A DNS szerver jelentése, működése és lekérdezése

A DNS szerver a bonyolult felépítésű IP-címeket felelteti meg a domain nevekkel, így könnyebbé válik az online navigáció és böngészés.
DNS szerver

A DNS szerver jelentése, működése és lekérdezése

Egy Domain Name System, azaz DNS szerver egy olyan számítógépes rendszer vagy szoftver, amely a domain neveket fordítja IP címekké, és így segít az internetes kommunikációban. Cikkünkben olyan témákat tekintünk át, mint a DNS szerverek működése, a DNS rekordok funkciója, vagy a DNS lekérdezés menete. Tarts velünk! 🙂

1. Mi a DNS szerver jelentése?

A DNS (Domain Name System) szerver egy olyan számítógépes rendszer vagy szolgáltatás, amely a domain neveket (pl.: kiszervezettmarketing.hu) IP-címekké fordítja, és fordítva is megteszi ezt. Amikor a böngészőben egy webhely nevét írod be, például www.kiszervezettmarketing.hu, a DNS szerverek segítenek a böngészőnek megtalálni azt a hozzá tartozó IP-címet, amely az adott webhely szerverét az interneten elérhetővé teszi.

Az IP-címek olyan számok, amelyek az interneten keresztül egyedileg azonosítják a számítógépeket és az internetes eszközöket. Azért van szükség a DNS szerverekre, mert az emberek könnyebben megjegyzik a domain neveket, mintsem a hosszú számokat és pontokat.

A DNS szerverek hierarchikus rendszert alkotnak, ahol vannak gyökér-DNS szerverek, felső szintű tartomány-DNS szerverek és alacsonyabb szintű tartomány-DNS szerverek. Amikor a böngésző egy domain nevet keres fel, először a helyi DNS szerverhez fordul, majd ha az nem tudja az IP-címet, fokozatosan felfelé halad a DNS hierarchiában, amíg eléri a megfelelő DNS szervereket, amelyek végül visszaküldik az IP-címet.

Összefoglalva, a DNS szerverek elengedhetetlenek az internetes forgalom irányításában és a domain nevek IP-címekké történő átalakításában, ami lehetővé teszi, hogy könnyedén elérjük a különböző weboldalakat és szolgáltatásokat az interneten.

Weboldal készítés

2. A DNS szerver működése

A DNS (Domain Name System) szerverek olyan rendszert alkotnak, amely lehetővé teszi a domain nevek és az azokhoz tartozó IP-címek közötti megfeleltetést. Nézzük meg, hogyan működik a DNS szerver:

 1. Böngészőkérés kezdeményezése: amikor például egy webcímet (például www.kiszervezettmarketing.hu) írsz be a böngészőbe, akkor a böngésző elindít egy DNS-kérést annak érdekében, hogy az adott domain névhez tartozó IP-címet meg tudja keresni.
 2. Helyi DNS-kérés: először a böngésző a saját eszközén vagy helyi hálózatában található DNS-kiszolgálóhoz fordul. A helyi DNS-kiszolgáló tartalmazhat olyan információkat, amelyeket korábban eltárolt, vagy továbbítja a kérést egy magasabb szintű DNS szerver felé.
 3. Gyökér-DNS-kiszolgáló: ha a helyi DNS-kiszolgáló nem rendelkezik az adott domain névhez tartozó IP-címmel, akkor továbbítja a kérdést a gyökér-DNS-kiszolgálókhoz. A DNS-gyökérkiszolgálók a DNS hierarchiájának legmagasabb szintjét képviselik, és információval szolgálnak a top-level domain (TLD) szerverek eléréséről.
 4. Top-level domain (TLD) szerverek: a gyökér-DNS-kiszolgálók által közölt információ alapján a helyi DNS-kiszolgáló kapcsolatot létesít az adott domainnek megfelelő TLD szerverrel (például .hu, .com, .org stb.). A TLD szerverben tárolják az adott domainhez tartozó másodlagos DNS szerverek információit.
 5. Másodlagos DNS szerverek: a TLD szerver által nyújtott információ alapján a helyi DNS-kiszolgáló eléri az adott domainhez tartozó másodlagos DNS szervereket. Ezek a szerverek tartalmazzák a domainhez kapcsolódó konkrét információkat, például az IP-címeket, amelyeket keresnek.
 6. IP-cím lekérdezése: a helyi DNS-kiszolgáló lekéri az adott domainhez tartozó IP-címeket a másodlagos DNS szerverektől.
 7. Válasz visszaküldése: a helyi DNS-kiszolgáló visszaküldi a megtalált IP-címet a böngészőnek.
 8. Kapcsolat létesítése: a böngésző most már ismeri az adott domainhez tartozó IP-címet, és létrehoz egy kapcsolatot az adott IP-címmel rendelkező szerverrel. Ez lehet egy weboldal szervere vagy más típusú szolgáltató.

A DNS rendszer hierarchikus felépítése lehetővé teszi a gyors és hatékony domain névIP-cím megfeleltetést, amely alapvető fontosságú az internetes kommunikációhoz és az online szolgáltatásokhoz.

WordPress tárhely

3. Miért van szükség DNS szerverre?

A DNS (Domain Name System) szerverek nélkülözhetetlenek az internet működéséhez és a felhasználók számára egyszerű és könnyű hozzáférést biztosítanak az online erőforrásokhoz. Néhány ok, hogy miért van szükség DNS szerverekre:

 1. Domain név-IP-cím megfeleltetés: az emberek által használt domain nevek könnyen megjegyezhetők, míg az IP-címek hosszú számsorok. A DNS szerverek által végrehajtott feloldás révén a domaineket IP-címekké fordítják, így a böngészők és más alkalmazások tudják, hogy melyik IP-címre kell irányítaniuk a felhasználói kéréseket.
 2. Gyors és hatékony kommunikáció: a DNS rendszer lehetővé teszi az internetes forgalom hatékony irányítását. Az IP-címek gyors és pontos feloldása révén a felhasználók gyorsan hozzáférhetnek a kívánt webhelyekhez és online szolgáltatásokhoz.
 3. Hierarchikus struktúra: a DNS szerverek hierarchikus rendszert alkotnak, ami lehetővé teszi a kérések hatékony kezelését a különböző szintű szerverek között. Ennek eredményeként csökken a terhelés és gyorsabb válaszidő érhető el az internetes keresések során.
 4. Hibatűrés: a DNS rendszerben redundáns szerverek és cache (gyorsítótár) mechanizmusok vannak, amelyek biztosítják a megbízhatóságot és a hibatűrő képességet. Ha egy DNS szerver nem érhető el, a rendszer automatikusan másikra vált.
 5. Változások kezelése: a DNS szerverek lehetővé teszik az internetes erőforrások, például weboldalak és e-mail szerverek címének könnyű és dinamikus kezelését. Ha egy webhely vagy szolgáltatás IP-címe változik, a tulajdonos egyszerűen frissítheti a DNS bejegyzéseket, így a felhasználók továbbra is könnyedén elérhetik az erőforrásokat.
 6. E-mail kiszállítás: az MX (Mail Exchange) rekordok révén a DNS szerverek irányítják az e-mail üzenetek továbbítását a megfelelő levelező szerverekhez, biztosítva az e-mail kiszállítás megbízhatóságát.

Tehát a DNS szerverek a modern internet alapvető építőkövei, amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy egyszerűen és hatékonyan navigáljanak az online világban, a domain nevek és az IP-címek közötti kapcsolatot fenntartva.

Webshop készítés

4. Mik azok a DNS rekordok?

A DNS rekordok olyan információk, amelyeket a Domain Name System (DNS) használ a domain nevek és az azokhoz kapcsolódó IP-címek, illetve más adatok közötti kapcsolatok létrehozásához és fenntartásához. A DNS rekordok definiálják, hogy egy adott domainhez milyen adatok kapcsolódnak, például melyik IP-cím vagy webszerver felelős az adott domain névre történő hivatkozásokért.

A DNS rekordok számos típusban léteznek, amelyek különböző információkat tárolnak. Néhány gyakori DNS rekord típus:

 1. A (Address) rekord: az A rekord egy domain névhez tartozó IPv4-címet (például 192.168.1.1) tárol.
 2. AAAA (IPv6 Address) rekord: az AAAA rekord egy domain névhez tartozó IPv6-címet tárol.
 3. CNAME (Canonical Name) rekord: a CNAME rekord egy másik domain névhez ad hivatkozást, amelynek rekordjait követve megtalálható az adott domainhez tartozó IP-cím vagy más rekordok.
 4. MX (Mail Exchange) rekord: az MX rekord az e-mail kiszolgálókat határozza meg az adott domain névhez. Ezek a rekordok meghatározzák, hogy az e-mail üzeneteket hova kell továbbítani (SPF, DKIM, DMARC ide kapcsolódik).
 5. TXT (Text) rekord: a TXT rekordok olyan szabad szöveges információkat tartalmaznak, amelyeket a domain tulajdonosa hozzáadhat a DNS bejegyzésekhez. Ez gyakran a hitelesítési vagy engedélyezési információkat tartalmazza.
 6. PTR (Pointer) rekord: a PTR rekordok IP-címek és domain nevek közötti fordítást valósítanak meg. Gyakran a reverz DNS-bejegyzésekben használják az IP-címek domain nevekre történő fordítására.
 7. SRV (Service) rekord: az SRV rekordok részletes információkat tartalmaznak egy adott szolgáltatás elérési pontjáról, például chat vagy VoIP szolgáltatások.
Webshop tárhely

5. DNS szerver lekérdezése

DNS szerver lekérdezése során az adott domainhez tartozó IP-címet vagy egyéb DNS rekordokat próbáljuk megkapni. Ezt általában a következő módokon lehet megvalósítani.

1) Használjunk parancssort (Command Line): a legegyszerűbb módja a DNS szerver lekérdezésnek a parancssorban történő végrehajtása (Windows 10-en cmd parancs begépelése). A leggyakrabban használt parancsok a nslookup vagy dig parancsok. Például:

 • nslookup: nslookup kiszervezettmarketing.hu
 • dig: dig kiszervezettmarketing.hu

2) Online DNS eszközök: több online DNS lekérdezési eszköz is elérhető, amelyek lehetővé teszik a DNS rekordok lekérdezését egy webes felületen keresztül. Például:

Ezek az eszközök általában a választott domain névhez tartozó különböző DNS rekordokat mutatják meg, például A rekordokat, MX rekordokat, CNAME rekordokat stb.

3) Programozási nyelvek és könyvtárak: ha webfejlesztő vagy informatikus tapasztalattal rendelkezel, programozási nyelvekben és könyvtárakban is megvalósíthatod a DNS szerver lekérdezését. Például Python nyelvben a socket vagy a dnspython könyvtár segítségével hajthatod végre a DNS lekérdezéseket.

Az általad választott módszer attól függ, hogy mire szeretnéd használni a DNS lekérdezést és milyen szintű ellenőrzést vagy információt szeretnél megszerezni.

6. Összefoglaló

A DNS (Domain Name System) szerver egy olyan informatikai rendszer, amely a világhálón való navigáció során a webhelyek neveit (domain nevek) fordítja IP címekké, amelyek az internetes eszközök azonosítására szolgálnak. A DNS segítségével az emberek könnyen megjegyezhető domain neveket használhatnak, például „kiszervezettmarketing.hu„, ahelyett, hogy bonyolult numerikus IP-címeket, például „192.168.1.1” kellene beírniuk a böngészőjükbe.

A DNS rendszer hierarchikus felépítésű, több szintből és különböző típusú szerverekből áll, amelyek együttműködve végzik a domain nevek és az IP címek közötti fordítást. A tárhely szolgáltatók általában saját DNS szervereket üzemeltetnek, hogy a felhasználók azokon keresztül érhessék el a weboldalakat, de számos nyilvános DNS szerver is elérhető, amelyeket bárki használhat.

Összességében a DNS szerverek az internet működésének kulcsfontosságú elemei, amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára a könnyű és értelmezhető domain nevek használatát az IP címekkel történő kommunikáció helyett.

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: szerk@kiszervezettmarketing.hu

7. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Mi a DNS szerver jelentése?

Mivel az emberek számára könnyebb megjegyezni a domain neveket, mint például az IP-címeket (ami számok sorozata), a DNS rendszer segít ezt a két információt összekapcsolni.

❓ Miért hasznos a DNS működése?

Weboldal készítés során például gyakran lesz dolgunk a tárhely szolgáltató DNS szerverével.

❓ Milyen DNS rekordok vannak?

A rekord, AAAA rekord, CNAME rekord, TXT rekord, PTR rekord, SRV rekord, stb.

Oszd meg! Küldd el! Nyomtasd ki!

Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Picture of Dávid Ádám

Dávid Ádám

Dávid Ádám vagyok, a Kiszervezett Marketing Kft. alapítója, az online marketing megszállottja.

150+ szöveges ötcsillagos ügyfélvéleményünkkel előrevetítjük, hogy milyen egy igazán profin megtervezett, ügyfélközpontú marketing ügynökséggel dolgozni.

A Kiszervezett Marketing 13x-os Marketing Diamond Awards-díjas ügynökség. Ezt a díjat a Magyar Marketing Szövetség ítélte oda számunkra, ami bizonyítja, hogy szakmailag kimagasló szolgáltatásokat nyújtunk az online marketing területén.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban a Kiszervezett Marketing Kft. lett Az Év Marketing Nagykövete!

A Kiszervezett Marketing az a marketing ügynökség, amely nem olyan, mint a suszter és a cipője.

Ezt alátámasztja a 350+ szakmai blogcikkünk is, amelynek köszönhetően több mint 160.000 látogatónk van éves szinten a saját weboldalukon a Google Keresőből, fizetett hirdetések nélkül. Mindezt alig 1,5 év alatt értük el.

A megtervezett médiamegjelenésekkel folyamatosan ott vagyunk nagy hírportálok hasábjain a területünk szakértőjeként. Párat kiemelve: penzcentrum.hu, hirado.hu, hrportal.hu, origo.hu, blikk.hu.

Azért lehetünk Google Partnerek, mert rendelkezünk a Google által elismert szakértővel. Az ügyfeleink hirdetési kampányai kivétel nélkül minden esetben elérik a minimum 70%-os optimalizáltságot.

Tartottam már szakmai előadást több egyetemen online marketing témában, többek között: BME, BGE, ELTE, MATE, Óbudai Egyetem. Emellett a Magyar Marketing Fesztivál rendszeres előadójaként mutatom be a siker kulcsát a digitális térben.

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés