A CAPTCHA és reCAPTCHA jelentése, beállítása és típusai

A CAPTCHA védelem mellett a Google által kiadott reCAPTCHA v2 és v3 is megvédi a weboldalakat a botok általi támadásoktól.
CAPTCHA, reCAPTCHA jelentése

A CAPTCHA és reCAPTCHA jelentése, beállítása és típusai

Amikor egy weboldalt kezelsz, nagyon fontos, hogy figyelmet fordíts a biztonságra és a honlapod védelmére. Ennek egyik egyszerű, de annál inkább hasznos eszköze a CAPTCHA és a Google által fejlesztett reCAPTCHA védelem. Cikkünkben kitérünk rá, hogy miért is fontos a botok általi támadásoktól való védekezés, milyen reCAPTCHA típusok vannak, és hogyan tudod beállítani a reCAPTCHA-t az oldaladon. Tarts velünk! 🙂

1. Mi a CAPTCHA jelentése?

A CAPTCHA (Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart = Teljesen automatikus nyilvános Turing-teszt a számítógépek és az emberek megkülönböztetésére) egy olyan teszt, amelyet az interneten vagy számítógépes rendszerekben használnak arra, hogy megkülönböztessék az embereket a gépektől vagy automatizált szoftverektől. Az a CAPTCHA célja, hogy olyan feladatot vagy tesztet adjon a felhasználóknak, amelyet egy átlagos ember könnyen meg tud oldani, de egy gép vagy robot csak nehezen vagy egyáltalán nem tudná elvégezni helyesen.

A CAPTCHA-k általában olyan feladatokat tartalmaznak, mint például a képekbe vagy grafikus elemekbe rejtett szövegek vagy számok felismerése, vagy olyan kérdések megválaszolása, amelyeket egy gépnek nehéz lenne automatikusan megfejtenie. Például a CAPTCHA lehet egy olyan kép, amelyen számsorok vagy betűk vannak elmosódva vagy torzítva, és a felhasználónak meg kell adnia a képen látható betűket vagy számokat. Ezeket egy gép nem tudná kiolvasni, csak egy ember.

A CAPTCHA kódokat online kitölthető űrlapokon, regisztrációs oldalakon, felhasználói fiókok létrehozásakor és más olyan helyeken használják, ahol fontos az emberi felhasználók azonosítása és a robotikus automatizált válaszadás megakadályozása. Például egy kapcsolatfelvételi űrlap esetében ez kiemelten fontos.

Azok a weboldalak és szolgáltatások, amelyek CAPTCHA-kat használnak, általában ezzel védik meg magukat a spamtől, a botoktól és a DDoS támadásoktól vagy a jelszófeltörésre kihegyezett hacker tevékenységektől.

Weboldal készítés

2. Milyen CAPTCHA típusok vannak?

A CAPTCHA védelmek változatos feladatokat és technikákat használnak a felhasználók azonosítására. Néhány elterjedt CAPTCHA típus a következő:

 1. Szöveg alapú CAPTCHA: ez a klasszikus CAPTCHA típus a torzított vagy elmosódott szövegeket használja, amelyeket a felhasználóknak ki kell olvasniuk és be kell gépelniük egy űrlapon. Az ilyen CAPTCHA szövegek lehetnek egyszerű karakterek vagy nehezebben olvasható, torzított betűk és számok.
 2. Kép alapú CAPTCHA: ebben a típusban a felhasználóknak képeket kell elemezniük vagy felismerniük. Például járművek, közlekedési táblák vagy állatok képeit mutatják nekik, és a felhasználóknak ki kell választaniuk azokat a képeket (általában 3-at), amelyeken a keresett tárgyak (vagy azok részelemei) megtalálhatók.
 3. Hang alapú CAPTCHA: az internetezőknek hangfájlokat kell meghallgatniuk, majd pedig be kell gépelniük a hallott szöveget. Ez segít azoknak az embereknek, akik látásproblémákkal küzdenek, de a hallással nincs problémájuk.
 4. Matematikai CAPTCHA: ezekben a CAPTCHA feladatokban matematikai műveletek találhatók, például egyszerű összeadás vagy szorzás. A felhasználóknak meg kell oldaniuk ezeket a feladatokat.
 5. reCAPTCHA: a reCAPTCHA egy speciális típus, amelyben képeken alapuló feladatok vannak. Az újabb verziók fejlettebbek és hatékonyabbak a gépi tanulás és a mesterséges intelligencia használatával.
 6. Interaktív CAPTCHA: néhány CAPTCHA típus interaktív feladatokat kínál, például mozgó elemeket tartalmazó képeket vagy játékokat, amelyeket a felhasználóknak meg kell oldaniuk.
CAPTCHA típusok

Forrás: Medium.com

A CAPTCHA-k folyamatosan fejlődnek annak érdekében, hogy megnehezítsék a gépek és botok számára az azonosítást, miközben egyszerűbbé teszik az emberek számára a feladatok megoldását. Fontos azonban megjegyezni, hogy néhány felhasználónak bosszantó lehet a CAPTCHA kódok használata, így a webfejlesztőknek egyensúlyt kell találniuk a weboldal biztonság és a pozitív felhasználói élmény között.

3. Mi a reCAPTCHA jelentése?

A reCAPTCHA a Google által kifejlesztett speciális CAPTCHA típus, amelynek célja az internetes űrlapok és a weboldalak védelme a spamtől és a gépes automatizált tevékenységektől (pl. botok általi űrlapkitöltés, vagy jelszófeltöréses támadások). Maga a reCAPTCHA elnevezés a CAPTCHA és re (újra) szavak kombinációjából származik, mivel a technológia az eredeti CAPTCHA koncepciót fejleszti tovább.

A reCAPTCHA a következőket kínálja:

 1. Azonosítás: az embereket és gépeket különbözteti meg egymástól. Az űrlapok kitöltésekor vagy weboldalakon történő műveletek végrehajtásakor a felhasználóknak egy speciális képet vagy feladatot kell megoldaniuk annak érdekében, hogy igazolják, hogy valós felhasználók, és nem gépek vagy automatizált szoftverek.
 2. Kép alapú feladatok: a reCAPTCHA gyakran olyan képeken alapuló feladatokat használ, amelyekben a felhasználóknak például keresniük kell járműveket vagy közlekedési táblákat.
 3. Fejlett biztonság: a reCAPTCHA folyamatosan fejlődik és képes felismerni a legújabb trükköket és automatizált próbálkozásokat.
reCAPTCHA típusok

Forrás: NopeCHA

A reCAPTCHA használata segít a weboldalaknak és online szolgáltatóknak megvédeni magukat a spamtől és a rosszindulatú tevékenységektől, ugyanakkor könnyűvé teszi az igazi felhasználók számára a weboldalakon való interakciót. Azok a weboldalak, amelyek reCAPTCHA-t használnak, lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy bebizonyítsák, hogy valós személyek, és elkerüljék a gépek vagy botok általi azonosítást.

4. Mikor használnak reCAPTCHA védelmet?

A reCAPTCHA-t (a Google által kifejlesztett CAPTCHA technológiát) általában a weboldalak és online szolgáltatások védelmére használják az automatikus botok, spam és egyéb rosszindulatú tevékenységek ellen. A reCAPTCHA alkalmazása olyan helyeken elterjedt, ahol az oldal tulajdonosai vagy üzemeltetői szeretnék megerősíteni, hogy a webhelyüket valós emberek használják, és megakadályozzák a gépi automatizált tevékenységeket. Néhány példa, amikor a reCAPTCHA-t használhatják:

 1. Regisztráció és bejelentkezés: az online szolgáltatások, például közösségi média platformok vagy e-mail szolgáltatók, használhatják a reCAPTCHA-t, hogy megerősítsék a felhasználók azonosságát a regisztráció vagy bejelentkezés során.
 2. Kapcsolatfelvétel: a webhelyek gyakran használják a reCAPTCHA védelmet, hogy megvédjék a kapcsolatfelvételi űrlapjaikat a spam üzenetektől vagy rosszindulatú botoktól.
 3. Kommentek és felhasználói tartalmak ellenőrzése: a blogok és fórumok gyakran használják a reCAPTCHA-t, hogy ellenőrizzék a felhasználók által írt kommenteket és tartalmakat, és megakadályozzák a spam üzeneteket.
 4. Online vásárlás és tranzakciók: az online áruházak és fizetési oldalak is alkalmazhatják a reCAPTCHA kódokat, hogy védelmet nyújtsanak a vásárlások során az átverések és hamis tranzakciók ellen.
 5. Adatbányászat elleni védelem: azok a honlapok, amelyek nagy mennyiségű adatot gyűjtenek és elemeznek, például közösségi hálózatok vagy ingatlanhirdető oldalak, a reCAPTCHA-t használhatják az adatbányászat ellen.

A reCAPTCHA rendszerek különböző verziókat és módokat kínálnak, például a „kattintásos” vagy a „képazonosításos” változatokat, amelyek különböző módon tesztelik a felhasználók emberi kilétét. Ezek a védelmi technikák segíthetnek megvédeni az online környezetet az automatikus botokkal és rosszindulatú online tevékenységekkel szemben.

WordPress tárhely

5. Milyen reCAPTCHA verziók vannak?

A Google reCAPTCHA kódoknak különböző verziói léteznek, amelyeket a webfejlesztők eltérő célokra és igényekre alkalmazhatnak. A két legfontosabb reCAPTCHA verzió a következő:

 1. reCAPTCHA v2 (Invisible reCAPTCHA): ez a reCAPTCHA verzió tartalmazza a hagyományos kattintásos vagy képazonosításos tesztet, amelyet gyakran „I’m not a robot” vagy „Nem vagyok robot” címszavakkal láthattál. Azonban a v2-es változatnak van egy láthatatlan verziója is, amely észrevétlenül értékeli a felhasználók viselkedését az oldalon, és eldönti, hogy ember vagy robot használja-e az oldalt. A v2 reCAPTCHA-t az űrlapok, bejelentkezési oldalak és komment szekciók védelmére alkalmazhatják.
 2. reCAPTCHA v3: a reCAPTCHA v3 egy továbbfejlesztett változat, amely teljesen láthatatlan a felhasználók számára. Ehelyett az oldalon történő tevékenységeket észrevétlenül értékeli, majd eredményeket ad egy 0 és 1 közötti pontszám formájában, ami megmutatja az esélyt arra, hogy a felhasználó egy robot vagy egy ember. A fejlesztők az oldalon különböző küszöbértékeket állíthatnak be, hogy eldönthessék, milyen magas pontszámmal rendelkező tevékenységeket tekintenek emberi aktivitásnak. A v3 reCAPTCHA-t általában azokon az oldalakon alkalmazzák, ahol fontos az automatikus botok és a spam elleni védelem anélkül, hogy ez a felhasználók részéről bármilyen interakciót igényelne.

Ezenkívül a reCAPTCHA v2-n belül is két fő variáció létezik:

 • reCAPTCHA v2 „Nem vagyok robot” jelölőnégyzet: ez a hagyományos v2 változat, ahol a felhasználónak egy egyszerű jelölőnégyzetet kell bejelölnie annak igazolásához, hogy nem robot.
Nem vagyok robot reCAPTCHA
 • reCAPTCHA v2 „Láthatatlan reCAPTCHA„: ez a v2 láthatatlan verziója, ahol nincs külön jelölőnégyzet, de a „reCAPTCHA által védett” üzenet jelenik meg az oldal alján.
reCAPTCHA jelvény

A reCAPTCHA verzióját az oldalad vagy alkalmazásod védelmi igényei határozzák meg. Az alkalmazása előtt gondold át, melyik változat a legmegfelelőbb a számodra.

6. Hogyan tudok reCAPTCHA védelmet beállítani az oldalamra?

reCAPTCHA védelmet beállítani az oldaladon viszonylag gyors folyamat. Az alábbiakban lépésről lépésre bemutatjuk, hogyan teheted ezt meg:

1) Google fiók létrehozása vagy bejelentkezés: először is, szükséged lesz egy Google fiókra. Ha már van, akkor lépj be a Google fiókodba. Ha nincs, hozz létre egyet a Google regisztrációs oldalán.

2) reCAPTCHA regisztráció: látogasd meg a Google reCAPTCHA weboldalát és kattints a „v3 Admin Console” vagy „v3 Kezelőpult” gombra a jobb felső sarokban.

3) Új projekt létrehozása: az „Admin Console” oldalon hozz létre egy új projektet, vagyis rendelj hozzá egy weboldalt. A projekt neve segít azonosítani, hogy mely weboldalhoz vagy alkalmazáshoz tartozik a reCAPTCHA.

4) reCAPTCHA típusának kiválasztása: válaszd ki a reCAPTCHA típusát a projekt számára. Két fő típus létezik:

 • „reCAPTCHA V2”: ez a változat a kattintásos vagy a képazonosításos tesztet tartalmazza.
 • „reCAPTCHA V3”: ez a változat láthatatlan, és az oldalakon történő tevékenységeket értékeli észrevétlenül.

5) Domain hozzáadása: az oldalad vagy alkalmazásod domainjét add hozzá a projekt beállításaihoz. Ezáltal a reCAPTCHA csak ezen a domainen működik.

reCAPTCHA beállítása

6) Felhasználói kulcsok generálása: a projekt beállításainak elkészítése után a „Kulcsok” vagy „Keys” részen generálhatsz két kulcsot: egy „Site Key”-t és egy „Secret Key”-t. A „Site Key” a weboldaladon történő megjelenítéshez, míg a „Secret Key” a háttérben való ellenőrzéshez szükséges.

7)reCAPTCHA kód beillesztése az oldaladba: az oldalad HTLM kódjába illeszd be a generált „Site Key”-t a reCAPTCHA-t tartalmazó oldalon. Részletes útmutató elérhető itt. Például:

html 
<div class="g-recaptcha" data-sitekey="YOUR_SITE_KEY"></div>

8) reCAPTCHA ellenőrzése szerveroldalon: szerveroldalon ellenőrizd a reCAPTCHA választ a generált „Secret Key”-el. A pontos implementáció attól függ, hogy milyen programozási nyelvet és keretrendszert használsz. A Google reCAPTCHA webhelyén megtalálhatók a szerveroldali ellenőrzés részletei és a példakódok.

9) Tesztelés: mielőtt valós környezetben alkalmaznád a reCAPTCHA-t, mindig teszteld az oldaladon vagy alkalmazásodban, hogy meggyőződj róla, hogy helyesen működik.

Minden reCAPTCHA verzió használata ingyenes havi 1 millió ellenőrzésig.

7. Összefoglaló

A CAPTCHA egy védelmi mechanizmus, amely a weboldalakat és az online kitölthető űrlapokat védi meg a robotok általi támadásoktól és a gyanús tevékenységektől.

Egy tovább fejlesztett verziója a Google által kiadott reCAPTCHA, amelynek a v2 és v3 verziói jelenleg a legnépszerűbbek.

Az előbbi egy „Nem vagyok robot” jelölőnégyzet kiválasztása révén dönti el, hogy valaki valóban ember-e vagy sem, míg az utóbbi a háttérből figyeli a felhasználói tevékenységeket a döntés meghozatala érdekében.

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: szerk@kiszervezettmarketing.hu

8. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Mi az a CAPTCHA?

Egy képeket, elmosódott szövegeket vagy matematikai műveleteket tartalmazó védelmi ellenőrzés, amely megvédi az online űrlapokat és weboldalakat a robotok káros tevékenységétől.

❓ Mi az a reCAPTCHA?

A Google által kiadott, képfelismerésen vagy a felhasználói viselkedés elemzésén alapuló védelmi mechanizmus.

❓ Mennyibe kerül a reCAPTCHA használata?

Havi 1 millió azonosításig teljesen ingyenes.

Oszd meg! Küldd el! Nyomtasd ki!

Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Picture of Dávid Ádám

Dávid Ádám

Dávid Ádám vagyok, a Kiszervezett Marketing Kft. alapítója, az online marketing megszállottja.

150+ szöveges ötcsillagos ügyfélvéleményünkkel előrevetítjük, hogy milyen egy igazán profin megtervezett, ügyfélközpontú marketing ügynökséggel dolgozni.

A Kiszervezett Marketing 13x-os Marketing Diamond Awards-díjas ügynökség. Ezt a díjat a Magyar Marketing Szövetség ítélte oda számunkra, ami bizonyítja, hogy szakmailag kimagasló szolgáltatásokat nyújtunk az online marketing területén.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban a Kiszervezett Marketing Kft. lett Az Év Marketing Nagykövete!

A Kiszervezett Marketing az a marketing ügynökség, amely nem olyan, mint a suszter és a cipője.

Ezt alátámasztja a 350+ szakmai blogcikkünk is, amelynek köszönhetően több mint 160.000 látogatónk van éves szinten a saját weboldalukon a Google Keresőből, fizetett hirdetések nélkül. Mindezt alig 1,5 év alatt értük el.

A megtervezett médiamegjelenésekkel folyamatosan ott vagyunk nagy hírportálok hasábjain a területünk szakértőjeként. Párat kiemelve: penzcentrum.hu, hirado.hu, hrportal.hu, origo.hu, blikk.hu.

Azért lehetünk Google Partnerek, mert rendelkezünk a Google által elismert szakértővel. Az ügyfeleink hirdetési kampányai kivétel nélkül minden esetben elérik a minimum 70%-os optimalizáltságot.

Tartottam már szakmai előadást több egyetemen online marketing témában, többek között: BME, BGE, ELTE, MATE, Óbudai Egyetem. Emellett a Magyar Marketing Fesztivál rendszeres előadójaként mutatom be a siker kulcsát a digitális térben.

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés