Hogy tedd biztonságossá a weboldalad?

A weboldal biztonság kiemelt szereppel bír mind a cégek, mind a felhasználók szemében. Egy biztonságos weboldal jellemzőit mutatjuk be cikkünkben.
Weboldal biztonság

Hogy tedd biztonságossá a weboldalad?

Az online kereskedelem robbanásszerű fejlődése következtében a weboldal készítés szerepe és jelentősége egyre inkább növekszik. A vállalkozások számára a weboldalak egy hatékony eszközt jelentenek a marketing, értékesítés és ügyfélkapcsolatok terén. Azonban sokan nem fordítanak kellő figyelmet a weboldalak biztonságára, pedig ennek kiemelkedő fontossága van a vállalkozások és a felhasználók számára egyaránt. Ebben a cikkben áttekintjük, miért olyan fontos a weboldal biztonság, mik egy biztonságos weboldal jellemzői és milyen kihívásokkal kell szembenézni ezen a területen.

1. Miért fontos a weboldal biztonság?

1.1. Adatvédelem és felhasználói bizalom

Az adatvédelem az egyik legfontosabb aspektusa a weboldalak biztonságának. A felhasználók gyakran megosztanak személyes és pénzügyi információkat a weboldalakon, például vásárlás során vagy regisztrációkor. Ha a weboldal nem megfelelően védett, ezek az adatok könnyen illetéktelen kezekbe kerülhetnek, amely súlyos következményekkel járhat mind az egyének, mind a vállalkozások számára.

Amikor egy weboldal megbízhatónak és biztonságosnak tűnik, a felhasználók hajlandóak nagyobb mértékben megosztani személyes adataikat, és bizalommal fordulnak az adott vállalkozás felé. A bizalom kiépítése kulcsfontosságú a hosszú távú ügyfélkapcsolatok és az üzleti siker szempontjából. Ha egy weboldal gyakran szenved biztonsági incidensektől, az jelentősen csökkentheti az ügyfélbizalmat és ronthatja a vállalkozás hírnevét.

Weboldal készítés

1.2. Veszélyek és kockázatok

Az internet tele van különféle veszélyekkel és kockázatokkal, amelyek kihatnak a weboldalakra és azok felhasználóira. A kiberbűnözők folyamatosan próbálkoznak az adatok eltulajdonításával, az oldalak feltörésével, a malware fertőzések terjesztésével és egyéb támadásokkal.

Az ilyen támadásoknak komoly következményei lehetnek, beleértve a személyes adatok elvesztését, az üzleti tevékenység leállását és a reputációs károkat. Az online világban egyetlen vállalkozás sem lehet biztos abban, hogy elkerüli ezeket a fenyegetéseket, ezért kiemelten fontos, hogy megfelelő védelmi intézkedéseket hozzanak a weboldalak biztonságának érdekében.

1.3. Jogszabályok és adatvédelmi szabályozások

A weboldalak biztonsága nem csupán etikai és üzleti kérdés, hanem jogi követelmény is. Számos országban vannak adatvédelmi törvények és szabályozások, amelyek meghatározzák a vállalkozások felelősségét a felhasználók adatainak védelme terén. Az adatvédelmi jogsértések súlyos következményekkel járnak, például pénzbírságokkal és pereskedéssel.

Az európai GDPR (General Data Protection Regulation) például szigorú előírásokat tartalmaz az adatvédelem és a felhasználók tájékoztatása szempontjából. Ha egy vállalkozás nem felel meg ezeknek a követelményeknek, súlyos pénzbüntetésekre számíthat. Tehát a weboldalak biztonságának biztosítása nemcsak az ügyfelek védelme, hanem a jogi kötelezettségek teljesítése céljából is létfontosságú.

1.4. Üzleti szempontok

A weboldal biztonságának hiánya komoly kockázatot jelenthet az üzleti kontinuitás szempontjából. Ha egy weboldal súlyos támadás vagy incidens áldozatává válik, akkor offline állapotba kerülhet, vagy akár teljesen megszűnhet. Ez jelentős bevételkiesést és reputációs károkat okozhat a cégek számára. A vállalkozásoknak időt, erőforrásokat és pénzt kell fordítaniuk a helyreállítási folyamatokra, ami további negatív hatással járhat az üzleti működésre és a versenyképességre nézve.

WordPress tárhely

1.5. SEO és versenyképesség

A weboldalak biztonsága közvetlen hatással van a honlapok SEO (Search Engine Optimization) eredményeire és a versenyképességre is. A keresőmotorok, mint például a Google, kiemelt figyelmet fordítanak a weboldalak biztonságára. A biztonságos weboldalak előnyt élveznek a keresési rangsorokban, míg a veszélyeztetett weboldalak hátrányba kerülnek. Ezért a weboldalaknak például rendelkezniük kell SSL/TLS tanúsítvánnyal ahhoz, hogy versenyképesek legyenek az online térben.

2. Egy biztonságos weboldal jellemzői

A digitális környezetben jelenlévő fenyegetések miatt elengedhetetlen, hogy a weboldalak megfelelő biztonsági intézkedésekkel rendelkezzenek. Ebben a pontban felsoroljuk a biztonságos weboldalak jellemzőit, amelyek hozzájárulnak a felhasználók és az adatok védelméhez.

2.1. SSL/TLS tanúsítvány

Az SSL (Secure Sockets Layer) vagy a TLS (Transport Layer Security) tanúsítvány a weboldalak alapvető biztonsági eleme. Ez a protokoll kriptográfiai védelmet biztosít az adatok továbbítása során, így megakadályozza azok illetéktelen hozzáférését vagy megváltoztatását.

Akkor van egy weboldalon aktiválva az SSL tanúsítvány, ha HTTP protokoll helyett HTTPS protokollt használ, és megjelenik egy kis lakat ikon az oldal webcíme mellett a keresősávban. Az SSL/TLS tanúsítvány lehetővé teszi a titkosított kapcsolat létrehozását a weboldal és a felhasználó között, így biztosítva a biztonságos adatátvitelt.

SSL tanúsítvány weboldal biztonság

2.2. Erős jelszópolitika

A biztonságos weboldalaknak erős jelszópolitikával kell rendelkezniük. Ez azt jelenti, hogy a felhasználóknak erős, egyedi jelszavakat kell használniuk, amelyek tartalmaznak kis- és nagybetűket, számokat és speciális karaktereket. Emellett fontos, hogy a weboldalak megakadályozzák a gyenge és gyakran használt jelszavak elfogadását. Ajánlott a kétlépcsős azonosítás vagy más további biztonsági intézkedések bevezetése a felhasználói fiókokhoz.

2.3. Rendszeres frissítések és sérülékenységfigyelés

A biztonságos weboldalak folyamatosan frissítik a CMS rendszerüket és a szoftvereiket. Az operációs rendszerek, tartalomkezelő rendszerek, bővítmények, sablonok és más alkalmazások rendszeres frissítése létfontosságú a biztonsági rések és sérülékenységek kizárása érdekében. A WordPress frissítése kiemelten fontos, mivel ez egy nyílt forráskódú weboldal motor, ami jobban ki van téve a hackerek támadásainak. Emellett fontos a rendszeres sérülékenységfigyelés és a sebezhetőségek gyors kijavítása is.

2.4. Tűzfal és webalkalmazás-szintű tűzfal (WAF)

A tűzfal használata az egyik alapelv a weboldalak biztonságában, mivel megakadályozzák az illetéktelen hozzáférést és a webhelyre irányuló támadásokat. A webalkalmazás-szintű tűzfal (WAF) pedig specifikusan a webes alkalmazások védelmére szolgál. Ez az eszköz az ismert támadási mintákat felismerve blokkolja vagy szűri azokat, így védelmet nyújt a különböző webes támadások, például az SQL-injekció vagy a cross-site scripting (XSS) ellen. De akár ide sorolhatnák a spam elleni védelmet biztosító Akismet Anti-Spam WordPress bővítményt is, ami megóv minket a levélszeméttől és a kártékony kommentektől/e-mailektől.

2.5. Rendszeres biztonsági mentés

A biztonságos weboldalak rendszeresen készítenek biztonsági mentéseket az adatokról és a weboldal eltérő részeiről. Ez azért fontos, mert ha valamilyen incidens vagy adatvesztés történik, lehetővé válik az adatok gyors helyreállítása. A biztonsági mentések készítésének rendszeres, automatizált folyamatnak kell lennie, amely az adatokat külön fizikai vagy felhőalapú tárolóhelyen tartja biztonságban.

2.6. Felhasználói jogosultságkezelés

A biztonságos weboldalaknak szigorú felhasználói jogosultságkezelést kell alkalmazniuk. Ez azt jelenti, hogy a felhasználók csak azokhoz az adatokhoz és funkciókhoz férhetnek hozzá, amelyekre valóban szükségük van. Minél kisebb a felhasználói jogosultság, annál kevesebb az esély a jogosulatlan adathozzáférésre vagy az illetéktelen műveletekre.

2.7. Monitorozás és riasztásrendszer

A biztonságos weboldalak rendszeresen monitorozzák a honlaphoz kapcsolódó eseményeket és tevékenységeket, hogy időben észlelhessék a potenciális fenyegetéseket. Rendszeres ellenőrzésekkel, a logfájlok elemzésével és megfelelő riasztásrendszerrel a weboldalak tulajdonosai és kezelői gyorsan értesülhetnek az esetleges támadásokról vagy biztonsági incidensekről, és azonnal reagálhatnak rájuk.

3. WordPress weboldal biztonságossá tétele

A WordPress a legnépszerűbb tartalomkezelő rendszer a világon, ami azt is jelenti, hogy sok figyelmet kap a kiberbűnözők részéről. Ahhoz, hogy a WordPress weboldalak biztonságban legyenek, szükséges néhány lépést eszközölni. További információért olvasd el WordPress weboldal készítés szupercikkünket! 🙂

3.1. Frissítések rendszeres végrehajtása

A WordPress rendszeresen kiad frissítéseket, amelyek tartalmazzák a biztonsági javításokat és sérülékenység-megoldásokat. A weboldalaknak frissíteniük kell a WordPress verzióját, a témákat és a bővítményeket a legújabb kiadásokra. A frissítések végrehajtása elengedhetetlen, mert a régebbi verziókban felfedezett sebezhetőségeket a hackerek kihasználhatják a weboldal feltörése vagy a rosszindulatú tevékenységek (pl. adatlopás) végrehajtása céljából.

WordPress frissítés

3.2. Erős jelszók és kétlépcsős azonosítás használata

Fontos, hogy minden admin felhasználó erős, egyedi jelszavakat használjon a WordPress adminisztrációs felületéhez. A jelszavaknak tartalmazniuk kell kis- és nagybetűket, számokat és speciális karaktereket. Emellett érdemes aktiválni a kétlépcsős azonosítást, ami extra védelmet nyújt az adminisztrációs fiókhoz való hozzáféréshez. A kétlépcsős azonosítás során a felhasználónak egy további biztonsági kódra van szüksége a belépéshez, amelyet például a mobiltelefonján generálhat.

3.3. Megbízható témák és bővítmények alkalmazása

A WordPress sablonok és bővítmények kiválasztásakor fontos, hogy csak megbízható forrásból szerezzük be őket. Ellenőrizni kell a témák és bővítmények minősítését, visszajelzéseit, frissítési gyakoriságát és támogatottságát. Az elavult vagy rosszindulatú kódokat tartalmazó sablonok és pluginek veszélyeztethetik a weboldal biztonságát. Az is ajánlott, hogy csak azokat a témákat és bővítményeket telepítsük, amelyek valóban szükségesek a weboldalunk működéséhez. A felesleges vagy inaktív bővítmények eltávolítása segít minimalizálni a potenciális biztonsági réseket és csökkenti a támadási felületet.

3.4. Rendszeres biztonsági mentések készítése

A biztonsági mentések készítése kulcsfontosságú a WordPress weboldalak biztonságában. Rendszeres időközönként végezzünk teljes adatbázis- és fájlmentéseket, és tároljuk azokat biztonságos helyen. Ha bármilyen probléma vagy adatvesztés következik be, a biztonsági mentések lehetővé teszik az adatok gyors helyreállítását, így minimalizálva a lehetséges károkat és fennakadásokat. A folyamatot nagyban megkönnyíti a külön erre a célra szolgáló WordPress bővítmények használata (pl. BackWPup, UpdraftPlus).

3.5. Monitorozás és biztonsági intézkedések

Fontos, hogy rendszeresen monitorozzuk a weboldalt és a hozzáféréseket, hogy azonnal észleljük a gyanús tevékenységeket. Használhatunk biztonsági bővítményeket, amelyek képesek riasztást küldeni, ha valami gyanús történik a weboldalon. Továbbá, az erőforrások túlzott igénybevétele vagy a támadási kísérletek korlátozása érdekében beállíthatunk tűzfalakat vagy forgalomkorlátozó eszközöket.

3.6. Biztonságos kapcsolat és SSL tanúsítvány használata

A weboldalunknak biztosítania kell a biztonságos kapcsolatot a felhasználók és a szerver között. Az SSL tanúsítvány használata megteremti a titkosított kapcsolatot, amely védelmet nyújt az adatok továbbításakor. Ez különösen fontos, ha a weboldalunk olyan személyes vagy érzékeny információkat kezel, mint például a felhasználói profilok, jelszavak, vagy fizetési és bankkártya-adatok.

3.7. WordPress biztonsági bővítmények

A WordPress weboldalak biztonságának további megerősítéséhez érdemes olyan biztonsági bővítményeket használni, amelyek extra védelmet nyújtanak a potenciális támadások ellen. Néhány népszerű biztonsági bővítmény, amelyek segíthetnek:

  • Wordfence Security: ez a biztonsági bővítmény átfogó védelmet nyújt a WordPress weboldalaknak. Tartalmaz tűzfalat, víruskeresést, lehetővé teszi a rosszindulatú tevékenységek monitorozását, valós idejű forgalomkövetést, IP-cím feketelistákat, és még sok más funkciót.
  • Sucuri Security: a Sucuri egy másik népszerű WordPress biztonsági bővítmény, amely hatékony védelmet nyújt a weboldalaknak. Tartalmaz webalkalmazás-szintű tűzfalat, hibrid infrastruktúrát, biztosítja a rosszindulatú kódok kiszűrését és a támadások megelőzését, valamint a malware fenyegetések felderítését.
  • iThemes Security: az iThemes Security (korábban Better WP Security) olyan funkciókat kínál, mint a biztonságos bejelentkezés, kétfaktoros azonosítás, reCAPTCHA, tűzfal, biztonsági mentések, sérülékenységfigyelés és egyéb biztonsági intézkedések.
  • All In One WP Security & Firewall: ez a bővítmény egyszerűen használható biztonsági eszközöket kínál, beleértve a tűzfalat, a rosszindulatú tevékenységek ellenőrzését, a jelszóvédelmet, a kommentspam-szűrést, DDoS támadások elleni védelmet, és egyéb alapvető biztonsági intézkedéseket.

4. Hogyan észlelhető, ha egy weboldal NEM biztonságos?

1) Hiányzó SSL tanúsítvány: a weboldalaknak, különösen azoknak, amelyek adatokat továbbítanak (pl. bejelentkezési adatok, bankkártya-információk), SSL tanúsítvánnyal kell rendelkezniük. Ha egy weboldal nem használ titkosított kapcsolatot (HTTPS protokoll), vagy a böngésző figyelmeztetést jelenít meg a hiányzó tanúsítvány miatt, akkor az adataink biztonsága veszélybe kerülhet.

2) Nem biztonságos jelszókezelés: amikor egy weboldal nem biztonságosan kezeli a felhasználók jelszavait, az súlyos biztonsági kockázatot jelenthet. Például, ha a honlap az egyszerű jelszavak elfogadását is engedélyezi, vagy a jelszavakat nyílt szövegben tárolja, akkor könnyen hozzáférhetővé válhatnak a felhasználók fiókjai a hackerek számára.

3) Megjelenésbeli hiányosságok: ha egy weboldal kinézete vagy tartalma gyanús vagy zavaró, az egy intő jel lehet arra, hogy nem biztonságos. Például, ha a weboldalon olyan reklámok jelennek meg, amelyek kártékony linkeket vagy rosszindulatú szoftvereket tartalmaznak, akkor a weboldal veszélyt jelent a látogatók számára.

4) Hiányzó biztonsági intézkedések: a biztonsági intézkedések, mint például a tűzfalak, rosszindulatú tevékenység-monitorozás vagy spamszűrés hiánya növelheti a támadási felületet, ezáltal a kiberbűnözők könnyebben bejuthatnak a weboldalra.

5) Elavult vagy sérülékeny szoftverek: ha egy weboldal elavult verziójú CMS-t (tartalomkezelő rendszer) vagy bővítményeket használ, az kockázatot jelenthet. Az elavult szoftverek gyakran tartalmaznak ismert biztonsági réseket, amelyeket a támadók kihasználhatnak.

6) Gyenge vagy hiányzó felhasználói hitelesítés: amikor egy weboldal nem biztosítja a felhasználóknak a megfelelő bejelentkezési eljárást vagy hitelesítési módszereket, akkor könnyebbé válik a jogosulatlan hozzáférés a felhasználói fiókokhoz. Az erős jelszó javasolása, a kétfaktoros hitelesítés, vagy a robotok elleni védelem mind fontosak.

7) Hiányzó vagy nem működő kapcsolatfelvételi lehetőségek: ha a weboldal nem tartalmaz megfelelő kapcsolatfelvételi lehetőségeket, például e-mail elérhetőséget, telefonszámot, vagy ügyfélszolgálati kapcsolattartási lehetőséget, az gyanús lehet. Ez nehezíti az ügyfelek számára, hogy kapcsolatba lépjenek a weboldal tulajdonosával vagy kezelőjével.

5. Összefoglaló

A weboldal biztonság kiemelkedő szerepet játszik napjainkban mind a vállalkozások, mind az egyszerű felhasználók szempontjából, hiszen erősíti az ügyfelek belénk vetett bizalmát, növeli a weboldal versenyképességét, és biztosítja a jogszabályoknak való megfelelést.

Egy biztonságos weboldal jellemzői közé tartozik az SSL/TLS tanúsítvány használata, az erős jelszópolitika, a rendszeres frissítések telepítése és biztonsági mentések készítése, a tűzfal alkalmazása, valamint a folyamatos monitorozás és ellenőrzés.

A WordPress weboldalak biztonságossá tétele könnyen elérhető számos biztonsági bővítmény használata révén, amiket a cikkünkben meg is említettünk.

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: szerk@kiszervezettmarketing.hu

6. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Miért fontos a weboldal biztonság?

Egy biztonságos weboldal erősíti az ügyfelek belénk vetett bizalmát, növeli a weboldal versenyképességét, javítja az oldal SEO eredményeit, és biztosítja a jogszabályoknak való megfelelést.

❓ Mik egy biztonságos weboldal jellemzői?

SSL/TLS tanúsítvány használata, az erős jelszópolitika, a kétfaktoros hitelesítés, a rendszeres weboldal karbantartás, a biztonsági mentések készítése, a tűzfal alkalmazása, valamint a folyamatos monitorozás és ellenőrzés.

❓ Milyen WordPress biztonsági bővítmények vannak?

Wordfence Security, Sucuri Security, iThemes Security, All In One WP Security & Firewall.

Oszd meg! Küldd el! Nyomtasd ki!

Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Picture of Dávid Ádám

Dávid Ádám

Dávid Ádám vagyok, a Kiszervezett Marketing Kft. alapítója, az online marketing megszállottja.

150+ szöveges ötcsillagos ügyfélvéleményünkkel előrevetítjük, hogy milyen egy igazán profin megtervezett, ügyfélközpontú marketing ügynökséggel dolgozni.

A Kiszervezett Marketing 13x-os Marketing Diamond Awards-díjas ügynökség. Ezt a díjat a Magyar Marketing Szövetség ítélte oda számunkra, ami bizonyítja, hogy szakmailag kimagasló szolgáltatásokat nyújtunk az online marketing területén.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban a Kiszervezett Marketing Kft. lett Az Év Marketing Nagykövete!

A Kiszervezett Marketing az a marketing ügynökség, amely nem olyan, mint a suszter és a cipője.

Ezt alátámasztja a 350+ szakmai blogcikkünk is, amelynek köszönhetően több mint 160.000 látogatónk van éves szinten a saját weboldalukon a Google Keresőből, fizetett hirdetések nélkül. Mindezt alig 1,5 év alatt értük el.

A megtervezett médiamegjelenésekkel folyamatosan ott vagyunk nagy hírportálok hasábjain a területünk szakértőjeként. Párat kiemelve: penzcentrum.hu, hirado.hu, hrportal.hu, origo.hu, blikk.hu.

Azért lehetünk Google Partnerek, mert rendelkezünk a Google által elismert szakértővel. Az ügyfeleink hirdetési kampányai kivétel nélkül minden esetben elérik a minimum 70%-os optimalizáltságot.

Tartottam már szakmai előadást több egyetemen online marketing témában, többek között: BME, BGE, ELTE, MATE, Óbudai Egyetem. Emellett a Magyar Marketing Fesztivál rendszeres előadójaként mutatom be a siker kulcsát a digitális térben.

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés