A relevancia jelentése. Hogyan írj releváns tartalmat?

A relevancia jelentése olyan tartalmak készítésére utal, amelyek értékes és hasznos információval szolgálnak a felhasználók és a Google számára egyaránt.
Relevancia jelentése

A relevancia jelentése. Hogyan írj releváns tartalmat?

A relevancia egy olyan fogalom, amellyel gyakran találkozunk különböző kontextusokban, legyen szó akadémiai kutatásról, blogcikkekről vagy akár mindennapi beszélgetésekről. De mi is pontosan a relevancia jelentése és miért olyan fontos? Milyen szerepet játszik a relevancia jelentése az online marketing és a SEO területén? Hogyan írhatunk releváns tartalmat a Google és a felhasználók számára? Ha kíváncsi vagy a válaszokra, olvass tovább bátran! 🙂

1. Mi a relevancia jelentése?

A relevancia jelentése röviden: valami kapcsolatban van vagy összefügg egy másik dologgal. Ez a kapcsolat vagy összefüggés lehet logikai, tematikus vagy kontextuális. Amikor valami releváns, az azt jelenti, hogy az adott dolog jelentőséggel bír a kutatást végző vagy információt kereső személy számára.

Az információ korában, ahol hatalmas mennyiségű adat érhető el az interneten, a relevancia különösen fontossá vált. A relevancia segít abban, hogy megtaláljuk és kiválogassuk azokat az információkat, amelyek a leginkább kapcsolódnak az érdeklődési körünkhöz vagy céljainkhoz.

A relevancia fogalma szorosan összefügg a kontextussal. Egy adott információ vagy téma relevanciája változhat a kontextustól függően. Például, egy adott bejegyzés vagy weboldal lehet releváns egy célközönség számára, de kevésbé fontos egy másik célcsoportnak. A kontextus értelmezése és a relevancia felismerése tehát kulcsfontosságú a megfelelő információ megtalálásában és értelmezésében.

A rengeteg elérhető adat miatt az emberek egyre inkább támaszkodnak a keresőmotorok algoritmusaira és más szűrőmechanizmusokra a releváns információk kereséséhez. A keresőmotorok algoritmusai arra törekszenek, hogy a lehető legrelevánsabb találatokat jelenítsék meg a felhasználók számára a megadott kulcsszavakra. Ez az alapja a keresőoptimalizálásnak.

Google hirdetések

2. A relevancia jelentősége a Google szemében

Amikor a Google-ről beszélünk, azonnal az internetes keresés és a találati listák jutnak eszünkbe. A Google az egyik legismertebb és legnagyobb keresőmotor a világon, és a relevancia rendkívül fontos szerepet játszik a keresési eredmények megjelenítésében és rangsorolásában.

A keresőmotor célja az, hogy a felhasználók számára a lehető legjobb és legrelevánsabb találatokat nyújtsa. Amikor valaki keresést indít a Google-ben, az algoritmusok azt próbálják megértetni, hogy pontosan miért keres és milyen információra van szüksége. Ezért a relevancia kiemelten fontos a keresési eredmények sorrendjének meghatározásában.

A Google algoritmusai számos tényezőt figyelembe vesznek a relevancia értékelése során. Ezek közé tartozik a kulcsszavak használata és elhelyezése egy weboldalon vagy a tartalomban, valamint az oldal minősége és megbízhatósága. A Google algoritmusai folyamatosan frissülnek és fejlődnek, hogy még jobban értelmezzék a felhasználók keresési szándékait és megjelenítsék a releváns tartalmakat.

A Google nemcsak a tartalom relevanciáját figyeli, hanem az oldalak közötti kapcsolatokat is. A backlinkek és azok minősége szintén befolyásolja a relevancia értékelését. A külső webhelyekről érkező hivatkozások a weboldal hitelességének és relevanciájának egyik jele a keresőmotor szemében.

A relevancia a felhasználói élmény és elégedettség szempontjából is kulcsfontosságú. Ha valaki egy Google keresés során nem találja meg a releváns információt, akkor hajlamos lehet más keresőmotorokhoz vagy forrásokhoz fordulni. Ezért a Google folyamatosan fejleszti az algoritmusait annak érdekében, hogy a felhasználók a lehető legpontosabb és legrelevánsabb találatokat kapják eredményül.

Aki weboldalt vagy tartalmat készít a Google számára, fontos figyelembe venni a relevancia elveit. A kulcsszavak megfelelő használata, a releváns és minőségi tartalom létrehozása, valamint a jó minőségű hivatkozások beépítése mind segíthetnek abban, hogy az oldalak jobban rangsoroljanak a keresési eredmények között.

Az online marketing és a keresőoptimalizálás terén a relevancia jelentősége tovább erősödik. A cégeknek meg kell érteniük a közönségük igényeit és szándékait annak érdekében, hogy releváns tartalmakat és ajánlatokat készítsenek számukra. A felhasználói élmény javítása, az oldalak gyors betöltése és a mobilbarát kialakítás mind hozzájárulnak a relevancia és a Google rangsorolás javításához.

3. A relevancia és az online marketing kapcsolata

A relevancia az online marketingben arra utal, hogy az üzenetek, hirdetések és tartalmak relevánsak legyenek a célközönség számára. A cél az, hogy a vállalkozás által megfogalmazott marketingüzenetek megfeleljenek a felhasználók igényeinek, problémáinak és érdeklődésének, ezáltal valós értéket és hasznot nyújtsanak számukra.

Az online marketingben a relevancia négy fő területre terjedhet ki:

1) Tartalomrelevancia: az online tartalmaknak kapcsolódniuk kell a vállalkozás profiljához és a célközönség igényeihez. Ez a relevancia biztosítja, hogy az olvasók érdeklődéssel kövessék és megosszák a tartalmakat. A releváns tartalmak továbbá javítják az organikus forgalmat és a webhely látogatottságát.

2) Hirdetési relevancia: az online hirdetéseknek jól célzottaknak és relevánsaknak kell lenniük. Az üzeneteknek meg kell szólítaniuk a célközönséget, és azokon a helyeken kell megjelenniük, ahol a felhasználók aktívak és érdeklődnek a termékek/szolgáltatások iránt. A releváns hirdetések nagyobb valószínűséggel vonzzák a figyelmet és vezetnek konverziókhoz.

3) E-mail marketing relevancia: az e-mail marketing egy hatékony eszköz a közvetlen kapcsolattartásra a felhasználókkal. A releváns e-mailek személyre szabottak és az előző vásárlási szokásokhoz, érdeklődési körökhöz vagy demográfiai adatokhoz kapcsolódnak. Az ilyen e-mailek nagyobb megnyitási arányt eredményeznek, valamint a vásárlói lojalitást is növelhetik.

4) Közösségi média relevancia: a social media platformokon való jelenlét során a relevancia döntő fontosságú. A tartalomnak figyelemfelkeltőnek, relevánsnak és értékesnek kell lennie a közönség számára. A releváns tartalmakat nagyobb valószínűséggel osztják meg, és segítenek a követői bázis növelésében. A közösségi média algoritmusok is preferálják a releváns tartalmakat, így nagyobb eséllyel jelennek meg a hírfolyamokban és érnek el szélesebb közönséget.

4. Hogyan írj releváns tartalmat a Google és a felhasználók számára?

A releváns tartalom készítése a Google számára kiemelkedően fontos, ha szeretnéd, hogy a weboldalad magasabb helyezést érjen el a keresési eredményekben. Az alábbiakban néhány tippet olvashatsz, amelyek segítenek abban, hogy releváns tartalmat hozz létre a Google számára:

1) Kulcsszókutatás és piackutatás

Kezdd azzal, hogy alaposan kutatsz azon kulcsszavak után, amelyek a céged, terméked vagy szolgáltatásod kapcsán relevánsak lehetnek. Használj online kulcsszókutatási eszközöket, mint például a Google Kulcsszótervező, az Ubersuggest vagy a Marketing Miner, hogy megtaláld a legfontosabb kifejezéseket, amelyekre optimalizálhatod a tartalmaidat.

Emellett meg kell ismerned a célközönséged igényeit, problémáit és érdeklődési körét. Tanulmányozd a demográfiai adataikat, végezz piackutatást és kommunikálj az emberekkel a visszajelzések és a vevői interakciók során. Minél jobban megérted a célközönségedet, annál relevánsabb tartalmat tudsz nekik készíteni.

2) Az információ értékének előnyben részesítése

A tartalomnak értéket kell nyújtania a felhasználók számára. Gondold át, milyen információra van szüksége a célközönségednek, és igyekezz azokat a válaszokat, megoldásokat vagy hasznos tippeket közölni, amelyekre tényleg szükségük lehet. Itt a legfontosabb szerepet a keresési szándék felderítése játsza, hiszen nem mindegy, hogy a felhasználók az adott kulcsszóra milyen célból keresnek rá: terméket akarnak vásárolni, eltérő szolgáltatásokat akarnak összehasonlítani, vagy éppen egy megoldandó problémára/kérdésre akarnak választ kapni.

Legyen a tartalom hasznos, gyakorlati jellegű és hasznosítható a mindennapokban. Az értékes tartalom segít felépíteni a felhasználók bizalmát és hűségét.

3) Használj releváns címeket és alcímeket

A tartalom legyen strukturált és könnyen áttekinthető. Használj releváns címsorokat és alcímeket (H1, H2, H3, H4). Ezzel segíthetsz a felhasználóknak és a Google-nek megérteni, hogy pontosan miről szól a tartalmad. A címsorokban mindig szerepeljen a fő kulcsszó vagy annak ragozott változata, illetve részletesen járd körül a feldogozott témát, amit a jól összeállított, logikus vázlat alapján elkészített alcímekkel tudsz megfelelően biztosítani.

4) Optimalizáld a kulcsszavak használatát

Ne használd túl sokszor a kulcsszavakat, de építsd be őket természetes módon a tartalomba. Helyezd el a kifejezéseket a címsorokban, a bekezdésekben és a tartalom releváns részeiben. Emellett használj szinonimákat és kapcsolódó kifejezéseket is, hogy a Google még pontosabban megértse a tartalmad célját és jelentését.

5) Készíts minőségi és hosszabb tartalmakat

A Google általában értékeli a hosszabb, részletes és információban gazdag bejegyzéseket. Igyekezz minél alaposabb és átfogóbb tartalmakat létrehozni, amelyek részletezik a témát és választ adnak a felhasználók kérdéseire. Íratlan szabály blogcikkek esetében, hogy legalább 900-1000 szavas bejegyzéseket kell készíteni.

Az interaktív elemek, mint például a kérdőívek, szavazások, nyereményjátékok vagy kommentelési lehetőségek, segíthetnek felkelteni a felhasználók érdeklődését. Az ilyen típusú interakciók lehetővé teszik számukra, hogy élményeket szerezzenek az internetes böngészés során.

6) Gondoskodj a helyesírásról és a nyelvhelyességről

A helyesírás és a nyelvhelyesség fontos szempontok a tartalom minősége szempontjából. Olvasd át és ellenőrizd a tartalmat publikálás előtt, hogy biztosítsd a nyelvtani helyességet. A hibák és pontatlanságok elkerülése érdekében használhatsz helyesírás-ellenőrző eszközöket vagy kérhetsz segítséget egy profi korrektortól.

7) Hozz létre egyedi tartalmat

A Google értékeli az eredeti és egyedi tartalmakat. Kerüld el a más weboldalakról átmásolt vagy duplikált tartalmak használatát. Inkább összpontosíts arra, hogy saját szemszögedből és saját tapasztalataid alapján hozz létre egyedi tartalmakat. Sőt, a tartalom duplikációt a Google bűnteti, ezért erre mindenképpen figyelj oda!

Próbálj testreszabott tartalmat készíteni a célközönséged számára. Vedd figyelembe azokat a tényezőket, mint az életkor, a földrajzi hely, az érdeklődési kör vagy a vásárlási előzmények. Az ilyen személyre szabott tartalom növeli a relevanciát és a felhasználók érdeklődését.

Használj változatos tartalomformátumokat, mint például a blogbejegyzések, videók, infografikák vagy podcastok, hogy kielégítsd a különböző felhasználói preferenciákat.

8) Készíts könnyen olvasható bejegyzéseket

Az olvashatóság fontos tényező a felhasználói élmény javításában. Használj könnyen érthető nyelvezetet, a bekezdések legyenek rövidebbek és tagold a szöveget felsorolások, címsorok és alpontok segítségével. Gondoskodj arról, hogy a tartalom könnyen áttekinthető legyen, és az egyes alpontok hossza ne haladja meg a 300 szót, mivel így érhetjük el a legjobb olvashatóságot.

Kerüld a túlzottan bonyolult szakkifejezéseket és a komplikált nyelvezetet. Kommunikálj közvetlenül és érthetően, hogy a felhasználók számára könnyű legyen követni és megérteni a tartalmad.

Az emberek szeretnek történeteket hallani és azonosulni velük. Használj történetmesélést a tartalomban, hogy érzelmi kapcsolatot teremts a felhasználókkal. Mesélj valós történeteket, példákat vagy tapasztalatokat, amelyek relevánsak a témához kapcsolódóan, és megérintik a közönségedet.

9) Minőségi backlinkek építése

A linképítés hozzájárul a tartalom és a weboldal hitelességének növeléséhez. Próbálj kapcsolatba lépni más megbízható és a témádban releváns weboldalakkal, hogy visszahivatkozási lehetőségeket teremts. Ez segíthet a Google számára is megerősíteni, hogy a tartalmad releváns és értékes a felhasználók számára, mivel külső oldalakról is hivatkoznak rá.

10) Frissítsd és aktualizáld a weboldalad tartalmát

A friss és aktuális tartalmak a Google szemében is nagyobb relevanciával bírnak. Próbáld rendszeresen frissíteni és bővíteni a tartalmaidat, különösen olyan területeken, amelyek gyakran változnak vagy fejlődnek. Legalább fél évente egyszer frissítsd a bejegyzéseidet, mivel a keresőmotorok ezt is figyelembe veszi a rangsorolási szempontok között.

Fontos az is, hogy figyelmet fordíts a felhasználók visszajelzéseire és kéréseire. Válaszolj a kérdésekre, reagálj a hozzászólásokra és vedd figyelembe az észrevételeket. Ez mutatja, hogy értékeled a közönséged véleményét és igényeit.

Kövesd nyomon a tartalom teljesítményét, figyeld a felhasználói viselkedést és az analitikai adatokat. Ez lehetővé teszi számodra, hogy felmérd, mely tartalmak működnek jól és melyeket kell tovább finomítani, hogy még relevánsabbá váljanak a célközönséged számára.

5. Összefoglaló

A relevancia jelentése egyaránt fontos az online marketing és a keresőoptimalizálás szempontjából, mivel olyan tartalmakat kell készítenünk, amelyek mind a felhasználók, mind a Google szemében relevánsnak számítanak.

Ezt olyan tippekkel és trükkökkel érhetjük el, mint a kulcsszókutatás, piackutatás, a minőségi tartalomkészítés és tartalomoptimalizálás, az egyedi és könnyen érthető tartalmak létrehozása, a linképítés, valamint a folyamatos frissítés.

Ha szeretnéd növelni weboldalad relevanciáját a Google Keresőben, vedd fel velünk a kapcsolatot!🙂

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: szerk@kiszervezettmarketing.hu

6. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Mi a relevancia jelentése?

A relevancia jelentése arra fókuszál, hogy hasznos tartalmat nyújtsunk a felhasználóknak, ami választ ad a kérdéseikre, megoldja a problémáikat, és megfelel a keresési szándékjaiknak.

❓ Hogyan készíts releváns tartalmat a Google és a felhasználók számára?

Ezt olyan trükkökkel érhetjük el, mint a kulcsszókutatás, piackutatás, a minőségi tartalomkészítés és tartalomoptimalizálás, az egyedi és könnyen érthető tartalmak létrehozása, a linképítés, valamint a folyamatos frissítés.

❓ Mik egy releváns tartalom jellemzői?

Könnyen értelmezhető, megfelel a keresési szándéknak, egyedi tapasztalatokat közöl, változatos tartalomformátumokat használ, releváns címsorokkal operál, kulcsszókutatáson alapszik, és értékes információkat közöl, amiket rendszeresen frissítenek.

Oszd meg! Küldd el! Nyomtasd ki!

Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Picture of Dávid Ádám

Dávid Ádám

Dávid Ádám vagyok, a Kiszervezett Marketing Kft. alapítója, az online marketing megszállottja.

150+ szöveges ötcsillagos ügyfélvéleményünkkel előrevetítjük, hogy milyen egy igazán profin megtervezett, ügyfélközpontú marketing ügynökséggel dolgozni.

A Kiszervezett Marketing 13x-os Marketing Diamond Awards-díjas ügynökség. Ezt a díjat a Magyar Marketing Szövetség ítélte oda számunkra, ami bizonyítja, hogy szakmailag kimagasló szolgáltatásokat nyújtunk az online marketing területén.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban a Kiszervezett Marketing Kft. lett Az Év Marketing Nagykövete!

A Kiszervezett Marketing az a marketing ügynökség, amely nem olyan, mint a suszter és a cipője.

Ezt alátámasztja a 350+ szakmai blogcikkünk is, amelynek köszönhetően több mint 160.000 látogatónk van éves szinten a saját weboldalukon a Google Keresőből, fizetett hirdetések nélkül. Mindezt alig 1,5 év alatt értük el.

A megtervezett médiamegjelenésekkel folyamatosan ott vagyunk nagy hírportálok hasábjain a területünk szakértőjeként. Párat kiemelve: penzcentrum.hu, hirado.hu, hrportal.hu, origo.hu, blikk.hu.

Azért lehetünk Google Partnerek, mert rendelkezünk a Google által elismert szakértővel. Az ügyfeleink hirdetési kampányai kivétel nélkül minden esetben elérik a minimum 70%-os optimalizáltságot.

Tartottam már szakmai előadást több egyetemen online marketing témában, többek között: BME, BGE, ELTE, MATE, Óbudai Egyetem. Emellett a Magyar Marketing Fesztivál rendszeres előadójaként mutatom be a siker kulcsát a digitális térben.

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés