Megszűnik a Facebook Bolt funkció Magyarországon

A Facebook Bolt funkció segítségével termékeket tudunk eladni üzleti Facebook oldalunkon keresztül, azonban ez hamarosan megszűnik nálunk.
Facebook Bolt megszűnik

Megszűnik a Facebook Bolt funkció Magyarországon

A Facebook több lehetőséget is biztosít a vállalkozásoknak az online kereskedés előmozdítására. Az egyik ilyen lehetőség a Facebook Bolt funkció, amely tulajdonképpen egy kis webáruház üzemeltetését teszi lehetővé egy vállalkozás üzleti Facebook oldalán belül. Sajnos ez a funkció Magyarországon és a világ nagy részén 2023. augusztus 10-től megszűnik. Ebben a cikkben áttekintjük, hogy mi is az a Facebook Bolt és miért szűnik meg Magyarországon.

1. Mi az a Facebook Bolt?

A Facebook Bolt egy olyan funkció a Facebook alkalmazáson belül, ahol a közösségi portált használók egy webáruházban találják magukat, ahol az üzleti Facebook oldalak termékei között böngészhetnek, hasonlóan a Google Shopping szolgáltatáshoz.

A Bolt lehetőség az üzleti Facebook oldalak menüsávjából érhető el, ha rákeresünk az adott vállalkozásra. Például az Euronics Facebook oldala is rendelkezik ilyen funkcióval.

Facebook Bolt

Korábban volt lehetőség a Facebook menüsávjából vagy a Marketplace felületéről is elérni a Facebook Bolt kezdőlapjára, ahol különböző márkák termékeit tudtuk megvásárolni a Facebookon. Az emberek érdeklődési körei alapján határozta meg a Facebook, hogy mely tartalmak jelenjenek meg a hírfolyamban számukra. Mostani állapotok szerint azonban nincs ilyen funkció többé.

Amint megnyitjuk egy oldal Facebook Boltját, lehetőségünk lesz válogatni az elérhető termékekből, akár kategóriánként is. Ezt már a Boltot létrehozó marketinges állítja be.

Facebook Bolt termékek

Az egyes termékeket meg tudjuk tekinteni, és a vállalkozás webáruházában lehetőségünk van megvásárolni azokat. El is tudjuk menteni őket későbbi vásárlás céljából, ahogy egy Facebook Marketplace hirdetés esetében.

Termékek vásárlása

A vállalkozások ezáltal új és meglévő ügyfeleket érhetnek el, akik vásárlási szándékkal keresik fel a cég oldalát. Így megnövekszik a termékek eladása és a vállalkozás bevétele.

2. Facebook Bolt létrehozása

Három alapvető feltételnek kell megfelelned, ha Facebook Boltot akarsz beállítani:

A Facebook és Instagram Boltokat a Kereskedelemkezelőben lehet létrehozni, ahol a készleteidet és a facebookos/instagramos értékesítéseidet tudod kezelni.

Szükséged lesz egy üzleti Facebook oldalra és egy katalógusra, azonban mindkettőt létrehozhatod a Facebook Bolt beállítása közben is. Fontos, hogy legalább kezelői jogosultsággal kell rendelkezned az oldalon és a katalógusban is, ha egy korábbi oldalt/katalógust szeretnél használni.

Kereskedelemkezelő

Abban az esetben, ha az Instagramon is szeretnénk értékesíteni, szükségünk lesz egy üzleti Instagram-fiókra is.

Facebook Bolt beállítása céljából kövesd az alábbi lépéseket:

1) Nyisd meg A boltod létrehozása oldalt, és kattints a Tovább gombra. Ha Shopify, BigCommerce vagy más platformot használsz, akkor partnerplatform használatával is beállíthatod a Facebook Boltodat.

2) Ezt követően válassz fizetési módot. Eldöntheted, hogy a vásárlók a Facebookon/Instagramon fizessenek majd (csak amerikai vállalkozásoknak érhető el), vagy legyenek átirányítva inkább a webhelyedre. Kattints a Tovább gombra.

3) Ha egy üzleti Facebook oldalon akarsz értékesíteni, akkor ki kell választanod az értékesítési oldalad, vagy létrehozni egy újat. Ezután kattints a Tovább gombra.

4) Válaszd ki az üzleti fiókodat, vagy hozz létre újat. Ha ez megvan, jöhet a Tovább gomb.

5) Ezt követi majd a Facebook Boltban használni kívánt katalógus kiválasztása, és a Tovább gomb. Ha még nincs katalógusod, a Facebook automatikusan létrehoz neked egy „XY oldal cikkei” nevű katalógust, amelyhez később hozzáadhatod a termékeidet. A katalógus kezeléséről itt olvashatsz bővebben.

Facebook Bolt katalógus

6) Tekintsd át a Facebook Bolt beállításait, olvasd el az eladói megállapodást, majd kattints a Beállítás befejezése opcióra. Létrehozhatsz kollekciókat (termékcsoportokat), személyre szabhatod a Facebook Bolt kinézetét. Csak akkor válik nyilvánossá, ha a Facebook jóváhagyta a terméklistádat.

3. A Facebook Bolt megszűnése

2023. április 27-én tett bejelentést a Meta, amely szerint változások lesznek a Facebook Bolt funkcióban. A bejelentés értelmében az USA területén csak akkor lehet létrehozni új Facebook Boltot, ha a facebookos vagy instagramos fizetést aktiváljuk. A meglévő Boltokban is ezt kell beállítani.

21 nemzetközi piacon továbbra is használható a Facebook Bolt funkció, akár facebookos vagy instagramos fizetési funkció nélkül is: Ausztrália, Brazília, Dánia, Dél-Korea, Egyesült Királyság, Franciaország, Hollandia, India, Indonézia, Japán, Kanada, Mexikó, Németország, Norvégia, Olaszország, Spanyolország, Svájc, Svédország, Tajvan, Thaiföld és Ukrajna.

A világ többi részén, így például Magyarországon megszűnik a facebookos vagy instagramos fizetés nélküli Boltok támogatása. Tehát Magyarországon egyik üzleti Facebook vagy Instagram oldal sem fogja tudni használni a Bolt funkciót, nem lehet majd termékeket megjelölni a posztokban, Reels-videókban és a történetekben sem.

2023. augusztus 10-től engedélyezni kell a Facebook vagy Instagram Boltokban az USA-ból történő facebookos vagy instagramos fizetést. Sajnos ezt Magyarországon a cikk írásának pillanatában még mindig nem vezették be, csak az USA területén. Így tehát augusztus 10-tőlnem lesz elérhető a Facebook Bolt funkció Magyarországon.

Az adott Facebook Bolt földrajzi helyét a hozzá tartozó kereskedelmi fiók földrajzi helye határozza meg.

Reméljük, hogy a Meta szakemberei hamar megoldást találnak erre a problémára, és ismét elérhetővé válik a Facebook és Instagram Boltok használata a világ minden országában.

Facebook hirdetéskezelés

4. Összefoglaló

A Facebook Bolt egy olyan funkció, amely lehetővé teszi, hogy egy katalógus alapján értékesítsünk termékeket az üzleti Facebook oldalunkon.

Sajnos ez a funkció meg fog szűnni Magyarországon és a világ nagy részén 2023. augusztus 10-től, mivel csak facebookos és instagramos fizetéssel hozhatók létre Boltok, azonban ez csak az USA területén működő vállalkozásoknak érhető el.

Az értékesítés növelése céljából ajánljuk a Facebook hirdetéskezelést, illetve tekintsd meg Facebook hirdetés árak témájú cikkünket is. 🙂

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: szerk@kiszervezettmarketing.hu

5. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Miért hasznos a Facebook Bolt?

Termékeket értékesíthetünk az üzleti Facebook oldalunkon keresztül.

❓ Miért szűnik meg a Facebook Bolt Magyarországon?

Mert csak a facebookos és instagramos fizetés lesz támogatott, azonban ez a funkció csak USA-beli vállalkozásoknak érhető el jelenleg.

❓ Milyen alternatívák vannak a Facebook Bolt helyett?

Facebook hirdetéskezelés vagy Google Shopping.

Dávid Ádám

Dávid Ádám

Szia, Dávid Ádám vagyok a Kiszervezett Marketing Ügynökség alapítója. Több mint 120+ weboldalt építettünk már sikeresen az ügyfeleink számára. Az így szerzett tapasztalataimat blog formájában szeretném megosztani veled. Sok sikert számodra a megvalósításban!

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.