Google Shopping hirdetések létrehozása

A Google Shopping egy ingyenes szolgáltatás, ahol felhasználók milliói keresnek termékeket; kereskedőként pedig Shopping hirdetéseket készíthetünk.
Google Shopping

A Google Shopping működése és Shopping hirdetések létrehozása

Az internet térhódításával nőtt az igény a kényelmes és hatékony online vásárlási élményre. A Google Shopping egy olyan szolgáltatás, amely a Google Kereső találatai között biztosítja a felhasználóknak a termékkeresést és az online vásárlást. Nézzük meg közelebbről, hogyan működik a Google Shopping és hogyan lehet Shopping hirdetést létrehozni.

1. Mi az a Google Shopping?

A Google Shopping (hivatalos oldal) egy olyan szolgáltatás és online platform, amely a Google által kínált ingyenes SERP funkciók között található. A célja az, hogy a felhasználóknak segítséget nyújtson a termékek keresésében és az online vásárlásban.

Ha el akarjuk érni a Google Shopping felületét, hogy böngésszünk a termékek között, akkor tegyük a következőket:

 • Keressünk rá egy megvásárolni kívánt termékre a Google-ben, pl. Nike Air Force 1 cipő, vagy LG 8K TV.
 • A keresési sáv alatt megjelenő opciók közül válasszuk a Vásárlás opciót.
Google Shopping

De néha magától előjön SERP funkcióként a vásárlási opció, és közvetlenül böngészhetünk a termékek között a Google-ben. Például mobilon ez így néz ki:

Google Shopping mobilon

A Google Shopping működése egyszerű: amikor a felhasználó beírja egy termék vagy termékcsoport nevét a Google Keresőbe, a rendszer releváns találatokat jelenít meg, amelyek tartalmazzák a keresett termék nevét, képeket, árakat, valamint a hirdetők weboldalainak linkjét. A találatok segítségével a felhasználók könnyen összehasonlíthatják a különböző termékeket és árakat, majd a kívánt árucikket közvetlenül meg is vásárolhatják a kiválasztott kereskedő oldalán keresztül.

Fontos megjegyezni, hogy a Google Shopping nem egy magánjellegű webáruház, hanem inkább egy árösszehasonlító és termékkereső platform. Az egyes találatok a kereskedők webhelyeire irányítják a felhasználókat, ahol a tényleges vásárlás megtörténik.

A Google Shopping használata előnyös mind a potenciális vásárlók, mind pedig a kereskedők számára. A felhasználók könnyen megtalálhatják a keresett termékeket, összehasonlíthatják az árakat, és a Google Shoppingon keresztül eljuthatnak a kiválasztott kereskedők weboldalaira, hogy a vásárlást megejthessék. A kereskedők pedig lehetőséget kapnak arra, hogy megjelenjenek a Google Keresőben és célzottan elérjék a lehetséges vásárlókat.

A Shopping funkció eredete az Froogle nevű szolgáltatásra vezethető vissza, amelyet először 2002-ben indítottak el. Az eredeti Froogle célja az árösszehasonlítás volt. A Google-felhasználók lehetőséget kaptak a termékek keresésére az interneten és az árak összehasonlítására. 2007-ben a Froogle-t átkeresztelték Google Product Searchre, majd 2012-ben végül Google Shopping lett a hivatalos neve.

Webshop készítés

2. A Google Shopping működése

Csak olyan eladók és hirdetők termékei jelennek meg a Google Shopping szolgáltatásban, akik önszántukból döntöttek úgy, hogy megjelenítik itt a termékeiket. A termékek rangsorolása a Shopping lapon az adott felhasználó által használt keresőkifejezések alapján történik. Emellett fontos szerep jut még a korábbi keresési tevékenységek elemzésének is, amely alapján a Google megállapítja a leginkább releváns árucikkeket.

Az egyes keresési paraméterek fontosságát Google algoritmusok határozzák meg. A Szponzorált címkével rendelkező termékeknél a hirdetők pénzt fizettek a Google-nek, hogy előkelőbb helyen jelenjenek meg a Google Shopping találatok között.

A kereskedőknek be kell tartaniuk a Google Shopping irányelveit. Azok az árucikkek, amelyek nem felelnek meg ezeknek az előírásoknak, eltávolításra kerülnek a Shopping listából.

A vásárlók dolgát megkönnyíti és biztonságosabbá teszi a vásárlást az a funkció, hogy megjelennek a hirdetőre vonatkozó Google Ügyfélvélemények is a termékek mellett. További megjelenő adatok egy-egy termék mellett:

 • Termék megnevezése és leírása;
 • A kereskedő neve és weboldala;
 • Szállítási információk;
 • A termékek ára;
 • Termékfotók.
Google Shopping termékek

Emellett a felhasználók olyan szűrőket is alkalmazhatnak a Google Shopping keresések során, mint:

 • Csak az akciós termékek megjelenítése;
 • Árkategóriák szerinti keresés;
 • Díjmentes visszaküldést biztosító kereskedők;
 • Termékek értékelésének minimum átlagértéke;
 • Új/használt árucikkek;
 • Kereskedők megnevezései.

A Google Shopping kijelzi, ha árcsökkenés tapasztalható egy terméknél. Továbbá különböző üzletek árait tudjuk összehasonlítani, és a számunkra ideális termékeket el tudjuk menteni a könyvjelzőink közé. Termékek árainak összehasonlítása eltérő kereskedőknél:

Árak összehasonlítása

Az elmentett termékeket gyűjteményekbe rendezhetjük, valamint még Google Bevásárlólistát is készíthetünk.

3. Hogyan jeleníthetem meg a termékeimet a Google Shoppingban?

2020 áprilisáig a hirdetőknek fizetniük kellett azért, hogy megjelenjenek a Google Shopping találatok között, mára azonban lehetőség van ingyenes megjelenésre is. Ha azt szeretnéd, hogy termékeid megjelenjenek a Google Shopping rendszerében, akkor küldj be egy terméklistát a Google-nek.

A terméktáblázat tartalmazza az árucikkek nevét, leírását, árát, valamint a kapcsolódó termékfotókat. A kapott információkat a Google algoritmusai feldolgozzák, hogy a legrelevánsabb találatokat jelenítsék meg a böngésző felhasználók számára.

Ha egy érdeklődő rákattint a termékedre, akkor azt a webáruházad felületén tudja majd megvásárolni. Ezért mindenképpen szükséged lesz egy webshop készítésére.

Ahhoz, hogy meg tudj jelenni a Shopping találatok között, hozz létre egy Merchant Center-fiókot. Itt tudod majd kezelni a termékeid megjelenítését a Google-ben. Igazold, hogy Te vagy a webáruházad kezelője, illetve a Díjmentes adatok beállítása lehetőséget választva tudsz majd ingyenesen megjelenni a Shopping listában.

Webshop tárhely

Mivel nem mindenki szeretne szponzorált tartalomként megjelenni a találatok között PPC hirdetések formájában, ezért biztosítsd azt, hogy a termékeid a lehető legprofibb termékfotókkal rendelkezzenek, részletes leírással karöltve.

A termékfeed vagy terméktáblázat létrehozásához a Google egy útmutató formájában nyújt segítségét, amelyben leírják a szükséges termékattribútumok megadásának folyamatát és formáját.

Abban az esetben, ha a termékeidet szeretnéd hirdetni is, kelleni fog egy Google Ads-fiók létrehozása is. A Merchant Center és a Google Ads összekapcsolása révén tudod ezt megtenni. Ezt követően egy Shopping hirdetési kampányt kell létrehoznod.

4. A Google Shopping hirdetések működése és előnyei

Shopping hirdetések létrehozása és Shopping kampányok beállítása előtt a kereskedőknek meg kell felelniük néhány követelménynek:

Kereskedőként indíthatunk standard Shopping kampányokat, illetve teljesítménymaximalizáló Shopping kampányokat is. Először is a Merchant Center felületén kell megadni a termékadatokat, majd egy Google Ads kampányt kell indítani.

A választott kampánytípustól függően elkezdenek megjelenni a termékeink a Google felületén, Shopping hirdetések formájában. Ezekben megjelenik a termékek fényképe, elnevezése, ára, az üzlet neve és weboldala.

Google Shopping hirdetések esetén nem a kulcsszavak, hanem a Merchant Centerben nyilvántartott termékadatok alapján dönti el a Google, hogy hol és mikor jelenjenek meg a hirdetések.

Az imént említett teljesítménymaximalizáló Shopping kampányok célalapú Google Ads kampánytípusok, amelyekkel több ügyfelet szerezhetünk a konverziókra optimalizált teljesítmény révén.

Google Shopping kampány létrehozása

Forrás: Google Ads Súgó

A Google Shopping hirdetések előnyei:

 • Új célközönségek megszólítása a Google hálózatain keresztül;
 • Komolyabb érdeklődők szerzése, akikből nagyobb valószínűséggel lesz fizető ügyfél;
 • Kereskedelemközpontú kampánykezelés, amely a termékattribútumok alapján jelenít meg releváns találatokat a felhasználóknak;
 • Egyszerre több Shopping hirdetésed is megjelenhet egy keresés során;
 • A teljesítménymaximalizáló hirdetések megjelenhetnek a YouTube, a Google Kereső, a Display Hálózat, a Discovery, a Gmail és a Google Térkép felületén is.

5. A Shopping hirdetések részei

Alapvetően egy Google Shopping hirdetés az alábbiakat tartalmazza: termék képe, megnevezése, ára, illetve az üzlet/vállalkozás neve és weboldala.

A Shopping hirdetések eltérő formátumokban jelenhetnek meg a különböző képernyőméreteknek megfelelően:

Google Shopping hirdetések

Forrás: Google Ads Súgó

Nem neked kell létrehoznod a hirdetések kinézetét, mert a Merchant Centerben szereplő termékfeedben megadott információk alapján automatikusan generálódnak.

A Google Shopping hirdetések fejleszthetők még az alábbi módokon:

 • Promóciók hozzáadása: speciális termékajánlatok megjelenítése a Shopping hirdetésekben „akciós ajánlat” kommentár révén.
 • Termékértékelések megjelenítése: a termékek 5 csillagos besorolási rendszer alapján értékelhetők, és legalább 3 ügyfélvélemény szükséges hozzá, hogy megjelenjenek az adott terméknél.
 • Google Ügyfélvélemények bekapcsolása: az ügyfeleink egy rövid felmérés kitöltése révén értékelhetik a szolgáltatásunk minőségét, ezt egy díjmentes bővítmény bekapcsolása által tehetjük elérhetővé. A megjelenő vélemények növelik a potenciális vásárlók belénk vetett bizalmát.

6. Google Shopping hirdetés létrehozása

A Google Shopping hirdetés létrehozása a Google Ads (korábban Google AdWords) platformon keresztül történik. Az alábbiakban megtalálod a lépéseket, hogyan hozhatsz létre egy Google Shopping hirdetést:

 1. Google Ads fiók létrehozása vagy bejelentkezés: ha még nem rendelkezel Google Ads fiókkal, először hozz létre egyet a Google Ads weboldalán. Ha már van fiókod, jelentkezz be.
 2. Google Merchant Center fiók létrehozása vagy összekapcsolás: a Google Shopping hirdetésekhez szükséged lesz egy Google Merchant Center fiókra is. A Google Merchant Center lehetővé teszi, hogy feltöltsd és kezeld a termékadataidat. Ha még nincs Merchant Center fiókod, hozz létre egyet. A Google Ads és a Merchant Center fiókot össze kell kapcsolnod, hogy a termékeid adatait lehessen használni a hirdetésekben.
 3. Termékadatok feltöltése a Merchant Centerbe: az adatokat CSV-fájlok vagy termékközponti megoldások segítségével töltheted fel a Merchant Centerbe. Bizonyos információkat, mint például a termék neve, leírása, ára és képei, kötelező megadni. Győződj meg arról, hogy a termékadataid pontosak és naprakészek legyenek.
 4. Google Shopping kampány létrehozása: a Google Ads fiókodban hozz létre egy új kampányt a Google Shopping hirdetésekhez. Válaszd ki a „Shopping” kampánytípust, majd add meg a kampány nevét és a céljait. Itt eldöntheted, hogy teljesítménymaximalizáló vagy standard Shopping kampányt indítasz.
 5. Hirdetési csoportok létrehozása: a kampányon belül hozz létre hirdetési csoportokat. Ezen belül csoportosítsd a termékeidet azok alapján, hogy milyen kulcsszavakra szeretnéd megjeleníteni őket.
 6. Beállítások: állítsd be a napi költségkeretet, az ajánlott licitösszeget, és válaszd ki a megfelelő célzást a hirdetéseid számára.
 7. Hirdetések létrehozása: a Google Shopping hirdetések automatikusan generálódnak a feltöltött termékadataid alapján. A hirdetések tartalmazzák a termék nevét, képét, árát és a kereskedő nevét/weboldalát. A hirdetések megjelenítése azután történik, hogy a Google által meghatározott releváns keresőkifejezésekhez illeszkednek.
 8. Kampány indítása: ellenőrizd a létrehozott hirdetéseket, és ha mindent helyesen állítottál be, indítsd el a kampányt. A hirdetések a megadott célzásnak és költségkeretnek megfelelően elkezdenek megjelenni a Google keresőjében.

További információért olvasd el a Google hivatalos leírását Google Shopping kampányok létrehozása céljából.

7. Összefoglaló

A Google Shopping nem egy hagyományos webáruház, hanem egy termékösszesítő platform, ahol a felhasználók termékeket kereshetnek és hasonlíthatnak össze több ezer vagy több millió kereskedő ajánlatai alapján.

Ha meg szeretnéd jeleníteni a webáruházad termékeit a Google Shopping rendszerében, vagy fizetett Google Shopping hirdetéseket akarsz indítani, akkor ezek leírását megtalálod a cikkünkben.

Mindenképp szükséged lesz egy Merchant Center-fiókra, ahol fel tudod tölteni a termékeid listáját a megadott attribútumoknak megfelelően.

Ha segítségre volna szükséged a Google Shopping beállításával kapcsolatban, akkor bátran vedd fel velünk a kapcsolatot! 🙂

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: szerk@kiszervezettmarketing.hu

8. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Mire jó a Google Shopping?

A felhasználók termékeket kereshetnek és árakat hasonlíthatnak össze a Google Shopping felületén. Ehhez azonban előbb szükséges egy webáruház készítése.

❓ Miben különbözik a Google Shopping más webáruházaktól?

A Google Shopping nem árusít termékeket közvetlenül a fogyasztóknak, csupán információkat gyűjt össze eltérő webáruházakból és kereskedőktől, amelyeket elérhetővé tesz a vásárlóknak is. Így az emberek könnyedén össze tudják hasonlítani a legjobb ajánlatokat.

❓ Milyen Google Shopping kampányok vannak?

Standard és teljesítménymaximalizáló kampányok léteznek.

Oszd meg! Küldd el! Nyomtasd ki!

Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Picture of Dávid Ádám

Dávid Ádám

Dávid Ádám vagyok, a Kiszervezett Marketing Kft. alapítója, az online marketing megszállottja.

150+ szöveges ötcsillagos ügyfélvéleményünkkel előrevetítjük, hogy milyen egy igazán profin megtervezett, ügyfélközpontú marketing ügynökséggel dolgozni.

A Kiszervezett Marketing 13x-os Marketing Diamond Awards-díjas ügynökség. Ezt a díjat a Magyar Marketing Szövetség ítélte oda számunkra, ami bizonyítja, hogy szakmailag kimagasló szolgáltatásokat nyújtunk az online marketing területén.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban a Kiszervezett Marketing Kft. lett Az Év Marketing Nagykövete!

A Kiszervezett Marketing az a marketing ügynökség, amely nem olyan, mint a suszter és a cipője.

Ezt alátámasztja a 430+ szakmai blogcikkünk is, amelynek köszönhetően több mint 160.000 látogatónk van éves szinten a saját weboldalukon a Google Keresőből, fizetett hirdetések nélkül. Mindezt alig 1,5 év alatt értük el.

A megtervezett médiamegjelenésekkel folyamatosan ott vagyunk nagy hírportálok hasábjain a területünk szakértőjeként. Párat kiemelve: penzcentrum.hu, hirado.hu, hrportal.hu, origo.hu, blikk.hu.

Azért lehetünk Google Partnerek, mert rendelkezünk a Google által elismert szakértővel. Az ügyfeleink hirdetési kampányai kivétel nélkül minden esetben elérik a minimum 70%-os optimalizáltságot.

Tartottam már szakmai előadást több egyetemen online marketing témában, többek között: BME, BGE, ELTE, MATE, Óbudai Egyetem. Emellett a Magyar Marketing Fesztivál rendszeres előadójaként mutatom be a siker kulcsát a digitális térben.

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés