Google Display Hálózat: Lenyűgöző banner hirdetések

A Google Display Hálózat több millió weboldalon és alkalmazásban teszi lehetővé a Display hirdetések megjelenítését (banner, adaptív vizuális hirdetés, videóhirdetés).
Google Dispaly hirdetések

Google Display Hálózat: Lenyűgöző banner hirdetések

A Google Ads hirdetések elsősorban keresőhirdetések, amelyek a Google találatok között jelennek meg. Lehetőség van azonban bannerek elhelyezésére több millió weboldalon és alkalmazásban a Google Display Hálózat segítségével. Ezeket nevezzük Display hirdetéseknek, és cikkünkben kitérünk a működésükre, típusaikra, előnyeikre és hátrányaikra. 🙂

1. Mi az a Google Display Hálózat?

A Google Display Hálózat (Google Display Network, rövidítve GDN) a Google online hirdetési platformjának része. A GDN egy hatalmas hirdetési hálózat, amely lehetővé teszi a hirdetőknek, hogy hirdetéseiket megjelenítsék számos webhelyen és online alkalmazásban. A hálózat tagjai, vagyis a webhely- és alkalmazás-tulajdonosok engedélyezik, hogy hirdetéseket jelenítsenek meg weboldalaikon vagy alkalmazásaikban, és a hirdetők fizetnek azért, hogy megjelenhessenek ezeken a felületeken.

Több millió olyan weboldal, videó és alkalmazás létezik, ahol megjelenhetnek ezek a Display hirdetések. A megfelelő célzással olyan webhelyeken jelennek meg a Display hirdetések, amelyek témája és kontextusa megegyezik a hirdetni kívánt termékkel vagy szolgáltatással (pl. járművekre és autóalkatrészekre szakosodott weboldalakon), illetve beállíthatjuk a célközönséget is (pl. autót keresők).

Te is csatlakozhatsz weboldaladdal a Google Display Hálózathoz és így pénzt kereshetsz a megjelenített hirdetések révén, ehhez regisztrálnod kell a Google AdSense oldalán. Azonban ha terméket vagy szolgáltatást értékesítesz, akkor ez nem ajánlott, mivel valószínűleg a versenytársaid hirdetései fognak megjelenni a saját oldaladon. 🙂

Google AdSense regisztráció

A Google Display Hálózat sokféle hirdetési formátumot támogat, például banner hirdetéseket, képes hirdetéseket, videóhirdetéseket, interaktív hirdetéseket és alkalmazáson belüli hirdetéseket. Emellett lehetőség van célzott hirdetésekre is, amelyeket specifikus demográfiai adatok, érdeklődési körök, viselkedési szegmensek és más kritériumok alapján lehet célzottan megjeleníteni (célcsoport meghatározása).

A Google Display Hálózat fontos eszköz a digitális marketingben, mivel lehetővé teszi a hirdetők számára, hogy magas látogatottságú weboldalakon és alkalmazásokban érjék el a potenciális ügyfeleket, és hirdetéseiket célzottan jelenítsék meg azoknak, akiknek a termékeik vagy szolgáltatásaik iránt való érdeklődése valószínűsíthető. Ezáltal növelik a márkájuk láthatóságát és hatékonyságát az online térben.

Google hirdetések

2. Hogyan működnek a Google Display hirdetések?

1) Display kampány létrehozása: a hirdetők először egy Google Ads fiókban hoznak létre Display kampányt. Kiválaszthatják a céljukat, például a márkaépítést, az értékesítés növelését vagy a lead-generálást. Ezenkívül beállíthatják a kampány idő- és költségkeretét.

2) Hirdetési típus kiválasztása: a hirdetőknek választaniuk kell a különböző hirdetési típusok közül, amelyek közé tartoznak az alkalmazáson belüli hirdetések, képes hirdetések, videóhirdetések, adaptív és rich media hirdetések. Csak annyi a dolgod, hogy képeket, címsorokat, emblémákat, videókat és leírásokat tölts fel a Google Ads szolgáltatásába, a mesterséges intelligencia pedig az optimális kombinációjában fogja ezeket megjeleníteni a különböző weboldalakon és alkalmazásokban.

Banner hirdetés méretek

3) Célközönség kiválasztása: a célzás segítségével a hirdetők kiválaszthatják, hogy kiknek szeretnék megjeleníteni hirdetéseiket. A célzás lehet:

  • demográfiai alapú (pl. életkor, nem, lakóhely),
  • érdeklődési kör alapú (pl. hobbik, keresett kulcsszavak),
  • témák szerinti (pl. milyen témájú weboldalakon jelenjen meg a hirdetésünk),
  • viselkedés alapú (pl. weboldalakon végzett tevékenység),
  • helyalapú (pl. földrajzi elhelyezkedés, kizárásokat is hozzá lehet adni),
  • remarketing célzás (akár meglévő ügyfeleidet, hírlevél vagy YouTube feliratkozóidat is elérheted remarketing céljából),
  • nyelvi alapú (megcélozni kívánt nyelvek).

A célzás segít a hirdetések megjelenítésében azoknak, akik valószínűleg érdeklődnek a hirdetett termékek vagy szolgáltatások iránt. A Google Display Hálózat alapvetően az optimalizált célzás alapján működik, amely azokat a célközönségeket éri el, akik a legnagyobb valószínűséggel fognak átalakulni ügyfelekké.

4) Helyi weboldalak és alkalmazások kiválasztása: a hirdetők kiválaszthatják, hogy hol szeretnék megjeleníteni hirdetéseiket a Google Display Hálózaton belül. Ez lehetőséget ad arra, hogy a hirdetések a releváns weboldalakon vagy alkalmazásokban jelenjenek meg.

5) Ajánlattételi stratégia és költségkeret beállítása: licitet adnak meg a hirdetésekért, ami azt jelenti, hogy meghatározzák, mennyit hajlandók fizetni egy kattintásért vagy ezer megjelenítésért. Emellett a hirdetők beállítják a napi költségkeretüket is, hogy a teljes havi költés (a napi költségkeret 30,4-szerese) ne haladja meg a hirdetéseik költségvetését. Dönthetnek úgy is, hogy csak a konverziókért fizetnek az ajánlattételi stratégia kiválasztásakor, vagy a maximális kattintásszám lehet a cél, de kézi ajánlattételi stratégia is létezik.

6) Display hirdetések megjelenítése: miután a hirdetők beállították a Display kampányt és a hirdetéseket, a Google Display Hálózat automatikusan megjeleníti azokat a kiválasztott webhelyeken és alkalmazásokban a célközönség számára. A hirdetések megjelenhetnek szöveges formában, képekkel vagy videókkal kiegészülve, attól függően, hogy milyen típusú hirdetést választottak. Ellentétben a hagyományos Google hirdetésekkel, a Display hirdetések nem csak akkor jelennek meg, ha a felhasználók megadott kulcsszavakra keresnek rá.

7) Teljesítmény mérése és optimalizálása: a Google Ads (itt elérhető) lehetővé teszi a hirdetők számára, hogy nyomon kövessék a hirdetéseik teljesítményét, például a kattintások számát, a megjelenítéseket és az átkattintási arányt. Az adatok alapján a hirdetők módosíthatják a kampányukat és optimalizálhatják azt a jobb eredmények elérése érdekében.

Google Display banner

Részletesebb információt a Display kampányok létrehozásáról itt olvashatsz. 🙂

3. Hol jelennek meg a Display hirdetések?

A Google Display hirdetések a Google Display Hálózaton (GDN) keresztül jelennek meg, amely olyan webhelyekből és alkalmazásokból áll, amelyek engedélyezték a Google hirdetések megjelenítését. A Display hirdetések megjelenhetnek a következő helyeken:

1) Weboldalak: a GDN elsősorban weboldalakon jeleníti meg a hirdetéseket. Ez lehet bármilyen honlap, amely a hálózat része, és amely engedélyezte a hirdetések megjelenítését: híroldalak, blogok, tematikus weboldalak és egyéb tartalomgyártó webhelyek is részt vehetnek a hálózatban.

2) Mobil alkalmazások: a Google Display Hálózat lehetővé teszi a hirdetők számára, hogy hirdetéseiket mobilalkalmazásokban is megjelenítsék. Az alkalmazások között lehetnek játékok, közösségi média applikációk, hírolvasók és sok más.

3) YouTube: a Google Display hirdetések megjelenhetnek a YouTube videómegosztó platformon is. Ezek a hirdetések lehetnek a videó előtt, közvetlenül a videó alatt vagy a YouTube keresési találatok között megjelenő videóhirdetések. Ismerkedj meg a további YouTube hirdetés típusokkal.

YouTube hirdetés Display

4) Gmail: a GDN hirdetései megjelenhetnek a Gmail postafiókokban is. Ezeket a hirdetéseket gyakran a Gmail közösségi vagy promóciós levelei között találhatjuk meg. Ismerkedj meg a Gmail hirdetésekkel!

5) Egyéb Google termékek és partnerek: a Google Display Hálózat kiterjed a Google keresési hálózatán túl is, és lehetővé teszi a hirdetések megjelenítését azokban a Google termékekben és partneroldalakon, amelyek részt vesznek a hálózatban.

Fontos megjegyezni, hogy a hirdetőknek lehetőségük van választani, hogy melyik helyeken szeretnék megjeleníteni hirdetéseiket. Ez segít abban, hogy a hirdetések a megfelelő célközönség számára jelenjenek meg, és a hirdetők jobban kontrollálhassák a Display kampányukat.

4. Google Display hirdetés típusok

A Google Display Hálózaton többféle hirdetéstípus áll rendelkezésre, amelyek lehetővé teszik a hirdetőknek, hogy változatos formátumokban jelenítsék meg üzeneteiket a potenciális ügyfelek számára.

1) Képes hirdetések: ezek a Display hirdetések statikus vagy dinamikus képek alapján készülnek. A hirdetők saját grafikájukat és szöveges tartalmukat kombinálhatják, hogy megragadó és vizuálisan vonzó hirdetéseket hozzanak létre.

2) HTML5 hirdetések: a HTML5 hirdetések interaktívak és animáltak. Ezek a Display hirdetések lehetővé teszik a felhasználóknak, hogy azonnal interakcióba lépjenek a hirdetéssel, például játékokon keresztül vagy űrlapok kitöltésével.

Google Display Hálózat bannerek

3) Videóhirdetések: a Google Display Hálózat lehetőséget biztosít videóhirdetések megjelenítésére, például YouTube videók előtt, közben vagy után. A YouTube videóhirdetések lehetnek rövidek (pl. 15 vagy 30 másodperc) vagy hosszabbak, és lehetőséget adnak a márkák számára a történetmesélésre.

4) Reklámok applikációkban: mobil alkalmazásokban jelennek meg, és segíthetnek más applikációk letöltésének vagy használatának ösztönzésében. Lehetőség van kép- vagy videóhirdetések megjelenítésére is az alkalmazásokban.

5) Gmail hirdetések: a Gmail postafiókok felett vagy mellett jelennek meg. Ezek lehetnek interaktív hirdetések vagy hagyományos képhirdetések.

6) Adaptív vizuális hirdetések: automatikusan hozza létre ezeket a Display hirdetés típusokat a Google, nekünk csak fell kell tölteni néhány képet, szöveget, leírást és videót.

5. A Display hirdetések előnyei és hátrányai

5.1. A Google Display hirdetések előnyei

1) Széles közönség elérése: a Google Display Hálózat hatalmas, és több millió webhelyet és alkalmazást foglal magában, így lehetővé teszi a hirdetők számára, hogy nagy számú potenciális vásárlót érjenek el a világ minden tájáról, a Google Keresőn túl is kiterjesztve az eléréseket.

2) Célzott hirdetések: a Display hirdetések lehetőséget kínálnak a célzott hirdetésekre demográfiai jellemzők, érdeklődési kör, valamint viselkedési minták és földrajzi elhelyezkedés alapján. Ez növeli az esélyét annak, hogy az üzenet a releváns közönséghez jusson el. Sőt, a Display kampányok mesterséges intelligenciát használnak a célzás, az ajánlattétel és a különböző hirdetésformátumok kiválasztása során, hogy a lehető legjobb eredményeket érjék el.

3) Vizuális vonzerő: a kép- és videóhirdetések erős vizuális hatással bírnak, ami segíthet abban, hogy a márkád jobban megmaradjon a potenciális ügyfelek memóriájában. A reszponzív vizuális hirdetések úgy módosítják méretüket, megjelenésüket és formátumukat, hogy bármilyen hirdetési helyet képesek legyenek megtölteni.

4) Kampány rugalmassága: a Display hirdetések sokféle formátumban elérhetők, így lehetőséget kínálnak a hirdetőknek a kreatív kampányok létrehozására, amelyek megfelelnek az üzleti céloknak és a brandépítés igényeinek. A Display kampányok célja lehet az értékesítések és a potenciális ügyfelek számának, valamint a webhely forgalmának a növelése, illetve a vállalkozás, termék vagy szolgáltatás ismertségének fellendítése.

5) Mérhetőség és optimalizálás: a Google Ads platform lehetőséget biztosít a hirdetőknek a teljesítmény nyomon követésére, így könnyen módosíthatják a kampányokat a jobb eredmények elérése érdekében. A Google mesterséges intelligenciája úgy állítja össze a hirdetéseket, hogy azok a lehető legjobb eredményeket érjék el. Azokat a címsorokat, leírásokat, képeket és emblémákat használja, amelyek a legjobban teljesítenek a Google Display Hálózaton.

5.2. A Google Display hirdetések hátrányai

1) Banner-vakság: a felhasználók gyakran megszokják a hirdetéseket és hajlamosak elkerülni vagy figyelmen kívül hagyni őket. Ez a banner-vakság nevű jelenség, amely kihívást jelenthet a hirdetőknek.

2) Az átkattintási arány (CTR) alacsonyabb lehet: a Display hirdetések esetében az átkattintási arány (CTR) és a konverziós arány gyakran alacsonyabb lehet, mint például a keresési hálózatban található hirdetések esetében, mivel a felhasználók ritkábban kattintanak rájuk.

3) Megjelenítési helyek kontrolljának hiánya: bár a hirdetők választhatják ki, hogy melyik weboldalakon és alkalmazásokban szeretnék megjeleníteni hirdetéseiket, a konkrét megjelenítési helyekre nincs teljes kontrolljuk. Ezért fontos figyelni a kampányokat és szükség esetén optimalizálni azokat.

4) Kreatív kihívások: a vizuális hirdetések létrehozása kreatív kihívásokat jelenthet a hirdetők számára. A Display hirdetéseknek rövid idő alatt kell hatást gyakorolniuk az internetezőkre.

5) Reklámblokkolók: mindannyian ismerjük az Adblock bővítményt, ami elérhető Google Chrome-ra is, és hatékonyan semlegesíti a Display hirdetések nagy részét. Több weboldalon láthatunk olyan felugró ablakot, amely közli a látogatókkal, hogy legyenek szívesek kikapcsolni a reklámblokkolójukat, hogy a weboldal bevételhez jusson.

6. Összefoglaló

A Google Display Hálózat több millió weboldalt és alkalmazást foglal magában, amelyeken adaptív vizuális hirdetéseket jeleníthetünk meg.

Legyen szó képhirdetésekről, videóhirdetésekről, vagy szöveges hirdetésekről, a Display kampányok mindenre lehetőséget adnak, és a mesterséges intelligencia a legoptimálisabb hirdetést fogja alkalmazni.

Részletes célzást is beállíthatunk, így a Display hirdetések hatékonyan segítik az ügyfélszerzés és a bevételnövelés folyamatait.

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: szerk@kiszervezettmarketing.hu

7. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Mi az a Display hirdetés?

Egy adaptív vizuális hirdetés, amely a Google Display Hálózathoz tartozó weboldal vagy alkalmazás felületén jelenik meg, vagy pedig a Gmailben, YouTube-on. Eltérnek a hagyományos Google Ads hirdetésektől.

❓ Milyen Display hirdetés típusok vannak?

Adaptív vizuális hirdetések, banner hirdetések, alkalmazáson belüli hirdetések, YouTube videóhirdetések, Gmail hirdetések.

❓ Mi a Display hirdetések célja?

A megcélzott felhasználók átcsábítása más weboldalakról a saját oldalunkra.

Oszd meg! Küldd el! Nyomtasd ki!

Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Picture of Dávid Ádám

Dávid Ádám

Dávid Ádám vagyok, a Kiszervezett Marketing Kft. alapítója, az online marketing megszállottja.

150+ szöveges ötcsillagos ügyfélvéleményünkkel előrevetítjük, hogy milyen egy igazán profin megtervezett, ügyfélközpontú marketing ügynökséggel dolgozni.

A Kiszervezett Marketing 13x-os Marketing Diamond Awards-díjas ügynökség. Ezt a díjat a Magyar Marketing Szövetség ítélte oda számunkra, ami bizonyítja, hogy szakmailag kimagasló szolgáltatásokat nyújtunk az online marketing területén.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban a Kiszervezett Marketing Kft. lett Az Év Marketing Nagykövete!

A Kiszervezett Marketing az a marketing ügynökség, amely nem olyan, mint a suszter és a cipője.

Ezt alátámasztja a 350+ szakmai blogcikkünk is, amelynek köszönhetően több mint 160.000 látogatónk van éves szinten a saját weboldalukon a Google Keresőből, fizetett hirdetések nélkül. Mindezt alig 1,5 év alatt értük el.

A megtervezett médiamegjelenésekkel folyamatosan ott vagyunk nagy hírportálok hasábjain a területünk szakértőjeként. Párat kiemelve: penzcentrum.hu, hirado.hu, hrportal.hu, origo.hu, blikk.hu.

Azért lehetünk Google Partnerek, mert rendelkezünk a Google által elismert szakértővel. Az ügyfeleink hirdetési kampányai kivétel nélkül minden esetben elérik a minimum 70%-os optimalizáltságot.

Tartottam már szakmai előadást több egyetemen online marketing témában, többek között: BME, BGE, ELTE, MATE, Óbudai Egyetem. Emellett a Magyar Marketing Fesztivál rendszeres előadójaként mutatom be a siker kulcsát a digitális térben.

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés