A legnépszerűbb keresőmotorok működése

A keresőmotor egy online eszköz, ami a felhasználók lekérdezéseire ad ki találatokat egy algoritmus alapján. Nézzük a legnépszerűbb keresőmotorokat!
Keresőmotor

A keresőmotorok működése. A legnépszerűbb keresőmotorok

Az online marketing és a keresőoptimalizálás területeinek alapvető kelléke és építőköve a keresőmotor, ami sokaknál egyet jelent a Google fogalmával. Léteznek azonban más keresőmotorok is, amelyek a világ egyéb részein (pl. Kína, Oroszország) sokkal népszerűbbek, mint a Google. Cikkünkben kitérünk a keresőmotorok rövid történetére és működésére is, valamint a keresőoptimalizálás jelentőségére.

1. Mi az a keresőmotor?

A keresőmotor egy olyan szoftver vagy online eszköz, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy internetes kereséseket végezzenek. A keresőmotorok olyan adatbázisokat tartalmaznak, amelyekben indexelik és rangsorolják a weboldalak tartalmát. Amikor egy felhasználó keresést indít, a keresőmotor különböző algoritmusok segítségével elemzi a keresett kulcsszavakat és megjeleníti a releváns találatokat a felhasználónak.

A világon a legismertebb keresőmotor a Google, de számos más keresőmotor is létezik, mint például a Bing, a Yahoo!, a DuckDuckGo és még sok más. Ezek a keresőmotorok különböző módokon működhetnek, de általában mind a weboldalak indexelésével, a kulcsszavak elemzésével és a rangsorolással foglalkoznak, hogy a felhasználók számára a legrelevánsabb találatokat nyújtsák.

A keresőmotorok az interneten található adatok hatalmas mennyiségét teszik kereshetővé, és lehetővé teszik a felhasználóknak, hogy gyorsan és hatékonyan megtalálják a keresett tartalmakat, weboldalakat, képeket, videókat, cikkeket, információkat és még sok mást.

Weboldal készítés

2. A keresőmotorok rövid története

Az 1990-es évek elején az első keresőmotorok, mint például az Archie, a Veronica és a Jughead, csak a szövegalapú internetes tartalmak keresésére szolgáltak. Ezek a korai keresőmotorok főként az egyetemi kutatóintézetekben és az informatikus közösségekben voltak elérhetőek.

Az 1990-es évek közepétől az internet népszerűségének és a weboldalak számának robbanásszerű növekedésével új típusú keresőmotorok jelentek meg. Ilyenek voltak például az AltaVista, a Yahoo! és az Excite, amelyek több szempont alapján, például a metaadatok, kulcsszavak és linkek alapján indexelték és rangsorolták a weboldalakat.

1998-ban a Google megalapítása jelentős fordulópontot jelentett a keresőmotorok történetében. A Google új és hatékonyabb algoritmusokat használt a keresési eredmények jobb relevanciájának biztosítására. Az algoritmusuk, amelyet PageRank néven ismerünk, a weboldalak backlinkjeinek számát és minőségét vette figyelembe a rangsorolás során.

A 2000-es években a Google hatalmas népszerűségre tett szert, és a világ vezető keresőmotorjává vált. A Google továbbfejlesztette algoritmusát, és folyamatosan új funkciókat vezetett be, mint például a képkeresés, a hírek, térképek és a videók keresése.

A keresőmotorok folyamatosan fejlődnek és megújulnak. Megjelentek olyan keresőmotorok, mint a Bing (Microsoft) és a DuckDuckGo, amelyek alternatívát kínálnak a felhasználóknak. Emellett a mobilkészülékek térnyerése új keresési trendeket generált, és a keresőmotoroknak alkalmazkodniuk kellett a mobilbarát keresésekhez.

3. Hogyan működnek a keresőmotorok?

1) Weboldalak indexelése: a keresőmotorok állandóan szkennelik az internetet, hogy felfedezzék és indexeljék a weboldalak tartalmát. Ehhez speciális szoftvereket használnak, amelyeket „keresőrobotoknak” vagy „keresőpókoknak” is neveznek. Ezek a robotok követik a weboldalakon található linkeket, és begyűjtik azok tartalmát, amelyet későbbi keresésekhez használnak.

2) Tartalom elemzése: miután a robotok indexelték a weboldalakat, a keresőmotorok elemzik a tartalmat. Az elemzés során a keresőmotorok figyelembe veszik a kulcsszavakat, a metaadatokat, a címsorokat, a linkeket és más releváns tényezőket. Ez segít meghatározni a weboldalak témáját és tartalmát.

3) Rangsorolás: a keresőmotorok rangsorolják a weboldalakat a relevancia alapján. Ehhez különböző algoritmusokat használnak. A Google például a PageRank algoritmusát alkalmazza, amely a weboldalakra mutató linkek számát és minőségét veszi figyelembe a rangsorolás során. Ezenkívül más tényezők is befolyásolhatják a rangsorolást, például a weboldal sebessége, a tartalom frissessége és minősége, vagy a visszafordulási arány.

4) Találatok megjelenítése: miután a rangsorolás megtörtént, a keresőmotorok megjelenítik a legrelevánsabb találatokat a felhasználóknak. Egy listában jelenítik meg azokat a keresési eredményeket, amelyek a legrelevánsabbak a felhasználó által beírt keresőkifejezéshez kapcsolódóan. A találatok általában tartalmazzák a weboldal címét, a metaleírást és egy rövid részletet a tartalomból.

Fontos megemlíteni, hogy minden keresőmotornak saját algoritmusai vannak, amelyek meghatározzák a rangsorolás és a találatok megjelenítésének szempontjait. Ezért a keresőmotorok eredményei is eltérhetnek egymástól, bár a céljuk egyöntetűen az, hogy a felhasználóknak a lehető legrelevánsabb és legjobb találatokat nyújtsák.

A keresőalgoritmusok működése nagyrészt ismeretlen számunkra, azonban van néhány tényező, amelyek bizonyítottan fontos szerepet töltenek be a rangsorolásban. Ilyenek például a következők:

  • A kulcsszó mögött álló keresési szándék;
  • A weboldalak relevanciája az adott kulcsszó témájához viszonyítva;
  • Az oldalon megjelenő tartalom minősége;
  • Backlinkek száma és minősége;
  • A weboldal technikai állapota, a felhasználói élmény minősége és a honlap használhatósága.

4. A legnépszerűbb keresőmotorok

1) Google: a Google a világ legnépszerűbb és leggyakrabban használt keresőmotorja. A Google hatalmas adatbázissal rendelkezik, és olyan innovatív funkciókat kínál, mint például a Google Maps, a Gmail és a Google Drive.

2) Bing: a Bing a Microsoft által üzemeltetett keresőmotor, amely 2009-es bemutatása óta egyre népszerűbbé válik. A Bing fókuszál a vizuális keresésre, a hírekre és más speciális funkciókra.

Bing keresőmotor

3) Yahoo!: a Yahoo egy másik népszerű keresőmotor egyenesen Amerikából, amely a keresésen túlmenően több szolgáltatást is kínál, például híreket, e-mail rendszert és közösségi média elemeket.

4) Baidu: a Baidu Kína vezető keresőmotorja, amely elsősorban a kínai nyelvű tartalmakra összpontosít. A Baidu a keresésen kívül több egyéb lehetőséget is biztosít, mint például zene, videók és online fórumok. Úgy szokták emlegetni, mint a „kínai Google”.

5) Yandex: a Yandex Oroszország legnagyobb keresőmotorja, amely az orosz nyelvű tartalmakra specializálódott. Emellett a Yandex számos más online szolgáltatást is kínál, például e-mail keretrendszert, térképeket, RSS feedet és autó navigációt.

5. Keresőmotor optimalizálás

A keresőoptimalizálás (Search Engine Optimization, SEO) olyan folyamat, amelynek célja, hogy a weboldalak magasabb rangsorolást érjenek el a keresőmotorok találati listáján. A SEO fontos elemei a következők:

Kulcsszókutatás: a kulcsszavak azok a kifejezések, amelyeket a felhasználók beírnak a keresőmotorba. Fontos azokat a kulcsszavakat megtalálni, amelyek a célcsoportunk számára relevánsak, és amelyekre a weboldal tartalma optimalizálható. Kulcsszókutató eszközök segítségével lehetőség van a releváns kulcsszavak felderítésére.

Tartalom optimalizálása: a weboldal tartalmának optimalizálása fontos tényező a SEO-ban. A kulcsszavakat célszerű természetesen és érthetően belefoglalni a címekbe, az alcímekbe, a bekezdésekbe és a metaadatokba. Fontos, hogy a tartalom releváns, hasznos és magas minőségű legyen a látogatók számára.

Technikai optimalizálás: a weboldal technikai részének optimalizálása is kulcsfontosságú. Ide tartozik a weboldal sebességének javítása, a mobilbarát tervezés, a megfelelő URL-struktúra, a meta adatok helyes használata és az XML térképek készítése. Fontos, hogy a weboldal könnyen áttekinthető és érthető legyen a keresőmotorok számára.

Linképítés: a külső linkek, amelyek más weboldalakról mutatnak a saját weboldalunkra, jelentős hatással vannak a keresőoptimalizálásra. Az értékes, releváns és minőségi linkek segítenek a weboldal hitelességének és rangsorolásának javításában. Azonban fontos, hogy ezek a linkek organikus módon épüljenek fel, és ne legyenek manipulatívak vagy spam jellegűek.

Analitika és monitorozás: fontos követni a weboldal teljesítményét és a keresőmotorokból érkező forgalmat. Analitikai eszközökkel, például a Google Analytics 4-gyel, lehetőség van a látogatói viselkedés és a konverziók nyomon követésére. Ez segít az eredmények mérése és az optimalizálás folyamatos javítása érdekében.

6. Összefoglalás

Egy keresőmotor lényege, hogy a felhasználók által beírt kulcsszavak alapján találatokat jelenítenek meg, amelyek a lehető leginkább releváns oldalakra vezetik az internetezőket a keresési szándékuknak megfelelően.

Minden keresőmotornak megvan a saját algoritmusa, amely alapján az indexelt és feltérképezett weboldalakat rangsorolja.

A Google mellett népszerű keresőmotor még a Bing, a Yahoo!, a Yandex és a Baidu.

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: szerk@kiszervezettmarketing.hu

7. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Mi a keresőmotor jelentése?

Egy keresőmotor egy olyan online szolgáltatás, amely segít a felhasználóknak megtalálni az általuk keresett információt az interneten. A keresőmotorok egy adatbázist tartalmaznak, amelyben indexelték a webhelyek és az internetes tartalmak nagy részét. Amikor egy felhasználó egy keresési lekérdezést ír be a keresőbe, az alkalmazás visszaadja a leginkább releváns találatokat a keresési feltételek alapján.

❓ Melyek a legnépszerűbb keresőmotorok?

Google, Bing, Yahoo!, Yandex, Baidu.

❓ Hogyan működnek a keresőmotorok?

A keresőmotorok működéséhez több lépés tartozik. Keresőrobotokat (crawlers) használnak, hogy automatikusan bejárják az internetet és indexeljék a megtalált tartalmakat. Ezek a robotok folyamatosan frissítik az adatbázist a webhelyek új tartalmaival. A találati lista pedig a keresőbe beírt kulcsszavakhoz kapcsolódó keresési szándék, valamint a weboldalak minősége és relevanciája alapján áll össze.

Oszd meg! Küldd el! Nyomtasd ki!

Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Picture of Dávid Ádám

Dávid Ádám

Dávid Ádám vagyok, a Kiszervezett Marketing Kft. alapítója, az online marketing megszállottja.

150+ szöveges ötcsillagos ügyfélvéleményünkkel előrevetítjük, hogy milyen egy igazán profin megtervezett, ügyfélközpontú marketing ügynökséggel dolgozni.

A Kiszervezett Marketing 13x-os Marketing Diamond Awards-díjas ügynökség. Ezt a díjat a Magyar Marketing Szövetség ítélte oda számunkra, ami bizonyítja, hogy szakmailag kimagasló szolgáltatásokat nyújtunk az online marketing területén.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban a Kiszervezett Marketing Kft. lett Az Év Marketing Nagykövete!

A Kiszervezett Marketing az a marketing ügynökség, amely nem olyan, mint a suszter és a cipője.

Ezt alátámasztja a 430+ szakmai blogcikkünk is, amelynek köszönhetően több mint 160.000 látogatónk van éves szinten a saját weboldalukon a Google Keresőből, fizetett hirdetések nélkül. Mindezt alig 1,5 év alatt értük el.

A megtervezett médiamegjelenésekkel folyamatosan ott vagyunk nagy hírportálok hasábjain a területünk szakértőjeként. Párat kiemelve: penzcentrum.hu, hirado.hu, hrportal.hu, origo.hu, blikk.hu.

Azért lehetünk Google Partnerek, mert rendelkezünk a Google által elismert szakértővel. Az ügyfeleink hirdetési kampányai kivétel nélkül minden esetben elérik a minimum 70%-os optimalizáltságot.

Tartottam már szakmai előadást több egyetemen online marketing témában, többek között: BME, BGE, ELTE, MATE, Óbudai Egyetem. Emellett a Magyar Marketing Fesztivál rendszeres előadójaként mutatom be a siker kulcsát a digitális térben.

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés