Mi a brief jelentése a weboldal készítés területén?

A brief jelentése egy olyan dokumentum, ami összefoglalja az ügyfél és a megbízott cég számára egy projekt legfontosabb jellemzőit.
Brief jelentése

Mi a brief jelentése a weboldal készítés területén?

Minden projekt, legyen szó akár egy honlap létrehozásáról vagy egy marketing kampány elindításáról, hosszú tervezési fázist igényel. Ennek egyik fontos eleme a brief dokumentum elkészítése. Szeretnéd tudni, hogy mi a brief jelentése és funkciója, ha weboldal készítésről van szó? Akkor olvass tovább! 🙂

1. Mi a brief jelentése?

A weboldalak készítésével kapcsolatosan a brief jelentése egy dokumentum vagy tájékoztató, amelyet a webfejlesztők vagy webdesignerek használnak a projektek kezdetén. Ez a brief dokumentum tartalmazza a megbízó igényeit, céljait, elvárásait és a projekt részletes paramétereit. A weboldal brief célja, hogy az ügyfél és a fejlesztők közötti kommunikációt megkönnyítse, valamint segítse a tervezési és fejlesztési folyamatot.

Egy weboldal brief tartalmazhat információkat az ügyfél által kért funkciókról, a designról, az elérni kívánt célközönségről, határidőkről, költségkeretről és egyéb specifikációkról. A brief további célja, hogy segítsen a webfejlesztőknek megérteni az ügyfél igényeit és elképzeléseit, hogy azokat megfelelően meg tudják valósítani a weboldal kialakítása során.

A weboldal brief rendkívül fontos dokumentum a projekt kezdeti szakaszában, mert lényeges szerepet tölt be az egyértelmű kommunikációban, és biztosítja, hogy mind a megbízó, mind a fejlesztők közös látásmóddal rendelkezzenek a célok elérését illetően. Ez hozzájárul a hatékonyabb és eredményesebb weboldal készítési folyamathoz.

Weboldal készítés

2. Mit tartalmaz egy brief dokumentum?

 1. Cím vagy fejléc: a dokumentum tetején található a brief címe és a cég logója, valamint az ügyfél és a projekt neve vagy azonosítója.
 2. Bevezetés és projektösszefoglaló: ez a rész röviden bemutatja az ügyfelet, a projekt céljait, történetét, és a dokumentum tartalmát. Itt lehetőség van arra, hogy általános áttekintést adjunk a projektről és annak fontosságáról.
 3. Ügyfél igényei és célkitűzései: részletezi az ügyfél igényeit, elvárásait és célkitűzéseit a weboldallal kapcsolatban. Tartalmazhat információkat a funkcionalitásról, design preferenciákról, tartalmi követelményekről és bármely más specifikációról, amelyet az ügyfél fontosnak tart.
 4. Projekt célja és célközönsége: részletesen le kell írni, hogy miért készül a weboldal, mit szeretne elérni vele az ügyfél, és kik a célcsoportok, akiknek a weboldal szól.
 5. Funkcionális követelmények: a weboldal konkrét funkcióit kell felsorolni, például regisztrációs űrlap, bejelentkezés, terméklista, blog oldal, kapcsolatfelvétel űrlap stb.
 6. Design követelmények: a design stílusát és hangulatát, a színpalettát, betűtípusokat, képek vagy logók használatát, esetleges design inspirációkat kell leírni a brief ezen részében.
 7. Tartalom: az ügyfél által igényelt tartalmakat kell összefoglalni (szövegek, képek, videók, dokumentumok). Kiemelendő, hogy a tartalom készítése a szövegírók, fényképészek vagy egyéb digitális tartalomkészítők munkáját is magába foglalja-e.
 8. Navigáció és struktúra: meg kell határozni a weboldal főoldalának és az esetleges aloldalaknak a struktúráját, valamint a navigációs menü felépítését.
 9. Technikai követelmények: az esetleges technikai követelményeket, például a preferált tartalomkezelő rendszert, programozási nyelveket, adatbázist, hosting igényeket kell leírni.
 10. Határidők és költségkeret: fontos meghatározni a projekt ütemtervét, beleértve a tervezés, fejlesztés, tesztelés és átadás dátumait, valamint a rendelkezésre álló költségkeretet.
 11. Egyéb megjegyzések vagy különleges kérések: a brief végén lehetőség van további információk, elképzelések, előzetes preferenciák vagy egyéb speciális kérések feltüntetésére.

Ezek az általános elemek, amelyeket egy weboldal brief dokumentum tartalmazhat. Természetesen a projekt jellegétől, az ügyfél elvárásaitól és a fejlesztők preferenciáitól függően módosíthatók vagy kiegészíthetők. A lényeg, hogy a brief dokumentum segítsen az ügyfél és a fejlesztők közötti hatékony kommunikációban és a projekt sikeres megvalósításában.

3. Miért van szükség brief dokumentum készítésére?

A brief dokumentum létrehozása számos előnnyel jár a weboldalak készítése során.

 1. Közös látásmód: a brief dokumentum segít az ügyfél és a fejlesztők közötti kommunikációban és megértésben. A dokumentum részletesen leírja az ügyfél igényeit, céljait és elvárásait, ezáltal biztosítva a közös látásmódot a projekttel kapcsolatban. Ez minimalizálja a félreértéseket, valamint segít elkerülni a későbbi vitákat.
 2. Tervezés és iránymutatás: egy brief dokumentum készítése lehetővé teszi a projekt megalapozott tervezését. Az ügyfél által megadott információk alapján a tervezők és fejlesztők tudják, hogy milyen funkciókat kell kialakítani, milyen design stílust kell követni, és hogyan kell strukturálni a weboldalt. Ez segít az egész csapatnak az irány meghatározásában, valamint a tervezési és fejlesztési folyamat fókuszálásában.
 3. Idő- és költségmegtakarítás: a brief dokumentum révén az ügyfél és a webfejlesztők előre tudnak tervezni. A részletes követelmények és elvárások alapján a fejlesztők pontosabb becsléseket tudnak adni a projekt időtartamára és költségeire vonatkozóan. Ez csökkenti a későbbi változtatások és áttervezések szükségességét, ami idő- és költségmegtakarítást eredményez.
 4. Alap a tervezéshez és fejlesztéshez: a brief dokumentum a tervezőknek és fejlesztőknek iránymutatást nyújt a munkájukhoz. A brief alapján képesek megtervezni a weboldal szerkezetét, kialakítását és funkcionalitását, valamint hatékonyabban dolgozhatnak, mivel pontosan tudják, mire kell összpontosítaniuk.
 5. Hivatkozási pont és ellenőrzőlista: egyfajta hivatkozási pontként szolgálhat a brief egy projekt során. A fejlesztők és tervezők számára segítséget nyújt az iránymutatásban és döntéshozatalban, és lehetővé teszi, hogy az előrehaladás során ellenőrizzék, hogy a készült weboldal megfelel-e az eredeti igényeknek és követelményeknek.
Webshop tárhely

4. A brief jellemzői

 1. Rövid és tömör: a brief dokumentum általában egy összefoglaló és kompakt dokumentum, nem túl hosszú vagy részletes. Célja, hogy az alapvető információkra és a lényegre koncentráljon.
 2. Szervezett szerkezet: emellett a brief rendszerezett és könnyen áttekinthető. Általában fejezetekre vagy részekre van osztva, amelyek különböző témaköröket vagy információkat tartalmaznak. Ez megkönnyíti az olvasók számára a dokumentumban történő navigálást és a szükséges információk megtalálását.
 3. Konkrét követelmények és elvárások: tartalmazza még az ügyfél konkrét követelményeit és elvárásait a projekttel kapcsolatban. Ez magában foglalja a funkcionális és design követelményeket, a tartalomigényeket, a navigációt és egyéb technikai specifikációkat.
 4. Célok és célközönség: a brief dokumentum leírja a projekt céljait és a célközönséget. Az ügyfélnek meg kell határoznia, hogy milyen eredményeket szeretne elérni a weboldallal, és kik azok az emberek, akikre fókuszálni szeretne.
 5. Határidők és költségkeret: a brief tartalmazza a projekt idővonalát, a határidőket és a rendelkezésre álló költségkeretet. Ez segít a fejlesztőknek és a munkatársaknak a projekt menedzselésében és a munka tervezésében.
 6. Egyéb megjegyzések és információk: a brief továbbá lehetőséget nyújt az ügyfélnek arra, hogy további megjegyzéseket, különleges kéréseket vagy egyéb információkat adjon át, amelyek fontosak lehetnek a projekt szempontjából.

Fontos megjegyezni, hogy a brief dokumentumot személyre szabhatják a projekt egyedi igényei szerint. Az általános cél az, hogy a brief segítsen az ügyfélnek és a fejlesztőknek közös alapot teremteni, és irányítást nyújtani a weboldal tervezése és fejlesztése során.

5. Összefoglaló

A brief jelentése egy olyan dokumentum a weboldalak készítése során, amelyet azért hoznak létre, hogy tömören és lényegre törően összefoglalják egy elkészítendő projekt célkitűzéseit, felépítését, ütemtervét és költségkeretét.

Emellett a brief dokumentum másik fontos célja, hogy közös tervezési alapot szolgáltasson a megbízó ügyfél és a megbízást vállaló webfejlesztő számára.

A Kiszervezett Marketing Kft.-nél is minden projekt megtervezésének kezdetén egy jól áttekinthető briefet készítünk ügyfeleink számára. Ha érdekel, hogy mit tudunk kihozni az általad megálmodott projektből, vedd fel velünk a kapcsolatot! 🙂

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: szerk@kiszervezettmarketing.hu

6. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Mi a brief jelentése?

A brief egy nem túl hosszú (de kellően részletes) dokumentum, amely összefoglalja egy weboldal készítési (vagy egyéb jellegű) projekt legfontosabb jellemzőit és célkitűzéseit. Az ügyfél és a megbízott vállalkozás közösen készítik el, ezzel segítve a projektmenedzsment működését.

❓ Hol tudok brief mintát kapni?

Vedd fel velünk a kapcsolatot, és közösen elkészítünk egy briefet az általad megálmodott projekt megvalósítása érdekében.

❓ Milyen részekből áll egy brief?

Rövid összefoglaló, célkitűzések, az ügyfél adatai, valamint tartalmi, technikai és design elvárások, költségkeret, ütemterv, egyéb megjegyzések.

Dávid Ádám

Dávid Ádám

Szia, Dávid Ádám vagyok a Kiszervezett Marketing Ügynökség alapítója. Több mint 120+ weboldalt építettünk már sikeresen az ügyfeleink számára. Az így szerzett tapasztalataimat blog formájában szeretném megosztani veled. Sok sikert számodra a megvalósításban!

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.