HTML programozási nyelv az alapoktól

A HTML programozás alapjai közé tartoznak a HTML elemek, vagyis a címkék, az attribútumok, és a kapcsolódó tartalmak.
HTML programozás

HTML programozási nyelv az alapoktól

Érdekelnek a HTML programozás alapjai? Saját weboldalt szeretnél készíteni? Manapság rengeteg vizuális weboldal szerkesztő létezik, amelyek nem igényelnek HTML ismereteket. Azonban sosem árt, ha az ember tisztában van a HTML programozási nyelv használatával és a leggyakoribb HTML elemek működésével. Még a WordPress Gutenberg szerkesztőjének is van HTML szerkesztője. 🙂

1. Mi az a HTML programozás?

A HTML programozás, vagy pontosabban a HTML elemek használata, nem igazán programozásnak tekinthető, hanem inkább weboldalak szerkezetének és tartalmának leírására szolgál.

Néhány kulcsfontosságú információ a HTML-ről:

 • HyperText Markup Language (magyarul hiperszöveges jelölőnyelv): A nevéből is sejthető, hogy a HTML a weboldalak tartalmát és szerkezetét úgynevezett jelölőkkel határozza meg. Ezek a jelölések nem parancsok, hanem inkább útmutatások a böngésző számára, hogy hogyan jelenítse meg az adott weboldalt.
 • Strukturálás: A HTML segítségével címsorokat, szöveget, listákat, táblázatokat, képeket és egyéb elemeket helyezhetsz el a weboldalon, megadva azok egymáshoz viszonyított elrendezését.
 • Nincsenek dinamikus elemek: A HTML önmagában nem képes interaktív elemeket létrehozni, mint például CTA gombokat, űrlapokat vagy animációkat. Ehhez további nyelvekre van szükség, mint például a CSS a megjelenés beállításához és a JavaScript a dinamikus viselkedés megvalósításához.
 • Egyszerű tanulás: A HTML viszonylag könnyen tanulható nyelv, alapvető számítógép-használati ismeretekkel is elkezdhető.

2. Miért fontos a HTML programozás?

Minden weboldal alapja: A HTML minden weboldal alapját képezi, függetlenül attól, hogy egyszerű blogról vagy egy bonyolult webáruházról van szó. A HTML kódok határozzák meg a weboldal szerkezetét, tartalmát és elrendezését.

Könnyen tanulható: A HTML viszonylag könnyen tanulható programozási nyelv, még kezdők számára is. Alapvető számítógép-használati ismeretekkel és egy kis befektetett idővel elsajátíthatók a HTML alapjai.

Széleskörű alkalmazhatóság: A HTML-t nem csak weboldalak készítéséhez lehet használni, hanem e-mailek, online dokumentumok és sablonok szerkesztéséhez is.

A webes szabványok megértése: A HTML ismerete segít megérteni a webes szabványok működését, és ezáltal jobb minőségű weboldalakat készíteni.

Fejlesztési lehetőségek: A HTML elsajátítása nyitottá teszi az ajtót a webfejlesztés további területei felé, mint a CSS és a JavaScript.

Önálló weboldal készítés: A HTML ismeretével nem kell másokra támaszkodnod a weboldalad elkészítésében, magad is képes leszel megvalósítani elképzeléseidet.

Karrierlehetőségek: A front-end és a back-end webfejlesztők iránt nagy a kereslet a munkaerőpiacon, így a HTML ismerete értékes versenyelőnyt jelenthet.

Összefoglalva, a HTML programozás fontos szerepet játszik a webes tartalmak létrehozásában. Akár hobbiból, akár karriercéllal szeretnél weboldalakat készíteni, a HTML elsajátítása elengedhetetlen első lépésként.

Weboldal készítés

3. Hogyan működik a HTML programozási nyelv?

A HTML működésének alapjai:

 • Elemek: A HTML kódok elemekből állnak, amelyeket címkék (tags) határolnak. A címkék megnevezik az elemet, és attribútumokat is tartalmazhatnak, amelyek további információkat adnak az elemről.
 • Szerkezet: A HTML elemek hierarchikus szerkezetet alkotnak, amely a weboldal tartalmi elrendezését tükrözi.
 • Tartalom: A HTML elemek szövegetképeketlinkeketvideókatűrlapokat és más tartalmakat jeleníthetnek meg.
 • Formázás: A HTML elemek nem határozzák meg a weboldal megjelenését. Ez a CSS kódok (Cascading Style Sheets) feladata.

3.1. HTML kód példa

<!DOCTYPE html> 
<html lang="hu">
<head>
<meta charset="UTF-8">
<title>Példa weboldal</title>
</head>
<body>
<h1>Ez egy címsor</h1>
<p>Ez egy bekezdés. </p>
<img src="kep.jpg" alt="Kép">
<a href="https://www.google.com">Link a Google-re</a>
</body>
</html>

Ebben a példában a következő HTML elemek vannak:

 • <!DOCTYPE html> deklaráció jelzi a böngészőnek, hogy HTML kóddal van dolga.
 • <html> és </html> címkék a weboldal elejét és végét jelzik.
 • <head> és </head> címkék a weboldal fejlécének elejét és végét jelzik, amely meta adatokat (pl. karakterkódolás) és a webhely címét tartalmazza.
 • <body> és </body> címkék közötti rész a weboldal törzsét tartalmazza, amely a látható tartalmakat (pl. szöveg, kép, link) foglalja magában.
 • <h1> és </h1> címkék egy H1-es címsort jelölnek.
 • <p> és </p> címkék egy bekezdést jelölnek.
 • Az <img> elem egy képet jelenít meg.
 • Az <a> elem egy linket jelöl.

A HTML nyelv ezen alapelveinek megértésével elkezdheted saját weboldalaidat építeni.

3.2. A HTML kódok szerkezete

A HTML kódok szerkezete egy hierarchikus felépítésen alapszik, melynek elemei a címkék (angolul: tags). A címkék párokat alkotnak, melyek között a weboldal tartalma helyezkedik el. A párok elején álló nyitó címke (angolul: opening tag) jelzi a tartalom típusát, míg a záró címke (angolul: closing tag) lezárja azt. A záró címkében szerepel a nyitó címke nevével megegyező név, de perjel (/) előtaggal.

HTML kód példa:

<h1>Ez egy cím</h1>
<p>Ez egy bekezdés.</p>

A fenti példában a <h1> és </h1> címkék egy címsort jelölnek, míg a <p> és </p> címkék egy bekezdést. A bekezdés tartalma a két címke között helyezkedik el.

A HTML kódok ezen kívül attribútumokat is tartalmazhatnak, melyek további információkkal bővítik a címkék tulajdonságait. Az attribútumokat a nyitó címkében kell megadni, név-érték párok formájában, egyenlőségjellel elválasztva.

HTML attribútumok példa:

<img src="kep.jpg" alt="Egy kép">

A fenti példában az <img> címke egy képet illeszt be az oldalba. Az src attribútum megadja a képfájlnevét, míg az alt attribútum a kép alternatív szövegét, mely akkor jelenik meg, ha a kép nem töltődik be.

A HTML kódok szerkezetének alapvető elemei a következők:

 • Címkék: Párokban szereplő elemek, melyek a weboldal tartalmát jelölik.
 • Attribútumok: További információkkal bővítik a címkék tulajdonságait.
 • Tartalom: A címkék közötti szöveg, képek, linkek, stb.
Webshop tárhely

4. A legfontosabb HTML programozás parancsok

Fontos tisztázni, hogy a HTML programozás nem parancsokon, hanem jelölőelemeken vagy címkéken (tags) alapszik. Azonban kiemelhetünk néhány kulcsfontosságú elemet, amelyek megalapozzák a weboldal készítést.

Alapvető szerkezeti elemek:

 • <!DOCTYPE html>: Jelzi a böngészőnek, hogy HTML kóddal van dolga.
 • <html></html>: A weboldal elejét és végét határozza meg.
 • <head></head>: A weboldal fejlécét foglalja magában, különböző meta adatokat és az oldal címét tartalmazza.
 • <body></body>: A weboldal törzsét foglalja magában, amely a látható tartalmi elemeket (pl. szöveg, kép, link) foglalja magában.

Szövegformázás:

 • <h1></h1>Címsorokat (H1-H6) hoz létre.
 • <p></p>: Bekezdéseket hoz létre.
 • <strong></strong>: Félkövér betűket jelenít meg.
 • <em></em>: Dőlt betűket jelenít meg.

Linkek:

 • <a href="https://www.google.com">Link a Google-re</a>: Linkeket hoz létre megfelelő horgonyszöveggel együtt.

Képek:

 • <img src="kep.jpg" alt="Kép">: Képeket jelenít meg ALT címkével együtt.

Listák:

 • <ul></ul>: Nem számozott listákat hoz létre.
 • <ol></ol>: Számozott listákat készít.
 • <li>: Listaelemeket hoz létre.

Táblázatok:

 • <table></table>: Táblázatokat hoz létre.
 • <tr>: Táblázatsorokat ad hozzá.
 • <td>: Táblázatkockákat ad hozzá.

További fontos HTML elemek:

 • <br>: Sortörést hoz létre.
 • <hr>: Vízszintes vonalat hoz létre.
 • <div></div>: Különböző részekre osztja fel a tartalmat .

Ezek csak a leggyakoribb HTML elemek, de rengeteg további elem is létezik a weboldalak tartalmának és szerkezetének finomhangolásához. A HTML elsajátításához rengeteg online forrás áll rendelkezésre, amelyek segítenek elsajátítani a HTML nyelv alapjait és elkezdheted saját weboldalaidat építeni. Olvasd el a leggyakoribb HTML elemek témájú cikkünket is! 🙂

5. Összefoglaló

A HTML (HyperText Markup Language) egy jelölőnyelv, amelyet weboldalak szerkezetének és tartalmának leírására használunk. A HTML kódok utasításokat adnak a böngészőnek, hogy hogyan jelenítse meg az adott weboldalt.

A CSS kódok felelnek a tartalmi elemek megjelenésének személyre szabásáért, a JavaScript pedig a dinamikus elemeket adja hozzá a weboldal működéséhez.

A HTML elemeknek van egy kezdő és egy záró része, amelyek között tartalmakat helyezhetünk el, így azokra fog vonatkozni a HTML címkében meghatározott utasítás (pl. félkövér lesz a szöveg, link kerül feltüntetésre, stb.).

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: szerk@kiszervezettmarketing.hu

6. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Hol használják a HTML programozást?

Weboldal készítés során.

❓ Milyen egyéb alapvető kódok vannak?

CSS és JavaScript.

❓ Milyen HTML elemek vannak?

Például: fejléc, törzs, bekezdés, címsor, félkövér szöveg, link, kép, stb.

Oszd meg! Küldd el! Nyomtasd ki!

Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Picture of Dávid Ádám

Dávid Ádám

Dávid Ádám vagyok, a Kiszervezett Marketing Kft. alapítója, az online marketing megszállottja.

150+ szöveges ötcsillagos ügyfélvéleményünkkel előrevetítjük, hogy milyen egy igazán profin megtervezett, ügyfélközpontú marketing ügynökséggel dolgozni.

A Kiszervezett Marketing 13x-os Marketing Diamond Awards-díjas ügynökség. Ezt a díjat a Magyar Marketing Szövetség ítélte oda számunkra, ami bizonyítja, hogy szakmailag kimagasló szolgáltatásokat nyújtunk az online marketing területén.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban a Kiszervezett Marketing Kft. lett Az Év Marketing Nagykövete!

A Kiszervezett Marketing az a marketing ügynökség, amely nem olyan, mint a suszter és a cipője.

Ezt alátámasztja a 350+ szakmai blogcikkünk is, amelynek köszönhetően több mint 160.000 látogatónk van éves szinten a saját weboldalukon a Google Keresőből, fizetett hirdetések nélkül. Mindezt alig 1,5 év alatt értük el.

A megtervezett médiamegjelenésekkel folyamatosan ott vagyunk nagy hírportálok hasábjain a területünk szakértőjeként. Párat kiemelve: penzcentrum.hu, hirado.hu, hrportal.hu, origo.hu, blikk.hu.

Azért lehetünk Google Partnerek, mert rendelkezünk a Google által elismert szakértővel. Az ügyfeleink hirdetési kampányai kivétel nélkül minden esetben elérik a minimum 70%-os optimalizáltságot.

Tartottam már szakmai előadást több egyetemen online marketing témában, többek között: BME, BGE, ELTE, MATE, Óbudai Egyetem. Emellett a Magyar Marketing Fesztivál rendszeres előadójaként mutatom be a siker kulcsát a digitális térben.

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés