Mi a brief jelentése a weboldal készítés területén?

A brief jelentése egy olyan dokumentum, ami összefoglalja az ügyfél és a megbízott cég számára egy projekt legfontosabb jellemzőit.
Brief jelentése

Mi a brief jelentése a weboldal készítés területén?

Minden projekt, legyen szó akár egy honlap létrehozásáról vagy egy marketing kampány elindításáról, hosszú tervezési fázist igényel. Ennek egyik fontos eleme a brief dokumentum elkészítése. Szeretnéd tudni, hogy mi a brief jelentése és funkciója, ha weboldal készítésről van szó? Akkor olvass tovább! 🙂

1. Mi a brief jelentése?

A weboldalak készítésével kapcsolatosan a brief jelentése egy dokumentum vagy tájékoztató, amelyet a webfejlesztők vagy webdesignerek használnak a projektek kezdetén. Ez a brief dokumentum tartalmazza a megbízó igényeit, céljait, elvárásait és a projekt részletes paramétereit. A weboldal brief célja, hogy az ügyfél és a fejlesztők közötti kommunikációt megkönnyítse, valamint segítse a tervezési és fejlesztési folyamatot.

Egy weboldal brief tartalmazhat információkat az ügyfél által kért funkciókról, a designról, az elérni kívánt célközönségről, határidőkről, költségkeretről és egyéb specifikációkról. A brief további célja, hogy segítsen a webfejlesztőknek megérteni az ügyfél igényeit és elképzeléseit, hogy azokat megfelelően meg tudják valósítani a weboldal kialakítása során.

A weboldal brief rendkívül fontos dokumentum a projekt kezdeti szakaszában, mert lényeges szerepet tölt be az egyértelmű kommunikációban, és biztosítja, hogy mind a megbízó, mind a fejlesztők közös látásmóddal rendelkezzenek a célok elérését illetően. Ez hozzájárul a hatékonyabb és eredményesebb weboldal készítési folyamathoz.

Weboldal készítés

2. Mit tartalmaz egy brief dokumentum?

 1. Cím vagy fejléc: a dokumentum tetején található a brief címe és a cég logója, valamint az ügyfél és a projekt neve vagy azonosítója.
 2. Bevezetés és projektösszefoglaló: ez a rész röviden bemutatja az ügyfelet, a projekt céljait, történetét, és a dokumentum tartalmát. Itt lehetőség van arra, hogy általános áttekintést adjunk a projektről és annak fontosságáról.
 3. Ügyfél igényei és célkitűzései: részletezi az ügyfél igényeit, elvárásait és célkitűzéseit a weboldallal kapcsolatban. Tartalmazhat információkat a funkcionalitásról, design preferenciákról, tartalmi követelményekről és bármely más specifikációról, amelyet az ügyfél fontosnak tart.
 4. Projekt célja és célközönsége: részletesen le kell írni, hogy miért készül a weboldal, mit szeretne elérni vele az ügyfél, és kik a célcsoportok, akiknek a weboldal szól.
 5. Funkcionális követelmények: a weboldal konkrét funkcióit kell felsorolni, például regisztrációs űrlap, bejelentkezés, terméklista, blog oldal, kapcsolatfelvétel űrlap stb.
 6. Design követelmények: a design stílusát és hangulatát, a színpalettát, betűtípusokat, képek vagy logók használatát, esetleges design inspirációkat kell leírni a brief ezen részében.
 7. Tartalom: az ügyfél által igényelt tartalmakat kell összefoglalni (szövegek, képek, videók, dokumentumok). Kiemelendő, hogy a tartalom készítése a szövegírók, fényképészek vagy egyéb digitális tartalomkészítők munkáját is magába foglalja-e.
 8. Navigáció és struktúra: meg kell határozni a weboldal főoldalának és az esetleges aloldalaknak a struktúráját, valamint a navigációs menü felépítését.
 9. Technikai követelmények: az esetleges technikai követelményeket, például a preferált tartalomkezelő rendszert, programozási nyelveket, adatbázist, hosting igényeket kell leírni.
 10. Határidők és költségkeret: fontos meghatározni a projekt ütemtervét, beleértve a tervezés, fejlesztés, tesztelés és átadás dátumait, valamint a rendelkezésre álló költségkeretet.
 11. Egyéb megjegyzések vagy különleges kérések: a brief végén lehetőség van további információk, elképzelések, előzetes preferenciák vagy egyéb speciális kérések feltüntetésére.

Ezek az általános elemek, amelyeket egy weboldal brief dokumentum tartalmazhat. Természetesen a projekt jellegétől, az ügyfél elvárásaitól és a fejlesztők preferenciáitól függően módosíthatók vagy kiegészíthetők. A lényeg, hogy a brief dokumentum segítsen az ügyfél és a fejlesztők közötti hatékony kommunikációban és a projekt sikeres megvalósításában.

3. Miért van szükség brief dokumentum készítésére?

A brief dokumentum létrehozása számos előnnyel jár a weboldalak készítése során.

 1. Közös látásmód: a brief dokumentum segít az ügyfél és a fejlesztők közötti kommunikációban és megértésben. A dokumentum részletesen leírja az ügyfél igényeit, céljait és elvárásait, ezáltal biztosítva a közös látásmódot a projekttel kapcsolatban. Ez minimalizálja a félreértéseket, valamint segít elkerülni a későbbi vitákat.
 2. Tervezés és iránymutatás: egy brief dokumentum készítése lehetővé teszi a projekt megalapozott tervezését. Az ügyfél által megadott információk alapján a tervezők és fejlesztők tudják, hogy milyen funkciókat kell kialakítani, milyen design stílust kell követni, és hogyan kell strukturálni a weboldalt. Ez segít az egész csapatnak az irány meghatározásában, valamint a tervezési és fejlesztési folyamat fókuszálásában.
 3. Idő- és költségmegtakarítás: a brief dokumentum révén az ügyfél és a webfejlesztők előre tudnak tervezni. A részletes követelmények és elvárások alapján a fejlesztők pontosabb becsléseket tudnak adni a projekt időtartamára és költségeire vonatkozóan. Ez csökkenti a későbbi változtatások és áttervezések szükségességét, ami idő- és költségmegtakarítást eredményez.
 4. Alap a tervezéshez és fejlesztéshez: a brief dokumentum a tervezőknek és fejlesztőknek iránymutatást nyújt a munkájukhoz. A brief alapján képesek megtervezni a weboldal szerkezetét, kialakítását és funkcionalitását, valamint hatékonyabban dolgozhatnak, mivel pontosan tudják, mire kell összpontosítaniuk.
 5. Hivatkozási pont és ellenőrzőlista: egyfajta hivatkozási pontként szolgálhat a brief egy projekt során. A fejlesztők és tervezők számára segítséget nyújt az iránymutatásban és döntéshozatalban, és lehetővé teszi, hogy az előrehaladás során ellenőrizzék, hogy a készült weboldal megfelel-e az eredeti igényeknek és követelményeknek.
Webshop tárhely

4. A brief jellemzői

 1. Rövid és tömör: a brief dokumentum általában egy összefoglaló és kompakt dokumentum, nem túl hosszú vagy részletes. Célja, hogy az alapvető információkra és a lényegre koncentráljon.
 2. Szervezett szerkezet: emellett a brief rendszerezett és könnyen áttekinthető. Általában fejezetekre vagy részekre van osztva, amelyek különböző témaköröket vagy információkat tartalmaznak. Ez megkönnyíti az olvasók számára a dokumentumban történő navigálást és a szükséges információk megtalálását.
 3. Konkrét követelmények és elvárások: tartalmazza még az ügyfél konkrét követelményeit és elvárásait a projekttel kapcsolatban. Ez magában foglalja a funkcionális és design követelményeket, a tartalomigényeket, a navigációt és egyéb technikai specifikációkat.
 4. Célok és célközönség: a brief dokumentum leírja a projekt céljait és a célközönséget. Az ügyfélnek meg kell határoznia, hogy milyen eredményeket szeretne elérni a weboldallal, és kik azok az emberek, akikre fókuszálni szeretne.
 5. Határidők és költségkeret: a brief tartalmazza a projekt idővonalát, a határidőket és a rendelkezésre álló költségkeretet. Ez segít a fejlesztőknek és a munkatársaknak a projekt menedzselésében és a munka tervezésében.
 6. Egyéb megjegyzések és információk: a brief továbbá lehetőséget nyújt az ügyfélnek arra, hogy további megjegyzéseket, különleges kéréseket vagy egyéb információkat adjon át, amelyek fontosak lehetnek a projekt szempontjából.

Fontos megjegyezni, hogy a brief dokumentumot személyre szabhatják a projekt egyedi igényei szerint. Az általános cél az, hogy a brief segítsen az ügyfélnek és a fejlesztőknek közös alapot teremteni, és irányítást nyújtani a weboldal tervezése és fejlesztése során.

5. Összefoglaló

A brief jelentése egy olyan dokumentum a weboldalak készítése során, amelyet azért hoznak létre, hogy tömören és lényegre törően összefoglalják egy elkészítendő projekt célkitűzéseit, felépítését, ütemtervét és költségkeretét.

Emellett a brief dokumentum másik fontos célja, hogy közös tervezési alapot szolgáltasson a megbízó ügyfél és a megbízást vállaló webfejlesztő számára.

A Kiszervezett Marketing Kft.-nél is minden projekt megtervezésének kezdetén egy jól áttekinthető briefet készítünk ügyfeleink számára. Ha érdekel, hogy mit tudunk kihozni az általad megálmodott projektből, vedd fel velünk a kapcsolatot! 🙂

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: szerk@kiszervezettmarketing.hu

6. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Mi a brief jelentése?

A brief egy nem túl hosszú (de kellően részletes) dokumentum, amely összefoglalja egy weboldal készítési (vagy egyéb jellegű) projekt legfontosabb jellemzőit és célkitűzéseit. Az ügyfél és a megbízott vállalkozás közösen készítik el, ezzel segítve a projektmenedzsment működését.

❓ Hol tudok brief mintát kapni?

Vedd fel velünk a kapcsolatot, és közösen elkészítünk egy briefet az általad megálmodott projekt megvalósítása érdekében.

❓ Milyen részekből áll egy brief?

Rövid összefoglaló, célkitűzések, az ügyfél adatai, valamint tartalmi, technikai és design elvárások, költségkeret, ütemterv, egyéb megjegyzések.

Oszd meg! Küldd el! Nyomtasd ki!

Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Dávid Ádám

Dávid Ádám

Dávid Ádám vagyok, a Kiszervezett Marketing Kft. alapítója, az online marketing megszállottja.

150+ szöveges ötcsillagos ügyfélvéleményünkkel előrevetítjük, hogy milyen egy igazán profin megtervezett, ügyfélközpontú marketing ügynökséggel dolgozni.

A Kiszervezett Marketing 13x-os Marketing Diamond Awards-díjas ügynökség. Ezt a díjat a Magyar Marketing Szövetség ítélte oda számunkra, ami bizonyítja, hogy szakmailag kimagasló szolgáltatásokat nyújtunk az online marketing területén.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban a Kiszervezett Marketing Kft. lett Az Év Marketing Nagykövete!

A Kiszervezett Marketing az a marketing ügynökség, amely nem olyan, mint a suszter és a cipője.

Ezt alátámasztja a 350+ szakmai blogcikkünk is, amelynek köszönhetően több mint 160.000 látogatónk van éves szinten a saját weboldalukon a Google Keresőből, fizetett hirdetések nélkül. Mindezt alig 1,5 év alatt értük el.

A megtervezett médiamegjelenésekkel folyamatosan ott vagyunk nagy hírportálok hasábjain a területünk szakértőjeként. Párat kiemelve: penzcentrum.hu, hirado.hu, hrportal.hu, origo.hu, blikk.hu.

Azért lehetünk Google Partnerek, mert rendelkezünk a Google által elismert szakértővel. Az ügyfeleink hirdetési kampányai kivétel nélkül minden esetben elérik a minimum 70%-os optimalizáltságot.

Tartottam már szakmai előadást több egyetemen online marketing témában, többek között: BME, BGE, ELTE, MATE, Óbudai Egyetem. Emellett a Magyar Marketing Fesztivál rendszeres előadójaként mutatom be a siker kulcsát a digitális térben.

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.