Mi az a CMS rendszer? A 8 legjobb CMS rendszer

A tartalomkezelő rendszereket weboldalak készítésére használjuk. A legnépszerűbb CMS rendszer a WordPress, ami teljesen ingyenes.
CMS rendszer borítókép

Mi az a CMS rendszer? A 8 legjobb tartalomkezelő rendszer

A weboldalakat tartalomkezelő rendszerek segítségével építjük fel: a CMS rendszer által tudunk új tartalmat hozzáadni, cikkeket publikálni, témákat és pluginokat feltelepíteni saját honlapunkra. A legnépszerűbb CMS rendszer a WordPress, ami ráadásul ingyenesen beszerezhető. Ha érdekel a weboldal készítés, akkor fordulj hozzánk, és felépítjük álmaid webhelyét!

Cikkünkben összesen 8 népszerű weboldalkészítő platformot mutatunk be. Jó olvasást! 🙂

1. A CMS fogalma

A CMS az angol content management system kifejezés rövidítése, ami magyarul tartalomkezelő rendszert jelent. A szoftver lényege, hogy az átlagfelhasználók számára is lehetővé tegye a weboldalak létrehozását, megformálását és tartalommal való ellátását.

Legnagyobb előnye, hogy nincs szükség kódolási ismeretekre, mivel a rendszer elintézi számunkra a weboldalkészítés alapjait, nekünk csak tartalmat kell hozzáadnunk szövegek, képek és videók formájában.

És hogy mi az egészben a legjobb? Nos, a válasz a költséghatékonyság. A legtöbb tartalomkezelő rendszer ingyenes hozzáférést biztosít az alapvető weboldalkészítő funkciókhoz.

Persze mindenből van fizetős verzió, ami nagyobb testreszabhatóságot biztosít új témák, extra funkciók formájában, így célszerű ezeket megvásárolni vagy előfizetni rájuk, ha igazán professzionális weboldalt szeretnénk létrehozni.

Weboldal készítés

2. Miért előnyösek a tartalomkezelő rendszerek?

  • Munkamegosztás: a CMS rendszerek segítségével egyszerre több felhasználó is szerkeszteni tudja a weboldal tartalmát. Például a blogbejegyzések posztjait a szövegíró készíti el, de a hozzá tartozó képeket és illusztrációkat a tervezőgrafikus hozza létre.
  • Egyszerű kezelőfelület: időt és pénzt spórolnak meg számunkra, mivel nem szükséges minden apró változtatás esetén webfejlesztőhöz fordulnunk. (Ez abban az esetben igaz, ha van affinitásunk a webes alkalmazások kezeléséhez és van idő a működésének utánanézni. Egyéb esetben javasoljuk, hogy a módosítások elvégzésére bízz meg egy szakértőt, vagy akár egy teljes profi csapatot).
  • Személyre szabhatóság: a webhelyünk megjelenését, menüpontjait és tartalmát könnyen egyedivé alakíthatjuk, hogy az minél inkább felhasználóbarát legyen.
  • Keresőoptimalizált felépítés: weboldalunkat könnyen frissíthetjük, változtathatjuk, kulcsszavakra optimalizálhatunk, új bővítményeket és beépített modulokat adhatunk hozzá, amelyek segítenek, hogy a tartalmunk tetszen a Google-nek.
  • Részletes elemzések: figyelemmel kísérhetjük, hogy webhelyünk egyes részeit milyen gyakorisággal és mennyi ideig látogatják a felhasználók, ezáltal még inkább a célközönség igényeinek megfelelően építhetjük fel weboldalunk tartalmát.
  • Mobilbarát funkciók: a legtöbb CMS rendszer alapból képes mobilbarátként megjeleníteni a tartalmat, de érdemes meggyőződnünk és ellenőriznünk, hogy az általunk választott témák, bővítmények és tartalmak megfelelően olvashatók okostelefonon és táblagépen is.

3. Népszerű CMS rendszerek

3.1. WordPress CMS rendszer

A WordPress a legnépszerűbb nyílt forráskódú tartalomkezelő rendszer, ami teljesen ingyenes (természetesen a domain név és a hosting szolgáltató kivételével). Gyakran használják blogírásra, de weboldal készítésre is tökéletesen alkalmas. Részletesebb információ itt: WordPress weboldal készítés lépésről lépésre.

A WordPress fontossága tovább növekszik, amint megtudod, mennyibe kerül egy weboldal elkészítése!

Az interneten fellelhető weboldalak közel 50%-a WordPress alapú.

Fontos! Ne keverjük össze a WordPress.org és a WordPress.com címeket.

WordPress tárhely

A WordPress.org segítségével mi magunk választhatjuk ki a weboldalunk hostját, ezáltal sokkal nagyobb a szabadságunk a weblappal kapcsolatos kérdésekben: testreszabható témák, monetizációs beállítások, stb.

Ez a verzió sokkal kevesebb pénzbe kerül éves szinten, mivel lényegében csak a hosting szolgáltató és a domain név regisztrációja fizetős, minden más ingyenes.

Ezzel szemben a WordPress.com esetében a hosting feladatköre átkerül a szoftver üzemeltetőinek a kezébe, így nekünk sokkal kevesebb lehetőségünk és szabadságunk lesz a weboldalunk megtervezésében.

Ha saját témákat vagy bővítményeket akarunk feltelepíteni, akkor ez plusz költségekkel jár.

Egyetlen előnye, hogy nem kell aggódnunk a hostolás és a karbantartás problémáit illetően, mivel ezt a szolgáltatás fejlesztői megoldják helyettünk, de ez a megoldás anyagi szempontból nagyobb ráfordítást igényel.

A ‘WordPress’ kifejezés alatt tehát elsődlegesen a WordPress.org verziót értjük.

Maga a WordPress CMS rendszer ingyenesen használható, ellentétben több másik CMS rendszerrel.

Rengeteg ingyenes téma és plugin (beépíthető modul) áll rendelkezésünkre, amelyekkel testreszabhatjuk weboldalunkat.

Mivel a WordPress feltelepítése és használata nagyon egyszerű, ezért bármilyen típusú weboldalt készíthetünk vele a blogoktól kezdve az óriási webáruházakig, különösebb fejlesztői tudás nélkül.

WordPress CMS rendszer

A WordPress népszerűségét mi sem jelzi jobban, mint az a tény, hogy a Fehér Ház és az Egyesült Királyság kormányának hivatalos weboldala is ezt a CMS rendszert használja. Emellett havi és éves WordPress karbantartást is végzünk.

3.2. Shopify CMS rendszer

A Shopify elsősorban nem is tartalomkezelő rendszer, hanem webáruházak működését segítő keretrendszer. Az úgynevezett dropshipping elve alapján működik. Hivatalos oldala: Shopify.com.

Ennek lényege, hogy a webshop üzemeltetője több nagy üzletlánccal és gyártóval áll kapcsolatban, akiknek a termékeit a Shopify rendszerrel működő webáruházon keresztül vásárolják meg a felhasználók.

A dropshipping kereskedés által nem kell attól félnünk, hogy túl nagy vagy túl kicsi a raktárkészletünk, mivel mindig az adott pillanatban fennálló vásárlói igényeket tudjuk kielégíteni.

Shopify CMS rendszer

A Shopify teljesen személyre szabható. Online fizetést lehet integrálni, számos téma közül választhatunk.

A 14 napig tartó próbaidőszak lejárta után a Shopify havidíjas szolgáltatássá válik, ezt vegyük figyelembe.

Ha az alapoktól szeretnénk felépíteni egy webshopot nagyobb tőke és informatikai tudás nélkül, akkor ez a tökéletes választás.

3.3. Wix CMS rendszer

A Wix egy kezdőbarát felhőalapú honlapkészítő alkalmazás, amelynek segítségével a kedvünkre alakíthatjuk weboldalunk minden részét. Hivatalos oldala: Wix.com.

Rengeteg előre elkészített témával és elrendezéssel rendelkezik, amelyek könnyen adaptálhatók mobileszközökre is. Jól figyeljünk oda, mert amint egy elrendezést kiválasztottunk, nem változtathatjuk meg a későbbiekben.

Wix CMS rendszer

Használhatjuk a Wix ingyenes verzióját is, azonban ez esetben néhány hátránnyal kell szembenéznünk (Wix által meghatározott domain név használata, reklámok a weboldalon). Célszerűbb tehát a fizetett verziót választani.

3.4. Joomla! CMS rendszer

A Joomla! egy ingyenes nyílt forráskódú CMS rendszer, amely nagyszámú bővítménnyel és elrendezéssel rendelkezik. A hosting szolgáltató és a domain név kivételével ingyenesen használható weboldalak készítésére.

Kisebb hátránya a Joomla! rendszernek, hogy nem annyira kezdőbarát, mint a korábban bemutatott szoftverek, ezért inkább a tapasztaltabb fejlesztőknek ajánlják a használatát. A tartalomkezelő rendszerek közül a Joomla! rendelkezik az egyik legtöbb nyelvre lefordított kezelőfelülettel.

Joomla!

3.5. Squarespace

A Squarespace nem nyílt forráskódú tartalomkezelő rendszer. Nem tudjuk letölteni, mivel ez egy böngészőbe integrált bővítmény, amit weboldalak készítésére használunk. Zárt rendszerben működik, különböző sablon elrendezések segítségével készíthetünk professzionális honlapokat. Hivatalos honlap: Squarespace.com.

A Squarespace rendelkezik beépített blog modulokkal is, így akár több blogot is üzemeltethetünk a weboldalon egyszerre. A hosting, a karbantartás és a biztonsági frissítések mind a szolgáltatót terhelik, így ezzel nem kell foglalkoznunk.

A két hétig tartó ingyenes próbaverzió után fizetős szolgáltatássá alakul.

Squarespace

3.6. Drupal CMS rendszer

A Drupal egy nyílt forráskódú CMS rendszer, amely modulokból épül fel. A tartalmakat automatikusan kategóriákba sorolja, amit mi konfigurálhatunk, ezért szükség van valamilyen programozói háttértudásra. Ideális lehet a nagy adatmennyiséget feldolgozó weboldalak működtetésére.

A tartalomkezelő rendszer rendelkezik közösség által fejlesztett modulokkal is, amelyeket szabadon letölthetünk a hivatalos weboldalról. Ezek a felhasználói élményt javítják és kibővítik a honlapok funkcióinak listáját.

Miután feltöltöttük weboldalunkat modulokkal, a sminkek segítségével állíthatjuk be, hogyan jelennek meg a felhasználók számára a weboldalon.

Drupal

3.7. Blogger CMS rendszer

A Blogger a nevéből eredendően egy blogolásra fókuszáló CMS rendszer, ami teljesen ingyenes. Személyes blogok létrehozásánál használhatunk ingyenes blogspot.com domain nevet, de vásárolhatunk egyedi címet is magunknak. Hivatalos oldala: Blogger.com.

A Google biztosítja a Blogger szolgáltatásait. Ennek egyik előnye, hogy a Google AdSense automatikusan a tartalmunkhoz illő hirdetéseket jelenít meg blogunk felületén, ezzel keresetet biztosítva a blog szerkesztőinek.

Blogunkat összekapcsolhatjuk a Google Analytics szolgáltatásával, így pontosan tisztában leszünk cikkeink olvasottságával.

Blogger CMS rendszer

3.8. Textpattern

A Textpattern egy nyílt forráskódú tartalomkezelő rendszer. Sok plugin, dizájn és modifikáció érhető el teljesen ingyen. A tartalmunkat különböző szintek szerint oszthatjuk be ‘szekciókba’ és ‘kategóriákba’.

A CMS rendszer használata nem kerül pénzbe, de a domain név és a hosting szolgáltató költségeivel számolnunk kell. A kezelőfelület elérhető több mint 50 nyelven. Egyszerű működése miatt kezdetben blogolásra használták, mára azonban kiterjedtebb a használati köre.

A tartalmunk szövegét számos módon testreszabhatjuk: kategorizálhatjuk írásainkat, HTML szöveget hozhatunk létre, keresőbarát URL címet alkothatunk, beidőzíthetjük a cikkeket, kommenteket fogadhatunk meghatározott ideig, közösen írhatunk cikkeket más szerzőkkel.

Textpattern

4. Összefoglaló

A CMS rendszerek olyan alkalmazások, amelyeket weboldalak létrehozására használunk. A tartalomkezelő rendszerek célja, hogy viszonylag egyszerűvé tegyék a honlapkészítést, valamint lehetőséget biztosítsanak arra, hogy saját igényeinknek megfelelően építsük fel weboldalunk tartalmát és kinézetét.

Nyolc népszerű CMS rendszert mutattunk be, amelyek között vannak ingyenes és fizetős verziók is. Külön kiemelendő a WordPress tartalomkezelő rendszer, mivel használata nem kerül pénzbe, és az interneten található weboldalak közel 50%-a ezt a rendszert használja.

Hasznos volt számodra a cikk? Amennyiben új ismeretekkel gazdagodtál, kérlek szépen oszd meg ismerőseiddel is.

Találkoztál már a fent említett tartalomkezelő rendszerek (CMS) valamelyikével? Írd meg nekünk!

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: szerk@kiszervezettmarketing.hu

5. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Mi a CMS rendszer jelentése?

Angolul Content Management System, vagyis tartalomkezelő rendszer, ami a weboldalak üzemeltetését végzi.

❓ Melyek a legjobb tartalomkezelő rendszerek?

A WordPress weboldal készítés, a Wix és a Shopify rendkívül népszerűek például. Cikkünkben továbbiakat mutatunk be.

❓ Melyik a legnépszerűbb CMS rendszer?

A WordPress open-source rendszere üzemelteti a világ összes weboldalának felét.

Oszd meg! Küldd el! Nyomtasd ki!

Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Picture of Dávid Ádám

Dávid Ádám

Dávid Ádám vagyok, a Kiszervezett Marketing Kft. alapítója, az online marketing megszállottja.

150+ szöveges ötcsillagos ügyfélvéleményünkkel előrevetítjük, hogy milyen egy igazán profin megtervezett, ügyfélközpontú marketing ügynökséggel dolgozni.

A Kiszervezett Marketing 13x-os Marketing Diamond Awards-díjas ügynökség. Ezt a díjat a Magyar Marketing Szövetség ítélte oda számunkra, ami bizonyítja, hogy szakmailag kimagasló szolgáltatásokat nyújtunk az online marketing területén.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban a Kiszervezett Marketing Kft. lett Az Év Marketing Nagykövete!

A Kiszervezett Marketing az a marketing ügynökség, amely nem olyan, mint a suszter és a cipője.

Ezt alátámasztja a 350+ szakmai blogcikkünk is, amelynek köszönhetően több mint 160.000 látogatónk van éves szinten a saját weboldalukon a Google Keresőből, fizetett hirdetések nélkül. Mindezt alig 1,5 év alatt értük el.

A megtervezett médiamegjelenésekkel folyamatosan ott vagyunk nagy hírportálok hasábjain a területünk szakértőjeként. Párat kiemelve: penzcentrum.hu, hirado.hu, hrportal.hu, origo.hu, blikk.hu.

Azért lehetünk Google Partnerek, mert rendelkezünk a Google által elismert szakértővel. Az ügyfeleink hirdetési kampányai kivétel nélkül minden esetben elérik a minimum 70%-os optimalizáltságot.

Tartottam már szakmai előadást több egyetemen online marketing témában, többek között: BME, BGE, ELTE, MATE, Óbudai Egyetem. Emellett a Magyar Marketing Fesztivál rendszeres előadójaként mutatom be a siker kulcsát a digitális térben.

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés