Melyiket válaszd: .hu vagy .com domain végződés?

A .com domain végződés a nemzetközi piacon előnyös, de ha a céged a magyarországi fogyasztókat célozza, akkor a .hu domain ajánlott.
.com domain regisztrációja

Melyiket válaszd: .hu vagy .com domain végződés?

Az általános szokás az, hogy egy weboldal domain nevének végződése megegyezik azon ország legfelső szintű tartománynevével, ahol a webhelyet üzemeltető cég vagy vállalkozó végzi tevékenységét. A nemzetközi piacon kereskedő vállalkozások a .com domain végződést, míg a magyarországi fogyasztókat célzó hazai vállalatok a .hu végződést részesítik előnyben. Nézzük, hogy mikor melyik domain regisztrációja éri meg jobban. 🙂

1. A .com domain végződés

A .com domain végződés a webes címek egyik legismertebb és legelterjedtebb formája. A Top-Level Domain végződés (TLD) elnevezése angol „commercial” (kereskedelmi vagy üzleti) szóból ered, és eredetileg az üzleti vállalkozások weboldalainak címzésére szolgált. Azonban az évek során a .com domain végződés meghatározóvá vált az interneten, és ma már számos különböző célra használják.

1.1. A .com domain végződés története

A .com domain végződést eredetileg az Amerikai Egyesült Államokban használták, és 1985-ben vezették be. A TLD célja az volt, hogy a kereskedelmi cégek weboldalait megkülönböztessék más típusú webhelyektől, például az oktatási intézményekétől (.edu), a kormányzati szervezetektől (.gov), vagy a hálózati infrastruktúrát biztosító szervezetektől (.net). Az eredeti terv szerint a .com domainek kizárólag kereskedelmi célokra használhatók.

Azonban a .com domainek hamarosan népszerűvé váltak minden vállalkozás körében, mivel könnyen megjegyezhetők és világszerte elérhetők voltak. Emellett a .com domainek mögött álló vállalatok, például a Network Solutions, egyszerű és olcsó regisztrációs folyamatot kínáltak, amelynek eredményeként egyre több cég és magánszemély regisztrált .com domaineket.

Az internet robbanásszerű növekedése a 90-es években tovább erősítette a .com domainek népszerűségét. A dotcom buborék időszakában sok vállalkozás rohamosan indította el weboldalait és regisztrált .com domaineket, mivel a befektetők és a piac hatalmas potenciált láttak az online kereskedelemben és tartalomszolgáltatásban.

Az internetes buborék kipukkanása után a .com domainek továbbra is fontos szerepet játszottak az online térben. A Google, a Facebook, az Amazon és más nagyvállalatok mind .com domainekkel indultak, és ezek a címek mára márkanevekké váltak.

Weboldal készítés

1.2. A .com domainek szerepe

Ma a .com domainek a világ legelterjedtebb domain végződései közé tartoznak, és számos funkciót látnak el az interneten. Ezek közé tartozik:

 1. Üzleti és kereskedelmi célok: a .com domainek továbbra is népszerűek az online kereskedelem és vállalkozások körében. Az üzleti vállalkozások, webáruházak és szolgáltatók szívesen használják ezt a végződést.
 2. Márkanevek és személyes weboldalak: sok híresség és magánszemély a saját nevével rendelkező .com domaint regisztrál, hogy személyes brandjét építse.
 3. Tartalomszolgáltatók: rengeteg online tartalomgyártó és blogger is .com domainekkel rendelkezik, mivel ezek könnyen megjegyezhetőek és hitelesnek tűnnek az egyszerű internetezők számára.
 4. Innovatív projektek: a .com domainek továbbra is az új és innovatív projektek alapjait képezik, amelyek látogatókat és befektetőket vonzanak széles körben.

1.3. A .com domain végződés hátrányai és alternatívái

Annak ellenére, hogy a .com domainek rendkívül népszerűek, néhány hátrányuk is van. Az egyik legfontosabb hátrány az, hogy a legjobb és legrövidebb .com domaineket korábban már regisztrálták, tehát már foglaltak, és így nehéz lehet egy megfelelő domain nevet találni a weboldalunkhoz. Emellett a .com domainek regisztrációs díja általában magasabb, mint egy .hu domain regisztrációja.

Alternatív megoldásként számos más domain végződés is elérhető, mint például a .net, .org, .io, és még sok más. Ezek a végződések szintén népszerűek, és számos esetben megfelelhetnek az egyéni vagy vállalati igényeknek. Fontos azonban megfontolni, hogy a kiválasztott domain végződés milyen üzenetet közvetít a látogatók felé. Magyarországon például az esetek 99%-ában tökéletesen elég a .hu domain is.

Ha tudni szeretnéd, hogy ki egy .com domain tulajdonosa, akkor valamelyik WHOIS adatbázist kell áttekintened. Például a DotRoll oldalán.

.com domain WHOIS

2. A .hu domain végződés

A .hu domain végződés jelenti Magyarország online jelenlétének alapját. 1990-ben hozták létre, és azóta szolgálja az ország weboldalait. Az első .hu domain regisztráció 1991. október 7-én történt, amikor a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutató Intézetének weboldalát a sztaki.hu domainre regisztrálták. A következő 3 évben csak alig 150 új dothu domaint regisztráltak. Ezt követően azonban a .hu domainek iránti érdeklődés folyamatosan nőtt, és ma már több mint 850 ezer .hu domain van regisztrálva.

A .hu domain végződés célja az, hogy azonosítsa a magyar internetes tartalmakat és weboldalakat. Ezzel lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy könnyen megtalálják a hazai vállalkozások, szolgáltatók, online médiumok és más internetes platformok weboldalait.

A .hu domainek napjainkban különösen fontos szerepet játszanak a magyarországi online kereskedelemben. Ezek a domain nevek a következő célokra szolgálnak:

 1. Üzleti és kereskedelmi célok: a .hu domainek kiemelten elterjedtek a magyar vállalkozások és kereskedelmi szolgáltatók körében. Ezek a domainek segítenek a vállalkozásoknak felépíteni az online jelenlétüket, és könnyen azonosíthatóvá tenni magukat a hazai piacon.
 2. Online médiumok és híroldalak: a .hu domain nevek népszerűek a híroldalak és médiaportálok körében is. Az ilyen domainek segítenek az olvasóknak a megbízható, hazai hírek azonosításában, és az információforrásokhoz való hozzáférésben.
 3. Művészeti és kulturális projektek: sok művész, kulturális intézmény és művészeti szervezet is .hu domaineket használ, hogy bemutassák munkájukat és eseményeiket az online közönségnek.
 4. Személyes weboldalak: a .hu domaineket gyakran használják személyes weboldalakhoz, blogokhoz és portfóliókhoz. De a magyar üzleti vállalkozások is előszeretettel használják a .hu domaint, mivel nem minden esetben szeretnének külföldre terjeszkedni, beérik a hazai piaccal is.

Amikor egy .hu domaint regisztrálnak, akkor a domain tulajdonos adatai részben publikusak. Ha egy cég a hivatalosan bejegyzett felhasználója a domainnek, akkor az nyilvánosan fel van tüntetve. Azonban ha egy magánszemély, akkor csak annyi van mellé írva, hogy természetes személy. Ezt a domain.hu oldalán lehet ellenőrizni.

.hu domain adatok

A .hu domain nevek regisztrációját a Magyarországi Internet Szolgáltatók Tanácsa által megalkotott Domainregisztrációs Szabályzat helyezi rögzített keretek közé. A magyarországi felhasználók körében sokkal népszerűbb bármelyik nemzetközi domain végződésnél. 2004 tavaszától pedig lehetséges az ékezetes domainek bejegyzése is.

3. Melyiket válasszam: .com vagy .hu domain?

A megfelelő domain név kiválasztása (amely a weboldal készítés első lépése) után felmerül a kérdés, hogy milyen végződést válasszunk a domainhez. A .com és a .hu domain végződések közötti választás függ attól, hogy milyen célból szeretnéd használni a domain nevet. Az alábbiakban összehasonlítjuk a két végződést, hogy segítsünk a döntésben:

.com domain végződés

 1. Nemzetközi ismertség: a .com domain végződés a világszerte legismertebb és legelterjedtebb TLD. Ezáltal megbízható hozzáférést biztosít a nemzetközi és hazai látogatók számára is egyaránt. A Google a helyi célú és a Magyarországról indított kereséseknél a .hu végződést fogja előnyben részesíteni.
 2. Univerzális felhasználás: a .com domaineket gyakran használják üzleti és kereskedelmi célokra, de szinte bármilyen egyéb célra is alkalmasak. Ezért rugalmasan használhatók.
 3. Könnyen megjegyezhető: a .com domainek általában rövidek és könnyen megjegyezhetők, ami előnyös az online marketing és a brandépítés szempontjából.
 4. Globális piac elérése: ha olyan weboldalt szeretnél létrehozni, amely a nemzetközi piacon is megállja a helyét, a .com domain regisztrációja ideális választás lehet. Egy ismertebb nemzetközi domain ára akár több tízmillió dollár is lehet.

.hu domain végződés

 1. Hazai azonosítás: a .hu domain nevek egyértelműen azonosítják Magyarországot, és megmutatják, hogy a weboldal vagy az azt üzemeltető vállalkozás magyar. Ez fontos lehet a hazai közönség eléréséhez és a megbízhatóság kialakításához. Azt sugalljuk az internetezőknek, hogy ha rákattintanak az oldalunkra, akkor magyar tartalmat fognak olvasni.
 2. Helyi keresési eredmények: a keresőmotorok hajlamosak előnyben részesíteni a .hu domaineket, amikor a felhasználó helyi keresési eredményekre kíváncsi. Ez segíthet a lokális SEO-ban.
 3. Hazai piacra fókuszálás: ha főként a magyar piacra kívánsz fókuszálni, a .hu domain kifejezetten alkalmas erre a célra. Azonban a nemzetközi piacon a .hu végződés nem túl bizalomgerjesztő.
 4. Identitás és hitelesség: a .hu domainek használata hozzájárulhat az online identitásod és hitelességed erősítéséhez a hazai közönség előtt.
WordPress tárhely

Döntési tényezők

 • Célközönség és cél: ha nemzetközi vagy globális célközönségre számítasz, és a weboldalad vagy vállalkozásod nemzetközi jellegű, a .com domain lesz a jobb választás. Ha főként a magyar piacra koncentrálsz, a .hu domain lesz előnyös, mivel magyarországi kereséseknél a Google az országkódos TLD-t fogja előnyben részesíteni.
 • Brandépítés és könnyű megjegyezhetőség: ha az egyszerűség és a külföldi ügyfelek szerzése fontos számodra, érdemes egy rövid és jól hangzó .com domaint választani.
 • SEO és helyi keresés: ha az online jelenlétedhez fontos a lokális SEO és a hazai látogatók megszerzése, a .hu domain lesz a helyes választás.

Minden esetben fontos figyelembe venni a céljaidat és a célközönséged igényeit. Egy domain név regisztrációja hosszú távú befektetés, tehát gondosan tervezd meg, hogy melyik végződés felel meg leginkább az igényeidnek és a vállalkozásod vagy weboldalad céljainak.

Egy harmadik opció, hogy .co.hu domaint regisztrálsz, ha például foglalt az általad kiszemelt .hu domain. Ez egy második szintű közdomain, és olyan egyéb opciók vannak, mint például az org.hu, a shop.hu, az info.hu, vagy a forum.hu, és így tovább.

Ha domain nevet szeretnél választani, akkor az mindenképpen feleljen meg ezeknek az elvárásoknak:

 • Tartalmazzon kulcsszavakat vagy tartalmazza a márkaneved;
 • Legyen rövid és könnyen megjegyezhető, kiejthető;
 • A különleges karaktereket érdemes hanyagolni;
 • Legyen könnyen leírható a domain név;
 • Törekedj az eredetiségre.

4. Összefoglaló

A két legelterjedtebb domain végződés (TLD) Magyarországon a .hu és a .com, amelyekkel már valószínűleg mindenki találkozott, aki valaha is használta az internetet.

A .hu domain végződés akkor előnyös, ha valaki a hazai piacon szeretne terjeszkedni, és kifejezetten magyarországi felhasználókat akar megszólítani.

A .com domain végződés pedig a nemzetközi piacra lépő vállalkozásoknak előnyös, ha angol és egyéb külföldi ügyfeleket akarnak megszólítani.

Ha segítségre van szükséged domain regisztráció vagy weboldal készítés kapcsán, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot, és szívesen segítünk! 🙂

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: szerk@kiszervezettmarketing.hu

5. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Kinek érdemes .com domaint regisztrálni?

A .com domain regisztráció akkor előnyös, ha nemzetközi piacra szeretnél terjeszkedni, és a külföldi ügyfelekben akarsz bizalmat kelteni.

❓ Mikor előnyös a .hu domain választása?

A .hu domain regisztrálása akkor előnyös, ha a magyarországi internetezőknek akarsz megjelenni a Google első találatai között, és jól akarsz rangsorolni a lokális keresések között.

❓ Mennyibe kerül egy domain név?

Olvasd el a domain árakról szóló cikkünket!

Oszd meg! Küldd el! Nyomtasd ki!

Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Picture of Dávid Ádám

Dávid Ádám

Dávid Ádám vagyok, a Kiszervezett Marketing Kft. alapítója, az online marketing megszállottja.

150+ szöveges ötcsillagos ügyfélvéleményünkkel előrevetítjük, hogy milyen egy igazán profin megtervezett, ügyfélközpontú marketing ügynökséggel dolgozni.

A Kiszervezett Marketing 13x-os Marketing Diamond Awards-díjas ügynökség. Ezt a díjat a Magyar Marketing Szövetség ítélte oda számunkra, ami bizonyítja, hogy szakmailag kimagasló szolgáltatásokat nyújtunk az online marketing területén.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban a Kiszervezett Marketing Kft. lett Az Év Marketing Nagykövete!

A Kiszervezett Marketing az a marketing ügynökség, amely nem olyan, mint a suszter és a cipője.

Ezt alátámasztja a 350+ szakmai blogcikkünk is, amelynek köszönhetően több mint 160.000 látogatónk van éves szinten a saját weboldalukon a Google Keresőből, fizetett hirdetések nélkül. Mindezt alig 1,5 év alatt értük el.

A megtervezett médiamegjelenésekkel folyamatosan ott vagyunk nagy hírportálok hasábjain a területünk szakértőjeként. Párat kiemelve: penzcentrum.hu, hirado.hu, hrportal.hu, origo.hu, blikk.hu.

Azért lehetünk Google Partnerek, mert rendelkezünk a Google által elismert szakértővel. Az ügyfeleink hirdetési kampányai kivétel nélkül minden esetben elérik a minimum 70%-os optimalizáltságot.

Tartottam már szakmai előadást több egyetemen online marketing témában, többek között: BME, BGE, ELTE, MATE, Óbudai Egyetem. Emellett a Magyar Marketing Fesztivál rendszeres előadójaként mutatom be a siker kulcsát a digitális térben.

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés