A webáruház indítás lépései és költségei

Egy webáruház indítása számos lépésből áll, és eltérő költségtényezőkkel kell számolnunk. Cikkünkben ezeket tekintjük át részletesen.
Webáruház indítása

A webáruház indítás lépései és költségei

Egy webáruház indítása számos összetett lépésből áll, amelyek eltérő költségekkel rendelkeznek. Cikkünkben röviden összefoglaljuk egy webáruház indításának lépéseit, valamint azt is, hogy pontosan milyen összetevők kerülnek pénzbe egy webshop létrehozása és üzemelése során.

1. Webáruház indítása előtt ezeket vedd figyelembe

Termék vagy szolgáltatás: Elsődleges feltétel egy webáruház indításához, hogy legyen olyan termék vagy szolgáltatás, amit értékesíteni szeretnél az online platformon keresztül. Termékek nélkül is indíthatsz webáruházat dropshipping üzleti modell formájában.

Üzleti terv: Készíts egy átfogó üzleti tervet, amely tartalmazza a célpiacodat, a versenytársaid elemzését, az árképzési stratégiát, marketingstratégiát és más fontos üzleti elemeket.

Jogszabályi előírások: Ismerd meg azokat a jogszabályi előírásokat, amelyek az online kereskedelemre vonatkoznak, például adatvédelem, fogyasztóvédelem, GDPR és környezetvédelmi termékdíj.

Weboldal és dizájn: Készíttess egy felhasználóbarát weboldalt, amely jól áttekinthető és könnyen navigálható (UI/UX design). Kiválaszthatsz egy bérelhető webshop platformot vagy akár saját fejlesztésű webáruházat is készíthetsz.

Termékfotók és leírások: Készíts minőségi termékfotókat és részletes leírásokat a termékekről. Ez segít a vásárlóknak megismerni a termékeket és megalapozza a bizalmat. Jogtiszta képek kellenek, vagy stock fotók.

Logisztika és szállítás: Gondold végig a logisztikai folyamatokat, beleértve a raktározást, csomagolást és szállítást. Fontos, hogy megbízható szállító partnerekkel dolgozz együtt, hogy a vásárlóid időben és sértetlenül kapják meg a termékeiket. De dönthetsz úgy is, hogy kiszervezed a logisztikát.

Fizetési lehetőségek: Kínálj többféle online fizetési lehetőséget a vásárlóknak, például hitelkártya, PayPal vagy banki átutalás. Érdemes megismerkedni a legnépszerűbb online fizetési rendszerekkel.

Marketing és promóció: Hozz létre egy marketingtervet, hogy hogyan fogod elérni a potenciális vásárlókat és miként népszerűsíted a webáruházadat. Fontos az online marketing eszközök, például a keresőoptimalizálás (SEO), közösségi média és fizetett hirdetések használata.

Ügyfélszolgálat: Biztosíts könnyű elérhetőséget az ügyfelek számára, hogy feltehessék kérdéseiket, segítséget kérhessenek vagy problémákat jelenthessenek. Legyen egy hatékony ügyfélszolgálati rendszer (akár chatbotok által), amely gyorsan és hatékonyan válaszol a vásárlók kérdéseire és problémáira.

Webanalitika: Használj webanalitikai eszközöket, hogy nyomon követhesd az áruházad teljesítményét, látogatottságot, a konverziós arányokat és a vásárlói viselkedést. Ez segít megérteni, hogy hogyan működik a webáruházad és lehetővé teszi az optimalizációt.

Webshop készítés

2. Webáruház indítása lépésről lépésre

Részletesebb útmutatásért tekintsd meg a webáruház készítés lépései cikkünket! 🙂

2.1. Kutatás és tervezés webshop indítás előtt

Mielőtt belevágnál, fontos a kutatás és tervezés fázisa. Ismerd meg a célpiacodat, a versenytársakat, és határozd meg, hogy milyen termékeket vagy szolgáltatásokat szeretnél értékesíteni. Hozz létre egy üzleti tervet, amely magában foglalja a célokat, a termékkínálatot, az árképzést, a marketingstratégiát és a pénzügyi terveket.

2.2. Webáruház platform kiválasztása

A következő lépés a megfelelő webshop platform kiválasztása. Választhatsz olyan platformok közül, mint például Shopify, WooCommerce vagy Magento. De valamelyik bérelhető webshop motor mellett is leadhatod a voksodat, pl. UNAS vagy Shoprenter. Fontos szempontok a funkcionalitás, a felhasználóbarát kezelőfelület, a testreszabhatóság és a szükséges integrációk.

2.3. Domain név és tárhely kiválasztása

Regisztrálj egy domain nevet, amely könnyen megjegyezhető és kapcsolódik a vállalkozásodhoz. Válassz megbízható tárhelyszolgáltatót, ahol az áruházad folyamatosan elérhető lesz a látogatók számára. A domain regisztráció általában lehetséges a választott tárhelyszolgáltatónál is.

Webshop tárhely

2.4. Webáruház kialakítása és testreszabása

A kiválasztott webáruház készítő platform segítségével kezdj neki a webshop kialakításának. Válaszd ki a megfelelő sablont vagy terveztesd meg az egyedi weboldalt. Ügyelj arra, hogy a dizájn és a felhasználói élmény magas minőségű legyen. Ha nem szeretnél több száz munkaórát beleölni a projektbe, az a legjobb döntés, ha profikra bízod a webshop készítést.

2.5. Termékek feltöltése

Fontos, hogy készíts minőségi termékfotókat és írj részletes leírásokat a termékekről. Töltsd fel ezeket a termékeket a webáruházba, és rendszerezd őket kategóriákba vagy csoportokba. Ügyelj arra, hogy a termékek könnyen megtalálhatók és elérhetők legyenek a webshopon belül.

2.6. Fizetési és szállítási lehetőségek beállítása

Integrálj olyan fizetési módokat, amelyek megfelelnek a vásárlók igényeinek és biztonságosak. Ide tartozhatnak a bankkártyás fizetések, a PayPal vagy más online fizetési rendszerek. Ne felejtsd el beállítani a szállítási lehetőségeket és díjakat is, valamint gondoskodj megbízható szállító partnerekkel való együttműködésről.

2.7. Jogvédelem és jogszabályi előírások betartása

Foglalkozz a jogi kérdésekkel és biztosítsd, hogy a webáruházad megfeleljen a vonatkozó jogszabályi előírásoknak. Gondoskodj az adatvédelemről és a fogyasztóvédelemről, valamint tartsd tiszteletben a szerzői jogokat és védjegyeket. Mindenképpen tájékozódj a GDPR előírásokról.

2.8. Marketing és promóció

Hozz létre egy marketingtervet, ami azt részletezi majd, hogy hogyan fogod népszerűsíteni az webáruházadat és elérni a potenciális vásárlókat. Használj digitális marketing eszközöket, mint például a keresőoptimalizálás (SEO), a tartalommarketnig vagy a PPC hirdetések. Készíts promóciókat, kuponokat vagy akciókat, hogy bevonzd az érdeklődőket és ösztönözd őket a vásárlásra.

2.9. Ügyfélszolgálat és visszajelzések kezelése

Legyen egy hatékony ügyfélszolgálati rendszer, amely gyorsan és eredményesen válaszol a vásárlók kérdéseire és problémáira. Fogadj el és kezeld a vásárlói visszajelzéseket, és használd azokat az áruházad fejlesztésére és javítására. A pozitív felhasználói visszajelzések és értékelések hozzájárulnak majd a webáruházad hitelességének növeléséhez. Ebből a szempontból nagyszerű eszköz a Trustindex.

2.10. Folyamatos optimalizáció és fejlesztés

Ne feledd, hogy egy webáruház indítása után folyamatosan alkalmazkodni kell majd a piaci változásokhoz és a vásárlói igényekhez. Kövesd nyomon a webshopod teljesítményét, figyeld a vásárlói viselkedést és analizáld az adatokat (akár hőtérképes elemzést is készíthetsz a Hotjar segítségével). Alkalmazz A/B teszteket és kísérletezz újításokkal a webáruház optimalizálása érdekében. Figyeld a konkurenciát és maradj naprakész a legújabb trendekkel és technológiákkal.

3. Webshop indítás költségei

További információkért tekintsd meg webáruház készítés árak témában írt bejegyzésünket! 🙂

3.1. Webshop motor és fejlesztési költségek

Az egyik legnagyobb költségtényező a webshop platform kiválasztása és a fejlesztési költségek. A választott platformtól függően lehetnek havi díjak vagy egyszeri licencdíjak, amelyek a funkciók és a testreszabhatóság szintjétől függően változhatnak. Ezenkívül szükséged lehet egy webfejlesztőre vagy ügynökségre, aki segít a webshop kialakításában és testreszabásában, ami további költségeket jelenthet.

A webshop platform kiválasztásától és a fejlesztés méretétől függően a költségek jelentősen változhatnak. Egy nyílt forráskódú platform, mint például WooCommerce vagy Magento, ingyenesen elérhető, de a további testreszabások és fejlesztések díjaival számolni kell. Egyedi tervezésű webshop esetén magasabb költségekre kell számítani, amelyek általában több százezer forinttól akár egy millió forintig is terjedhetnek. Sokan ezért választják a bérelhető webshop motorokat, mivel itt csak pár ezres vagy tízezres havidíjak vannak.

3.2. Domain név és tárhely költségei

A webshop indításához regisztrálnod kell egy domain nevet, ami általában pár ezer forintos éves díjat jelent. A domain név kiválasztása fontos, hogy könnyen megjegyezhető és kapcsolódó legyen a webáruházadhoz, márkanevedhez. Emellett szükséged lesz megbízható tárhelyszolgáltatóra is.

A tárhely költségei havi vagy éves díjakként kerülnek felszámításra, és ezek általában néhány ezer forinttól kezdődnek, de nagyobb webshopok esetén ezek az összegek magasabbak lehetnek. Olvasd el a tárhely szolgáltatás kiválasztásáról szóló cikkünket.

Webshop tárhely

3.3. Webdesign és felhasználói élmény

A webshop vizuális megjelenése és felhasználói élménye kulcsfontosságú a vásárlók elégedettségének növelés és megtartása érdekében. A webdesign tervezése és testreszabása költségekkel jár, különösen, ha egyedi designt szeretnél. Ez magában foglalja a logó tervezését, a felhasználói felület kialakítását és a reszponzív webdesign implementálását.

A webdesign és a felhasználói élmény tervezésének költségei változóak. Ha szakemberre van szükséged a felhasználói felület kialakításához, a költségek néhány százezer forinttól több millió forintig terjedhetnek, attól függően, hogy milyen mértékben kívánod testre szabni az arculatot és az interakciókat. Ez a UI/UX designerek feladatkörébe tartozik.

3.4. Termékfotók és tartalomkészítés

A minőségi termékfotók elengedhetetlenek a vásárlók figyelmének megragadásához és az üzleted megbízhatóságának növeléséhez. Egy fotózásra szakosodott szakember bérlésére lehet szükséged, ha nem elégszel meg az interneten elérhető jogtiszta képek és stock fotók nyújtotta lehetőségekkel. Emellett szükséged lesz szöveges tartalmakra, például termékleírásokra, blogbejegyzésekre, útmutatókra és egyéb tartalmakra. Lehet, hogy szükséged lesz szövegíróra vagy online marketinges szakemberre, akik segítenek a webshop tartalmának elkészítésében és reklámozásában.

A professzionális termékfotók készítése szintén jelentős költséggel járhat. Az árak függhetnek a fotózáshoz szükséges időtől, a termékek számától és a fotós díjától. Persze a mockup használata sok mindenben segíthet. Tartalomkészítés esetén a költségek attól függenek, hogy milyen mennyiségű és minőségű tartalmat szeretnél létrehozni, és hogy a tartalomkészítést magad végzed vagy alkalmazol egy tartalomkészítőt/szövegírót. A szövegírók általában óradíjban vagy a szavak számában számítják fel a munkájuk díját.

3.5. Online fizetési és szállítási rendszer

Az online kereskedelemben kulcsfontosságú a biztonságos és kényelmes fizetési rendszer használata. Ehhez szükséged lesz online fizetési kapura, amely biztosítja a hitelkártyás vagy más online fizetési módok elfogadását. Ezek általában havi vagy tranzakcióalapú díjakat jelentenek. Emellett fontos gondoskodni a szállítási opciókról és az ehhez kapcsolódó költségekről, beleértve a csomagolást és a szállítási partnerek díjait is. Ha ezzel nem szeretnél foglalkozni, a fulfillment modellt neked találták ki.

Az online fizetési megoldások díjai Magyarországon általában tranzakcióalapúak. Ez azt jelenti, hogy a fizetési rendszer egy bizonyos százalékot vagy fix összeget von le minden tranzakcióból. Az egyes fizetési rendszerek díjai eltérőek, és gyakran vannak kiegészítő költségek is, például havi díjak vagy beállítási költségek. A szállítási költségek a szállítási módoktól és a szállító cégektől függenek, és ezeket általában a termékek súlya, mérete és a szállítási távolság alapján számítják ki.

3.6. Marketing és reklám költségek

A webshop indítása után elengedhetetlen a marketing és reklám tevékenységek végzése. Az online hirdetések, a keresőoptimalizálás, a közösségi média és a tartalommarketing mind extra költségekkel járhatnak. Készíts marketingtervet és határozd meg a költségvetést a vállalkozásod promóciója és a látogatók elérése céljából.

A költségek itt nagyban függenek a kiválasztott csatornáktól, a reklámok típusától és a kampányok időtartamától. Gondolkodhatsz Google Ads hirdetésekben, Facebook hirdetéskezelésben, vagy TikTok hirdetésekben is.

3.7. Üzemeltetési költségek

Ne feledkezz meg az üzemeltetési költségekről sem, amelyek magukban foglalják a webshop karbantartását, a frissítések telepítését és a biztonsági intézkedések ellenőrzését.

További költségek merülhetnek fel a webshop üzemeltetése során, mint például a domain és a tárhely éves vagy havi díjai, a biztonsági mentések készítése, a webshop védelmének biztosítása pl. SSL tanúsítvány révén, valamint a frissítések és egyéb szoftverek vagy szolgáltatások díjai.

4. Webáruház indítása profikkal

Ha azt szeretnéd, hogy minden gördülékenyen menjen a webáruház indítása során, valamint megszabadulnál a felesleges problémáktól, a programok és szolgáltatások beállításának nyűgjétől, és egy megbízható, tapasztalt csapatra bíznád a webshop létrehozását, akkor lépj velünk kapcsolatba egy árajánlatért! 🙂

Webshop készítés

5. Összefoglaló

Egy webáruház indítása rengeteg utánajárást igényel, hiszen számos informatikai, jogi, marketing és tartalomgyártói szakismeretre van szükség hozzá.

A webáruház indítás költségei is számos tényezőtől függnek, beleértve a webshop motort, a domain név regisztrátort és a tárhely szolgáltatót, a design elemeket, a tartalomkészítést, a termékfotókat, az online marketing eszközök használatát, a promóciókat, a webáruház karbantartást, stb.

Ha szeretnél pontos árajánlatot kapni, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot!

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: szerk@kiszervezettmarketing.hu

6. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Mik a webáruház indítás lépései?

Előzetes kutatómunka, webshop platform kiválasztása, domain név regisztrációja, tárhely vásárlása, webáruház létrehozása és megtervezése, termékek feltöltése, online fizetési rendszerek bekötése, jogi kérdések megvitatása, online marketing eszközök használata, ügyfélszolgálat beállítása, és folyamatos karbantartás.

❓ Mennyibe kerül a webáruház indítása profi szakemberekkel?

Lépj velünk kapcsolatba egy pontos árajánlatért!

❓ Mik tartoznak a webshop indítás költségei közé?

Domain név, tárhely szolgáltatás, webshop motor, termékfotók elkészítése, webdesignerek és szövegírók költségei, online marketing kiadások, üzemeltetési költségek.

Oszd meg! Küldd el! Nyomtasd ki!

Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Picture of Dávid Ádám

Dávid Ádám

Dávid Ádám vagyok, a Kiszervezett Marketing Kft. alapítója, az online marketing megszállottja.

150+ szöveges ötcsillagos ügyfélvéleményünkkel előrevetítjük, hogy milyen egy igazán profin megtervezett, ügyfélközpontú marketing ügynökséggel dolgozni.

A Kiszervezett Marketing 13x-os Marketing Diamond Awards-díjas ügynökség. Ezt a díjat a Magyar Marketing Szövetség ítélte oda számunkra, ami bizonyítja, hogy szakmailag kimagasló szolgáltatásokat nyújtunk az online marketing területén.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban a Kiszervezett Marketing Kft. lett Az Év Marketing Nagykövete!

A Kiszervezett Marketing az a marketing ügynökség, amely nem olyan, mint a suszter és a cipője.

Ezt alátámasztja a 350+ szakmai blogcikkünk is, amelynek köszönhetően több mint 160.000 látogatónk van éves szinten a saját weboldalukon a Google Keresőből, fizetett hirdetések nélkül. Mindezt alig 1,5 év alatt értük el.

A megtervezett médiamegjelenésekkel folyamatosan ott vagyunk nagy hírportálok hasábjain a területünk szakértőjeként. Párat kiemelve: penzcentrum.hu, hirado.hu, hrportal.hu, origo.hu, blikk.hu.

Azért lehetünk Google Partnerek, mert rendelkezünk a Google által elismert szakértővel. Az ügyfeleink hirdetési kampányai kivétel nélkül minden esetben elérik a minimum 70%-os optimalizáltságot.

Tartottam már szakmai előadást több egyetemen online marketing témában, többek között: BME, BGE, ELTE, MATE, Óbudai Egyetem. Emellett a Magyar Marketing Fesztivál rendszeres előadójaként mutatom be a siker kulcsát a digitális térben.

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!