A banner vakság jelensége és megoldási lehetőségei

A banner vakság jelensége veszélyes lehet a hirdetőkre nézve, mivel a felhasználók gyakran figyelmen kívül hagyhatják a bannereket.
Banner vakság

A banner vakság jelensége és megoldási lehetőségei

Az online hirdetés készítés egyre nehezebb feladattá válik, mivel rengeteg dologra kell odafigyelni. Hiába készítünk megnyerő bannereket, ha azok önkéntelenül is elkerülik a felhasználók figyelmét. Ezt a jelenséget nevezzük úgy, hogy banner vakság. Mik az okai, és hogyan lehet megoldani ezt a problémát? Cikkünkből kiderül.

1. Mi a banner vakság jelentése?

A banner vakság (angolul banner blindness) az a jelenség, amikor az internetezők hajlamosak megszokni vagy figyelmen kívül hagyni weboldalakon vagy mobilalkalmazásokban megjelenő banner hirdetéseket. Mivel a honlapokon és az alkalmazásokban gyakran jelennek meg hirdetések a tartalmak között, az emberek egy idő után hajlamosak elfelejteni vagy észre sem venni ezeket a hirdetéseket. Tehát nem tudatosul a banner hirdetés üzenete, hiába jelenik meg a felhasználók képernyőjén.

Ez a jelenség az internetezési szokások és a hirdetések elterjedése miatt alakult ki. Az emberek sokszor tudattalanul „kiikszelik” a hirdetéseket, mivel hozzászoktak a hirdetések jelenlétéhez az online térben. Ennek eredményeként a hirdetőknek egyre nehezebb felkelteni a felhasználók figyelmét, és hatékonyan eljuttatni az üzenetüket.

A banner vakság leküzdésének érdekében a hirdetőknek kreatív hirdetési stratégiákat kell alkalmazniuk, hogy azok ne csak figyelemfelkeltők legyenek, hanem relevánsak is a felhasználók számára. Csak így tudják meggátolni, hogy a bannerek átkattintási aránya tovább csökkenjen.

Google hirdetéskezelés

2. A banner vakság okai

A banner vakság oka több tényezőre vezethető vissza, és a következők közül néhányat érdemes kiemelni:

Gyakori jelenlét: Az interneten a hirdetések rendkívül gyakoriak, és szinte minden weboldalon és mobilalkalmazásban találkozhatunk velük. Ennek következtében az emberek megszokják a banner hirdetések látványát és jelenlétét, ezért egy idő után hajlamosak figyelmen kívül hagyni azokat.

Hirdetések helye: A hirdetések gyakran az oldalak peremén vagy felső részén jelennek meg, és könnyen a perifériás látásra korlátozódnak. Az emberek főként a weboldal tartalmára összpontosítanak, és kevés figyelmet szentelnek a szélső részeken megjelenő hirdetéseknek.

Hirdetési zavartság: A sokféle hirdetési formátum és az azonos oldalon jelenlévő több hirdetési blokk zavaró lehet. Az emberek gyakran keverik a hirdetéseket a valódi tartalommal, ami tovább csökkentheti a hirdetések hatékonyságát.

Reklámok iránti bizalmatlanság: Az online hirdetésekkel kapcsolatos rossz tapasztalatok, például a megtévesztő hirdetések miatt az emberek gyakran fenntartásokkal kezelik az online reklámokat. Ezáltal hajlamosak figyelmen kívül hagyni azokat.

A banner vakság leküzdésének egyik módja az, hogy a hirdetők figyelemfelkeltő, kreatív és releváns hirdetéseket készítenek, amelyek jobban integrálódnak az oldal tartalmába. Emellett azok a weboldalak és alkalmazások, amelyek reklámokat használnak, gyakran próbálják javítani a felhasználói élményt és csökkenteni a banner vakság hatását.

Banner hirdetések működése

3. Miért rossz a banner vakság?

A banner vakság káros hatásai a következők lehetnek:

Hirdetési hatékonyság csökkenése: Amikor az emberek megszokják a hirdetéseket és könnyen figyelmen kívül hagyják azokat, a hirdetőknek nehéz eljuttatni az üzenetüket a célközönséghez. Ez a hirdetések hatékonyságának csökkenéséhez vezet, és nehezebbé teszi a termékek vagy szolgáltatások promócióját.

Pazarlás: A hirdetők pénzt és erőforrásokat fektetnek be az online hirdetésekbe, és a banner vakság miatt sok esetben ezek a kiadások nem hoznak elég megtérülést, mivel a hirdetéseket nem veszik észre a felhasználók. Tehát nem lesz pozitív a ROAS mutató mérlege.

Rossz felhasználói élmény: A sok hirdetés és banner zavaró lehet a felhasználók számára. Ez negatívan befolyásolhatja az online élményüket, és negatív érzelmeket kelt a weboldalak vagy alkalmazások felhasználói számára.

Blokkolók használata: Az emberek egyre gyakrabban használnak hirdetésblokkoló szoftvereket (pl. AdBlock) az online hirdetések kiküszöbölésére. Ennek következtében a hirdetők még nehezebben juttathatják el az üzenetüket a felhasználókhoz.

Negatív brandkép: Ha a hirdetések zavarók vagy nem relevánsak, az negatívan befolyásolhatja a hirdetők márkájának képét. A felhasználók lehetnek negatív véleménnyel a cégről, ha rossz élményt szereznek a hirdetésekkel kapcsolatban.

Ezen okok miatt fontos, hogy a hirdetők és a weboldalak/alkalmazások tulajdonosai megértsék a banner vakság jelenségét, és törekedjenek olyan megoldásokra, amelyek segítenek csökkenteni annak hatásait.

4. A banner vakság megoldása

Kreativitás és eredetiség: Banner hirdetések tervezésekor fontos, hogy azok kreatívak és eredetiek legyenek. Kiemelkedjenek a környezetükből, és ne hasonlítsanak egy átlagos bannerre. Használhatnak színes, vonzó grafikai elemeket és szövegeket, valamint humorral vagy érdekes történetekkel is operálhatnak, hogy felkeltsék az emberek érdeklődését.

Relevancia: A hirdetéseknek relevánsnak kell lenniük az adott weboldal vagy alkalmazás tartalmához és a felhasználók érdeklődési köréhez viszonyítva. Az applikációk és weboldalak személyre szabott hirdetési stratégiákat alkalmazhatnak, hogy jobban megfeleljenek a felhasználók igényeinek, és megoldják a banner vakság problémáját.

Elhelyezés és elrendezés: Az elrendezés olyan legyen, hogy a hirdetések természetesen illeszkedjenek az oldal vagy az alkalmazás tartalmához, és ne legyenek zavaróak vagy könnyen figyelmen kívül hagyhatók. Az elhelyezés módját érdemes átgondolni, például a hirdetéseket beágyazhatjuk a tartalom közé vagy a felhasználók figyelmét felkeltő részekre helyezhetjük.

Banner vakság megoldása

A/B tesztelés: A banner hirdetéseket és elrendezéseket lehet A/B tesztelni annak érdekében, hogy megtudjuk, melyek a legjobb megoldások a felhasználók figyelmének megragadásához. Különböző hirdetési változatokat próbálhatnak ki, és elemezhetik az eredményeket.

Blokkolt hirdetési eszközök kikerülése: Mivel sok felhasználó használ olyan eszközöket, amelyek blokkolják a hirdetéseket (pl. AdBlock), érdemes keresni olyan módszereket, amelyekkel a hirdetések megkerülhetik ezeket a blokkolókat.

Minőségi tartalom: Weboldalak és alkalmazások tulajdonosai gondoskodhatnak arról, hogy a tartalmuk magas minőségű és értékes legyen, mivel ez hozzájárulhat a felhasználók hosszabb ideig történő elkötelezettségéhez és nagyobb esélyt teremthet a hirdetések észrevételére.

Banner vakság jelentése

Interaktív hirdetések: Az interaktív hirdetések, például játékok (pl. forgatható szerencsekerék), videók, akciók, kuponok, vagy kvízek segíthetnek a felhasználók figyelmének felkeltésében és megtartásában.

Adatok és analitika: Az adatok és a webanalitika segíthetnek abban, hogy a hirdetések hatékonyságát figyelemmel kísérjék, és azokat folyamatosan finomítsák a jobb eredmények elérése érdekében.

5. Összefoglaló

A banner vakság egy olyan kifejezés, amely a webes felhasználók viselkedését és hozzáállását írja le az internetes hirdetőbannerekkel kapcsolatban.

A jelenség arra utal, hogy az emberek hajlamosak figyelmen kívül hagyni vagy nem észlelni az online hirdetéseket, amelyek gyakran megjelennek a weboldalakon. Ennek oka részben az, hogy az emberek idővel egyszerűen nem veszik észre a bannereket, mert túl sokszor találkoznak velük az interneten.

A banner vakság hátterében számos tényező áll, például a hirdetések elterjedése az interneten, az emberek agyának szelektív figyelme, valamint az észlelt zavaró tényezők, mint például a reklámok túlzott mennyisége.

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: szerk@kiszervezettmarketing.hu

6. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Mi az a banner vakság?

Egy olyan jelenség, amely szerint az internetezők figyelmen kívül hagyják a banner hirdetések megjelenését, mert a weboldalak tele vannak zsúfolva reklámokkal.

❓ Hogyan oldható meg a banner vakság?

Kreatív, érdekes, figyelemfelkeltő, releváns hirdetések készítése révén, amelyek a weboldalak jól látható és könnyen elérhető részein jelennek meg.

❓ Mik a banner vakság okai?

Szelektív figyelem, túl sok reklám, hirdetésblokkolók használata, reklámok iránti bizalmatlanság, rossz hirdetési elhelyezések.

Oszd meg! Küldd el! Nyomtasd ki!

Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Dávid Ádám

Dávid Ádám

Dávid Ádám vagyok, a Kiszervezett Marketing Kft. alapítója, az online marketing megszállottja.

150+ szöveges ötcsillagos ügyfélvéleményünkkel előrevetítjük, hogy milyen egy igazán profin megtervezett, ügyfélközpontú marketing ügynökséggel dolgozni.

A Kiszervezett Marketing 13x-os Marketing Diamond Awards-díjas ügynökség. Ezt a díjat a Magyar Marketing Szövetség ítélte oda számunkra, ami bizonyítja, hogy szakmailag kimagasló szolgáltatásokat nyújtunk az online marketing területén.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban a Kiszervezett Marketing Kft. lett Az Év Marketing Nagykövete!

A Kiszervezett Marketing az a marketing ügynökség, amely nem olyan, mint a suszter és a cipője.

Ezt alátámasztja a 350+ szakmai blogcikkünk is, amelynek köszönhetően több mint 160.000 látogatónk van éves szinten a saját weboldalukon a Google Keresőből, fizetett hirdetések nélkül. Mindezt alig 1,5 év alatt értük el.

A megtervezett médiamegjelenésekkel folyamatosan ott vagyunk nagy hírportálok hasábjain a területünk szakértőjeként. Párat kiemelve: penzcentrum.hu, hirado.hu, hrportal.hu, origo.hu, blikk.hu.

Azért lehetünk Google Partnerek, mert rendelkezünk a Google által elismert szakértővel. Az ügyfeleink hirdetési kampányai kivétel nélkül minden esetben elérik a minimum 70%-os optimalizáltságot.

Tartottam már szakmai előadást több egyetemen online marketing témában, többek között: BME, BGE, ELTE, MATE, Óbudai Egyetem. Emellett a Magyar Marketing Fesztivál rendszeres előadójaként mutatom be a siker kulcsát a digitális térben.

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.