A Google Marketing Platform részei és előnyei a marketingben

A Google Marketing Platform számos webanalitikai és hirdetéskezelési eszközt és szolgáltatást tartalmaz (pl. Analytics 360, Tag Manager, Optimize 360).
Google Marketing Platform

A Google Marketing Platform részei és előnyei az online marketingben

A Google Marketing Platform 2018-ban került bevezetésre, és egy olyan átfogó webanalitikai és hirdetéskezelési eszközkészletet jelent, amelybe beletartozik az Analytics 360-tól megkezdve, az Optimize 360-on át, a Search Ads 360-ig szinte minden, amire egy online marketingesnek és weboldal tulajdonosnak szüksége lehet. Ezáltal gyorsabbá és összehangoltabbá válik az adatgyűjtés, adatelemzés és a hirdetések optimalizálása.

1. Mi az a Google Marketing Platform?

A Google Marketing Platform (hivatalos oldal) egy olyan eszközkészlet és reklámozási platform, amelyet a Google fejlesztett ki az online marketing szakemberek számára. Segítségével a vállalkozások hatékonyabban és célozottabban tudják irányítani digitális marketingkampányaikat, és optimalizálhatják az online jelenlétüket.

Google Marketing Platform

A Google Marketing Platform több különböző szolgáltatást foglal magában, amelyek közül néhány már ismert lehet a korábban különállóan működő Google termékek révén. Az alapvető komponensek közé tartozik a Google Analytics 360, a Display & Video 360, a Search Ads 360, az Optimize 360, a Campaign Manager 360 és a Tag Manager 360.

A Google Marketing Platform összességében lehetővé teszi a vállalkozásoknak, hogy teljes körűen kezeljék és optimalizálják digitális marketingtevékenységeiket egyetlen platformon belül. Az adatok mélyebb megértése, a hirdetések hatékony célzása és követése, valamint a webhelyek és alkalmazások optimalizálása révén a marketingesek könnyebben elérhetik a célközönséget, növelhetik a konverziókat és javíthatják az üzleti eredményeket.

Összegzésként, a Google Marketing Platform többek között rugalmasabb és hatékonyabb kampánykezelést, pontosabb mérési lehetőségeket és a marketingteljesítmény átfogóbb megértését nyújtja. Ezáltal a vállalkozások versenyképesebbek lehetnek a digitális térben és jobban kihasználhatják a Google reklámhálózatának előnyeit.

Google hirdetések

2. A Google Marketing Platform analitikai eszközei

A webanalitikai eszközök közé tartozik a Google Marketing Platformon belül a kisvállalkozások számára elérhető Google Analytics 4, Google Tag Manager és Google Optimize. Emellett a nagyobb cégeknek szóló Analytics 360, Tag Manager 360 és Optimize 360 is ide sorolható.

2.1. Google Analytics 4 és Analytics 360

A Google Analytics (hivatalos oldal) a legnépszerűbb webanalitikai platformok közé tartozik, amely lehetővé teszi a webhelyek és alkalmazások teljesítményének mérését, a felhasználók viselkedésének nyomon követését és sok más értékes információ kinyerését. Két fő változatot különböztethetünk meg: a Google Analytics 4-et (GA4) és az Analytics 360-at.

A Google Analytics 4 egy új generációs analitikai megoldás, amelyet a Google fejlesztett ki a weboldalak számára. A GA4 egy átfogó és továbbfejlesztett verziója az előző, hagyományos Universal Analyticsnek. Az új platformban az adatok gyűjtése és jelentése teljesen átalakult, hogy jobban megfeleljen a felhasználói igényeknek és az adatvédelmi előírásoknak.

Google Analytics 4

Az egyik legfontosabb változás a GA4-ben a konverziós események központi szerepének kiemelése. Míg a hagyományos Analyticsben a konverziókat általában kattintásokkal és a célok elérésével mérjük, a GA4-ben a mérés az események alapján történik. Ez azt jelenti, hogy minden olyan felhasználói cselekvést követni lehet, amelyet fontosnak tartunk, például a termék kosárba helyezését, a bejelentkezést vagy az alkalmazás használatát.

A Google Analytics 4 továbbá javított adatösszevonási lehetőséget kínál a felhasználók által több eszközön végzett tevékenységek összekapcsolásához. Ez azt jelenti, hogy ha valaki például egy webhelyen böngészik a számítógépén, majd később ugyanazzal a fiókkal bejelentkezik az alkalmazásba a mobilján, a GA4 képes követni és összevonni ezeket az eseményeket, hogy teljesebb képet kapjunk a felhasználói útvonalakról.

2023. július 1-től már csak a Google Analytics 4 fog adatokat gyűjteni, a Universal Analytics szolgáltatása leáll!

Google Analytics 4 vs. Universal Analytics

Az Analytics 360 egy prémium változat a Google Analyticsből, amely további előnyöket és fejlett lehetőségeket kínál a nagyobb méretű vállalatok számára. Az Analytics 360-ot előfizetéssel lehet használni, és számos kiegészítő funkciót és szolgáltatást tartalmaz, amelyek elősegítik a részletesebb és szélesebb körű adatelemzést. Ez a szolgáltatás megvalósítja a nagyobb adatmennyiségek kezelését, a testreszabott adatfeldolgozást és a gépi alapú tanulás révén tudja megjósolni a fogyasztói tevékenységeket, ami megnövelt ROI mutatót eredményez.

Emellett a platform gazdagabb integrációs lehetőségeket kínál más Google Marketing Platform termékekkel, mint például a Google Ads. Ez a kampányok hatékonyabb kezelését, az adatok összekapcsolását és a részletesebb attribúciós elemzést valósítja meg.

Google Analytics 360

Forrás: Google Marketing Platform

Mind a Google Analytics 4, mind az Analytics 360 lehetővé teszi a felhasználók számára az adatok kezelését és jelentéseket készítését a Google Data Studióval. Ez egy intuitív és vizuális jelentési eszköz, amely segít a vállalkozásoknak az adatok átfogó megjelenítésében és megértésében.

2.2. Google Tag Manager és Tag Manager 360

A Google Tag Manager (hivatalos oldal) és a Tag Manager 360 olyan eszközök, amelyek lehetővé teszik a webhelyek és alkalmazások címkéinek (tag-ek) kezelését és telepítését anélkül, hogy közvetlenül be kellene avatkozni egy webhely vagy alkalmazás forráskódjába. Magyarul Címkekezelőnek hívjuk.

A Google Tag Manager egy ingyenes eszköz, amelyet a Google fejlesztett ki az egyszerűbb címkézési folyamatokhoz. A Tag Manager segítségével a felhasználók könnyedén telepíthetnek és frissíthetnek címkéket a webhelyükön vagy alkalmazásukban, és kezelhetik ezeket a címkéket egyetlen felületről. A fejlesztők egyszerűen elhelyezik a Tag Manager kódot a webhely vagy az alkalmazás forráskódjában, majd hozzáadhatnak, módosíthatnak vagy eltávolíthatnak címkéket, például a Google Analytics 4 vagy a Facebook Pixel címkéit, így újabb analitikai szolgáltatásokat tudunk bekötni a weboldalunkra.

Google Tag Manager

A Tag Manager 360 a prémium változata a Google Tag Managernek, amely további előnyöket és fejlettebb funkciókat kínál. A prémium verzió több felhasználói hozzáférést, bővített verziókezelést és nagyobb adatkapacitást biztosít. Emellett a Tag Manager 360 integrálható a Google Analytics 360-nal, amely a prémium analitikai eszközöket biztosítja.

Mind a Google Tag Manager, mind a Tag Manager 360 előnyei közé tartozik a rugalmasság és a hatékonyság. Az eszközök segítségével a marketingesek és webfejlesztők függetlenül kezelhetik és frissíthetik a címkéket, ami időt és erőforrásokat takarít meg. A címkék telepítése és módosítása a Tag Manager felhasználóbarát felületén keresztül történik, ami egyszerűbbé teszi a folyamatot még a webanalitikában kevésbé jártas személyek számára is.

A Tag Manager 360 részletesebbé teszi a címkék kezelését, mivel aszinkron módon élesíthetjük a címkéket (tehát nem kell mindnek egyszerre betöltődnie, így nem lassítja az oldalunk működését), feketelistát állíthatunk be a címkékhez, rövid ideig szüneteltethetünk címkéket, illetve zónákra osztható feladatköröket és jogosultságokat állíthatunk be, így egy egész marketingcsapat tud dolgozni a saját területén a Címkekezelő 360-nal.

A Google Tag Manager és a Tag Manager 360 továbbá részletes jelentéseket és követési lehetőségeket is kínál a Google Marketing Platform részeként. A felhasználók könnyedén ellenőrizhetik a címkék működését, követését és az adatokat, amelyeket a címkék generálnak. Ez segíti a marketingeseket abban, hogy jobban megértsék a webhely vagy alkalmazás teljesítményét, a felhasználói viselkedést és a konverziós folyamatokat.

2.3. Google Optimize és Optimize 360

A Google Optimize (hivatalos oldal) és Optimize 360 olyan webes A/B tesztelési és tartalomoptimalizálási platformok, amelyek segítségével egy weboldal különböző változatait tesztelhetik és optimalizálhatják. Az A/B tesztelés során két vagy több változatot készítenek ugyanarról az oldalról vagy weblap-elemről (pl. CTA gomb), majd a felhasználók egy részét véletlenszerűen az egyik vagy a másik változatra irányítják. Ez lehetővé teszi, hogy a webhelyek kezelői objektív adatokat gyűjtsenek a felhasználói viselkedésről, döntésekről, és meghatározzák, melyik verzió hoz jobb eredményeket.

Google Optimize

A Google Optimize az ingyenes verzió, melyet kisebb vállalkozások és weboldal tulajdonosok számára terveztek. Az Optimize lehetővé teszi az A/B tesztelést, a vállalatok és a webhely tulajdonosok pedig egyszerűen követhetik az egyes weboldal- vagy hirdetésváltozatok teljesítményét. Az eszköz integrálódik a Google Analytics-szel, így a felhasználók könnyedén hozzáférhetnek adataikhoz.

A Google Optimize 360 pedig a nagyobb vállalatoknak szóló prémium verzió. Ez az eszköz továbbfejlesztett funkciókat és erősebb integrációt kínál a Google Analytics 360-nal. Az Optimize 360 segítségével a felhasználók több tesztet és szegmentált vizsgálatot végezhetnek, ami lehetővé teszi a célzottabb és személyre szabottabb tartalomkészítést. Ezenkívül a marketingesek testreszabott célközönségeket hozhatnak létre és mélyebb bepillantást nyerhetnek az online felhasználók viselkedésébe és preferenciáiba. Például egy adott hirdetésverzió csak azok számára jelenik meg, akik valamilyen módon kifejezték már az érdeklődésüket a márkánk iránt, vagy nemrég valamilyen konverziót hajtottak végre az oldalunkon.

A prémium változattal akár 100 kísérleti verziót is futtathatunk egy időben a weboldalon fellelhető elemekből, így biztosan megtaláljuk az ideális változatot. A reszponzív vizuális szerkesztővel pedig ellenőrizhető, hogy a különböző képernyőméretek mellett hogyan fog kinézni az adott elem.

Mind a Google Optimize, mind az Optimize 360 lehetővé teszi a vállalkozásoknak, hogy hatékonyabban optimalizálják weboldalaikat és javítsák a felhasználói élményt. Az A/B tesztelés révén a cégek objektív adatokon alapuló döntéseket hozhatnak, és optimalizálhatják az oldalakat annak érdekében, hogy növeljék a konverziós arányokat és a vásárlói elköteleződést.

3. A Google Marketing Platform hirdetési eszközei

Olyan hirdetési eszközök sorolhatók a Google Marketing Platform eszközkészletéhez, mint a Campaign Manager 360, a Display & Video 360, és a Search Ads 360. Ezek már a nagyvállalatok számára ajánlott webes eszközök, amelyek előfizetéses szolgáltatás keretében érhetők el.

3.1. Google Campaign Manager 360

A Google Campaign Manager 360 (hivatalos oldal) egy professzionális hirdetési kezelőplatform, amely lehetővé teszi a vállalkozásoknak, hogy hatékonyan tervezzenek, kezeljenek és mérjenek hirdetési kampányokat. Az eszközzel a cégek teljes körűen ellenőrizhetik és optimalizálhatják a hirdetéseiket.

Google Campaign Manager 360

Forrás: Google Marketing Platform

A marketingesek így könnyen irányíthatnak kampányokat többféle formában, beleértve a keresőhálózatot, a display hálózatot, a videóhirdetéseket és még sok mást. A Google Campaign Manager 360 lehetőséget biztosít a kampányok részletes célközönség-szegmentálására és testreszabására.

A Google Campaign Manager 360 azoknak a vállalkozásoknak szól, amelyek nagyobb és összetettebb hirdetési kampányokat folytatnak és professzionálisabb eszközre van szükségük a hirdetési tevékenységük hatékony kezeléséhez. Az eszköz által nyújtott részletes jelentések és analitikai adatok segítségével a marketingesek pontosan megérthetik a kampányok eredményeit, és könnyedén módosíthatják és optimalizálhatják azokat a jobb eredmények elérése érdekében.

Ez a Google Marketing Platform-szolgáltatás továbbá lehetőséget kínál a hirdetési költségek optimalizálására. Az eszköz segítségével a hirdetők egyszerűen nyomon követhetik a költségeket, optimalizálhatják a hirdetési költség-haszon arányt, és könnyedén beállíthatják a költségkereteket a kampányokhoz.

A Google hirdetések terén a verseny folyamatosan növekszik, és a vállalkozásoknak hatékony eszközökre van szükségük, hogy kitűnjenek a tömegből és elérjék a célközönségüket.

3.2. Google Display & Video 360

Az online hirdetések terén az egyre növekvő versenyben a vállalkozásoknak kreatív és hatékony módon kell megszólítaniuk a célközönségüket. A Google Display & Video 360 (DV360, hivatalos oldal) egy olyan eszköz, amely segítségével a vállalkozások hatékonyan tervezhetnek, kezelhetnek és mérhetnek multimédiás hirdetési kampányokat.

Google Display és Video 360

Forrás: Google Marketing Platform

A Google DV360 a Google Marketing Platform része, és különböző hirdetési formátumok használatát teszi lehetővé, például banner hirdetések, videóhirdetések, TV reklámok és egyéb interaktív hirdetések. A szolgáltatás széles körű célközönség-szegmentálási lehetőségeket kínál, amelyek segítségével a vállalkozások pontosan meghatározhatják, hogy mely felhasználóknak jelenjenek meg a hirdetéseik. Ez magában foglalja a demográfiai adatok, az érdeklődési körök, a böngészési szokások és más információk figyelembevételét.

Az eszköz által nyújtott részletes analitikai adatok segítségével a marketingesek könnyedén nyomon követhetik a hirdetések hatékonyságát, az elérési mutatókat és a konverziós arányokat. Egy átfogó médiatervet hozhatunk létre, amiben összehasonlíthatjuk, hogy mennyire éri meg az adott kampányt TV reklámok vagy online videóhirdetések formájában lefuttatni.

A Google DV360 előnye, hogy integrálódik más Google Marketing Platform termékekkel, például az Analyticsszel és a Campaign Manager 360-nal. Ezáltal a vállalkozások egyszerűen összekapcsolhatják az adatokat és az analitikát, és teljes körű képet kaphatnak a hirdetéstevékenységükről.

3.3. Google Search Ads 360

A keresőmotorok rendkívül fontos szerepet játszanak a felhasználók információkhoz való hozzáférésében és a vállalkozások termékeinek, szolgáltatásainak népszerűsítésében. A Google Search Ads 360 (SA360, hivatalos oldal) egy olyan eszköz, amely segítségével a vállalkozások hatékonyan kezelhetik és optimalizálhatják a hirdetéseiket a Google Keresőben.

Google Search Ads 360

Forrás: Google Marketing Platform

A Google SA360 egy része a Google Marketing Platformnak, és használatával a weboldalak egyszerűen tervezhetnek, kezelhetnek és mérhetnek eredményeket keresési hirdetéseikkel kapcsolatban. Az eszköz átfogó funkcionalitása révén a cégeknek lehetőségük van részletesen testreszabni és célzottan megjeleníteni releváns hirdetéseiket a felhasználók számára.

A kampányainkat összekapcsolhatjuk más digitális csatornákkal, valamint az okos ajánlattételi stratégia révén valós időben optimalizálhatjuk a Google Ads kampányok működését. Emellett olyan más keresőmotorokból is kaphatnak adatelemzéseket, mint a Naver, az AdMarketplace, vagy a Yandex.

Az offline konverziók feltöltésére is van lehetőség, illetve előre vizualizálható a gépi tanuláson alapuló modellnek köszönhetően az ajánlattételek alakulása és gyakorisága. Külön mobil optimalizálási funkciók és retargeting lehetőségek szintén elérhetőek.

A kulcsszavak, a hirdetések címe és leírása, valamint a hirdetési bővítmények mind beállíthatók.

4. Összefoglaló

Cikkünkben a Google Marketing Platform termékeit mutattuk be, amelyek között szerepeltek kisebb vállalkozások számára ideális, ingyenes webanalitikai eszközök (Google Analytics 4, Tag Manager, Optimize), illetve ezek prémium változatai.

A prémium hirdetéskezelési eszközök közé a Google Campaign Manager 360, a Display & Video 360, valamint a Search Ads 360 tartozik.

Ezek pontosabb célzást, gépi tanuláson alapuló előrejelzéseket, automatikus ajánlattétel-optimalizálást és hirdetéskezelést biztosítanak egyetlen felületen belül, a Google Marketing Platformon.

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: szerk@kiszervezettmarketing.hu

5. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Mi az a Google Marketing Platform?

A Google Marketing Platform 2018-ban indult útjára, és számos ingyenes, valamint prémium webanalitikai szolgáltatást és hirdetéskezelési eszközt tartalmaz.

❓ Milyen eszközök sorolhatók a Google Marketing Platform részeihez?

Google Analytics 4 és 360, Tag Manager (360), Google Optimize (360), Campaign Manager 360, Google Display & Video 360, Search Ads 360.

❓ Melyek érhetők el ingyenesen?

A Google Analytics 4, a Google Tag Manager és a Google Optimize mind ingyenes webanalitikai szolgáltatások.

Oszd meg! Küldd el! Nyomtasd ki!

Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Picture of Dávid Ádám

Dávid Ádám

Dávid Ádám vagyok, a Kiszervezett Marketing Kft. alapítója, az online marketing megszállottja.

150+ szöveges ötcsillagos ügyfélvéleményünkkel előrevetítjük, hogy milyen egy igazán profin megtervezett, ügyfélközpontú marketing ügynökséggel dolgozni.

A Kiszervezett Marketing 13x-os Marketing Diamond Awards-díjas ügynökség. Ezt a díjat a Magyar Marketing Szövetség ítélte oda számunkra, ami bizonyítja, hogy szakmailag kimagasló szolgáltatásokat nyújtunk az online marketing területén.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban a Kiszervezett Marketing Kft. lett Az Év Marketing Nagykövete!

A Kiszervezett Marketing az a marketing ügynökség, amely nem olyan, mint a suszter és a cipője.

Ezt alátámasztja a 430+ szakmai blogcikkünk is, amelynek köszönhetően több mint 160.000 látogatónk van éves szinten a saját weboldalukon a Google Keresőből, fizetett hirdetések nélkül. Mindezt alig 1,5 év alatt értük el.

A megtervezett médiamegjelenésekkel folyamatosan ott vagyunk nagy hírportálok hasábjain a területünk szakértőjeként. Párat kiemelve: penzcentrum.hu, hirado.hu, hrportal.hu, origo.hu, blikk.hu.

Azért lehetünk Google Partnerek, mert rendelkezünk a Google által elismert szakértővel. Az ügyfeleink hirdetési kampányai kivétel nélkül minden esetben elérik a minimum 70%-os optimalizáltságot.

Tartottam már szakmai előadást több egyetemen online marketing témában, többek között: BME, BGE, ELTE, MATE, Óbudai Egyetem. Emellett a Magyar Marketing Fesztivál rendszeres előadójaként mutatom be a siker kulcsát a digitális térben.

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés