Webshop logisztika: Minden, amit tudnod kell

A webshop logisztika magában foglalja a rendelések feldolgozását, a csomagolást, a raktározást, a szállítást, valamint az utánvét kezelését.
Webshop logisztika

Webshop logisztika: Minden, amit tudnod kell

A webáruház indítás alapvető része, hogy előre megtervezzük a webshop logisztika folyamatait. Ebbe beletartozik a rendelésfeldolgozás, a raktározás, a csomagolás, a szállítás, valamint a visszáru és az utánvét kezelése. A jól felépített webáruház logisztika növeli a vásárlók elégedettségét, és több bevételt eredményez.

1. Mi az a webshop logisztika?

A webshop logisztika a webáruházakban zajló logisztikai folyamatok összességét jelenti. A logisztika ebben az összefüggésben az áruk mozgatásával, raktározásával, csomagolásával, szállításával és a vevőkhöz történő eljuttatásával foglalkozik.

Egy webshop logisztikája kiterjed az online vásárlások teljes folyamatára, kezdve a termékek beszerzésétől és raktározásától, egészen a megrendelések teljesítéséig.

A hatékony webshop logisztika kulcsfontosságú a vevői elégedettség és a vállalkozás sikerének szempontjából. A pontos, gyors és megbízható szállítás, valamint a jó minőségű raktározás és csomagolás növeli a vevők bizalmát és hűségét a webáruház irányában, így a webshop készítés alapvető elemének számít.

2. Webshop logisztika kiszervezése

A webshop logisztika kiszervezése azt jelenti, hogy egy vállalkozás a logisztikai folyamatok egy részét vagy azok teljes körét külső szolgáltatóra bízza ahelyett, hogy saját erőforrásait használná fel ezeknek a feladatoknak a végrehajtására. Ez lehetőséget kínál az online áruházaknak arra, hogy a logisztikai terheket szakértőkre bízzák, így több idejük marad az értékesítésre. A kiszervezett logisztika másik elnevezése a fulfillment üzleti modell.

Fulfillment logisztika

A kiszervezett webshop logisztika (fulfillment) előnyei:

 1. Szakértelem kihasználása: a logisztikai szolgáltatók rendelkezhetnek szakértői ismeretekkel és erőforrásokkal a hatékony raktározás, csomagolás és szállítás terén, amelyeket egy kis vagy közepes méretű vállalkozás nehezen szerezhet meg.
 2. Költségmegtakarítás: a webshop logisztika saját erőforrásokkal való kezelése költséges folyamat. A fulfillment logisztika lehetővé teszi a vállalkozásoknak, hogy csak a ténylegesen felhasznált szolgáltatásokért fizessenek, és elkerüljék a saját logisztikai infrastruktúra kiépítésével járó költségeket.
 3. Skálázhatóság: a logisztikai igények változhatnak az időszakok, marketing kampányok vagy más tényezők hatására. A kiszervezés lehetővé teszi a webshopoknak, hogy alkalmazkodjanak a változó igényekhez anélkül, hogy állandóan saját raktározást kellene fenntartaniuk.
 4. Időmegtakarítás: a vállalkozásoknak nem kell naprakésznek lenniük a legújabb logisztikai technológiákkal és módszerekkel kapcsolatban. A webshop logisztika kiszervezése lehetővé teszi, hogy azonnal hozzáférjenek a fulfillment szolgáltatók által alkalmazott legfrissebb technológiákhoz.

A webshop logisztika kiszervezése megfelelő tervezést és együttműködést igényel a kiválasztott logisztikai szolgáltatóval. A megfelelő partnerrel való együttműködés kulcsfontosságú a sikeres kiszervezéshez.

Egy másik lehetőség a dropshipping webshop nyitása, amely lehetővé teszi a webáruház indítását termékek nélkül is, mivel egy dropshipping webáruház nem rendelkezik valódi raktárkészlettel.

Dropshipping webshop logisztika

3. Webáruház logisztika részei

3.1. Rendelések feldolgozása

A webáruházak logisztikájának kritikus része a rendelések feldolgozása, amely magában foglalja a vevők által leadott megrendelések teljesítését és azoknak a kiszállításra való előkészítését.

Az online áruházban a vevők böngészik a kínálatot, kiválasztják a kívánt termékeket, majd a virtuális kosarukba helyezik őket. Ezután a vásárlók megadják a szállítási és fizetési adataikat, majd elküldik a megrendelést.

A rendszer ellenőrzi a rendelés valódiságát és az adott termékek készletinformációit. A vevőknek automatikus visszaigazolás érkezik a sikeres rendelésről, amely tartalmazza a megrendelés összegét, a szállítási információkat és az egyedi rendelésszámot.

A webshop rendszer értesíti a raktárat a beérkezett rendelésekről. A raktárosok összegyűjtik a szükséges termékeket a raktárból a rendelések alapján.

A termékeket megfelelő csomagolásba helyezik, a csomagokhoz pedig hozzáadhatnak szállítólevelet, számlát és egyéb dokumentációkat.

A csomagokat összekészítik a szállításra. Az összekészített rendelésekhez egyedi szállítási azonosítókat rendelnek. A rendeléseket átadják a kiválasztott futárszolgálatnak. A szállítás során figyelik a rendelések státuszát és biztosítják a vevők értesítését.

A hatékony rendelésfeldolgozási folyamatok segítik a webáruházakat abban, hogy gyorsan és pontosan teljesítsék a megrendeléseket, növeljék a vevői elégedettséget és gyarapítsák a hűséges vevők körét. Az automatizált rendszerhasználat és a precíz raktárkezelés kulcsfontosságúak ezen a területen.

3.2. Raktározás

A webshop logisztika másik alapvető eleme a raktározás, amely magában foglalja a termékek tárolását és a raktárkészlet kezelését. A hatékony raktározási folyamatok hozzájárulnak a rendelések gyors és pontos teljesítéséhez, valamint segítik a készletkezelést.

Fontos a modern raktározási technológiák alkalmazása, például az automatizált polcrendszerek, az RFID vagy a vonalkódolvasók a pontos készletnyilvántartásért és a gyorsabb termékfelvételért.

A raktármenedzsment rendszerek (WMS) segítik az automatizált készletkezelést és a raktármozgások nyomon követését.

A termékek beérkezése és kilépése pontosan rögzítve van a készletkezelő rendszerben. A készletfigyelés segíti a készlethiányok és túlkészletezés elkerülését.

Különböző raktározási stratégiákat lehet alkalmazni:

 • ABC analízis a termékek kategorizálására és a raktárban való helyük meghatározására.
 • Szezonális raktározási stratégiák a kereslet változásaihoz való alkalmazkodáshoz.
 • A gyakran rendelt termékek gyors és könnyű elérhetősége.

Fontos a képzett és hatékony raktárosok alkalmazása, valamint a munkaterület optimalizálása a raktári munka hatékonyságának növelése érdekében.

A raktározási folyamatok hatékony menedzselése létfontosságú a webshop logisztikában annak érdekében, hogy a termékek gyorsan és pontosan elérhetők legyenek a rendeléseknél. A modern technológiák és az automatizált rendszerek használata jelentősen javítja a raktározás hatékonyságát.

Webshop készítés

3.3. Csomagolás

A csomagolás a webshop logisztikájában kiemelten fontos, mivel ez a vevők első fizikai kapcsolódási pontja a rendelt termékkel. A megfelelő csomagolásnak nemcsak esztétikusnak és vonzónak kell lennie, de biztosítania kell a termék sértetlenségét és védelmét is a szállítás során. Erre szolgál például a buborékfólia vagy a légmentes csomagolás használata.

A csomagolásnak nem lehet túl nagy mérete vagy súlya, másképp feleslegesen növelné a szállítási költségeket. Emellett az is fontos, hogy a csomagolás a vállalkozás arculatának és márkaidentitásának része. A logó, a színek és a stílus összhangban kell, hogy legyenek a webshop megjelenésével. Az egyedi, személyre szabott csomagolás fokozhatja a vásárlói élményt és hűséget.

A webshop logisztika során fontos a környezetbarát csomagolási anyagok alkalmazása, például újrahasznosítható karton, biológiailag lebomló vagy újrahasznosítható műanyagok. Lényeges továbbá a csomagolás minimalizálása, amikor csak lehetséges, és a hulladékcsökkentésre való összpontosítás.

A csomagokhoz hozzá kell adni a szállítólevelet, a számlát és minden más szükséges dokumentumot. A nagy mennyiségű rendelések hatékonyabb csomagolása érdekében alkalmazhatnak automatizált csomagolási folyamatokat, például csomagolórobotokat vagy gépi csomagolóberendezéseket.

A csomagolás része a vevői élménynek és a termékértéknek. A pontos és vonzó csomagolás növeli a vásárlói elégedettséget, és a webáruház logisztika lényeges eleme.

3.4. Termékek kiszállítása

A termékek hatékony és pontos kiszállítása kulcsfontosságú a vevői elégedettség és a vállalkozás hosszú távú sikerének szempontjából.

A termékszállítás során a következő fontos tényezők játszanak szerepet:

 1. Szállítási módok: a vállalkozásnak különböző szállítási módokat kell kínálnia, mint például futárszolgálatok, postai szolgáltatások vagy akár személyes átvétel a kijelölt helyszínen.
 2. Szállítási idő és pontosság: a vásárlók magas elvárásokkal rendelkeznek a szállítási idő és pontosság tekintetében. A gyors és pontos szállítás növeli a vásárlói elégedettséget.
 3. Követés és értesítés: a szállítás során nyújtott termékkövetés és a küldött értesítések segítik a vásárlókat abban, hogy tudják, hol tart a rendelésük, és pontosan mikor érkezik meg.
 4. Visszaküldés és garancia: a webshopnak jól definiált visszaküldési és garanciális politikával kell rendelkeznie, ezzel a vásárlási folyamat fogyasztóbarát lesz.
 5. Csomagok átvizsgálása: a csomagokat alaposan átvizsgálják, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy a termékek sértetlenek.
 6. Szállítási költségek: a webáruháznak tisztában kell lennie a szállítási költségekkel, és ezeket a vásárlók számára világosan és átláthatóan kell feltüntetnie.
 7. Rugalmasság és személyre szabottság: segíti a webáruházat abban, hogy az ügyfelek eltérő igényeit kiszolgálja.
 8. Környezetvédelem: fenntartható szállítási opciók vagy környezetbarát csomagolási megoldások alkalmazása.

A termékek kiszállításának sikere az egész vásárlói élményt alakítja, és a pozitív tapasztalatok hozzájárulnak a vevői elégedettséghez, az ismétlődő vásárlásokhoz, és a vállalkozás hosszú távú sikeréhez.

3.5. Visszáru kezelése

A visszáru kezelése, vagyis a termék visszaküldésének és visszatérítésének folyamata fontos része a webshop logisztikának és az ügyfélszolgálatnak.

A webáruháznak egyértelmű és átlátható visszáru politikával kell rendelkeznie, amely részletesen kifejti a visszaküldési eljárásokat, a határidőket és a visszatérítési feltételeket.

Fontos a vásárlókkal történő folyamatos kommunikáció a visszáru kezelése során. A vásárlók számára biztosítani kell a könnyű kapcsolattartást és pontos értesítéseket a visszaküldés státuszáról.

A visszaküldési eljárásnak egyszerűnek és felhasználóbarátnak kell lennie. A webshopnak egy könnyen elérhető online platformot kell biztosítania a visszaküldés és termékcserék kezeléséhez.

A visszaküldött termékeket alaposanát kell vizsgálni, hogy megállapítsák az esetleges hibákat vagy sérüléseket. Ez segít a továbbiakban azonosítani a problémák forrását és megelőzni az ismételt eseteket.

Az időben és gyorsan feldolgozott visszatérítések javítják a vásárlói elégedettséget. A vállalkozásnak meg kell határoznia egy hatékony folyamatot a pénzvisszatérítések gyors lebonyolítására.

A webshopnak tisztában kell lennie a visszáru kezelésével járó költségekkel, és tisztázniuk kell, hogy ezeket a költségeket ki viseli: a vállalkozás vagy a vásárló.

A visszáru kezelése tehát nem csupán a visszaküldött termékekről szól, hanem az ügyfélkapcsolatokról, a bizalom megőrzéséről és a vállalkozás hosszú távú sikeréről. A gyors, tiszta és vevőbarát visszáru kezelés a vásárlók bizalmát növeli, és lehetőséget teremt a pozitív vásárlói élményre a webshop logisztika eredményeként.

Webshop tárhely

3.6. Utánvét kezelése

A webshop logisztikában az utánvét kezelése azt jelenti, hogy a vásárlók az árut csak a kézhezvételkor fizetik ki a futárnak vagy a postai szolgáltatásnak. Ez a fizetési mód növeli a vásárlók bizalmát és kényelmét, de a webáruháznak gondoskodnia kell arról, hogy ez a folyamat zökkenőmentesen működjön.

A folyamat során a következő tényezők játszanak fontos szerepet a webshop logisztika ezen részében:

 1. Kommunikáció: a webshopnak világosan kell kommunikálnia az utánvétes fizetési lehetőségek a vásárlók felé, beleértve a rendelés leadását és a fizetési feltételek részletezését.
 2. Díjak és költségek: a webáruháznak tisztában kell lennie az utánvét díjaival és költségeivel, és ezeket a vásárlók előtt egyértelműen fel kell tüntetnie.
 3. Futárszolgáltatóval való együttműködés: az utánvét kezelésekor a futárszolgálattal történő együttműködés kulcsfontosságú.
 4. Biztonság: az utánvét kezelésekor a webshopnak biztosítania kell a fizetési tranzakciók biztonságát, hogy a vásárlók nyugodtak legyenek adataik és pénzük biztonságát illetően.
 5. Alternatív fizetési módok: bár az utánvét népszerű lehet, a vállalkozásnak érdemes lehet alternatív fizetési módokat is kínálni a vásárlók számára, például bankkártyás fizetést vagy online fizetési lehetőségeket.
 6. Visszáru és panaszkezelés: az utánvét mellett a visszáru és panaszkezelési folyamatoknak is hatékonynak és vásárlóbarátnak kell lenniük.

Az utánvét kezelése tehát a vásárlói kényelem és bizalom növelése érdekében kulcsfontosságú a webshop logisztikában. Az átlátható információk, a biztonságos fizetési folyamatok és a hatékony kommunikáció segítik a sikeres utánvét kezelését.

4. A jól felépített webshop logisztika előnyei

 1. Gyorsabb szállítás: a hatékony logisztikai folyamatok lehetővé teszik a gyorsabb és pontosabb termékszállítást, ami javítja az ügyfélelégedettséget és növeli a vásárlói hűséget.
 2. Készletek optimalizálása: a pontos és naprakész készletnyilvántartás lehetővé teszi a készletek optimális kezelését, elkerülve a túlkészletezést vagy készlethiányt.
 3. Költségmegtakarítás: a hatékony logisztikai folyamatok segíthetnek a költségek optimalizálásában, például csökkentve a szállítási- és a készletköltségeket.
 4. Vevői elégedettség növelése: a gyors és pontos kiszállítás, valamint az átlátható visszáru kezelés növeli a vásárlói elégedettséget, ami hosszú távon fogyasztói hűséghez vezethet.
 5. Pontos készletinformációk: az automatizált készletkezelés és a rendszeres frissítések révén pontos készletinformációk állnak rendelkezésre, amelyek segítik a vállalkozást a webáruház logisztika folyamatában.
 6. Gyorsabb rendelésfeldolgozás: az automatizált rendelésfeldolgozási folyamatok és a raktározási hatékonyság növeli a rendelések gyors feldolgozását.
 7. Átlátható szállítási információk: a vevők pontos és átlátható szállítási adatokat kapnak, ami javítja a vásárlói élményt és csökkenti az értékesítés utáni kérdések számát.
 8. Átfogó nyomonkövetés: a modern logisztikai rendszerek lehetővé teszik a termékek átfogó nyomonkövetését, beleértve a készletmozgást és a szállítást.
 9. Rugalmas reagálás a kereslet változásaira: az adaptív logisztikai rendszerek és a hatékony webshop logisztika segítik a vállalkozást a kereslet változásaira való gyors reagálásban és a piaci változásokhoz való alkalmazkodásban.
 10. Jól működő panaszkezelés: a hatékony panaszkezelési folyamatok javítják a vállalkozás hitelességét és a vevők elégedettségét.

Ezen előnyök együttesen hozzájárulnak a vállalkozás sikeres működéséhez, az ügyfélhűség felépítéséhez és a versenytársaktól való differenciálódáshoz a piacon. Mindezt a hatékony webshop logisztika teszi lehetővé.

5. Összefoglaló

A webshop készítés egyik alapvető eleme a hatékony webáruház logisztika.

Ide tartozik a kiszervezett logisztika (fulfillment webshop) és a webáruház nyitás termékek nélkül (dropshipping webáruház).

A webshop logisztika részei a rendelésfeldolgozás, a raktározás, a csomagolás, a termékek kiszállítása, valamint a visszáru és utánvét kezelése.

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: szerk@kiszervezettmarketing.hu

6. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Milyen speciális webshop logisztikai módszerek vannak?

Kiszervezett logisztika (fulfillment webshop) és webáruház nyitás termékek nélkül (dropshipping webáruház).

❓ Mennyibe kerül egy webshop?

Olvasd el webshop készítés árak témájú cikkünket!

❓ Miért fontos a hatékony webáruház logisztika?

Növeli a vásárlók elégedettségét, hozzájárul a webshop hosszú távú sikeréhez, több vásárlást eredményez, stb.

Oszd meg! Küldd el! Nyomtasd ki!

Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Picture of Dávid Ádám

Dávid Ádám

Dávid Ádám vagyok, a Kiszervezett Marketing Kft. alapítója, az online marketing megszállottja.

150+ szöveges ötcsillagos ügyfélvéleményünkkel előrevetítjük, hogy milyen egy igazán profin megtervezett, ügyfélközpontú marketing ügynökséggel dolgozni.

A Kiszervezett Marketing 13x-os Marketing Diamond Awards-díjas ügynökség. Ezt a díjat a Magyar Marketing Szövetség ítélte oda számunkra, ami bizonyítja, hogy szakmailag kimagasló szolgáltatásokat nyújtunk az online marketing területén.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban a Kiszervezett Marketing Kft. lett Az Év Marketing Nagykövete!

A Kiszervezett Marketing az a marketing ügynökség, amely nem olyan, mint a suszter és a cipője.

Ezt alátámasztja a 350+ szakmai blogcikkünk is, amelynek köszönhetően több mint 160.000 látogatónk van éves szinten a saját weboldalukon a Google Keresőből, fizetett hirdetések nélkül. Mindezt alig 1,5 év alatt értük el.

A megtervezett médiamegjelenésekkel folyamatosan ott vagyunk nagy hírportálok hasábjain a területünk szakértőjeként. Párat kiemelve: penzcentrum.hu, hirado.hu, hrportal.hu, origo.hu, blikk.hu.

Azért lehetünk Google Partnerek, mert rendelkezünk a Google által elismert szakértővel. Az ügyfeleink hirdetési kampányai kivétel nélkül minden esetben elérik a minimum 70%-os optimalizáltságot.

Tartottam már szakmai előadást több egyetemen online marketing témában, többek között: BME, BGE, ELTE, MATE, Óbudai Egyetem. Emellett a Magyar Marketing Fesztivál rendszeres előadójaként mutatom be a siker kulcsát a digitális térben.

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!