A Looker Studio használata. A Google Data Studio utódja

A Google Data Studio utódja a Looker Studio, amely egy ingyenes adatvizualizációs szolgáltatás, főként az adatvezérelt döntések kedvelőinek.
Looker Studio használata

A Looker Studio használata. A Google Data Studio utódja

Sok éven át a Google Data Studio volt az elsőszámú adatvizualizációs platform, amellyel egy weboldal forgalmi adatainak felhasználása révén lehetett készíteni különböző bemutatókat és jelentéseket. A helyét 2022 végén vette át a Looker Studio, amelynek előnyeiről most bővebben szót ejtünk ebben a bejegyzésben! 🙂

1. Mi volt az a Google Data Studio?

A Google Data Studio egy webes analitikai eszköz, amelyet a Google fejlesztett ki 2016-ban a forgalmi és marketing adataink vizuális elemzésére és megjelenítésére. Ez a platform lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy különféle forrásokból, például az alábbi adatbázisokból származó adatokat összegyűjtsék, kombinálják és vizualizálják:

A Looker egy önálló, felhőalapú adatelemző és vizualizációs platform, amelyet az adatelemzés és az üzleti intelligencia terén használnak. A Lookert 2020-ban vásárolta fel a Google, hogy integrálja a Google Cloud Platformhoz és a Google Analyticshez. Ennek eredményeként a Google Data Studio 2022 októberében átalakult a Looker Studio megnevezésű platformmá (hivatalos oldal).

Looker Studio

A Looker lehetővé teszi az üzleti tevékenységgel foglalkozó felhasználók számára, hogy átfogó képet kapjanak a vállalatukról, megértsék az adatok közötti összefüggéseket és adatvezérelt üzleti döntéseket hozzanak. A Looker erőteljes vizualizációs eszközöket, adatmodellezési lehetőségeket és együttműködési funkciókat kínál.

Google hirdetések

2. Miért előnyös a Google Looker Studio használata?

A Looker Studio a Google Marketing Platform részeként számos előnyt kínál, amelyek miatt hasznos lehet:

 1. Egyszerű adatvizualizáció: a platform intuitív és felhasználóbarát felületet biztosít a diagramok, grafikonok, táblázatok és egyéb vizuális elemek létrehozásához. A felhasználók könnyen hozzáadhatnak, szerkeszthetnek és testreszabhatnak vizuális elemeket az adatok megjelenítéséhez.
 2. Adatintegráció: a Looker Studio lehetővé teszi a különböző adatforrásokból származó adatok összekapcsolását és megjelenítését egyetlen, összpontosított felületen. Ezáltal a felhasználók átfogó képet kaphatnak az üzleti teljesítményükről és az adatok közötti összefüggésekről.
 3. Valós idejű frissítések: a Google Looker Studio lehetővé teszi az adatok valós idejű frissítését és megosztását. Ez azt jelenti, hogy a felhasználók követhetik a legaktuálisabb adatokat és azonnal reagálhatnak a változásokra vagy trendekre.
 4. Együttműködés és megosztás: a marketingesek könnyedén megoszthatják a létrehozott jelentéseket másokkal. A többfelhasználós működési lehetőségek lehetővé teszik a csoportok közötti együttműködést és az adatok közös elemzését.
 5. Testreszabhatóság: a Looker Studio lehetővé teszi a jelentések testreszabását és az egyéni megjelenítési módok beállítását. A felhasználók szabadon módosíthatják a stílust, a színeket, a betűtípusokat és más formázási lehetőségeket az adott igényeknek és vállalati követelményeknek megfelelően.

3. Adatok ábrázolása a Looker Studio segítségével

Amikor jelentéseket akarunk létrehozni a Looker Studio használatával, akkor számos adatforrást csatlakoztathatunk, többek között az alábbi szolgáltatásokból emelhetünk át ábrázolandó adatokat:

 • Google Analytics 4;
 • Google Táblázatok;
 • BigQuery;
 • AppSheet;
 • Google Ads;
 • Amazon Redshift;
 • Campaign Manager 360;
 • Cloud SQL;
 • Google Ad Manager 360;
 • MySQL;
 • Google Cloud Storage;
 • Search Ads 360;
 • Google Search Console;
 • YouTube Analytics;
 • És még további több mint 800 összeköthető adatgyűjtő szolgáltatás.

A Looker Studio felületén választhatjuk az Üres jelentés létrehozása funkciót. Ekkor csatlakoztatnunk kell valamilyen adatforrást, amelynek alapján a jelentést összeállíthatjuk. Így történik az adatkapcsolat létrehozása.

Adatforrások

Miután csatlakoztattuk az egyik adatforrást, már nekiláthatunk a rendelkezésre álló adatokból különböző táblázatokat, diagramokat, ábrákat és vizuális elemeket hozzáadni egy üres sablonhoz. Két perc leforgása alatt egy hasonló Looker Studio jelentést sikerült összeállítani a Google Analytics és a Search Console felületéről szerzett adatok alapján.

Looker Studio jelentések

Rengeteg vizuális és adatbeállítás közül választhatunk, mivel akár Google Térképes vizualizációt is készíthetünk az idősorok, kördiagramok, vonalas diagramok, fastruktúra-ábrák, listák, mércediagramok és sok egyéb mellett.

Például csak azt az egy információt, hogy mely országokból hányan és milyen átkattintási aránnyal tekintették meg az oldalunkat az elmúlt hetekben, ennyi féle diagrammal lehet ábrázolni:

Google Looker Studio jelentések készítése

Mindenkinek a képzeletére és a szabadidejére van bízva, hogy milyen Looker Studio jelentéseket készít el. Vannak azonban adatábrázolási sablonok is, amelyekkel felgyorsítható a folyamat.

4. Looker Studio adatábrázolás a Google Analytics alapján

Külön sablon áll rendelkezésünkre, ha a Google Analytics 4 által gyűjtött forgalmi adatokat szeretnénk vizualizálni (hiszen a Universal Analytics 2023. július 1-jétől nem gyűjt friss adatokat többé).

Egy ilyen stílusos és informatív jelentést tudunk létrehozni a Looker Studio használata révén:

Google Analytics jelentés

Minden lényeges forgalmi adat szerepel ebben a rövid jelentésben, amit egy vállalkozás vagy weboldal tulajdonosa könnyen átláthat. Ha online marketinggel foglalkozunk, vagy SEO révén igyekszünk növeli oldalunk látogatottságát, egy ilyen Looker Studio jelentés rendkívül hasznos eszköz lesz a kezünkben.

Olyan információkat tudhatunk meg, mint:

 • Hány felhasználó járt az oldalon a megadott időszakban;
 • Hány munkamenetet indítottak;
 • A világ melyik országából érkeztek;
 • Hogyan alakult a munkamenetek száma és hossza az elmúlt hetekben;
 • Mekkora a visszafordulási arány;
 • A leggyakoribb események;
 • A számadatok összehasonlítása az előző 30 nap adataival.

Ehhez hasonló jelentéseket készíthetünk a Search Console adatok alapján a webhelyünk forgalmáról, a Google Ads hirdetéseink teljesítményéről, valamint YouTube Analytics adatok elemzése révén a YouTube-csatornánk eredményeiről is.

De számos egyéb sablon közül válogathatunk, amelyek jól átlátható és érdekes Looker Studio jelentések készítésére alkalmasok. Például csak a PPC hirdetések teljesítményére fókuszáló jelentést, vagy a Google Tantermek aktivitására fókuszáló riportot is készíthetünk.

Looker Studio sablonok

5. Összefoglaló

A Google Data Studio 2022 végén alakult át a jelenleg is futó Looker Studio szolgáltatássá, ami egy rendkívül szemléletes adatvizualizációs webanalitikai platform.

Számos előnyt szolgáltat az adatvezérelt döntések meghozatalát támogató vállalati vezetők és weboldal tulajdonosok számára, mivel érdekes és jól áttekinthető módon mutatja be a weboldalunk forgalmát és hirdetéseink teljesítményét a különböző Google Marketing Platform szolgáltatások és egyéb adatforrások segítségével.

A Looker Studio használata ingyenes, és olyan összefüggésekre világíthat rá a honlapunk forgalmát illetően, amiért megéri kipróbálni minden online marketing iránt érdeklődőnek! 🙂

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: szerk@kiszervezettmarketing.hu

6. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Mi az a Google Data Studio?

Egy adatvizualizációs szolgáltatás, amit a Google indított el és 2022 végéig működött.

❓ Mi az a Looker Studio?

A Google Data Studio utódja, amely a Google Analytics, Search Console és még számos (több száz) egyéb adatgyűjtő szolgáltatással összekapcsolva tud átfogó képet adni a weboldalak forgalmáról, a marketing kampányok teljesítményéről és a vállalkozások eredményeiről az online térben.

❓ Mennyibe kerül a Looker Studio használata?

Teljesen ingyenes, csak egy Google-fiók szükséges hozzá.

Oszd meg! Küldd el! Nyomtasd ki!

Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Picture of Dávid Ádám

Dávid Ádám

Dávid Ádám vagyok, a Kiszervezett Marketing Kft. alapítója, az online marketing megszállottja.

150+ szöveges ötcsillagos ügyfélvéleményünkkel előrevetítjük, hogy milyen egy igazán profin megtervezett, ügyfélközpontú marketing ügynökséggel dolgozni.

A Kiszervezett Marketing 13x-os Marketing Diamond Awards-díjas ügynökség. Ezt a díjat a Magyar Marketing Szövetség ítélte oda számunkra, ami bizonyítja, hogy szakmailag kimagasló szolgáltatásokat nyújtunk az online marketing területén.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban a Kiszervezett Marketing Kft. lett Az Év Marketing Nagykövete!

A Kiszervezett Marketing az a marketing ügynökség, amely nem olyan, mint a suszter és a cipője.

Ezt alátámasztja a 350+ szakmai blogcikkünk is, amelynek köszönhetően több mint 160.000 látogatónk van éves szinten a saját weboldalukon a Google Keresőből, fizetett hirdetések nélkül. Mindezt alig 1,5 év alatt értük el.

A megtervezett médiamegjelenésekkel folyamatosan ott vagyunk nagy hírportálok hasábjain a területünk szakértőjeként. Párat kiemelve: penzcentrum.hu, hirado.hu, hrportal.hu, origo.hu, blikk.hu.

Azért lehetünk Google Partnerek, mert rendelkezünk a Google által elismert szakértővel. Az ügyfeleink hirdetési kampányai kivétel nélkül minden esetben elérik a minimum 70%-os optimalizáltságot.

Tartottam már szakmai előadást több egyetemen online marketing témában, többek között: BME, BGE, ELTE, MATE, Óbudai Egyetem. Emellett a Magyar Marketing Fesztivál rendszeres előadójaként mutatom be a siker kulcsát a digitális térben.

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés