Weboldal gyorsítás 8 egyszerű módszerrel

A weboldal gyorsítás azért fontos, mert így jobb felhasználói élményt tudunk nyújtani látogatóinknak, és előrébb kerülünk a Google listáján.
Weboldal gyorsítás borítókép

Weboldal gyorsítás 8 egyszerű módszerrel

Miért fontos a weboldal gyorsítás? Ez egy nagyon könnyen megválaszolható kérdés: minél gyorsabban tölt be a weboldalad, annál jobb lesz a felhasználói élmény a látogatóid számára. Az ügyfelek elégedettsége pedig nagyobb konverziós arányhoz vezet, ezzel megnövelve vállalkozásunk forgalmát. Mi is minden általunk készített weboldalt villámgyorsnak tervezünk meg! Nézzük tehát, hogy mit tehetsz WordPress weboldalad gyorsítása érdekében. 🙂

1. Miért fontos a weboldal gyorsítás?

A weboldal készítés terén a sikeres UI/UX design mellett legalább olyan fontos, hogy milyen gyors a honlapod betöltési sebessége.

A weboldal gyorsítása által az alábbi előnyökre tehetünk szert:

 • jobb felhasználói élmény az ügyfelek számára;
 • előkelőbb pozíció a Google találati listáján (SEO);
 • megnövekedett konverziós mutatók;
 • minimalizált visszafordulási arány a látogatók körében.

Ezek csak a legfontosabb pozitívumok, amelyek így hirtelen megemlíthetők, de természetesen a weboldal gyorsasága manapság alapvető követelménynek számít a sikeres online működés érdekében.

Meg hát gondoljunk csak bele, miért keres rá valaki az interneten weboldalunkra? Vagy meg akar tudni valamilyen információt minél gyorsabban, vagy pedig egy terméket / szolgáltatást akar megvásárolni, ahol szintén elvárt a gyors kiszolgálás.

A weboldal gyorsasága tehát elsőrendű fontossággal bír. 🙂

Weboldal készítés

2. Mi okozza a WordPress weboldal lassúságát?

Weboldalunk lassú betöltési idejéért általában két fő dolog okolható:

 • rossz tárhelyszolgáltatót választottunk;
 • nem megfelelően optimalizáltuk a WordPress honlapunkat.

Ha lassú tárhelyet vásároltunk, mert mondjuk minél olcsóbban akartuk megúszni a weboldal készítést, akkor ne csodálkozzunk, hogy nem szélsebes a webhelyünk betöltése!

De persze számos hibát követhetünk el a weboldal létrehozásánál is, amelyek rányomják bélyegüket a vállalkozásunk sikerére:

 • Túl összetett és nagyméretű WordPress sablont használunk;
 • Nem optimalizáltuk a honlapunkon megjelenő képeket;
 • Megnövekedett számú harmadik féltől származó szkripteket alkalmazunk;
 • Túl sok WordPress bővítményt használunk;
 • A JavaScript és CSS kódok optimalizálását elfelejtettük.

Ne essünk azért kétségbe, ha bármelyik probléma fennáll a weboldalunkon, mert vannak megoldások szép számmal. Ezeket fogjuk most bemutatni!

3. Hogyan mérjem weboldalam gyorsaságát?

A legegyszerűbb módszer a honlapod betöltési idejének a mérésére a különböző sebességmérő és weboldal-ellenőrző szolgáltatások.

3.1. GTmetrix sebességteszt

A GTmetrix (hivatalos oldal) nemcsak azt mutatja meg, hogy milyen gyors a weboldalunk, hanem azt is megtudhatjuk, hogy mivel tudjuk a fennálló gondokat megoldani, ezzel lecsökkentve a betöltési időt.

GTmetrix sebességteszt

Ellenőrizhetjük webhelyünk gyorsaságát a világ különböző pontjairól, eltérő minőségű eszközöket és internetkapcsolatot, valamint számos böngészőtípust szimulálva.

Ha részletesen olvasnál a GTmetrix használatáról és mérőszámairól, tekintsd meg bemutató cikkünket!

3.2. Google PageSpeed Insights elemzés

A PageSpeed Insights (hivatalos oldal) leginkább abban tér el a GTmetrix szolgáltatásától, hogy nemcsak szimulált környezetben elemzi a weboldal teljesítményét, hanem az elmúlt 28 nap adatait felhasználva összegzi, hogy webhelyünk látogatói milyen betöltési sebességgel és felhasználói élménnyel távoztak tőlünk.

Google PageSpeed Insights weboldal gyorsítás

A PageSpeed Insights tehát valós adatokkal dolgozik a „laboratóriumi” környezetek mellett, és külön bemutatja a mobil készülékeken és az asztali számítógépeken elért eredményeket.

Ha jobban megismerkednél a program szolgáltatásaival, olvasd el részletes leírásunkat!

3.3. Pingdom – a célközönség megismerése

A Pingdom (hivatalos oldal) egy összetett platform, amely különböző részekből áll:

 • vizsgálhatjuk weboldalunk elérhetőségét;
 • adatokat tudhatunk meg a honlapunk valós idejű látogatottságáról és a munkamenetek számáról;
 • ellenőrizhetjük a betöltési sebesség gyorsaságát;
 • számos más teljesítményelemzést állíthatunk be.
Pingdom weboldal gyorsítás

Ha kíváncsi vagy, hogy milyen adatokat tudhatsz meg ügyfeleidről és honlapod gyorsaságáról, tekintsd meg bemutató írásunkat!

Miután leellenőriztük weboldalunk teljesítményét, jöhetnek a weboldal gyorsítás lehetséges alternatívái!

4. WordPress weboldal gyorsítás lehetőségei

Az alábbiakban olyan stratégiákat és WordPress bővítményeket fogunk bemutatni, amelyekkel nagyon könnyen megy a weboldal gyorsítás, ráadásul ezekhez semmilyen kódolási ismeret nem szükséges! További információ: WordPress weboldal készítés.

WordPress tárhely

4.1. Gyors tárhelyszolgáltató választása

Ha WordPress-alapú weboldalt készítünk, mindenképpen olyan tárhelyszolgáltatót válasszunk, amely kifejezetten WordPress oldalakra van optimalizálva.

Hiába teszünk meg mindent a saját részünkről, ha az általunk választott hosting szolgáltató alapból lassú.

Ami még nagyon fontos, hogy a weboldalunkhoz tartozó szerver, ahol a tartalmakat tároljuk majd, ne legyen fizikailag túl messze.

A tárhelyszolgáltatót és a hozzá tartozó szervert azon a földrajzi területen vásároljuk meg, ahol a célközönségünk található: tehát Magyarországon, feltéve ha nem nemzetközi weboldalt szeretnénk működtetni.

4.2. Weboldal gyorsítás a gyorsítótár által

Ez a megoldás még akkor is segíthet, ha alacsony minőségű tárhelyszolgáltatónál van regisztrálva a domain nevünk.

Amikor megnyitunk egy weboldalt, normális esetben minden apró tartalmi elem (képek, szövegek, elrendezések, menüpontok, CTA gombok, stb.) szépen sorban betöltődik, ezáltal mi már a weboldal kész verzióját látjuk a monitorunkon.

A weboldal betöltődésének folyamata azonban sok időbe kerülhet, és leterhelheti a szerverünket, így magas forgalom mellett még jobban belassul a honlapunk.

Ezt a problémát tudjuk elkerülni a gyorsítótár használatával, hiszen ha a kész weboldalt tároljuk a memóriában, akkor nincs szükség hosszas betöltési folyamatokra a háttérben.

Léteznek külön erre szolgáló WordPress bővítmények is, mint például a WP-Optimize.

WP-Optimize weboldal gyorsítás plugin

Ez az ingyenes plugin a gyorsítótárba helyezés mellett az adatbázis tisztán tartását és a képek optimalizálását is elvégzi.

Megemlíthető még a WP Rocket plugin is, amely fizetős gyorsítótárazást és weboldal-optimalizálást végez. Lényegében ez az egy bővítmény egyszerre több funkciót is ellát, amik a weboldal gyorsítás alapvető kellékei.

4.3. Weboldal gyorsítás képek optimalizálása révén

A honlapodon szereplő képek a weboldal teljes méretének nagyjából a felét teszik ki, tehát igazán nagy szeletét foglalják el annak a bizonyos tortának. 🙂

Logikusan következik, hogy a képek méretének csökkentésével a weboldalunk mérete is csökken, ezáltal gyorsabb lesz a betöltés sebessége is.

A képek optimalizálása során elsőként átméretezzük őket, hogy megfelelően illeszkedjenek a webhelyünk felületéhez.

Ezt követi a tömörítés folyamata, amikor konkrétan a fájl méretét csökkentjük. Létezik veszteséges tömörítés (több tárhelyet takarítunk meg, de romlik a képek minősége), és veszteségmentes tömörítés (kevesebb tárhely-megtakarítás, de a képminőség egyáltalán nem romlik).

Az egyik hasznos WordPress plugin, amely képek és PDF dokumentumok optimalizálását és tömörítését végzi, az a ShortPixel.

ShortPixel képek optimalizálása

Emellett az Imagify is nagyon hasznos, amelynek használatával különböző szintek szerint optimalizálhatjuk a képeket a weboldalon, illetve WebP formátumba konvertálja azokat, amely egy rendkívül kevés helyet foglaló next-gen formátum.

Imagify weboldal gyorsítás

4.4. CSS és JavaScript kódok optimalizálása

Egyrészt minimalizálhatjuk a CSS kód méretét, kiiktatva a felesleges karaktereket és térközöket, valamint több CSS fájlt kapcsolhatunk össze, így csökkentve a HTTP lekérdezések számát.

A JavaScript kódokat szintén lehet optimalizálni, illetve összevonni. Erre szolgál az előbb említett WP Rocket nevezetű plugin, vagy az Autoptimize ingyenes bővítmény.

Autoptimize weboldal gyorsítás

A plugin emellett a képeket, HTML kódokat és a betűtípusokat is képes úgy beállítani és optimalizálni, hogy azok a weboldal gyorsítás eszközei legyenek.

4.5. Gyors sablon használata

WordPress weboldalunkhoz mindenképp olyan elrendezést és sablont válasszunk, amely gyorsan működik és nem túl nagy méretű.

Például, ha Elementor segítségével építjük a weboldalunkat, akkor a Hello Elementor sablont a legajánlatosabb használni.

Ne arra törekedjünk, hogy a lehető legtöbb funkcióval felszerelt weboldalt készítsük el egy olyan sablonnal, aminek az UI designja elképesztően összetett, mert akkor ez egy szép, ám lassú honlap lesz.

Olyan sablont válasszunk, ami az alapvető funkciókat biztosítja, és a számunkra szükséges elemeket úgyis szabadon hozzáadjuk a weboldal készítés folyamán.

4.6. A szükségtelen bővítmények és sablonok törlése

Fontos, hogy mindig naprakészen tartsuk a weboldalunkra feltelepített bővítményeket és sablonokat, végezzünk folyamatos frissítéseket, de ami talán ennél is fontosabb, hogy szabaduljunk meg a nem használt elemektől.

Nyissuk meg a WordPress Vezérlőpultján található Telepített bővítmények menüpontot, és a nem kívánatos vagy szükségtelen plugineket kapcsoljuk ki, majd pedig töröljük.

Bővítmények tisztítása

Mivel minden egyes bővítmény plusz súlyt ad weboldalad számára, növelve annak méretét, így minél több plugint használsz, annál lassabb lesz a honlapod is.

Fontoljuk meg tehát jól, hogy pontosan milyen bővítményekre van mindenképpen szükségünk!

4.7. Weboldal gyorsítás az adatbázis optimalizálásával

A WordPress weboldalad adatbázisa tartalmazza a webhelyed minden megjelenő tartalmát és beállítását.

Amikor valaki meglátogatja a weblapodat, a szervernek le kell kérnie a szükségesen megjelenítendő elemeket az adatbázisból.

Minél több a fájl az adatbázisban, annál összetettebb lesz a felépítése, és több időbe telik majd a lekérdezés a szerver részéről is. Tartsuk tehát tisztán az adatbázisunkat!

Ebben segíthetnek a korábban említett WP-Optimize és WP Rocket bővítmények is.

4.8. Weboldal gyorsítás a kommentek limitálása által

Ha túl sok hozzászólás érkezik a weblapunkon a bejegyzések alatt, akkor ez lelassíthatja az oldal működését.

Van egy olyan lehetőségünk, hogy kikapcsolhatjuk a kommentszekciót WordPress weboldalunkon, amennyiben egyáltalán nem tartjuk ezt fontosnak.

Weboldal gyorsítás kommentek kikapcsolása által

Ezt a Beállítások menüpont Beszélgetés alpontjában tudjuk beállítani.

Tanácsosabb azonban a kommenteket inkább időben vagy mennyiségben limitálni, nem teljesen kikapcsolni.

5. Összefoglaló

Egy weboldal elkészítése után folyamatosan karban is kell tartani azt, nehogy túlságosan elavuljon és ezáltal lassúvá váljon az oldal betöltése.

A weboldal gyorsasága egyszerre fontos a weboldal-tulajdonosok és a látogatók számára is, ezért szenteljünk ennek kiemelt figyelmet.

Bemutattunk néhány olyan módszert, amely által könnyen elérhetővé válik a weboldal gyorsítás. Sőt, számos WordPress bővítmény is segíti a munkánkat, amelyek optimalizálják a honlapunk tartalmi elemeit.

Gyors weboldalt szeretnél elérhető áron? Kattints ide: Kiszervezett Marketing weboldal készítés.

Ha szerinted hasznos információkkal gazdagodtál, kérlek oszd meg ezt a cikket ismerőseiddel is! 🙂

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: szerk@kiszervezettmarketing.hu

6. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Gyors weboldalt szeretnék. Tudtok segíteni?

Vedd fel velünk a kapcsolatot, és ints búcsút a lassú betöltési sebességnek! Ha hosszú éveken át gyorsan és jól működő honlapot szeretnél, tekintsd meg weboldal karbantartásról szóló oldalunkat is.

❓ Hogyan gyorsíthatom a weboldalam?

Erre számos módszer létezik, például a gyors tárhely szolgáltató választása, képek optimalizálása vagy a kommentek limitálása. A gyorsítótárazás szintén hasznos, például a WP Rocket bővítmény által.

❓ Hogyan mérhetem weboldalam gyorsaságát?

Létezik számos sebességmérő alkalmazás. Ilyen például a GTmetrix, a PageSpeed Insights és a Pingdom.

Oszd meg! Küldd el! Nyomtasd ki!

Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Picture of Dávid Ádám

Dávid Ádám

Dávid Ádám vagyok, a Kiszervezett Marketing Kft. alapítója, az online marketing megszállottja.

150+ szöveges ötcsillagos ügyfélvéleményünkkel előrevetítjük, hogy milyen egy igazán profin megtervezett, ügyfélközpontú marketing ügynökséggel dolgozni.

A Kiszervezett Marketing 13x-os Marketing Diamond Awards-díjas ügynökség. Ezt a díjat a Magyar Marketing Szövetség ítélte oda számunkra, ami bizonyítja, hogy szakmailag kimagasló szolgáltatásokat nyújtunk az online marketing területén.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban a Kiszervezett Marketing Kft. lett Az Év Marketing Nagykövete!

A Kiszervezett Marketing az a marketing ügynökség, amely nem olyan, mint a suszter és a cipője.

Ezt alátámasztja a 350+ szakmai blogcikkünk is, amelynek köszönhetően több mint 160.000 látogatónk van éves szinten a saját weboldalukon a Google Keresőből, fizetett hirdetések nélkül. Mindezt alig 1,5 év alatt értük el.

A megtervezett médiamegjelenésekkel folyamatosan ott vagyunk nagy hírportálok hasábjain a területünk szakértőjeként. Párat kiemelve: penzcentrum.hu, hirado.hu, hrportal.hu, origo.hu, blikk.hu.

Azért lehetünk Google Partnerek, mert rendelkezünk a Google által elismert szakértővel. Az ügyfeleink hirdetési kampányai kivétel nélkül minden esetben elérik a minimum 70%-os optimalizáltságot.

Tartottam már szakmai előadást több egyetemen online marketing témában, többek között: BME, BGE, ELTE, MATE, Óbudai Egyetem. Emellett a Magyar Marketing Fesztivál rendszeres előadójaként mutatom be a siker kulcsát a digitális térben.

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés