Mik azok a meta adatok? A meta címkék szerepe a SEO-ban

A meta adatok egy weboldal legfontosabb információit foglalják össze meta címkék formájában (angolul meta tagek), amelyeket most bemutatunk.
Meta adatok

Mik azok a meta adatok? A meta címkék szerepe a SEO-ban

Cikkünkben olyan dolgokra térünk ki, mint a meta adatok jelentése, a meta címkék szerepe a keresőoptimalizálásban, valamint a legfontosabb meta tagek a SEO területén. Például egy weboldal címe vagy leírása is meta címkének számít, amit az oldal HTML kódjában tudunk testreszabni.

1. Mik azok a meta adatok?

A meta adatok olyan információk, amelyek más adatokat írnak le. Az adatok adatai kifejezésre utalva, a meta adatok általában az adatokhoz kapcsolódó kontextust, struktúrát, jellemzőket vagy egyéb tulajdonságokat tartalmazzák.

A meta adatok különböző formákban létezhetnek, például:

 1. Fájl meta adatok: az operációs rendszer és a fájlrendszer által tárolt információk, például a fájl mérete, típusa, létrehozásának és módosításának dátuma stb.
 2. Weboldal meta adatok: a HTML kód részeként vagy különálló fájlban tárolt információk, például a weboldal címe, szerzője, leírása, kulcsszavai stb.
 3. Kép meta adatok: az egyes képfájlokhoz kapcsolódó információk, például a készítés dátuma és helye, kamera típusa, fókusztávolság, exponálási beállítások stb.
 4. Zenei meta adatok: a zenefájlokhoz kapcsolódó információk, például a dal címe, előadója, albuma, kiadója, zenei stílusa, időtartama stb.
 5. Meta adatok adatbázisokban: az adatbázisokban tárolt adatok struktúrájára vonatkozó információk, például tábla- és oszlopnév, adattípus, kapcsolatok stb.

A meta adatok rendkívül fontosak az adatok kezelésében, keresésében, rendezésében és értelmezésében. Segítségükkel a felhasználók könnyebben megtalálhatják a keresett információkat, megérthetik az adatok felépítését, valamint hatékonyabban feldolgozhatják és felhasználhatják az adatokat.

Webshop készítés

2. Milyen meta adatok vannak egy weboldalon?

A weboldal meta adatok olyan információk, amelyek leírják és meghatározzák egy weboldal tulajdonságait és tartalmát. Ezek az adatok részei a weboldal HTML kódjának, és segítségükkel a keresőmotorok és más rendszerek hatékonyabban értelmezhetik és jeleníthetik meg a weboldalakat a felhasználók számára. Néhány alapvető weboldal meta adat:

 1. Cím (title): ez a meta adat tartalmazza a weboldal címét, ami a böngésző fülében jelenik meg, valamint a keresési eredmények listájában.
 2. Leírás (description): egy rövid leírás a weboldal tartalmáról. Gyakran megjelenik a keresési eredmények leíró szövegében.
 3. Kulcsszavak (keywords): korábban a kulcsszavak meta adatainak használata volt a megszokott, de a legtöbb keresőmotor már nem veszi figyelembe ezt az információt a rangsorolás során.
 4. Szerző (author): ez a meta adat tartalmazza a weboldal szerzőjének vagy szerzőinek a nevét.
 5. Nyelv (language): jelzi a weboldal nyelvét, amely segíthet a keresőmotoroknak és más alkalmazásoknak a tartalom megfelelő kezelésében.
 6. Betűtípus (font): egyes weboldalak lehetővé teszik a betűtípus vagy betűcsalád megadását, amelyet a böngészőnek használnia kell a megfelelő megjelenítéshez.
 7. Robotok (robots): irányítja a keresőmotorok robotjait, hogy hogyan indexeljék és kövessék a weboldalt. Például megengedi vagy tiltja a keresőmotorok számára a tartalom indexelését vagy a linkek követését (dofollow linkek).

Ezenkívül más specifikus meta adatok is léteznek, például a weboldalhoz tartozó képek, videók vagy más multimédiás elemek meta adatai.

3. Mik azok a meta címkék?

A meta címkék, más néven meta tagek, olyan HTML elemek, amelyek a weboldal meta adatait tartalmazzák. A weboldal fejrészében (head) találhatók (tehát nem jelennek meg konkrétan az oldalon, csak annak forráskódjában), és a böngészők számára szolgáltatnak információt a weboldalról.

A meta címkék segítségével különböző meta adatokat adhatunk meg egy weboldalhoz, például:

1) Meta leírás: ez a címke tartalmazza a weboldal rövid összefoglalóját, amely a keresőmotorokban jelenik meg a találati listában (feltéve, ha tartalmazza a keresésben használt kulcsszavakat). Segít a felhasználóknak megtalálni azokat a weboldalakat, amelyek a keresett témával kapcsolatosak lehetnek.

Így lehet megadni a meta leírást egyszerűen a Yoast SEO használatával:

Meta leírás Yoast SEO

Így jelenik meg a Google-ben a végeredmény:

Meta leírás Google

Példa:

html
<meta name="description" content="Ez itt egy meta leírás.">

2) Meta kulcsszavak: ezek a címkék kulcsszavakat adnak meg, amelyek jellemzik a weboldalt. Korábban sok keresőmotor használta ezeket a kulcsszavakat a találati rangsorolás során, de manapság kevésbé van rájuk szükség.

Példa:

html
<meta name="keywords" content="meta tag, meta adat, meta címke">

3) Meta cím: ez a meta tag határozza meg a weboldal címét, amely a böngésző ablakában jelenik meg vagy a keresőmotorok találati listájában.

Példa:

html
<meta name="title" content="Mit nevezünk meta adatoknak és mik azok a meta címkék?">

4. A meta tagek típusai

Az alábbi listában szereplő meta címkék könnyedén megadhatók olyan keresőoptimalizálási bővítmények segítségével, mint a Yoast SEO. Ügyfeleink ingyen megkapják a Yoast SEO Prémium verzióját! 🙂

4.1. Általános meta tagek

 • <meta charset="...">: A weboldal karakterkódolását határozza meg.
 • <meta name="viewport" content="...">: A weboldal megjelenítését irányítja a mobil eszközökön.
 • <meta name="description" content="...">: A weboldal leírását tartalmazza.
 • <meta name="keywords" content="...">: A weboldal kulcsszavait tartalmazza.

4.2. SEO (keresőoptimalizálás) meta tagek

 • <meta name="robots" content="...">: Irányítja a keresőmotorok robotjait, hogy hogyan indexeljék és kövessék a weboldalt.
 • <meta name="canonical" content="...">: Az azonos tartalmú oldalak közötti preferencia beállítását teszi lehetővé a keresőmotorok számára.
 • <meta name="author" content="...">: A weboldal szerzőjét jelöli meg.
 • <meta name="sitemap" content="...">: Az XML sitemap elérési útját adja meg a keresőmotoroknak.

4.3. Közösségi média meta tagek

 • <meta property="og:title" content="...">: Az Open Graph protokoll alapján a megosztott tartalom címét határozza meg.
 • <meta property="og:description" content="...">: Az Open Graph protokoll szerint a megosztott tartalom leírását tartalmazza.
 • <meta property="og:image" content="...">: Az Open Graph protokoll alapján a megosztott megjelenítési tartalom képét adja meg.
 • <meta name="twitter:title" content="...">: A Twitter megosztás címét határozza meg.
 • <meta name="twitter:description" content="...">: A Twitter megosztás leírását tartalmazza.

Közösségi média meta tagek megadása a Yoast SEO-val:

Közösségi média meta tagek

Ami a háttérben zajlik az Open Graph adatok alapján:

Open Graph adatok

4.4. Egyéb meta tagek

 • <meta http-equiv="refresh" content="...">: Automatikus átirányítást vagy frissítést hajt végre megadott időközönként.
 • <meta http-equiv="X-UA-Compatible" content="...">: Meghatározza a böngésző kompatibilitási módját.
 • <meta name="theme-color" content="...">: Beállítja mobileszközökön a böngésző címsorának vagy a feladatváltó gombnak a színét, ha a felhasználó az adott oldalt nyitja meg.

5. A meta címkék szerepe a keresőoptimalizálásban

A meta címkéknek, különösen a SEO (keresőoptimalizálás) céljából használt meta tageknek fontos szerepük van a weboldalak optimalizálásában. A helyesen használt meta címkék hozzájárulhatnak a weboldalak jobb láthatóságához és magasabb rangsorolásához a Google és más keresőmotorok találati listájában.

 1. Meta leírás (meta description): a meta leírás címke tartalmazza a weboldal tartalmának rövid összefoglalóját. Ez a leírás gyakran megjelenik a keresési eredmények listájában, és befolyásolja, hogy a felhasználók rákattintanak-e az adott találatra. Egy jól megfogalmazott, releváns és figyelemfelkeltő meta leírás növelheti az átkattintási arányt és a látogatók számát.
 2. Kulcsszavak (meta keywords): korábban a kulcsszavak címke lehetővé tette a weboldalaknak, hogy megjelöljék a releváns kulcsszavakat, amelyekre szeretnének rangsorolni a keresőmotorokban. Azonban már sok keresőmotor már nem veszi figyelembe ezt a meta címkét a rangsorolás során.
 3. Robots (meta robots): a robots címke segítségével irányíthatjuk a keresőmotorok robotjait, hogy hogyan indexeljék és kövessék a weboldalt. Például megengedi vagy tiltja a tartalom indexelését, a linkek követését vagy a tartalom gyorsítótárazását. Így szabályozni tudjuk, hogy mely oldalakat indexeljék és jelenítsék meg a keresőmotorok, és melyik oldalakat hagyják figyelmen kívül.

A meta címkék használata azonban nem jelenti automatikusan a magasabb rangsorolást a keresőmotorokban. A keresőmotorok a meta címkéken túl számos más tényezőt is figyelembe vesznek, mint például a tartalom minőségét, a webhely sebességét, a backlink profilt, a felhasználói élményt stb. Ezért fontos egy átfogó SEO stratégia kialakítása, amely figyelembe veszi a meta címkéken túlmutató tényezőket is.

6. Összefoglaló

A meta adatok közé tartoznak egy weboldal legfontosabb összefoglaló adatai is, amelyeket meta címkékkel adhatunk meg.

A legalapvetőbb meta címkék a weboldal címét, leírását és kulcsszavait adják meg, valamint jelezhetnek a keresőmotoroknak, hogy indexeljék-e az adott oldalt vagy sem.

A meta tagek továbbá azt is meghatározzák, hogy miként fog kinézni egy link megosztása a közösségi média platformokon, tehát befolyásolják a kattintások számát nemcsak a keresőmotorokban, hanem a közösségi média portálokon is.

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: szerk@kiszervezettmarketing.hu

7. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Mik azok a meta adatok?

Az internetes tartalmak esetében a meta adatok megtalálhatók az oldal HTML kódjában, és leírják az adott webhely tartalmát. Ilyen meta adatok lehetnek például az oldal címe, leírása, kulcsszavai és az oldal szerzőjének megnevezése.

❓ Melyek a legfontosabb meta címkék?

Az oldal címe, meta leírása, kulcsszavai, szerzője, a keresőrobotok engedélyezése/tiltása, valamint a mobileszközökön való megjelenést szabályozó meta tagek.

❓ Mi a meta tagek szerepe a SEO-ban?

A meta tagek lehetővé teszik a weboldalak tulajdonosainak, hogy információkat adjanak meg a keresőmotoroknak az oldal tartalmáról és szerkezetéről. Ez segít a keresőmotoroknak megérteni és indexelni az oldalt, valamint hatékonyabbá teheti a honlap rangsorolását a találati listákon.

Oszd meg! Küldd el! Nyomtasd ki!

Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Picture of Dávid Ádám

Dávid Ádám

Dávid Ádám vagyok, a Kiszervezett Marketing Kft. alapítója, az online marketing megszállottja.

150+ szöveges ötcsillagos ügyfélvéleményünkkel előrevetítjük, hogy milyen egy igazán profin megtervezett, ügyfélközpontú marketing ügynökséggel dolgozni.

A Kiszervezett Marketing 13x-os Marketing Diamond Awards-díjas ügynökség. Ezt a díjat a Magyar Marketing Szövetség ítélte oda számunkra, ami bizonyítja, hogy szakmailag kimagasló szolgáltatásokat nyújtunk az online marketing területén.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban a Kiszervezett Marketing Kft. lett Az Év Marketing Nagykövete!

A Kiszervezett Marketing az a marketing ügynökség, amely nem olyan, mint a suszter és a cipője.

Ezt alátámasztja a 350+ szakmai blogcikkünk is, amelynek köszönhetően több mint 160.000 látogatónk van éves szinten a saját weboldalukon a Google Keresőből, fizetett hirdetések nélkül. Mindezt alig 1,5 év alatt értük el.

A megtervezett médiamegjelenésekkel folyamatosan ott vagyunk nagy hírportálok hasábjain a területünk szakértőjeként. Párat kiemelve: penzcentrum.hu, hirado.hu, hrportal.hu, origo.hu, blikk.hu.

Azért lehetünk Google Partnerek, mert rendelkezünk a Google által elismert szakértővel. Az ügyfeleink hirdetési kampányai kivétel nélkül minden esetben elérik a minimum 70%-os optimalizáltságot.

Tartottam már szakmai előadást több egyetemen online marketing témában, többek között: BME, BGE, ELTE, MATE, Óbudai Egyetem. Emellett a Magyar Marketing Fesztivál rendszeres előadójaként mutatom be a siker kulcsát a digitális térben.

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!