A DNS rekordok szerepe. Mi az az A rekord?

Az A rekord jelentése egy olyan gyakori DNS rekord, amely a domain neveket rendeli IPv4 címekhez, ezzel biztosítva az online forgalmat.
A rekord DNS

A DNS rekordok szerepe. Mi az az A rekord?

Az internetes kommunikációban fontos szerepet játszanak a DNS rekordok. A leggyakoribb DNS rekordok közül általában az első helyen mindig az A rekord szerepel, amely a domain neveket IPv4 címekhez kapcsolja. Nézzük meg, hogy melyek a leggyakoribb DNS rekordok, és hogy miként épül fel az A rekord!

1. Mik azok a DNS rekordok és miért fontosak?

A DNS rekordok (Domain Name System = tartománynévrendszer) olyan információkat tartalmaznak, amelyek segítenek az internetes szolgáltatásoknak megtalálni és elérni a webhelyeket, valamint más online erőforrásokat. A DNS rendszer a könnyen értelmezhető domain neveket fordítja át IP címekké, amelyeket a számítógépek és hálózati eszközök használnak az egymás közötti kommunikációhoz. Az IP címek egyedileg azonosítják a számítógépeket és egyéb eszközöket a hálózaton.

A DNS rekordok alapvető fontossággal bírnak az internet működése szempontjából. Az alábbiakban felsorolunk néhány okot, hogy miért fontosak a DNS rekordok:

 1. Domain nevek feloldása IP-címekre: az emberek könnyebben emlékeznek domain nevekre (pl. kiszervezettmarketing.hu), mintsem bonyolult számsorokra (IPv4 vagy IPv6 címek) az internetes erőforrások elérése érdekében. A DNS rekordok lehetővé teszik, hogy a domain nevek átalakuljanak az azokhoz tartozó IP-címekre, amelyekre a hálózati kommunikáció során szükség van.
 2. Webhelyek és szolgáltatások elérhetősége: a DNS rekordok segítenek meghatározni, hogy a webhelyekhez, e-mail szerverekhez vagy más hálózati szolgáltatásokhoz mely IP-címekre kell irányítani a kéréseket. Ez biztosítja, hogy az internetes felhasználók könnyedén elérjék a keresett online erőforrásokat.
 3. Tartalomszolgáltatás és terheléselosztás: egyes DNS rekordok, mint például a CNAME és SRV rekordok, lehetővé teszik a terheléselosztást és a tartalomszolgáltatás optimalizálását. Így egy domain név mögött több szerver vagy szolgáltatás is állhat, amelyek közül a DNS rekordok alapján választ a rendszer.
 4. E-mail szolgáltatások: az MX rekordok segítségével az e-mailek címzettjeihez tartozó levelező szervereket lehet meghatározni. Ez lehetővé teszi az e-mail szolgáltatóknak, hogy pontosan tudják, hová kell továbbítani az e-maileket.
 5. Biztonság és ellenőrzés: a DNS rekordok a domain tulajdonosai számára lehetővé teszik a domain névhez kapcsolódó beállítások, például SPF vagy DKIM rekordok hozzáadását. Ezek a beállítások segítenek a spam elleni védekezésben és az online kommunikáció megbízhatóságának növelésében.
 6. Fordított DNS feloldás: a PTR rekordok lehetővé teszik az IP-címek fordított DNS feloldását, ami segít az az IP-címhez tartozó domain név meghatározásában. Ez különösen fontos a hálózati diagnosztikában és a biztonsági elemzésekben.

Összességében a DNS rekordok nélkül az internetes forgalom irányítása és az online szolgáltatások elérése sokkal bonyolultabb lenne. Ezek a rekordok lehetővé teszik, hogy a felhasználók kényelmesen navigáljanak az interneten, és hogy a hálózatok hatékonyan kommunikáljanak egymással.

Weboldal készítés

2. Melyek a leggyakoribb DNS rekordok?

 1. A rekord (Address Record): az A rekord egy domain nevet egy IPv4 címhez rendel. Például, ha van egy adott domainen szereplő webhely, az A rekord megadja a megfelelő IPv4 címet, hogy a böngésző el tudja érni a keresett weboldalt.
 2. AAAA rekord (IPv6 Address Record): az AAAA rekord ugyanazt a célt szolgálja, mint az A rekord, de IPv6 címekkel működik. Az IPv6 címek hosszabbak és a modern hálózatokban használják őket.
 3. CNAME rekord (Canonical Name Record): a CNAME rekord egy domaint egy másik domain névhez rendel. Ez hasznos lehet például, ha egy domaint több helyen is használnak, és azt szeretnéd, hogy minden változtatás egy helyen történjen, vagy ha egy domaint egy másik domain névre szeretnél átirányítani.
 4. MX rekord (Mail Exchange Record): az MX rekordok az e-mail szolgáltatásokhoz kapcsolódnak. Ezek az rekordok határozzák meg, hogy az e-mail üzeneteket hogyan kell eljuttatni a domainhez tartozó levelezőszerverekre.
 5. TXT rekord (Text Record): a TXT rekordok tetszőleges szöveges információt tárolhatnak. Gyakran használják például SPF (Sender Policy Framework) beállítások tárolására, amelyek segítenek az e-mail hamisítás és spam elleni védekezésben.
 6. PTR rekord (Pointer Record): a PTR rekordok az IPv4 és IPv6 címeket fordítják vissza domain nevekké. Ezeket a rekordok segítenek a fordított DNS név keresésben.
 7. NS rekord (Name Server Record): az NS rekordok meghatározzák, hogy a domain névhez mely névszerverek tartoznak. Ezek a névszerverek kezelik a domain nevek IP címekké történő fordítását.
 8. SRV rekord (Service Location): az SRV rekordok információt tartalmaznak különböző szolgáltatások elérési pontjairól.
 9. SPF rekord (Sender Policy Framework): az SPF rekordok segítenek a spam elleni védekezésben, meghatározva, hogy mely szerverek küldhetnek e-mailt a domain nevében.

Most pedig nézzük meg, hogy az ehhez hasonló listák első helyezettje, vagyis az A rekord mire szolgál és hogyan épül fel.

WordPress tárhely

3. Mi az az A rekord?

Az A rekord (Address Record) egy olyan DNS rekord típus, amely egy domain nevet egy IPv4 címmel párosít. Az A rekordokat arra használják, hogy a domain nevek feloldódjanak az azokhoz tartozó IPv4 címekre. Az IPv4 címek négy darab 0-255 közötti számból álló csoportokból állnak, amelyek pontokkal vannak elválasztva (pl. 192.168.1.1). Egy másik cikkben írtunk az IP-címek felépítéséről.

Például, ha a böngészőbe beírod a „kiszervezettmarketing.hu” domain nevet, a DNS kérések során a számítógéped vagy mobilod lekérdezi az A rekordot a „kiszervezettmarketing.hu” névre. Az A rekord tartalmazza a kiszervezettmarketing.hu” domain nevet és az ahhoz tartozó IPv4 címet (például 192.0.2.123). A böngésző ezután használja az adott IPv4 címet, hogy kommunikáljon a webkiszolgálóval, és megjelenítse a „kiszervezettmarketing.hu” weboldalt.

Több A rekord is megadható egy domainhez, valamint több domain név is mutathat ugyanarra az IP-címre. Tehát az A rekordok alapvetőek az internetes kommunikációban, mivel lehetővé teszik, hogy a domain nevekből könnyen feloldódjanak az IP-címek, amelyekre a hálózati forgalmat irányítani lehet.

Az A rekord lekérdezése lehetséges egy nslookup paranccsal, Windowson például egy cmd parancssor indítása után:

nslookup -q=A kiszervezettmarketing.hu

Az A rekord felvétele a tárhely szolgáltató kezelőfelületén át lehetséges, mivel itt tudjuk általában elérni a DNS kezelőt.

4. Hogyan épül fel az A rekord?

Az A rekord az alábbi módon épül fel:

1) Domain név: az A rekordban megadott domain név, amelyhez az IP-cím párosítva lesz. Például, ha az A rekord egy weboldalhoz tartozik, akkor itt a weboldal teljes domain neve (pl. kiszervezettmarketing.hu) kerül megadásra.

2) IPv4 cím: az A rekord másik része egy négy részből álló számsor, amely az adott domain nevet egy IPv4 címhez rendeli. Az IPv4 cím négy egymástól ponttal elválasztott decimális számból áll, amelyek mindegyik 0 és 255 közötti értéket vehet fel. Például: 192.0.2.123.

Az A rekord így néz ki:

kiszervezettmarketing.hurekordtípus:érték:TTL:
@A192.0.2.12314400
 • kiszervezettmarketing.hu: a domain név, amelyhez az A rekord tartozik.
 • @: ez jelöli, hogy az adott rekord a gyökérdomainre vonatkozik.
 • A: az „A” jelöli az A rekord típusát.
 • 192.0.2.123: az az IPv4 cím, amelyet a domain névhez párosítanak.
 • TTL: a time to live rövidítése, amely másodpercekben van megadva; az A rekordok alap TTL-je 14400 másodperc, vagyis ha egy A rekordot frissítenek, akkor az 240 perc (=144000 másodperc) alatt lép érvénybe.

A weboldalak többségének csak egy A rekordja van, de lehet több is egyszerre.

5. Összefoglaló

Az A rekord egy olyan DNS rekord, amely egy domaint társít egy IPv4 címhez, ezzel gördülékenyebbé téve az internetes navigálást és kommunikációt.

A DNS szerver működéséről egy másik cikkünkben írtunk, így bátran ajánljuk figyelmedbe annak az elolvasását is! 🙂

Tekintsd meg a legújabb weboldal készítés árakat, ha szeretnél egy vevőszerző honlapot a cégednek!

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: szerk@kiszervezettmarketing.hu

6. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Mik azok a DNS rekordok?

A DNS (Domain Name System) rekordok olyan információkat tartalmaznak, amelyek egy domain névhez kapcsolódnak, és segítik az internetes forgalom irányítását és azonosítását.

❓ Mi az az A rekord?

Egy gyakori DNS rekord, amely a domain neveket IPv4 címekhez társítja.

❓ Melyek a leggyakoribb DNS rekordok?

A rekord, AAAA rekord, CNAME rekord, MX rekord, TXT rekord, stb.

Oszd meg! Küldd el! Nyomtasd ki!

Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Picture of Dávid Ádám

Dávid Ádám

Dávid Ádám vagyok, a Kiszervezett Marketing Kft. alapítója, az online marketing megszállottja.

150+ szöveges ötcsillagos ügyfélvéleményünkkel előrevetítjük, hogy milyen egy igazán profin megtervezett, ügyfélközpontú marketing ügynökséggel dolgozni.

A Kiszervezett Marketing 13x-os Marketing Diamond Awards-díjas ügynökség. Ezt a díjat a Magyar Marketing Szövetség ítélte oda számunkra, ami bizonyítja, hogy szakmailag kimagasló szolgáltatásokat nyújtunk az online marketing területén.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban a Kiszervezett Marketing Kft. lett Az Év Marketing Nagykövete!

A Kiszervezett Marketing az a marketing ügynökség, amely nem olyan, mint a suszter és a cipője.

Ezt alátámasztja a 350+ szakmai blogcikkünk is, amelynek köszönhetően több mint 160.000 látogatónk van éves szinten a saját weboldalukon a Google Keresőből, fizetett hirdetések nélkül. Mindezt alig 1,5 év alatt értük el.

A megtervezett médiamegjelenésekkel folyamatosan ott vagyunk nagy hírportálok hasábjain a területünk szakértőjeként. Párat kiemelve: penzcentrum.hu, hirado.hu, hrportal.hu, origo.hu, blikk.hu.

Azért lehetünk Google Partnerek, mert rendelkezünk a Google által elismert szakértővel. Az ügyfeleink hirdetési kampányai kivétel nélkül minden esetben elérik a minimum 70%-os optimalizáltságot.

Tartottam már szakmai előadást több egyetemen online marketing témában, többek között: BME, BGE, ELTE, MATE, Óbudai Egyetem. Emellett a Magyar Marketing Fesztivál rendszeres előadójaként mutatom be a siker kulcsát a digitális térben.

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés