Online hirdetés készítés: árak, típusok, hirdetési felületek

Az online hirdetés készítés számos típusa és előnye ismert, hiszen a Google, Facebook és TikTok hirdetések nagyon népszerűek.
Online hirdetés készítés

Online hirdetés készítés: árak, típusok, hirdetési felületek

Rengeteg előnnyel jár az online hirdetés készítés a vállalkozások számára, ha növelni szeretnék a cég bevételét, vagy a weboldalukon a forgalmat. Bemutatjuk az online hirdetések alapjait, beleértve az előnyöket, a hirdetési felületeket, az árképzési modelleket, valamint az online hirdetés típusokat. Ha kérdéseid merülnek fel, lépj velünk kapcsolatba ezen a linken! 🙂

1. Az online hirdetés fogalma

Egy online hirdetés olyan marketingkampányokra vagy üzenetekre vonatkozik, amelyeket az interneten keresztül alkalmaznak, hogy elérjék a potenciális vásárlókat, tehát a célközönséget. Az online hirdetések számos formában létezhetnek, és eltérő digitális platformokon jelennek meg: weboldalakon, közösségi média platformokon, keresőmotorokban, e-mailben és egyéb online csatornákon.

Egy online hirdetés lehetőséget nyújt a vállalkozásoknak és szervezeteknek arra, hogy célszerűen létrehozott hirdetési üzeneteket közvetítsenek a különböző demográfiai és viselkedési jellemzőkkel rendelkező internetezők számára. Az online hirdetés formái közé tartoznak például a banner hirdetések, videóhirdetések, keresőmotor-hirdetések, szponzorált tartalmak, közösségi média hirdetések és sok más.

A hirdetések célja lehet az eladások növelése, a márkaismertség növelése, a látogatók weboldalra való irányítása, az ügyfélkapcsolatok erősítése, stb. Az online hirdetés hatékonyabbá és mérhetővé teszi a hirdetők számára a reklámkampányok eredményeinek figyelemmel kísérését és optimalizálását.

Google hirdetéskezelés

2. Az online hirdetés készítés előnyei

Célcsoport-specifikus hirdetések: Az online hirdetések lehetővé teszik a vállalkozásoknak, hogy egy nagyon specifikus célközönséget célozzanak meg, figyelembe véve a demográfiai adatokat, érdeklődési területeket és viselkedési jellemzőket. Ez növeli a hirdetés hatékonyságát és a konverziós arányt.

Mérhetőség: Az online hirdetési kampányok könnyen mérhetők. A hirdetők számos analitikai eszközt használhatnak, hogy kövessék a hirdetés teljesítményét, például a megtekintéseket, kattintásokat, konverziókat és a hirdetési költségeket. Például: Facebook Pixel, Facebook CAPI, Google Analytics 4, Google Ads.

Google Analytics 4 adatok

Rugalmasság és testreszabhatóság: Az online hirdetések testreszabhatók és rugalmasak. A hirdetők könnyen módosíthatják a hirdetések tartalmát, célcsoportját, költségvetését és időtartamát a kampány során, ami lehetővé teszi az alkalmazkodást az aktuális igényekhez és eredményekhez.

Gyors terjesztés: Az online hirdetések azonnal elérhetők a célcsoportok számára, és nem igényelnek hosszú nyomdai folyamatokat vagy hagyományos médiákhoz hasonló hosszú előkészületeket. Ez gyorsabb eredményeket von maga után.

Megfizethetőség: Az online hirdetések többnyire megfizethetőbbek, mint a hagyományos médiumokon történő hirdetések (pl. TV reklám, plakátok), és lehetővé teszik a kisvállalkozások számára is, hogy elérjék a nagyobb közönséget.

Globális elérhetőség: Az online hirdetések globális elérhetőséget kínálnak. Bárhol elérhetik az internetezők, és nem korlátozódnak földrajzi területekre.

Interaktivitás: Az online hirdetések lehetővé teszik az interakciót a célközönséggel, például űrlapok kitöltésével vagy közvetlen kapcsolatfelvétellel, ami javítja az ügyfélkapcsolatokat és növeli az elkötelezettséget.

Hirdetési platformok sokfélesége: Az online hirdetések számos különböző platformon elhelyezhetők, beleértve a közösségi média platformokat, a keresőmotorokat, az e-mail rendszereket, a weboldalakat és a mobil alkalmazásokat.

3. Milyen online hirdetési felületek vannak?

Keresőmotorok: A keresőmotorok, mint a Google vagy a Bing, lehetővé teszik, hogy online hirdetéseket jelenítsenek meg a keresési eredményekben a kulcsszavakra történő keresésekkel összefüggésben. Ezt nevezzük keresőhirdetésnek.

Közösségi média platformok: Olyan platformok, mint Facebook, Instagram, Twitter és LinkedIn. Online hirdetések jelenhetnek meg a felhasználók hírfolyamában, a történetek között, Instagram Reels-videókban, stb.

Display hirdetések: Képes vagy videós formátumban jelennek meg weboldalakon, alkalmazásokban és más digitális tartalmakban. A Google Display Hálózat és más hirdetési hálózatok lehetővé teszik a Display hirdetések elhelyezését széles körű online médiafelületeken.

YouTube hirdetések: A YouTube lehetőséget kínál a hirdetőknek arra, hogy hirdetéseket jelenítsenek meg videók előtt, közben vagy után. Ezek a hirdetések lehetnek átugorható vagy nem átugorható videóhirdetések.

YouTube online hirdetés

E-mail hirdetések: E-mail marketing kampányok részeként e-mail hirdetéseket is használhatnak a vállalkozások. Ezek az üzenetek közvetlenül a felhasználók postaládájába kerülnek, pl. Gmail hirdetések.

Alkalmazás és mobil hirdetések: Az alkalmazásokban megjelenő hirdetések lehetővé teszik a hirdetőknek, hogy elérjék az okostelefonokat és táblagépeket használó felhasználókat. A hirdetések megjelenhetnek alkalmazásokban, játékokban vagy mobil weboldalakon.

Retargeting hirdetések: Ezek a hirdetések olyan felhasználóknak jelennek meg, akik korábban már látogatták a vállalkozás weboldalát vagy interakcióba léptek a márka online tartalmával (pl. megtekintettek vagy kosárba helyeztek egy terméket).

Helyalapú hirdetések: Az olyan helyalapú szolgáltatások, mint a Google Ads helyalapú kampányok vagy a Waze hirdetések, lehetővé teszik a vállalkozások számára, hogy hirdetéseket jelenítsenek meg a felhasználók tartózkodási helyének függvényében.

3.1. Google Ads online hirdetések

A Google Ads (hivatalos oldal) egy olyan online hirdetési platform, amelyet a Google kínál a hirdetőknek, hogy hirdetéseket jelenítsenek meg a Google keresési eredményeiben (keresőhirdetések) és a Google Display Hálózaton (Display hirdetések). Ezenkívül lehetőség van YouTube videóhirdetések és alkalmazáshirdetések elhelyezésére is.

Google Ads online hirdetés

Emellett a Google Ads lehetővé teszi a hirdetőknek, hogy hirdetéseiket olyan kulcsszavakra célozzák, amelyek a felhasználók a Google Keresőben használnak. Így lehetővé válik a pontos és releváns célzás, amikor valaki olyan kulcsszavakra keres, amelyek a vállalkozásod termékével vagy szolgáltatásával kapcsolatosak.

A célzást a felhasználók demográfiai adatai alapján (pl. életkor, nem, lakóhely) is végezhetik, így pontosan azokat a csoportokat érhetik el, amelyek érdeklődnek a termékeik vagy szolgáltatásaik iránt.

A Google Display hirdetések lehetnek banner hirdetések, videóhirdetések, alkalmazás hirdetések, Gmail reklámok és adaptív vizuális hirdetési formátumok.

Banner hirdetések

A hirdetők teljes ellenőrzést gyakorolhatnak a hirdetési kampányok felett. Lehetőség van a napi költségkeretek beállítására, valamint hirdetési időszakok és hirdetési helyek kiválasztására.

Emellett a Google Ads lehetővé teszi a konverziókövetés beállítását, ami azt jelenti, hogy a hirdetők nyomon követhetik, hogy a felhasználók hogyan reagálnak a hirdetéseikre és hogyan alakulnak át ügyfelekké.

További információkért olvasd el Google hirdetéskezelés árak cikkünket! 🙂

3.2. Facebook és Instagram online hirdetések

A Facebook és az Instagram két népszerű közösségi média platform, amelyeken lehetőség van online hirdetések elhelyezésére. Mindkét platformot a Meta tulajdonolja, és a hirdetők számos lehetőséget találnak a célzott hirdetések létrehozására és a közönségük elérésére. Illetve számos Instagram marketing és Facebook marketing tipp létezik, amelyek megdobhatják egy vállalkozás népszerűségét.

Demográfiai és viselkedési célzás: A Facebook és az Instagram lehetővé teszik a hirdetőknek, hogy az online hirdetéseket nagyon specifikus célközönség számára helyezzék el. A hirdetők választhatnak életkor, nem, lakóhely, érdeklődési területek és viselkedési jellemzők szerinti célzást.

Hirdetési formátumok: Mindkét platformon többféle hirdetési formátum érhető el, például képhirdetések, videóhirdetések, carousel hirdetések (több képből vagy videóból álló hirdetések), történethirdetések (Story Ads), és egyéb kreatív formátumok.

Közösségi megjelenés: Az Instagram és a Facebook a felhasználók közösségi hálózatát használják, így a hirdetéseid a felhasználók hírfolyamában vagy történeteikben jelenhetnek meg. Ez lehetővé teszi a közvetlen kölcsönhatást a felhasználókkal, és növeli az elkötelezettséget.

Facebook online hirdetés

Instagram Shop: Az Instagramon a vállalkozások lehetőséget kaptak az Instagram Shop segítségével a termékeik közvetlenül eladni, és hirdetéseken keresztül közvetlenül az online boltjukba irányítani az érdeklődőket. A Facebook Bolt funkció sajnos nemrég megszűnt Magyarországon.

Mérhetőség és analitika: Mind a Facebook, mind az Instagram részletes mérési és analitikai eszközöket kínál, amelyek segítenek a hirdetőknek nyomon követni a célközönség jellemzőit, a hirdetések teljesítményét és azok hatékonyságát.

Hirdetési költségvetés és licitálás: A hirdetők beállíthatják a napi vagy időszakos költségvetésüket, és eldönthetik, hogy milyen mértékben kívánnak licitálni a kattintásokért vagy megjelenítésekért.

Költségkeret

Történet hirdetések: A történethirdetések lehetőséget kínálnak a rövid, vizuális történetek megosztására, amelyek a felhasználók mobilkészülékein futnak. Ezek a hirdetések különösen hatékonyak lehetnek a fiatalabb, mobilhasználó közönség megszólításában.

A Facebook és az Instagram hirdetések hatékony eszközök a célcsoport elérésére és a márkaismertség növelésére. Azonban a sikerhez alapos kutatás, kreatív tartalmak és stratégiai megközelítés szükséges. Olvasd el Facebook hirdetéskezelés árak témájú cikkünket! 🙂

Facebook hirdetéskezelés

3.3. TikTok online hirdetések

A TikTok különösen népszerű a fiatalabb korosztály körében, és az alkalmazás naponta milliók számára nyújt szórakoztató rövid videós tartalmakat.

Ez az online hirdetési platform számos különböző TikTok hirdetési típust kínál, amelyek lehetővé teszik a hirdetőknek a kreativitás kibontakoztatását és a célzott közönség hatékony elérését.

In-Feed hirdetések: Ezek a hirdetések a felhasználók hírfolyamában jelennek meg, hasonlóan a TikTok normál tartalmához. Az In-Feed hirdetések videók formájában jelennek meg, és akkor is elérhetők, ha a felhasználók görgetnek a hírfolyamukban. A hirdetés címsorral, leírással és hívásszóval is rendelkezhet.

Branded Hashtag Challenge: Ez a hirdetési forma a TikTok közösség erejét használja ki. A cégek kihívásokat hozhatnak létre, amelyekhez saját márkájukhoz kapcsolódó hashtaget rendelnek. A felhasználók részt vesznek a kihívásban, valamint létrehoznak és megosztanak videókat a hashtag használatával.

TikTok online hirdetések

Forrás: JungleTopp

Branded Effects online hirdetések: A vállalkozások saját AR (kiterjesztett valóság) hatásokat hozhatnak létre, amelyeket a felhasználók hozzáadhatnak videóikhoz.

Branded Effects

Forrás: TikTok

TopView hirdetések: A TopView online hirdetések lehetővé teszik a hirdetőknek, hogy a TikTok alkalmazás megnyitásakor azonnal megjelenjenek a felhasználók számára. Ez a hirdetési forma különösen hatékony lehet a márkaismertség növelésében, mivel a felhasználók először a hirdetést látják, amikor elindítják az alkalmazást.

TikTok online hirdetés

Forrás: TikTok

Ehhez azonban szükséged lesz a TikTok Pixel telepítésére is.

3.4. YouTube videóhirdetések

A YouTube videóhirdetések olyan online hirdetések, amelyeket a YouTube videómegosztó platformon jelenítenek meg. Ezek a hirdetések lehetőséget kínálnak a hirdetőknek, hogy videóikat elérhetővé tegyék a YouTube felhasználók számára.

YouTube hirdetési típusok:

  • Átugorható YouTube hirdetések: Ezek a hirdetések a YouTube videók előtt vagy közben jelennek meg, és a felhasználók 5-15 másodperc után kihagyhatják őket. A hirdetők csak akkor fizetnek, ha a nézők legalább 30 másodpercig nézik vagy az egész hirdetést megtekintik.
  • Nem átugorható YouTube hirdetések: Ezek a hirdetések a YouTube videók előtt vagy közben jelennek meg, és a felhasználók nem hagyhatják ki őket. Általában rövidebbek, de hosszabb nézési időt igényelnek.
  • Hírfolyamban elhelyezett hirdetések: Ezek a hirdetések a YouTube keresési eredményeiben jelennek meg, illetve a YouTube ajánlott tartalmai között. A felhasználók rájuk kattinthatnak, és a hirdetés egy videóra irányítja őket.
  • Rövid bumper hirdetések: Ezek rövid, nem kihagyható hirdetések (legfeljebb 6 másodperc), a YouTube videók előtt jelennek meg. A céljuk rövid, erőteljes üzenetek közvetítése.
YouTube videóhirdetések

A hirdetőknek lehetőségük van kreatív videótartalmak létrehozására, amelyek vonzzák a felhasználók figyelmét és hatékonyan közvetítik az üzenetüket. A jó minőségű videók és a kreativitás kulcsfontosságúak a sikerhez.

4. Online hirdetés árak

Az online hirdetések árai jelentősen változhatnak, és számos tényező befolyásolja őket. Olyan tényezőkön múlhat az online hirdetések ára, mint az adott online hirdetési platform, a kiválasztott hirdetési típus, a célközönség mérete és jellemzői, a hirdetési verseny a keresett kulcsszavakon és a geolokáción.

Mivel az online hirdetések ára olyan sok tényezőtől függ, nincs egységes válasz arra, hogy napjainkban mennyibe kerülnek az online hirdetések. A legjobb az, hogy alaposan tervezd meg a kampányodat, és figyeld az eredmények alakulását, hogy meghatározd, mennyit érdemes költeni a hirdetéseidre az adott célok eléréséhez.

Már foglalkoztunk azzal, hogy mi befolyásolja a Google hirdetés árak és a Facebook hirdetés árak alakulását. Ezeket a cikkeket ajánljuk a figyelmedbe! 🙂

4.1. Online hirdetések árképzési modelljei

Az online hirdetések árképzési modelljei a következők:

1) CPC (Cost-Per-Click – Kattintásonkénti költség): A CPC árképzési modell esetében a hirdetők csak akkor fizetnek, amikor valaki rákattint a hirdetésükre. Ez a modell kattintásonkénti díjat számol, és az árat a kattintások száma határozza meg. Például, ha egy hirdetési kampányod 100 kattintást eredményez, és a CPC díj 150 forint, akkor összesen 15.000 forintot kell fizetned.

Jó választás lehet a közvetlen forgalomnövelés vagy a weboldal látogatottság növelése céljából. Gyakran használják keresőhirdetések és közösségi média hirdetések esetében.

2) CPM (Cost-Per-Mille – Ezer megjelenítésre jutó költség): A CPM árképzési modellben a hirdetők minden ezredik megjelenítésért fizetnek. Ez azt jelenti, hogy a hirdetők egy fix összeget fizetnek, hogy hirdetésüket ezer alkalommal jelenítsék meg. Például, ha a CPM díj 1000 forint, akkor 1000 forintot kell fizetni minden ezer megjelenítésért.

Alkalmazható a márkaismertség növelésére, gyakran használják Display hirdetéseknél és tartalommarketingnél.

3) CPA (Cost-Per-Action – Cselekvésenkénti költség): A CPA árképzési modellnél a hirdetők csak akkor fizetnek, amikor a felhasználók meghatározott tevékenységeket hajtanak végre, például vásárlást, regisztrációt vagy e-book letöltést. A hirdetők a konverziós tevékenység után fizetnek. A CPA díjat általában a konverziós arány és az átlagos tranzakcióérték alapján számolják ki.

Jó választás, ha konkrét cselekvésre, például vásárlásra vagy regisztrációra akarod ösztönözni a felhasználókat online hirdetés készítés segítségével. A célok és a konverziók pontos mérése itt kulcsfontosságú.

5. Összefoglaló

Az online hirdetés készítés manapság elengedhetetlen velejárója egy sikeres vállalkozás üzleti tevékenységének.

Olyan online hirdetési felületeken jelenhetnek meg különböző vizuális hirdetések, mint a Google Ads, a Facebook, az Instagram, a TikTok, vagy éppen a YouTube.

Az online hirdetés árak változóak, hiszen többféle árképzési modell (CPC, CPM, CPA) létezik, és a célzás beállításai, valamint egy online marketing ügynökség költségei is nagyban eltérőek lehetnek.

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: szerk@kiszervezettmarketing.hu

6. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Milyen online hirdetési platformok vannak?

Google Ads, Facebook hirdetéskezelés, TikTok hirdetések, YouTube videóhirdetések – ezek a legnépszerűbbek.

❓ Mennyibe kerülnek az online hirdetések?

Olvasd el Facebook hirdetés árak és Google hirdetés árak cikkünket.

❓ Milyen online hirdetés alternatívák vannak?

A tartalommarketing, és a keresőoptimalizálás (SEO).

Oszd meg! Küldd el! Nyomtasd ki!

Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Picture of Dávid Ádám

Dávid Ádám

Dávid Ádám vagyok, a Kiszervezett Marketing Kft. alapítója, az online marketing megszállottja.

150+ szöveges ötcsillagos ügyfélvéleményünkkel előrevetítjük, hogy milyen egy igazán profin megtervezett, ügyfélközpontú marketing ügynökséggel dolgozni.

A Kiszervezett Marketing 13x-os Marketing Diamond Awards-díjas ügynökség. Ezt a díjat a Magyar Marketing Szövetség ítélte oda számunkra, ami bizonyítja, hogy szakmailag kimagasló szolgáltatásokat nyújtunk az online marketing területén.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban a Kiszervezett Marketing Kft. lett Az Év Marketing Nagykövete!

A Kiszervezett Marketing az a marketing ügynökség, amely nem olyan, mint a suszter és a cipője.

Ezt alátámasztja a 430+ szakmai blogcikkünk is, amelynek köszönhetően több mint 160.000 látogatónk van éves szinten a saját weboldalukon a Google Keresőből, fizetett hirdetések nélkül. Mindezt alig 1,5 év alatt értük el.

A megtervezett médiamegjelenésekkel folyamatosan ott vagyunk nagy hírportálok hasábjain a területünk szakértőjeként. Párat kiemelve: penzcentrum.hu, hirado.hu, hrportal.hu, origo.hu, blikk.hu.

Azért lehetünk Google Partnerek, mert rendelkezünk a Google által elismert szakértővel. Az ügyfeleink hirdetési kampányai kivétel nélkül minden esetben elérik a minimum 70%-os optimalizáltságot.

Tartottam már szakmai előadást több egyetemen online marketing témában, többek között: BME, BGE, ELTE, MATE, Óbudai Egyetem. Emellett a Magyar Marketing Fesztivál rendszeres előadójaként mutatom be a siker kulcsát a digitális térben.

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés