Mi az az UTM paraméterezés? Kampánykövetés kódokkal

Az UTM paraméterezés által tudod nyomon követni, hogy hányan kattintanak a linkeidre, ezzel elemezheted a kampányaid teljesítményét.
UTM borítókép

Mi az az UTM paraméterezés? Kampánykövetés kódok segítségével

Az UTM paraméterezés egy meglehetősen egyszerű és megbízható módszer a weboldaladra érkező online forgalom nyomon követésére. Különösen akkor van szükség a használatára, ha többféle marketing kampányt is használunk a közösségi médiában egyazon időben, és meg szeretnénk figyelni, hogy melyik kampány eredményezi a legtöbb konverziót vagy melyik generálja a legnagyobb forgalmat. A cikkben bemutatjuk, hogy hogyan épül fel egy UTM paraméterezett link, és hol tudsz ilyet létrehozni! 🙂

1. Az UTM paraméterezés jelentése

Az UTM paraméterezés (Urchin Tracking Module) lényege, hogy öt darab változó használatával kiegészíthetjük bármelyik URL címet, ezáltal elemezni tudjuk az online marketing kampányok eredményességét és forgalmi forrásait.

Az Urchin volt a Google Analytics elődje, és eredetileg itt vezették be az UTM paraméterek használatát. Napjainkban már értelemszerűen a Google Analytics felületén van lehetőségünk a kampánykövetésre, és UTM paraméterezett linkjeink teljesítményének elemzésére.

Érdemes úgy megadni a paramétereket, hogy azok jól rendszerezhetők és könnyen értelmezhetők legyenek mind az analitikai eszközök, mind a marketing szakemberek és weboldal tulajdonosok számára is.

Vegyük például a Kiszervezett Marketing főoldalának URL címét: https://kiszervezettmarketing.hu/

Ha ezt a webcímet ki akarjuk egészíteni UTM paraméterekkel, mert mondjuk eltérő típusú online marketing kampányokkal népszerűsítjük, akkor valahogy így fog kinézni a paraméterezett URL: https://kiszervezettmarketing.hu/?utm_source=facebook&utm_medium=banner&utm_term=kiszervezett-marketing&utm_content=&utm_campaign=google-hirdetesek

Az UTM paraméterek közé tartozik minden, ami a kérdőjel (?) után következik az URL-ben.

Igen, ez egy első látásra nagyon bonyolult és hosszú link, de nemsokára tisztán érthetővé válik a felépítése, meglátod! 🙂

Google hirdetések

2. Miért szükséges az UTM paraméterezés?

Mint azt észrevehetted, ha rákattintasz a linkekre, mindkettő ugyanarra az oldalra irányítja át a böngésződet: a Kiszervezett Marketing főoldalára.

A különbség csak annyi, hogy az UTM paramétereknek hála a második link tartalmaz minden olyan adatot, amelyből a Google Analytics ki tudja mutatni, hogy pontosan hány felhasználó kattintott az oldalunkra az adott kampány vagy hirdetés következtében.

A fenti példában az UTM paraméterek úgy lettek beállítva, hogy egy Facebook banner hirdetést jelöljenek.

De nem is muszáj mindenképpen online reklámokhoz kapcsolódnia egy ilyen linknek.

Például, ha blogcikkeket írsz, és azokat napi szinten megosztod a Facebook, LinkedIn és Instagram felületein, akkor az UTM paraméterezéssel egyenként meg tudod vizsgálni, hogy a weboldaladra érkező felhasználók közül ki melyik közösségi média platformról kattintott át a honlapodra.

Az UTM paraméterek használatának tehát több előnye is van:

  • Megismerhetjük az ügyfeleink/látogatóink internetezési szokásait;
  • Nyomon tudjuk követni a közösségi média kampányaink teljesítményét;
  • Beazonosíthatjuk azokat a csatornákat, ahonnan a leghatékonyabban tudunk forgalmat irányítani az oldalunkra;
  • Több információt gyűjthetünk weboldalunk működéséről, teljesen ingyenesen;
  • Lehetőségünk nyílik az online forgalmunk szegmentálására, ami így nem szimplán közösségi forgalom lesz, hanem külön Facebook, Instagram, LinkedIn, Google Ads és még sorolhatnánk milyen típusú.

Az UTM paraméterezés tehát az online marketing stratégiánk megtervezésének egyik kulcsfontosságú eszköze, ezért kell tisztában lennünk a működésével.

3. Milyen UTM paraméterek vannak?

Összesen öt darab UTM változó létezik, amelyekkel magabiztosan gyűjthetünk adatokat kampányaink hatékonyságáról. Ezekről ejtünk most néhány szót.

3.1. Kampány forrása (utm_source)

Az első paraméterben kell megadni, hogy az adott hirdetés vagy link melyik felületen jelenik meg. Erre a kérdésekre válaszol:

  • Hol kattintottak a weboldalad linkjére?
  • Honnan érkezik forgalom az oldaladra?

Több helyről is továbbíthatunk forgalmat az oldalunkra, például: Facebook, Google, Instagram, LinkedIn, egy adott weboldal, hírlevél, és így tovább.

Ennek értelmében, ha szponzorált cikket írsz B2B marketing alapján egy másik weboldalra, akkor nyilván az adott honlap megnevezése lesz a kampány forrása.

Viszont ha hírlevél kampányt működtetsz, akkor a forráshoz azt kell beírnod, hogy e-mail. Egy Facebookon vagy Instagramon megjelenő poszt esetében pedig a forrás a Facebook vagy az Instagram lesz.

3.2. Kampány médiuma (utm_medium)

A második paraméter lényegében a kampány típusát adja meg, mivel egy platformon belül lehet több kihelyezett hirdetésünk is. Például Facebookon lehet egy ránk mutató link megosztva egy blogcikkben, vagy egy banner hirdetés.

Tehát a kampány médiuma a következő kérdést válaszolja meg: Hogyan jutnak el a felhasználók az oldaladra?

Többféle hirdetési vagy marketingmédium lehet: blog, CPC (kattintások száma alapján fizetett hirdetés), CPM (megjelenítések száma alapján fizetett hirdetés), banner, hírlevél, social, paid, affiliate.

3.3. Kampány kulcsszava (utm_term)

Ezt a paramétert nem minden esetben szükséges megadni, mivel csak akkor származik belőle értékes adatunk, ha kulcsszó alapú hirdetéseket jelenítünk meg keresőkampányok során.

Olyan keresési kulcsszavakról beszélünk, amelyekre fizetett hirdetéssel rangsorolunk, akár a Google Ads használatával.

Arra a kérdésre ad választ a harmadik paraméter, hogy: Mely kulcsszó alapján érkezett forgalom az oldaladra?

3.4. Kampány neve (utm_campaign)

A legátfogóbb mutató, amely az egész kampányod megnevezését tartalmazza. Lehet kampánynév, promóciós kód, szlogen, vagy valamilyen piaci jelenség, pl. termékbevezetés.

Ez a paraméter nagyon eltérő módokon megadható attól függően, hogy éppen mivel kapcsolatban folytatunk marketing kampányt: húsvéti akció, hóvégi kiárusítás, TOP5 termék júliusban, tavaszi leértékelés, új termék bevezetése, stb.

Erre a kérdésre kapunk választ: Miért érkezik forgalom a weboldalunkra?

Fontos, hogy a paramétereket ékezetek és szóközök nélkül add meg, lehetőleg minél kompaktabb módon. Például: bevezetes_hajszarito, tavaszi_akcio, top5_julius, husvet.

3.5. Kampány tartalma (utm_content)

Az ötödik UTM paraméter gyakran egyáltalán nem szükséges, mivel leginkább A/B tesztelések során használják.

Ha egy hírlevélben több linket helyeztünk el, akkor a kampány tartalmának megjelölésével kideríthető, hogy melyikre kattintva jutottak el webhelyünkre a felhasználók.

Ugyanezt letesztelhetjük eltérő felépítésű vagy szövegű Facebook hirdetések esetén is. Értéke lehet olyan kifejezés, mint a logolink, textlink, hirdetes_gomb, hirdetes_gombnelkuli, piros_szoveg, kek_szoveg, jobb_oldalsav, bal_oldalsav.

4. UTM paraméterezés – Példa

Miután megismerkedtünk az öt UTM paraméterrel, nézzük meg egy gyakorlati példán keresztül, hogy miként épül fel egy UTM paraméterezett link.

UTM paraméterezés

Narancssárgával van jelölve az az oldal, amelyre a paraméterezett link mutat (céloldal). Ezt elválasztja egy kérdőjel (?), amely után következnek az UTM paraméterek és értékeik.

A paramétereket mindig egy & összekapcsoló szimbólum köti össze (vagy választja el, ha úgy tetszik).

Azt is észre lehet venni, hogy az utm_content rész után nem következik semmilyen érték, mivel ahogy korábban is említettem, nem kötelező megadni minden paramétert.

5. Hogyan tudok létrehozni UTM paraméterezett linket?

Létezik több UTM paraméterezéssel foglalkozó URL-készítő szoftver, amelyeket ingyenesen lehet használni az interneten.

Ezekkel manuálisan összeállíthatod a kampánykövetésre alkalmas linkedet az imént bemutatott paraméterek megadásával.

Az egyik ilyen lehetőség a Google Analytics hivatalos kampány-URL készítője, amely ugyanúgy alkalmas Android és iOS kampányok követésére is.

Google Analytics kampány-URL készítő

Az oldalon látható minden mező, ahol meg kell adnunk az UTM paramétereket, és még egy kis magyarázatot is csatolnak hozzá, hogy jobban átlássuk a működését.

Azonban, ha magyar nyelven szeretnéd elkészíteni a kampánykövetésre használt linkjeidet, akkor mi a PPC Media oldalán elérhető UTM paraméterezést ajánljuk.

PPC Media oldalán

A változók megadása után csak rá kell kattintani az URL létrehozása gombra, és már kész is a paraméterezett link.

6. A kampányok teljesítményének nyomon követése

A különböző marketing kampányok eredményességét a Google Analytics felületén az ÜgyfélszerzésKampányokMinden kampány útvonalon keresztül tudod ellenőrizni.

Google Analytics kampány nyomon követése

Ha pedig azt szeretnéd látni, hogy egyes oldalaidra milyen forrásból érkezik a forgalom, akkor azt a ViselkedésWebhelytartalomMinden oldal menüpontok követésével érheted el.

Itt a listából ki kell választani egy oldalt, amelynek a forgalmát szeretnéd ellenőrizni, és másodlagos dimenziónak meg kell adni az Ügyfélszerzés kategórián belül azt, hogy Forrás/Médium.

Ügyfélszerzés Google Analytics UTM

A táblázatban már meg is jelenik, hogy hány felhasználó származott az egyes kampányforrásokból és -médiumokból, átlagosan mennyi időt töltöttek az oldalunkon, mekkora volt a visszafordulási arány, és így tovább.

7. Összefoglaló

Az UTM paraméterezés segítségével tudjuk nyomon követni, hogy milyen szinten teljesítenek a marketing kampányaink forgalomszerzés tekintetében.

Maximum öt UTM paraméter megadásával készíthetünk el egy kampánykövetésre alkalmas URL címet: kampány forrása, médiuma, kulcsszava, elnevezése és tartalma.

Ezek közül nem kötelező mindet megadni, csak amelyik lényeges az elemzés szempontjából. Ilyen linkeket létrehozhatunk ingyenes online oldalakon, és a Google Analytics felületén tudjuk ellenőrizni a kampányok teljesítményét.

Mennyire találtad hasznosnak ezt a kis útmutatót? Remélem, hogy tetszett az írásunk, és egy megosztással jutalmazod a munkánkat! 🙂

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: szerk@kiszervezettmarketing.hu

8. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Mi az UTM paraméterezés jelentése?

Az UTM paraméterek használatával tudjuk elemezni, hogy a linkjeinkre és hirdetéseinkre melyik oldalon kattintanak rá a felhasználók, így felfedezhetjük a legforgalmasabb útvonalakat az oldalunkra.

❓ Hol tudom nyomon követni kampányaim teljesítményét?

A Google Analytics felületén, az Ügyfélszerzés menüpont alatt.

❓ Milyen UTM paraméterek vannak?

Öt változóról beszélhetünk: kampány forrása, médiuma, elnevezése, tartalma és kulcsszava.

Oszd meg! Küldd el! Nyomtasd ki!

Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Picture of Dávid Ádám

Dávid Ádám

Dávid Ádám vagyok, a Kiszervezett Marketing Kft. alapítója, az online marketing megszállottja.

150+ szöveges ötcsillagos ügyfélvéleményünkkel előrevetítjük, hogy milyen egy igazán profin megtervezett, ügyfélközpontú marketing ügynökséggel dolgozni.

A Kiszervezett Marketing 13x-os Marketing Diamond Awards-díjas ügynökség. Ezt a díjat a Magyar Marketing Szövetség ítélte oda számunkra, ami bizonyítja, hogy szakmailag kimagasló szolgáltatásokat nyújtunk az online marketing területén.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban a Kiszervezett Marketing Kft. lett Az Év Marketing Nagykövete!

A Kiszervezett Marketing az a marketing ügynökség, amely nem olyan, mint a suszter és a cipője.

Ezt alátámasztja a 350+ szakmai blogcikkünk is, amelynek köszönhetően több mint 160.000 látogatónk van éves szinten a saját weboldalukon a Google Keresőből, fizetett hirdetések nélkül. Mindezt alig 1,5 év alatt értük el.

A megtervezett médiamegjelenésekkel folyamatosan ott vagyunk nagy hírportálok hasábjain a területünk szakértőjeként. Párat kiemelve: penzcentrum.hu, hirado.hu, hrportal.hu, origo.hu, blikk.hu.

Azért lehetünk Google Partnerek, mert rendelkezünk a Google által elismert szakértővel. Az ügyfeleink hirdetési kampányai kivétel nélkül minden esetben elérik a minimum 70%-os optimalizáltságot.

Tartottam már szakmai előadást több egyetemen online marketing témában, többek között: BME, BGE, ELTE, MATE, Óbudai Egyetem. Emellett a Magyar Marketing Fesztivál rendszeres előadójaként mutatom be a siker kulcsát a digitális térben.

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés