Mi a REST API jelentése? Mire használjuk?

A REST API jelentése egy olyan interfész, amely megkönnyíti a különböző webes alkalmazások és szolgáltatások közötti kommunikációt.
REST API jelentése

Mi a REST API jelentése? Mire használjuk?

A REST API-kat sokféle célra használják, beleértve az adatszolgáltatást, az alkalmazásintegrációt, a mobilalkalmazások fejlesztését, a mikroszolgáltatások kommunikációját és a webhookok létrehozását. Ezek az interfészek alapvető fontosságúak a modern informatikában, mivel lehetővé teszik az alkalmazások közötti kapcsolatot és a szolgáltatások egymás közötti hatékony használatát. Ismerkedjünk meg a REST API használatával és működésével! 🙂

1. Mi a REST API jelentése?

REST = Representational State Transfer. Ez egy szoftverarchitektúra-stílus, ami irányelveket ad arra vonatkozóan, hogy a webes rendszerek hogyan kommunikáljanak az interneten keresztül.

API = Application Programming Interface. Olyan interfész, amit más programok (kliensek) egy adott programrendszer elérésére, használatára tudnak alkalmazni.

Tehát a REST API egy olyan API, amely a REST elveit követi. Egy REST API-n keresztül egy alkalmazás lehetővé teszi más alkalmazások vagy szolgáltatások számára, hogy kommunikáljanak vele HTTP kérések segítségével. Ezek a kérések lehetnek GET, POST, PUT, DELETE stb. parancsok formájában, amelyek lehetővé teszik az adatok lekérését, módosítását, hozzáadását vagy törlését az adott alkalmazásban vagy szolgáltatásban.

2. A REST API összetevői

Erőforrások: a REST a webes adatokat erőforrásokként kezeli. Például egy „felhasználó”, egy „termék” vagy egy „blogbejegyzés” mind különböző erőforrás típus lehetne. Minden erőforrás egyedi azonosítóval (pl. URL-lel) rendelkezik.

HTTP metódusok: a kliensek ezekkel a HTTP metódusokkal fejezik ki a szándékukat egy adott erőforrással kapcsolatban:

 • GET: erőforrás lekérése
 • POST: új erőforrás létrehozása
 • PUT: meglévő erőforrás frissítése
 • DELETE: erőforrás törlése

HTTP státusz kódok: a szerver válaszai ezekben a HTTP állapotkódokban jelzik vissza a kliensnek a kérés eredményét (pl. siker, hiba).

Állapotmentesség: a szervernek nem kell tárolnia a kliensek előző kéréseit, minden kérés önálló egységként működik.

JSON formátum: a REST API-k gyakran JSON formátumot használnak az adatok cseréjéhez, mert ez könnyen értelmezhető mind ember, mind számítógép számára.

Példa a REST API használatára:

Képzeld el, hogy le szeretnéd kérni egy online áruház terméklistáját. Ehhez a következő REST API híváshoz hasonló történhet:

GET https://api.aruhaz.hu/termekek

A szerver válasza erre egy JSON formátumú lista lesz a termékekről, azok adataival. A REST API-k alapvető szerepet játszanak a modern web- és mobilalkalmazások fejlesztésében, lehetővé téve a zökkenőmentes kommunikációt a különböző szoftverkomponensek között.

Weboldal készítés

3. A REST API jelentősége

1. Univerzális integrálhatóság

 • Platform- és nyelvfüggetlenség: a REST alapvetően a HTTP protokollra épül, ezért nem kötődik semmilyen programozási nyelvhez vagy operációs rendszerhez. A különböző technológiával készült rendszerek zökkenőmentesen integrálhatók REST API-kon keresztül.
 • Webes szabványok használata: az API-k HTTP-t, JSON-t, és egyéb általánosan használt webes szabványokat alkalmaznak, így könnyen beilleszthetők a meglévő webinfrastruktúrába.

2. Skálázhatóság

 • Állapotmentesség: a szervernek nem kell tárolnia egy adott kliens előző kéréseit. Ez lehetővé teszi, hogy a rendszer vízszintesen skálázható legyen (több szerver bevonható), a megnövekedett terhelést is kiszolgálva.
 • Gyorsítótárazás: a REST válaszok gyorsítótárazhatók, így javítva a teljesítményt és csökkentve a terhelést a szervereken.

3. Rugalmasság és fejleszthetőség

 • Elválasztott kliens és szerver: a kliens (pl. weboldal) és a szerver (adatbázisokat kezelő back-end) logikája függetlenül fejleszthető és módosítható, amíg a köztük lévő REST API kapcsolat érvényes. Ez felgyorsítja a fejlesztési folyamatot több csapat együttműködésekor is.
 • Könnyű alkalmazkodás: a változó követelményekhez rugalmasan tud alkalmazkodni a rendszer, hisz a REST API-k képesek új funkcionalitásokat, adatformátumokat kiszolgálni anélkül, hogy a meglévő fogyasztókat befolyásolnák.
WordPress tárhely

4. REST API működése

A kliens (pl. egy weboldal, mobilalkalmazás vagy egy másik szerver) meghatározza, hogy mit szeretne elérni a szerveren lévő erőforrással. Egy kliensoldali kérésben a következők szerepelnek:

 • URL (végpont): ez jelzi a cél erőforrást, például: https://api.orvosinaplo.hu/betegek/12345 (adott páciens lekérdezése)
 • HTTP metódus: jelzi a kívánt műveletet, például:
  • GET: erőforrás lekérése
  • POST: új erőforrás létrehozása
  • PUT: meglévő erőforrás módosítása
  • DELETE: erőforrás törlése
 • Fejlécek (Headers): opcionális további metaadatok:
  • Authorization: hitelesítési token felhasználó azonosításához
  • Content-Type: a küldött adatok formátumának meghatározása (pl. application/json)
 • Törzs (Body): főleg POST és PUT kéréseknél, tartalmazza az átadni kívánt adatokat.

Ezután elkezdődik a kérés feldolgozása a szerveren. A szerver ellenőrzi, hogy jogosult-e a kliens erre a műveletre (hitelesítés), majd értelmezi a kérést, és végrehajtja a szükséges műveleteket:

 • Adatok kiolvasása az adatbázisból
 • Adatok módosítása
 • Más belső szolgáltatások meghívása

A szerver előkészíti a választ. Ez a következőket tartalmazhatja:

 • HTTP státuszkód 200 OK: Sikeres művelet.
 • 401 Unauthorized: Nincs megfelelő hitelesítés.
 • 404 Not Found: Nem található a kért erőforrás.
 • 500 Internal Server Error: Szerveroldali hiba.
 • Fejlécek: metaadatokat tartalmazhatnak, pl. a válasz tartalomtípusáról.
 • Törzs: a válasz törzsében szerepelnek a ténylegesen kért adatok (legtöbbször JSON formátumban).

A kliens megkapja és feldolgozza a választ:

 • Státuszkód ellenőrzése: a kliens megnézi, hogy sikeres volt-e a kérés.
 • Válaszfeldolgozás: a kapott adatokat értelmezi a válasz törzséből.

Példa: egyszerű blog REST API használata. Képzelj el egy REST API-t, mely egy blog kezelését teszi lehetővé.

Új blogbejegyzés közzététele: POST https://api.blogom.hu/bejegyzesek
Content-Type: application/json

{ 
  "cim": "A REST lenyűgöző",
  "szoveg": "Ebben a cikkben megvizsgáljuk...",
  "cimkek": ["API", "webfejlesztés"]
}

A REST API-k lényege ez a kérés-válasz alapú kommunikáció, ami szabványos módon engedélyezi a különböző szoftverkomponensek közötti adatcserét.

5. Mi az a JSON?

Jelentése: JavaScript Object Notation (JavaScript Objektum Jelölés).

Formátum: könnyű, szövegalapú adatcsere formátum, amely ember és gép számára egyaránt könnyen olvasható és értelmezhető.

Eredet: a JSON a JavaScript szintaxisából származik, az objektumok ábrázolására szolgál, de mára nyelvfüggetlen szabvány lett.

Népszerűség az API-kban: nagyon gyakran használják adatcseréhez REST API-kban az egyszerűsége miatt.

A JSON szerkezete:

 • Kulcs-érték párok: a JSON legfontosabb építőköve.
  • Kulcs: egy szöveges karakterlánc (sztring) idézőjelek között, mely megnevezi az adatot (pl. „nev”).
  • Érték: A kulcshoz tartozó adat. Lehet:
   • Sztring (idézőjelek között)
   • Szám
   • Logikai érték (true vagy false)
   • Tömb (szögletes zárójelek között felsorolt értékek)
   • Objektum (számos kulcs-érték párt tartalmazó szerkezet kapcsos zárójelek között)
   • null (üres értéket jelöl)

JSON példa: egy személy adatait ábrázolhatjuk JSON-ban így:

{
 "nev": "Kiss János",
 "eletkor": 30,
 "cim": {
  "utca": "Fő út",
  "hazszam": 12,
  "varos": "Budapest"
 }, 
 "baratok": ["Péter", "Zsuzsa", "Ági"]
}

6. Összefoglaló

A REST API (Representational State Transfer Application Programming Interface) egy programozási interfész, amely lehetővé teszi két különböző rendszer vagy alkalmazás között a kommunikációt az interneten keresztül.

A REST API-t általában HTTP protokollon keresztül használják, és az egyik leggyakoribb módszer a webes szolgáltatásokhoz és alkalmazásokhoz való kapcsolódásra.

Segítségével az alkalmazások képesek adatok lekérdezésére, frissítésére vagy törlésére egy távoli szerverről, vagy éppen adatok küldésére a távoli szervernek.

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: szerk@kiszervezettmarketing.hu

7. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Mi az a REST API?

A REST API (Representational State Transfer Application Programming Interface) egy olyan programozási interfész, amely lehetővé teszi a szoftverkomponensek közötti kommunikációt az interneten keresztül.

❓ Hol használják a REST API-kat?

Az internetes szolgáltatások, mint például a közösségi média platformok, banki alkalmazások és e-kereskedelmi webhelyek gyakran REST API-kat használnak az adatok megosztására és a funkciók elérésére. Másik terület, ahol gyakran alkalmazzák a REST API-kat, a mobilalkalmazás fejlesztés. A mobilalkalmazásoknak gyakran szükségük van kommunikációra a szerverrel, például felhasználói adatok lekérdezésére vagy frissítésére, tartalom letöltésére vagy küldésére.

❓ Miért hasznos a REST API használata?

A REST azáltal, hogy egyszerű és könnyen értelmezhető módon szervezi az adatokat és műveleteket, hatékony eszközt nyújt az alkalmazások közötti adatátvitelre és integrációra. Az API-k révén az alkalmazások képesek adatokat lekérdezni, frissíteni vagy törölni egy távoli szerveren, valamint különböző szolgáltatásokat használni és integrálni egymással.

Oszd meg! Küldd el! Nyomtasd ki!

Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Picture of Dávid Ádám

Dávid Ádám

Dávid Ádám vagyok, a Kiszervezett Marketing Kft. alapítója, az online marketing megszállottja.

150+ szöveges ötcsillagos ügyfélvéleményünkkel előrevetítjük, hogy milyen egy igazán profin megtervezett, ügyfélközpontú marketing ügynökséggel dolgozni.

A Kiszervezett Marketing 13x-os Marketing Diamond Awards-díjas ügynökség. Ezt a díjat a Magyar Marketing Szövetség ítélte oda számunkra, ami bizonyítja, hogy szakmailag kimagasló szolgáltatásokat nyújtunk az online marketing területén.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban a Kiszervezett Marketing Kft. lett Az Év Marketing Nagykövete!

A Kiszervezett Marketing az a marketing ügynökség, amely nem olyan, mint a suszter és a cipője.

Ezt alátámasztja a 350+ szakmai blogcikkünk is, amelynek köszönhetően több mint 160.000 látogatónk van éves szinten a saját weboldalukon a Google Keresőből, fizetett hirdetések nélkül. Mindezt alig 1,5 év alatt értük el.

A megtervezett médiamegjelenésekkel folyamatosan ott vagyunk nagy hírportálok hasábjain a területünk szakértőjeként. Párat kiemelve: penzcentrum.hu, hirado.hu, hrportal.hu, origo.hu, blikk.hu.

Azért lehetünk Google Partnerek, mert rendelkezünk a Google által elismert szakértővel. Az ügyfeleink hirdetési kampányai kivétel nélkül minden esetben elérik a minimum 70%-os optimalizáltságot.

Tartottam már szakmai előadást több egyetemen online marketing témában, többek között: BME, BGE, ELTE, MATE, Óbudai Egyetem. Emellett a Magyar Marketing Fesztivál rendszeres előadójaként mutatom be a siker kulcsát a digitális térben.

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés