fontos, hogy a hirdetők és a weboldalak/alkalmazások tulajdonosai megértsék a banner vakság jelenségét, és törekedjenek olyan megoldásokra, amelyek segítenek csökkenteni annak hatásait.

4. A banner vakság megoldása

Kreativitás és eredetiség: Banner hirdetések tervezésekor fontos, hogy azok kreatívak és eredetiek legyenek. Kiemelkedjenek a környezetükből, és ne hasonlítsanak egy átlagos bannerre. Használhatnak színes, vonzó grafikai elemeket és szövegeket, valamint humorral vagy érdekes történetekkel is operálhatnak, hogy felkeltsék az emberek érdeklődését.

Relevancia: A hirdetéseknek relevánsnak kell lenniük az adott weboldal vagy alkalmazás tartalmához és a felhasználók érdeklődési köréhez viszonyítva. Az applikációk és weboldalak személyre szabott hirdetési stratégiákat alkalmazhatnak, hogy jobban megfeleljenek a felhasználók igényeinek, és megoldják a banner vakság problémáját.

Elhelyezés és elrendezés: Az elrendezés olyan legyen, hogy a hirdetések természetesen illeszkedjenek az oldal vagy az alkalmazás tartalmához, és ne legyenek zavaróak vagy könnyen figyelmen kívül hagyhatók. Az elhelyezés módját érdemes átgondolni, például a hirdetéseket beágyazhatjuk a tartalom közé vagy a felhasználók figyelmét felkeltő részekre helyezhetjük.

Banner vakság megoldása

A/B tesztelés: A banner hirdetéseket és elrendezéseket lehet A/B tesztelni annak érdekében, hogy megtudjuk, melyek a legjobb megoldások a felhasználók figyelmének megragadásához. Különböző hirdetési változatokat próbálhatnak ki, és elemezhetik az eredményeket.

Blokkolt hirdetési eszközök kikerülése: Mivel sok felhasználó használ olyan eszközöket, amelyek blokkolják a hirdetéseket (pl. AdBlock), érdemes keresni olyan módszereket, amelyekkel a hirdetések megkerülhetik ezeket a blokkolókat.

Minőségi tartalom: Weboldalak és alkalmazások tulajdonosai gondoskodhatnak arról, hogy a tartalmuk magas minőségű és értékes legyen, mivel ez hozzájárulhat a felhasználók hosszabb ideig történő elkötelezettségéhez és nagyobb esélyt teremthet a hirdetések észrevételére.

Banner vakság jelentése

Interaktív hirdetések: Az interaktív hirdetések, például játékok (pl. forgatható szerencsekerék), videók, akciók, kuponok, vagy kvízek segíthetnek a felhasználók figyelmének felkeltésében és megtartásában.

Adatok és analitika: Az adatok és a webanalitika segíthetnek abban, hogy a hirdetések hatékonyságát figyelemmel kísérjék, és azokat folyamatosan finomítsák a jobb eredmények elérése érdekében.

5. Összefoglaló

A banner vakság egy olyan kifejezés, amely a webes felhasználók viselkedését és hozzáállását írja le az internetes hirdetőbannerekkel kapcsolatban.

A jelenség arra utal, hogy az emberek hajlamosak figyelmen kívül hagyni vagy nem észlelni az online hirdetéseket, amelyek gyakran megjelennek a weboldalakon. Ennek oka részben az, hogy az emberek idővel egyszerűen nem veszik észre a bannereket, mert túl sokszor találkoznak velük az interneten.

A banner vakság hátterében számos tényező áll, például a hirdetések elterjedése az interneten, az emberek agyának szelektív figyelme, valamint az észlelt zavaró tényezők, mint például a reklámok túlzott mennyisége.

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: szerk@kiszervezettmarketing.hu

6. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Mi az a banner vakság?

Egy olyan jelenség, amely szerint az internetezők figyelmen kívül hagyják a banner hirdetések megjelenését, mert a weboldalak tele vannak zsúfolva reklámokkal.

❓ Mik a banner vakság okai?

Szelektív figyelem, túl sok reklám, hirdetésblokkolók használata, reklámok iránti bizalmatlanság, rossz hirdetési elhelyezések.

❓ Hogyan oldható meg a banner vakság?

Kreatív, érdekes, figyelemfelkeltő, releváns hirdetések készítése révén, amelyek a weboldalak jól látható és könnyen elérhető részein jelennek meg.

Oszd meg! Küldd el! Nyomtasd ki!

Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Dávid Ádám

Dávid Ádám

Dávid Ádám, a Kiszervezett Marketing Kft. alapítója, és az online marketing megszállottja.

A több mint 145 szöveges ötcsillagos ügyfélvéleményükkel előrevetítik, milyen egy igazán profin megtervezett ügyfélközpontú marketing ügynökséggel dolgozni.

A Kiszervezett Marketing 2x-es Marketing Diamond Awards-díjas ügynökség. Ezt a díjat a Magyar Marketing Szövetség ítélte oda számukra, ami bizonyítja, hogy szakmailag kimagaslóak az online marketing területén.

A Kiszervezett Marketing az a marketing ügynökség, amely nem olyan, mint a suszter és a cipője.

Ezt alátámasztja a több mint 330 db online cikkük is, aminek köszönhetően több mint 120.000 látogatójuk van éves szinten a saját weboldalukon a Google Keresőből, fizetett hirdetések nélkül. Mindezt alig 1,5 év alatt érték el.

A megtervezett médiamegjelenésekkel folyamatosan ott vannak nagy hírportálok hasábjain a területük szakértőjeként bemutatva. Párat kiemelve: penzcentrum.hu, hirado.hu, hrportal.hu, origo.hu.

Azért lehetnek Google Partnerek, mert rendelkeznek a Google által elismert szakértővel. Az ügyfeleik hirdetési kampányai kivétel nélkül minden esetben elérik a minimum 70%-os optimalizáltságot.

Ádám előadást tartott már több egyetemen online marketing témában, többek között: BME, BGE, ELTE, MATE, Óbudai Egyetem. Emellett a Magyar Marketing Fesztivál rendszeres előadója.

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.