A weboldal lábléc (footer) helyes felépítése

A weboldal lábléc (footer) minden honlap alapvető eleme, amely tartalmazza a kapcsolati adatokat, jogvédelmi nyilatkozatokat, közösségi média ikonokat.
Weboldal lábléc

A weboldal lábléc (footer) helyes felépítése

Minden weboldal két alapvető alkotóeleme a fejléc (header) és a lábléc (footer). Ez a két rész a honlapok tetején és alján található. Ebben a cikkben a weboldal lábléc helyes felépítésével és tartalmi elemeivel foglalkozunk részletesebben, kitérve azokra a linkekre és oldalakra, amelyeket meg kell jeleníteni a footerben a weboldalakon.

1. Mi az a weboldal lábléc, és miért fontos?

A weboldalak láblécét (angolul footer) talán nem annyira gondolják fontosnak az emberek, hiszen a legtöbb felhasználó inkább az oldalon található fő tartalomra és a navigációs menüre koncentrál. Azonban a lábléc egy olyan terület a weboldalon, amely számos fontos információt tartalmaz, és érdemes odafigyelni rá weboldal készítés során még akkor is, ha a honlap alsó részén található.

A lábléc elsődleges funkciója az, hogy a látogatóknak segítséget nyújtson a weboldal navigálásában és az információk könnyebb megtalálásában. A weboldal footer tipikusan egy olyan terület, amely tartalmazza az összes olyan linket és információt, amelyek nem feltétlenül illeszkednek a főmenübe, de mégis hasznosak lehetnek a látogatóknak. Ide tartoznak a kapcsolatfelvételi adatok, a vállalati információk, az impresszum, az Általános Szerződési Feltételek és az Adatvédelmi Nyilatkozat (GDPR alapján).

A lábléc nemcsak a felhasználók számára hasznos, hanem a keresőmotorok (pl. Google) számára is. A weboldal láblécében található linkek és adatok segítenek a keresőmotoroknak abban, hogy jobban megértsék az oldal tartalmát és struktúráját.

Egy további fontos szerepe a footernek az, hogy általában itt találhatók az olyan közösségi média linkek, mint az üzleti Facebook, Twitter, Instagram vagy a LinkedIn oldalak. Ez lehetővé teszi a látogatók számára, hogy könnyedén kapcsolatba lépjenek a weboldal tulajdonosával, illetve megoszthassák az oldalt másokkal is.

Végső soron a weboldal lábléce a felhasználói élmény javításának egyik fontos része. Az egyszerű és könnyen kezelhető lábléc segíthet a látogatóknak abban, hogy gyorsan és hatékonyan megtalálják azokat az információkat, amiket keresnek. Ez a weboldal tulajdonosának is előnyös, hiszen egy jól megtervezett és könnyen átlátható lábléc segíthet a felhasználók megtartásában és a visszatérő látogatók számának növelésében.

Weboldal készítés

2. Mit tartalmazzon a weboldal lábléce?

A weboldal lábléce gyakran figyelmen kívül marad, pedig rendkívül fontos eleme minden honlapnak. A lábléc az oldal alján található terület, amelynek célja a felhasználók számára hasznos információk, linkek és kapcsolatfelvételi adatok megjelenítése. De mit is tartalmazzon egy jól felépített lábléc?

1) Kapcsolatfelvételi adatok: az egyik legfontosabb információ, amelyet a láblécben meg kell jeleníteni, az a kapcsolatfelvételi adatok. Ezek a weboldal tulajdonosának nevét, címét, telefonszámát és e-mail címét tartalmazzák, így a látogatók könnyedén kapcsolatba léphetnek a weboldal tulajdonosával, ha bármilyen kérdésük van.

2) Navigációs linkek: a lábléc általában tartalmazza az összes olyan linket, amelyek nem illeszkednek a főmenübe, de mégis hasznosak lehetnek a látogatóknak. Ide tartoznak például az impresszum, az ÁSZF, az Adatvédelmi nyilatkozat és a Cookie tájékoztató.

3) Közösségi média ikonok: a láblécbe elhelyezett social média ikonok lehetővé teszik a látogatók számára, hogy könnyedén kapcsolatba lépjenek a weboldal kezelőivel és kövessék az adott céget/vállalkozót a különböző online platformokon.

4) Copyright információ: az oldal alsó részén gyakran található copyright információ, amely arra utal, hogy az adott weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll, és nem másolható, felhasználható a weboldal tulajdonosának engedélye nélkül.

5) Feliratkozás hírlevélre: a footer lehetőséget nyújthat a látogatóknak, hogy feliratkozzanak az oldal hírlevelére. Ezáltal a weboldal kezelői kapcsolatot tudnak létesíteni a látogatókkal, és értesíthetik őket a cég újdonságairól, akcióiról, vagy az új blogbejegyzésekről. Az ilyen hírlevél feliratkozások nagyon fontosak a látogatók megtartása és az ügyfélbázis bővítése céljából.

WordPress tárhely

Fontos, hogy a lábléc tartalma jól strukturált és könnyen érthető legyen, hogy a látogatók könnyen megtalálják azokat az információkat, amelyekre szükségük van. Egy jól tervezett footer javítja a felhasználói élményt és növeli a weboldal hitelességét, így mindenképpen érdemes odafigyelni erre az elemre a honlap tervezése során.

3. Linkek a weboldal láblécében

A weboldal láblécében található linkek szerepe az, hogy megkönnyítik a navigációt és az információk megtalálását, valamint lehetővé teszik a kapcsolatfelvételt a weboldal tulajdonosával.

Weboldal lábléc

Az alábbiakban felsoroljuk azokat a linkeket, amelyek gyakran jelen vannak a honlapok láblécében:

1) Impresszum: az impresszum tartalmazza az oldal tulajdonosának, a szerkesztőségnek vagy az üzemeltetőnek az adatait, a vállalkozás székhelyét, telefonszámát, e-mail címét, adószámát és cégjegyzékszámát. Az impresszum megjelenése törvényi előírás, így minden weboldalon kötelező elem.

2) Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF): az ÁSZF tartalmazza a weboldal használatára vonatkozó feltételeket, a vásárlási és fizetési információkat, a garanciális és jótállási feltételeket, az adatvédelmi szabályokat és a jogi nyilatkozatokat.

3) Adatvédelmi nyilatkozat: az adatvédelmi nyilatkozat tájékoztatja a látogatókat az adatvédelemről, a személyes adatok gyűjtéséről, kezeléséről és a látogatók jogairól.

4) Gyakran Ismételt Kérdések (GYIK): a GYIK gyűjtemény a látogatók által gyakran feltett kérdéseket foglalja össze, és segít megoldani a leggyakoribb problémákat.

5) Kapcsolatfelvételi űrlap: az oldal tulajdonosának neve, címe, telefonszáma, e-mail címe és a webhely kapcsolati űrlapja is megjelenhet a láblécben.

6) Közösségi média ikonok: így a látogatók könnyedén kapcsolatba léphetnek a weboldal tulajdonosával a különböző közösségi média platformokon keresztül.

7) Webhelytérkép: az oldaltérkép megjelenítése a láblécben segít a látogatóknak a weboldal struktúrájának és tartalmának áttekintésében.

8) Hírlevél feliratkozás: ez nagyon fontos az ügyfélbázis bővítése szempontjából. A láblécbe elhelyezett hírlevél feliratkozási lehetőség segít abban, hogy a látogatók feliratkozzanak az oldal újdonságaira, akcióira vagy blogbejegyzéseire.

4. Weboldal fejléc és lábléc kapcsolata

A weboldal fejléc az a terület a honlap tetején, ahol a legfontosabb információk találhatóak, például a weboldal neve és logója, a menüpontok és a keresőmező. A lábléc pedig az az alsó rész, amely az oldal alján kiegészítő információkat jelenít meg, például a kapcsolati adatokat, az impresszumot, az ÁSZF-et és a közösségi média ikonokat.

A fejlécben található menüpontok a legfontosabb oldalakat tartalmazzák, mint például a Kezdőlap, a Szolgáltatások/Termékek, az Árak, a Rólunk, a Kapcsolat és a Blog. A menüpontok elhelyezése a fejlécben segít a felhasználóknak gyorsan és egyszerűen navigálni az aloldalak között.

A láblécben pedig további fontos információk találhatóak, például a kapcsolati adatok, az Adatvédelmi nyilatkozat, az impresszum és az ÁSZF. Az impresszum és az ÁSZF információi azért lényegesek, mert jogi védelmet biztosítanak a weboldal tulajdonosának. A lábléc további elemei közé tartoznak a közösségi média ikonok, amelyek segítenek az oldal bejegyzéseinek megosztásában és a weboldal látogatottságának növelésében.

A footerben továbbá elhelyezhetők olyan hivatkozások, amelyek további információkat tartalmaznak, például a gyakran ismételt kérdések (GYIK) oldal, az adatvédelmi irányelvek vagy az ügyfélszolgálati elérhetőségek.

Összefoglalva, a weboldal fejléce és lábléce két fontos elem, amelyek közötti kapcsolat meghatározó szerepet játszik a felhasználói élmény javításában és a weboldal hatékonyabb működésében. A megfelelő információk és linkek elhelyezése a megfelelő helyen segít abban, hogy a látogatók könnyebben és gyorsabban megtalálják az általuk keresett információkat, és ezzel javítsák a weboldal teljesítményét és hatékonyságát.

1) Legyen rövid és átlátható: a láblécnek nem kell túl bonyolultnak lennie. Az információkat röviden és érthetően kell összefoglalni. Ne terheld túl információval a látogatókat, és ne próbáld belepréselni az összes aloldalt a footerbe. A lényeg, hogy minden legyen könnyen áttekinthető és elérhető.

2) Használj linkeket: a footer a legjobb hely arra, hogy az összes fontos oldalt összegyűjtsd, és a látogatók számára elérhetővé tedd őket. A footerben elhelyezett linkek megkönnyítik a látogatóknak a keresést és a navigációt, így könnyebbé teszik az oldalon való eligazodást.

3) Alkalmazz ikonokat: az ikonok egyértelműbbé és vonzóbbá tehetik a footert. Az ikonoknak nem kell különösebben bonyolultnak vagy látványosnak lenniük, csak egyszerűeknek és az oldal témájához illőnek.

4) Adj hozzá információt: a lábléc egy jó hely arra, hogy az alapvető információkat megosszuk a látogatókkal. Ide tartoznak a kapcsolatfelvételi információk, a cég neve és elérhetősége, a jogi információk és az adatvédelmi irányelvek. Az információk elhelyezése a footerben biztosítja, hogy azok minden oldalon megjelenjenek, így a látogatók könnyen elérhetik őket.

5) Készíts egységes láblécet: a láblécnek egy egységes és összehangolt megjelenést kell adnia az oldalnak. Használj egységes színeket és betűtípusokat az oldalon, és készíts a fejlécnek megfelelő megjelenést.

Az egyszerű, áttekinthető és informatív lábléc biztosítja, hogy a látogatók könnyen megtalálják az információkat és az oldalon való navigáció egyszerű és zökkenőmentes legyen. A footer megfelelő tervezése lehetővé teszi az oldal tulajdonosai számára, hogy elősegítsék az üzleti célokat, javítsák a felhasználói élményt és növeljék az oldalon eltöltött időt.

6. Összefoglaló

A weboldal lábléc a honlapok alján található rész, amely olyan fontos aloldalakat tartalmaz, mint az impresszum, az ÁSZF, az Adatvédelmi nyilatkozat, vagy éppen a közösségi média oldalak ikonjai, linkjei.

Fontos, hogy a footer jól átlátható legyen, ne tartalmazzon túl sok információt, és segítse a látogatók tájékozódását a weboldalon.

Emellett fontos kapcsolati adatokat tartalmaz, valamint a látogatók jogaira vonatkozó irányelveket és előírásokat is összefoglalja az ÁSZF és a GDPR-nak megfelelő Adatvédelmi tájékoztató által.

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: szerk@kiszervezettmarketing.hu

7. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Mi az a weboldal lábléc?

A lábléc (angolul footer) a fejléc mellett minden honlap elkészítésének elengedhetetlen része, ami az oldal alján található részt jelenti.

❓ Mit tartalmazzon a footer?

Impresszum, ÁSZF, Adatvédelmi nyilatkozat, kapcsolattartási adatok, copyright nyilatkozat, cookie tájékoztató, közösségi média linkek, ikonok, webhelytérkép, stb.

❓ Milyen legyen a weboldal lábléce?

Könnyen átlátható, nem túl hosszú, tartalmazzon ikonokat és fontos linkeket.

Oszd meg! Küldd el! Nyomtasd ki!

Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Picture of Dávid Ádám

Dávid Ádám

Dávid Ádám vagyok, a Kiszervezett Marketing Kft. alapítója, az online marketing megszállottja.

150+ szöveges ötcsillagos ügyfélvéleményünkkel előrevetítjük, hogy milyen egy igazán profin megtervezett, ügyfélközpontú marketing ügynökséggel dolgozni.

A Kiszervezett Marketing 13x-os Marketing Diamond Awards-díjas ügynökség. Ezt a díjat a Magyar Marketing Szövetség ítélte oda számunkra, ami bizonyítja, hogy szakmailag kimagasló szolgáltatásokat nyújtunk az online marketing területén.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban a Kiszervezett Marketing Kft. lett Az Év Marketing Nagykövete!

A Kiszervezett Marketing az a marketing ügynökség, amely nem olyan, mint a suszter és a cipője.

Ezt alátámasztja a 350+ szakmai blogcikkünk is, amelynek köszönhetően több mint 160.000 látogatónk van éves szinten a saját weboldalukon a Google Keresőből, fizetett hirdetések nélkül. Mindezt alig 1,5 év alatt értük el.

A megtervezett médiamegjelenésekkel folyamatosan ott vagyunk nagy hírportálok hasábjain a területünk szakértőjeként. Párat kiemelve: penzcentrum.hu, hirado.hu, hrportal.hu, origo.hu, blikk.hu.

Azért lehetünk Google Partnerek, mert rendelkezünk a Google által elismert szakértővel. Az ügyfeleink hirdetési kampányai kivétel nélkül minden esetben elérik a minimum 70%-os optimalizáltságot.

Tartottam már szakmai előadást több egyetemen online marketing témában, többek között: BME, BGE, ELTE, MATE, Óbudai Egyetem. Emellett a Magyar Marketing Fesztivál rendszeres előadójaként mutatom be a siker kulcsát a digitális térben.

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés