A .hu domain regisztráció menete. A legjobb árak (2024)

A .hu domain regisztrációja akkor előnyös, ha magyarországi weboldalt szeretnénk indítani. A .hu domain ára csak néhány ezer forint/év.
hu domain regisztráció

A .hu domain regisztráció menete. A legjobb árak (2024)

A weboldal készítés egyik alapvető lépése a domain név regisztrációja. Ebben a cikkben kicsit közelebbről megismerkedünk a .hu domain működésével, a domain regisztráció lépéseivel, és a .hu domain árak alakulásával. Tarts velünk! 🙂

1. A .hu tartománynév

A .hu domain név Magyarország internetes tartománynevét jelöli. Ez egy országkódos top-level domain (TLD – legfelső szintű tartomány), amely az Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) által delegált TLD-k csoportjába tartozik.

A .hu domainek regisztrációját és kezelését a Magyarországi Internet Szolgáltatók Tanácsa által megalkotott Domainregisztrációs Szabályzat szerint végzik. A regisztrációt és a domainek kezelését végző szervezeteket akkreditált regisztrátoroknak nevezik.

A .hu domainek regisztrálásához először találni kell egy szabad domain nevet, majd ki kell választani egy akkreditált .hu domain regisztrátort. A regisztrátoron keresztül lehet leadni a domain regisztrációs kérelmet és a szükséges adatokat.

Általában az alábbi adatokat kell megadni a regisztráció során:

  • A kérelmező neve és elérhetőségei;
  • Cég esetén a cégnév és adószám;
  • Az új domain név;
  • A domain foglalás érvényességének időtartama (általában évente kell megújítani).

A .hu domainek működése megegyezik más legfelső szintű tartományok működésével. A regisztrált .hu domainek használhatók weboldalak, e-mail címek, vagy más internetes szolgáltatások működtetéséhez. A domain tulajdonosa a regisztrációt követően szabadon hozzárendelheti a domainhez tartozó szerverek IP-címeit vagy egyéb beállításokat (pl. SPF, DKIM, DMARC), hogy a domain a kívánt szolgáltatásokat nyújtsa, és a Google, valamint az e-mail keretrendszerek megbízhatónak ítéljék meg.

Weboldal készítés

2. .hu domain név regisztráció menete

Röviden áttekintjük, hogy miként zajlik egy .hu domain név regisztrációja. Bővebb információkért olvasd el cikkünket: Domain regisztráció lépései.

2.1. .hu domain név ötletek

Domain név ötletekhez több forrásból is meríthetsz inspirációt. Íme néhány tipp!

Kulcsszavak és tevékenységek: gondolj az adott weboldal vagy vállalkozás témájára, tevékenységére, és jegyezd fel a kapcsolódó kulcsszavakat. Kombinálj és kísérletezz ezekkel a kulcsszavakkal, hogy új és egyedi domain neveket hozz létre.

Szinonimák és hasonló kifejezések: keresgélj szinonimákat vagy hasonló kifejezéseket a fő üzleti ágadhoz vagy tevékenységedhez kapcsolódóan. Ha weboldal készítéssel foglalkozol, akkor például ne olyan domaint válassz, amely cipősbolt vagy vadvirág kifejezéseket tartalmaz.

Domain név generátorok: használhatsz online domain név generátorokat, amelyek segítségével véletlenszerű vagy tematikus domain neveket generálhatsz. Néhány példa ilyen generátorokra: NameMesh, Lean Domain Search, vagy a Shopify domain név generátora.

Versenytársak és hasonló weboldalak: nézd meg a versenytársaid vagy más hasonló weboldalak domain neveit. Ez segíthet abban, hogy inspirációt meríts a hasonló témákhoz, vagy észrevegyél olyan mintákat, amelyek segíthetnek a saját domain neved megalkotásában.

Kreatív brainstorming: ülj le egy darab papírral vagy egy Word-dokumentummal, és kezdd el írni a témádhoz vagy tevékenységedhez kapcsolódó ötleteket. Ne korlátozd magad, írj le mindent, ami eszedbe jut, még ha kezdetben furcsának is tűnik. A brainstorming során gyakran előkerülnek az érdekes és egyedi ötletek, különösen ha kisebb csoportban zajlik az ötletbörze.

Fontos, hogy a domain neved releváns legyen a vállalkozásodhoz vagy weboldaladhoz kapcsolódóan, valamint könnyen megjegyezhető legyen az emberek számára, és egyszerűen be lehessen írni a böngészőbe. Ne feledd ellenőrizni a választott .hu domain nevek elérhetőségét a regisztrátornál, mielőtt véglegesítenéd a választást.

2.2. .hu domain név ellenőrzése

A .hu domainek elérhetőségének ellenőrzéséhez csak látogass el a domain.hu oldalára, ahol könnyedén megvizsgálhatod, hogy az általad választott .hu végződésű domain még elérhető-e vagy már valaki más korábban lefoglalta azt.

.hu domain ellenőrzés

Mint az látható, a kiszervezettmarketing.hu domain már foglalt, viszont meg tudjuk nézni, hogy kinek a nevére van lefoglalva a domain, és mikor jár le a regisztráció érvényessége. Ha a domain jelenlegi tulajdonosa nem hosszabbítja meg a domain regisztrációját, akkor később lecsaphatunk rá, vagy akár meg is vásárolhatjuk tőle.

Azonban elsődlegesen mindig a még szabadon elérhető .hu domainek közül válogassunk! 🙂

2.3. .hu domain vásárlás

Egy .hu domain vásárlása több lépésből áll, és az alábbi folyamatot kell általában követned:

1) .hu domain név kiválasztása: először is találnod kell egy számodra ideális, és egyben szabad .hu domain nevet, amit meg szeretnél vásárolni. A tartománynévnek megfelelően kell tükröznie az online tevékenységi körödet és a vállalkozásod jellegét.

2) Válaszd ki a számodra ideális akkreditált .hu domain regisztrátort: keresd meg az akkreditált .hu domain regisztrátor céget, akiket megbízol a domained vásárlásával és kezelésével. Nyugodtan böngészd végig az akkreditált regisztrátorok listáját.

3) Tervezd meg a vásárlást: a regisztrátorok weboldalain megtalálod a domain vásárlási folyamat részletes leírását és az .hu domain árakat. Ellenőrizd a regisztrátor által nyújtott információkat a vásárlási lehetőségekről, a díjakról és a szolgáltatásokról.

WordPress tárhely

4) Regisztráció és fizetés: kövesd a regisztrátor weboldalán a vásárlási folyamatot. Fel kell töltened az adatokat, amelyeket a regisztrációhoz és az adatbázisba történő bejegyzéshez szükségesek. Ez magában foglalhatja a domain nevet, az érvényességi időtartamot, a személyes és/vagy vállalati adatokat stb.

5) Domain beállítások: miután sikeresen regisztráltad a .hu domaint, a regisztrátor lehetőséget biztosít a domain beállításainak kezelésére. Itt beállíthatod az IP-címeket, a webszervereket vagy más technikai beállításokat a domainhez kapcsolódóan, amit a tárhely szolgáltatód kezelőfelületén (például cPanel) tudsz megtenni.

3. .hu domain regisztrátorok és árak

Tekintsd meg cikkünket, amelyben a legjobb domain regisztrátorokat mutatjuk be, valamint szó esik azokról a szempontokról, amelyek alapján kiválaszthatjuk a legideálisabb .hu domain regisztrátort. Ezek röviden a következők:

  • A domain regisztráció ára és időtartama: legalább 1 évre kell megvásárolni a .hu domain neveket, de sok regisztrátor 2 évig bocsátja szolgálatunkra azokat. A maximum foglalási idő egy alkalommal 10 év lehet. Emellett létezik az automatikus megújítás lehetősége is, ezzel is csökkentve annak a veszélyét, hogy elfelejtjük időben meghosszabbítani a domain érvényességét.
  • A domain név átregisztrálása: egyes regisztrátorok lehetővé teszik az azonnali és díjmentes domain és tárhely szolgáltató váltást, leghamarabb 60 nappal a domain regisztrációt követően. Más cégek azonban extra díjakat számolnak fel ezért a szolgáltatásért.
  • A .hu domain lejáratával kapcsolatos előírások: vannak olyan domain regisztrátorok, amelyek néhány héttel a domain nevünk lejárata előtt e-mailben értesítenek minket az újraregisztrálás folyamatáról. Mások adnak néhány nap vagy hét haladékot a meghosszabbításra, ezért a szerződést mindig részletesen olvassuk át!
  • Hozzáadott lehetőségek: olyan extra szolgáltatások járhatnak a .hu domain regisztráció mellé, mint a domain tulajdonos adatainak titkosítása, az ingyenes SSL tanúsítvány, a folyamatos ügyfélszolgálat, vagy különböző e-mail marketing beállítások.

3.1. DotRoll .hu domain regisztrátor

A DotRoll egy rendkívül népszerű domain regisztrátor Magyarországon, ahol egyszerre tudunk tárhelyet és domain is vásárolni. A .hu domainek regisztrációja évi 1800 Ft-ba kerül a cikk írásának pillanatában, és az egész folyamatot elvégezhetjük elektronikusan, aláírt dokumentumok nélkül is! Emellett több száz más domain végződés közül is válogathatunk, ha valamilyen más típusú tartománynevet regisztrálnánk.

DotRoll .hu domain regisztrátor

A domain átregisztráció és hosszabbítás azonban külön díjazzásal jár, ami 2340 Ft/év jelen pillanatban. Az aktuális .hu domain regisztráció árakról tájékozódj a DotRoll hivatalos oldalán!

3.2. Rackhost .hu domain regisztrátor

A Rackhost szintén egyszerre biztosít lehetőséget tárhely vásárlásra és domain regisztrációra. Egy .hu domain regisztrációja minimum 1 évre kérhető, és ez nettó 750 Ft-ba kerül.

hu domain regisztráció

Az elektronikus ügyintézésnek köszönhetően néhány perc alatt elintézhető a teljes domain vásárlási folyamat. Egy .hu végződésű domain regisztrációja átlagosan 3 munkanapba telik. Emellett lehetőség van a domain átregisztrációra, domain hosszabbításra, a tulajdonos váltására és a lejárt domainek aktiválására. Az aktuális árlistát tekintsd meg a Rackhost weboldalán!

3.3. Tárhely.eu .hu domain regisztrátor

A Tárhely.eu számos tárhelytípust és domain regisztrációs lehetőséget kínál az érdeklődőknek. Egy .hu végződésű domain regisztrációja 1900 Ft+ÁFA/év, de számos variáns közül válogathatunk, ha más TLD-t szeretnénk vásárolni.

.hu domain regisztráció Tárhely.eu

A regisztrált domainhez egyből vásárolhatunk tárhelyet is. A .hu domain regisztráció 1 évre szól, és átlagosan 1-3 munkanapon belül elérhetővé válik. A vásárolt tárhelyek mellé ingyen kapunk 1 évre .hu domain regisztrációt, így ez egy nagyszerű ajánlat!

4. Mikor ajánlott a .hu domain használata?

A .hu domain kifejezetten ajánlott minden olyan személynek vagy vállalkozásnak, akinek/amelynek üzleti tevékenysége kapcsolódik Magyarországhoz.

1) Magyar vállalkozások: ha Magyarországon alapított vállalkozásod van, akkor a .hu domain ideális választás lesz. Ez segít a helyi látogatók számára azonosítani, hogy magyar vállalkozásról van szó, ami bizalmat építhet a célközönségedben.

2) Magyar weboldalak: ha olyan weboldalt üzemeltetsz, amelynek tartalma, információi vagy szolgáltatásai Magyarországra fókuszálnak, akkor a .hu domain a legmegfelelőbb választás. Ez könnyebbé teszi a látogatók számára, hogy felismerjék, hogy a weboldal magyar vonatkozással rendelkezik.

3) Magyar tartalmak: ha blogot vagy weboldalt üzemeltetsz, amely magyar nyelvű tartalmakra összpontosít, akkor a .hu domain segíthet elérni a magyar olvasókat és jobban népszerűsíteni a tartalmadat a célközönséged körében.

4) Magyar szervezetek és intézmények: magyarországi szervezetek, oktatási intézmények, kulturális szervezetek stb. számára a .hu domain a helyi identitást erősíti és segíti a kommunikációt a magyar közönséggel.

A .hu domain használata elősegítheti a helyi szintű megbízhatóságot, könnyebbé teszi a célközönség azonosítását és a helyi keresési eredményekben való jobb rangsorolást. Fontos azonban megjegyezni, hogy a .hu domaineket csak Magyarországon bejegyzett vállalkozások vagy magánszemélyek regisztrálhatják.

5. Összefoglaló

A .hu domain név egy legfelső szintű tartománytípus, aminek használata a magyarországi weboldalak, vállalkozások és szervezetek számára kifejezetten ajánlott.

Elsőként egy ötletbörze keretében ki kell találnunk, hogy milyen domain nevet szeretnénk lefoglalni, majd ellenőrizzük le, hogy foglalt-e már a tartománynév. Ha minden rendben, akkor megtörténhet a domain vásárlás, amihez ajánlottunk is 3 nagyszerű .hu domain regisztrátort.

Ha segítségre volna szükséged a domain név regisztrációt illetően, vedd fel velünk a kapcsolatot!

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: szerk@kiszervezettmarketing.hu

6. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Mi az a .hu domain?

Egy országkódos TLD, azaz legfelső szintű tartománynév.

❓ Hol tudok .hu domaint regisztrálni?

A Tárhely.eu, a DotRoll és a Rackhost domain regisztrátorokat ajánljuk.

❓ Mennyibe kerül egy .hu domain ára?

Évi 1000-2000 Ft között mozognak a .hu domain árak.

Oszd meg! Küldd el! Nyomtasd ki!

Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Picture of Dávid Ádám

Dávid Ádám

Dávid Ádám vagyok, a Kiszervezett Marketing Kft. alapítója, az online marketing megszállottja.

150+ szöveges ötcsillagos ügyfélvéleményünkkel előrevetítjük, hogy milyen egy igazán profin megtervezett, ügyfélközpontú marketing ügynökséggel dolgozni.

A Kiszervezett Marketing 13x-os Marketing Diamond Awards-díjas ügynökség. Ezt a díjat a Magyar Marketing Szövetség ítélte oda számunkra, ami bizonyítja, hogy szakmailag kimagasló szolgáltatásokat nyújtunk az online marketing területén.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban a Kiszervezett Marketing Kft. lett Az Év Marketing Nagykövete!

A Kiszervezett Marketing az a marketing ügynökség, amely nem olyan, mint a suszter és a cipője.

Ezt alátámasztja a 350+ szakmai blogcikkünk is, amelynek köszönhetően több mint 160.000 látogatónk van éves szinten a saját weboldalukon a Google Keresőből, fizetett hirdetések nélkül. Mindezt alig 1,5 év alatt értük el.

A megtervezett médiamegjelenésekkel folyamatosan ott vagyunk nagy hírportálok hasábjain a területünk szakértőjeként. Párat kiemelve: penzcentrum.hu, hirado.hu, hrportal.hu, origo.hu, blikk.hu.

Azért lehetünk Google Partnerek, mert rendelkezünk a Google által elismert szakértővel. Az ügyfeleink hirdetési kampányai kivétel nélkül minden esetben elérik a minimum 70%-os optimalizáltságot.

Tartottam már szakmai előadást több egyetemen online marketing témában, többek között: BME, BGE, ELTE, MATE, Óbudai Egyetem. Emellett a Magyar Marketing Fesztivál rendszeres előadójaként mutatom be a siker kulcsát a digitális térben.

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés