A Roundcube webmail használata és beállítása weboldalon

A Roundcube webmail szolgáltatása egyszerű, nyílt forráskódú és ingyenes céges e-mail kezelést nyújt weboldalak számára.
Roundcube

A Roundcube webmail használata és beállítása weboldalon

Minden weboldalnak szüksége van egy céges e-mail címre, amelyet általában a tárhely szolgáltatótól lehet igényelni. Az egyik legegyszerűbb, ingyenes e-mail kliens a Roundcube webmail szolgáltatása, amelyet könnyen be lehet állítani weboldalakon, és nyílt forráskódú, így részletesen testre szabható. Cikkünkben bemutatjuk a Roundcube előnyeit és működését. 🙂

1. Mi az a Roundcube webmail?

A Roundcube webmail (hivatalos oldal) egy olyan ingyenes és nyílt forráskódú webalapú levelezőkliens, amelyet arra terveztek, hogy segítse a felhasználókat e-mailjeik kezelésében és olvasásában a webböngészőjükből. Külön e-mail szoftver letöltésére nincs szükség, viszont a weboldal webszerverére fel kell telepíteni a Roundcube-ot.

Roundcube

Sok hasznos funkciót kínál a Roundcube webmail, amelyek segítenek az e-mail üzenetek hatékony kezelésében, például:

1) E-mailek kezelése: az e-mail címekkel és mappákkal rendszerezheted az üzeneteidet, és könnyen elérheted azokat. Valamint a drag-and-drop üzenetkezelés, a MIME és HTML üzenetek támogatása, és a többfős küldőazonosító szintén hasznos funkciók.

2) Üzenetek olvasása és írása: leveleket olvashatsz és írhatsz közvetlenül a webes felületen keresztül, anélkül, hogy külön e-mail klienst kellene használnod. Az üzenetek megfogalmazását helyesírás-ellenőrzés is segíti.

3) Címtár: a címtárban elmentheted a kapcsolataidat és könnyen hozzáférhetsz a mentett címekhez, amikor új e-mailt írsz. Könnyen tudsz keresni az e-mail címek között, amikor levelet írsz.

Roundcube webmail címtár

Forrás: Roundcube

4) Mellékletek kezelése: képeket, dokumentumokat és más mellékleteket is csatolhatsz a levelekhez. Az e-mail küldése előtt lehetőség van a mellékletek előnézetére.

5) Keresés és szűrés: a Roundcube webmail lehetővé teszi az üzenetek keresését és szűrését a könnyű kezelhetőség érdekében. A beépített cache mindig biztosítja az e-mail kliens gyors működését.

6) Testreszabhatóság: a felhasználók testreszabhatják a felhasználói felületet és a megjelenést az igényeiknek megfelelően. A felhasználói felület több mint 80 nyelven érhető el (magyarul is), akár 3 oszlopban is nézhetjük az e-mailjeinket, van nappali és éjszakai mód.

Éjszakai mód

Forrás: Roundcube

2. A Roundcube webmail előnyei

A Roundcube webmail számos előnnyel rendelkezik, amelyek miatt sokan választják ezt az ingyenes és nyílt forráskódú webalapú e-mail klienst.

Könnyen hozzáférhető: a Roundcube egy webalapú alkalmazás, így csak egy webböngészőre és internetkapcsolatra van szükséged a használatához. A feltelepítést követően minden felhasználó egy központi belépési oldalon tudja elérni a webmail fiókját.

Felhasználóbarát felület: a Roundcube felhasználói felülete hasonló a hagyományos e-mail kliensekhez, így könnyen megtalálod az összes fontos funkciót és beállítást.

Roundcube e-mail írás

Forrás: Roundcube

Nyílt forráskód: az alkalmazás nyílt forráskódú, ami azt jelenti, hogy szabadon elérhető és módosítható. Ez lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy testreszabják az e-mail alkalmazást, és alkalmazkodjanak az egyedi igényekhez.

Keresés és szűrés: a Roundcube kiváló keresési és szűrési lehetőségeket kínál, így könnyen megtalálhatod az e-maileket és szűrheted a beérkező leveleket.

Testreszabhatóság: a Roundcube webmail számos testreszabási lehetőséget kínál a felhasználók számára. A felület kinézetét és az e-mail fiók beállításait is személyre szabhatod, hála a nyílt forráskódnak és a külön telepíthető megjelenítési sablonoknak.

Roundcube beállítások

Forrás: Roundcube

Platformfüggetlen: mivel egy webalkalmazásról van szó, a Roundcube platformfüggetlen, és bármilyen operációs rendszeren működik. Emellett végtelen számú felhasználót lehet regisztrálni, ami különösen előnyös, ha céges e-mail címeket akarunk üzemeltetni a Roundcube használatával.

E-mail szolgáltatók támogatása: számos e-mail szolgáltató támogatja a Roundcube használatát, így könnyen beállíthatod a meglévő e-mail fiókodhoz. Beállíthatod a DMARC, SPF és DKIM rekordokat is.

Biztonság: a fejlesztők folyamatosan gondoskodnak a Roundcube biztonságáról és frissítik az alkalmazást. A Roundcube támogatja a külső SMTP szervereket is, valamint az IMAP mappák kezelését. A brute-force login feltörések és XSS támadások ellen is védelmet nyújt. Támogatja a PGP titkosítást.

Fejlesztői közösség: mivel nyílt forráskódú projekt, a Roundcube mögött aktív fejlesztői közösség áll, amely folyamatosan fejleszti és frissíti a rendszert, új funkciókat és sablonokat tesznek elérhetővé.

Saját szerverre telepíthető: ha teljes ellenőrzést szeretnél az e-mail fiókod felett, a Roundcube telepíthető saját webszerverre, így az e-maileid a saját infrastruktúrádon tárolhatók.

Ezek az előnyök teszik a Roundcube webmailt vonzóvá azok számára, akik könnyen elérhető, testre szabható és megbízható webes e-mail klienst keresnek.

Weboldal készítés

3. Roundcube használata weboldalon

Először is le kell töltened a Roundcube e-mail kliensét, ami egy .tar.gz formátumú fájl lesz. Ki kell csomagolni a letöltött csomagot, akár WinZip segítségével. Ajánlatos a „Complete” verziót letölteni, így nem kell harmadik féltől származó szoftvereket telepíteni (pl. Composer).

Miután le vannak töltve a fájlok, feltöltheted a teljes mappát a webszerveredre (bármelyik FTP program használható). A temp és logs mappákra szükség lesz, így azok ne legyenek írásvédettek.

Ezután az adatbázist kell konfigurálni, amelyhez a MySQL kiválóan használható. Ezt követi majd a PHP konfiguráció, amiről bővebben itt olvashatsz.

Elkezdődik a Roundcube telepítése és beállítása, létrejönnek a config fájlok. Az a fontos, hogy ne kapj egyetlen piros NOT OK jelzést sem a beállítások között. Végül el kell távolítanod a telepítési mappát a webszerverről, hogy ne okozzon kompatibilitási gondokat.

Roundcube belépés

A részletes telepítési útmutatót itt érheted el.

4. A Roundcube és Outlook kapcsolata

A Roundcube és az Outlook két különböző e-mail kliens, amelyek segítségével kezelheted az e-mail fiókjaidat. Bár mindkettőnek az a célja, hogy segítsen az e-mailek küldésében, fogadásában és kezelésében, eltérő a működésük és az alkalmazásuk jellege.

4.1. Roundcube webmail

A Roundcube egy ingyenes és nyílt forráskódú webalapú e-mail kliens, amelyet egy webböngészőben futtatnak. Gyakran olyan e-mail szolgáltatásokkal használják, amelyek lehetővé teszik a webmail hozzáférést, például a cPanel felületén keresztül is beállíthatod.

Roundcube levélküldés

Forrás: Roundcube

Az alkalmazás középpontjában a webböngészőben futó felhasználói felület áll, ami azt jelenti, hogy bármely böngészőből elérhető, és nem igényeli külön szoftver telepítését (de a Roundcube-ot attól még fel kell telepíteni a webszerveredre).

A Roundcube testreszabható és könnyen használható, de egyszerűbb funkciókkal rendelkezik, mint az Outlook.

4.2. Outlook e-mail

Az Outlook egy szoftveres e-mail kliens, amelyet a Microsoft fejleszt. Két fő változata van: a letölthető Outlook asztali és mobil verzió, valamint a webalapú Outlook kliens.

Az Outlook teljes körű e-mail kliens, amely számos összetett funkciót kínál, például naptárkezelés, feladatkezelés, kapcsolatmenedzselés és sok más. Integrált része a Microsoft 365 szoftvercsomagnak, így a felhasználók más Office alkalmazásokkal is könnyen használhatják.

Outlook Roundcube

A Roundcube-bal szemben az Outlook hagyományosan előnyösebb választás vállalati felhasználók számára, akik komplexebb e-mail szolgáltatást és naptárkezelést igényelnek. Ha Roundcube mellé igényelsz hasonló szolgáltatásokat, akkor szükséged lesz a Google Naptár használatára is.

A kapcsolat a két szolgáltatás között általában az e-mail cím és jelszó beállításával történik. Tehát ha ugyanazt az e-mail fiókot használod mind a Roundcube-ban, mind az Outlookban, csak be kell állítanod az Outlookot, hogy hozzáférjen az e-mail szolgáltatóhoz és az e-mail fiókhoz. A Microsoft Outlook könnyen konfigurálható, és képes szinkronizálni az e-maileket, naptárt és más adatokat a különböző eszközökön, például a számítógépen és a mobiltelefonon.

WordPress tárhely

5. Összefoglaló

A Roundcube webmail könnyen használható, egyszerű és letisztult kezelőfelületet biztosít az e-mail rendszer működtetésére weboldalak számára.

Lehet e-maileket fogadni, írni, keresni a címzettek között, rendszerezni a leveleket mappákba, viszont nincsenek olyan részletes naptár- és feladatkezelési funkciók, mint pl. az Outlook esetében.

A Microsoft Outlook funkciói lehetővé teszik, hogy ugyanazt az e-mail címet használhasd a Roundcube és az Outlook rendszerén belül is. Így a munkatársak a céges és a személyes e-mail címüket össze tudják kapcsolni.

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: szerk@kiszervezettmarketing.hu

6. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Hogyan telepíthető fel a Roundcube?

cPanel vagy FTP kliens segítségével.

❓ Mi a Roundcube és Outlook kapcsolata?

Két eltérő e-mail kliens, amelyeket lehet weben keresztül is használni. Az Outlook több e-mail kiszolgálótól is használható eltérő profilokkal.

❓ Mi az a Roundcube?

Egy webmail kliens, amelyet weboldalak szerverére lehet feltelepíteni.

Oszd meg! Küldd el! Nyomtasd ki!

Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Dávid Ádám

Dávid Ádám

Dávid Ádám vagyok, a Kiszervezett Marketing Kft. alapítója, az online marketing megszállottja.

150+ szöveges ötcsillagos ügyfélvéleményünkkel előrevetítjük, hogy milyen egy igazán profin megtervezett, ügyfélközpontú marketing ügynökséggel dolgozni.

A Kiszervezett Marketing 13x-os Marketing Diamond Awards-díjas ügynökség. Ezt a díjat a Magyar Marketing Szövetség ítélte oda számunkra, ami bizonyítja, hogy szakmailag kimagasló szolgáltatásokat nyújtunk az online marketing területén.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban a Kiszervezett Marketing Kft. lett Az Év Marketing Nagykövete!

A Kiszervezett Marketing az a marketing ügynökség, amely nem olyan, mint a suszter és a cipője.

Ezt alátámasztja a 350+ szakmai blogcikkünk is, amelynek köszönhetően több mint 160.000 látogatónk van éves szinten a saját weboldalukon a Google Keresőből, fizetett hirdetések nélkül. Mindezt alig 1,5 év alatt értük el.

A megtervezett médiamegjelenésekkel folyamatosan ott vagyunk nagy hírportálok hasábjain a területünk szakértőjeként. Párat kiemelve: penzcentrum.hu, hirado.hu, hrportal.hu, origo.hu, blikk.hu.

Azért lehetünk Google Partnerek, mert rendelkezünk a Google által elismert szakértővel. Az ügyfeleink hirdetési kampányai kivétel nélkül minden esetben elérik a minimum 70%-os optimalizáltságot.

Tartottam már szakmai előadást több egyetemen online marketing témában, többek között: BME, BGE, ELTE, MATE, Óbudai Egyetem. Emellett a Magyar Marketing Fesztivál rendszeres előadójaként mutatom be a siker kulcsát a digitális térben.

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.