Mi az a dofollow link? Miért fontos a weboldal SEO-ban?

A dofollow link egy olyan backlink, amit a Google is figyelembe vesz a weboldalad relevanciájának megállapítása során (ellentéte a nofollow).
Dofollow link

Mi az a dofollow link? Miért fontos a weboldal SEO-ban?

Gyakran találkozunk olyan kifejezésekkel, mint a dofollow és nofollow linkek, főleg ha keresőoptimalizálásról van szó. Nem mindegy ugyanis, hogy ha egy másik weboldal hivatkozik ránk, akkor azt a backlinket a Google figyelembe fogja-e venni vagy sem, hiszen a honlapunk Domain Authority mutatója és relevanciája függ tőle. Az alábbiakban összefoglalunk minden információt, amit a dofollow linkekről tudni érdemes.

Ha valaha is hallottál már a keresőoptimalizálásról (SEO jelentése), akkor valószínűleg hallottál a dofollow linkekről is. De vajon mit jelent ez a fogalom, és miért fontos a weboldalad szempontjából?

A dofollow link egyszerűen egy olyan hivatkozás egy másik weboldalra, amely engedélyezi a keresőmotorok számára, hogy kövessék azt az oldalt. Ez azt jelenti, hogy ha más weboldalak hivatkoznak a te oldaladra dofollow linkekkel, akkor azok segítenek abban, hogy a keresőmotorok megtalálják és rangsorolják a te oldaladat is, tehát linkerőt kapsz attól az oldaltól, amelyik hivatkozik rád backlink formájában.

Egy dofollow link tehát értékes lehet keresőoptimalizálás szempontjából, mivel segít a weboldaladnak növelni az autoritását (Domain Authority, azaz DA) és a rangsorolását. Azonban fontos megjegyezni, hogy nem minden link dofollow – sok weboldal használ nofollow linkeket is, amelyek megakadályozzák a keresőmotorokat abban, hogy lekövessék az adott hivatkozást. Ennek oka az, hogy a nofollow link segít megakadályozni a spammelést és a rossz minőségű hivatkozásokat.

Ha szeretnéd növelni a weboldalad domain autoritását és rangsorolását a Google-ben, akkor érdemes olyan weboldalakra építeni dofollow linkeket, amelyeknek magas az DA mutatója és jó minőségű tartalmuk van. Ez azt jelenti, hogy a linknek valóban relevánsnak kell lennie az oldalad tartalmához kapcsolódóan, és a honlapnak magas minőségi szabványoknak kell megfelelnie.

Összefoglalva, a dofollow linkek fontos szerepet játszanak a keresőoptimalizálásban, mivel segítenek a weboldaladnak növelni a relevanciáját. Ha szeretnéd használni ezeket a linkeket, akkor fontos, hogy csak olyan weboldalakra építsd őket, amelyeknek magas a DA értéke és minőségi tartalommal rendelkeznek. További információkért olvasd el linképítési útmutatónkat!

Weboldal készítés

2. Dofollow vs. nofollow linkek

Amikor weboldalakra linkelünk, két alapvető linktípus áll rendelkezésünkre: a dofollow és a nofollowlink. A dofollow linkek engedélyezik a keresőmotorok számára, hogy kövessék az adott hivatkozást, míg a nofollow linkek nem engedélyezik ezt. De vajon miért fontos a különbség SEO szempontjából?

A dofollow linkek fontos szerepet játszanak a weboldalak rangsorolásában, mivel ezek segítik a keresőmotorokat abban, hogy meghatározzák az oldal relevanciáját a keresett kulcsszavakra. Ha sok minőségi weboldal linkel a te oldaladra dofollow linkekkel, akkor ez javíthatja az oldalad rangsorolását a keresőtalálatokban. Azonban, ha sok rossz minőségű vagy irreleváns weboldal hivatkozik a te oldaladra dofollow linkekkel, akkor ez ronthatja az oldalad rangsorolását.

A nofollow linkek azt jelzik a keresőmotoroknak, hogy ne kövessék az adott hivatkozást, így nem lesznek semmilyen hatással az oldalad rangsorolására a keresési találatokban. Ez megakadályozza a spam-jellegű és a rossz minőségű hivatkozásokat, amelyek ronthatják a weboldalad rangsorolását.

A dofollow és nofollow linkek közötti különbség tehát a keresőoptimalizálásban nagyon fontos, mivel segít megvédeni az oldaladat a rossz minőségű hivatkozásoktól, valamint javíthatja az oldalad rangsorolását a Google-ben. Ha szeretnél minőségi hivatkozásokat építeni az oldaladra, akkor fontos, hogy csak olyan weboldalakra építsd a dofollow linkeket, amelyeknek magas a DA értéke és jó minőségű tartalmakat publikálnak.

3. Hogyan lehet megtalálni a dofollow linkeket egy weboldalon?

A dofollow linkek megtalálása egy webhelyen egyszerű feladat, és számos módszer létezik erre. Az egyik leggyakoribb módszer az, hogy a böngészőnk beépített fejlesztői eszközeit használjuk.

  1. Lépés: Nyisd meg a weboldalt, amelyen meg szeretnéd találni a dofollow linkeket.
  2. Lépés: Jobb klikkelj a weboldalon és válaszd a „Vizsgálat” opciót. Ez megnyitja a böngésző fejlesztői eszközeit.
  3. Lépés: Megjelenik az oldal HTML kódja a fejlesztői eszközök paneljében. Itt megtalálod az összes hivatkozást, amelyek az oldalon találhatóak.
  4. Lépés: Keresd meg azokat a linkeket, amelyek „rel=nofollow” attribútummal rendelkeznek. A „rel” attribútum meghatározza a hivatkozás típusát, és lehetővé teszi a keresőmotorok számára, hogy kövessék vagy ne kövessék az adott hivatkozást. Ha egy linknek nincs „rel” attribútuma, vagy „rel=dofollow” a típusa, akkor az automatikusan dofollow linknek minősül.

Ha az oldalon sok hivatkozás van, akkor a keresés sok időt igényelhet. Ebben az esetben használhatsz olyan online eszközöket, amelyek automatikusan megtalálják a dofollow linkeket egy weboldalon. Ilyen például az Ahrefs Backlink Checker szolgáltatása, ami teljesen ingyenes.

Dofollow link checker

A dofollow linkek készítése a weboldal tulajdonosának felelőssége. Ha azonban szeretnél egy másik weboldalnak dofollow linket adni, akkor az alábbi lépéseket kell követned:

1) Helyezd el a hivatkozást a weboldaladon, amelyet szeretnél dofollow linkké alakítani. A hivatkozás lehet szöveges vagy képi, de fontos, hogy pontosan megjelenjen az URL cím.

2) A hivatkozás dofollow linkké alakításához adj hozzá „rel” attribútumot a HTML-kódhoz. A „rel” attribútum értéke „dofollow” legyen. Ha például a hivatkozás a következőképpen néz ki:

php
<a href="https://www.kiszervezettmarketing.hu">Példa oldal</a>

akkor a kód a következőképpen módosul:

php
<a href="https://www.kiszervezettmarketing.hu" rel="dofollow">Példa oldal</a>

3) Mentsd el a módosított HTML-kódot a weboldalon. Ha a hivatkozás hozzáadása után a dofollow link még nem jelenik meg a keresőmotorokban, akkor várnod kell, amíg azok frissítik az indexüket.

A dofollow linkek készítése azonban nem mindig ajánlott, mivel ha túl sok dofollow linket használsz egy oldalon, akkor az azt jelentheti, hogy spam tartalomról van szó vagy manipulatív linképítési technikákat alkalmazol. Ez a keresőmotorok számára gyanús lehet, és büntetésekkel járhat. Ezért fontos, hogy csak akkor használjunk dofollow linkeket, ha azok valóban relevánsak és hasznosak az oldalunk számára, és nem szándékosan manipulatívak vagy spam jellegűek.

5. Mennyi időbe telik a Google-nek a dofollow linkek felismerése?

A Google általában viszonylag gyorsan észleli a dofollow linkeket, általában néhány nap vagy akár óra múlva is megjelenhetnek a keresőmotorokban. Azonban a konkrét időtartam nagyban függ a keresőmotorok frissítési folyamatától és a weboldal látogatottságától is.

A Google rendszeresen frissíti az indexét, így az új linkek néhány nap alatt megjelennek a keresőtalálatok között. Azonban ha az adott weboldal ritkán kerül látogatásra, vagy a frissítési folyamat során technikai problémák merülnek fel, akkor az új linkek észlelése és indexelése hosszabb időt vehet igénybe.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a dofollow linkek mennyisége nem feltétlenül azonos a minőséggel. Jobb, ha a linkek relevánsak és hasznosak az oldal szempontjából, és nem csak manipulatív linképítési technikák alkalmazására szolgálnak. Az ilyen linkek nemcsak az oldal hitelességét csökkenthetik, de akár büntetésekhez is vezethetnek a Google keresőjében.

6. Milyen weboldalakról szerezzek dofollow linket?

Dofollow linkeket a lehető legjobb minőségű és releváns weboldalakról kell szerezni. Igyekezzünk olyan webhelyekről dofollow linket kapni, amelyek témája vagy tartalma kapcsolódik az oldalunkhoz, és amelyek hiteles és megbízható forrásnak számítanak a keresőmotorok számára.

Ideális esetben a dofollow linkeket olyan weboldalakról kell szerezni, amelyek magas domain autoritás értékkel bírnak a keresőmotorokban, és az adott szakterületen belül megbízhatóak és népszerűek. Az olyan weboldalak, mint a nagy hírportálok, iparág-specifikus szaklapok, oktatási intézmények és kormányzati szervek oldalai, nagyobb valószínűséggel rendelkeznek ilyen minőségi dofollow linkekkel.

Ugyanakkor fontos, hogy kerüljük az olyan linképítési technikákat, amelyek célja az oldalak megtévesztése azzal, hogy hamis vagy irreleváns dofollow linkeket használnak. Ezek a módszerek nemcsak az oldal hitelességét csökkenthetik, hanem a Google kereső büntetéséhez is vezethetnek.

7. Összefoglaló

A dofollow link jelentése egy olyan hivatkozás, amit a keresőmotorok (pl. Google) is figyelembe vesznek az adott domain vagy URL cím relevanciájának és értékének meghatározása során.

Egy link akkor dofollow jellegű, ha nincs „rel=nofollow” attribútuma. A nofollow linkeket ugyanis a keresőmotorok figyelmen kívül hagyják, nem számítják bele egy oldal linkerejébe őket.

Fontos, hogy a linképítés során csak szakmailag hiteles, magas DA értékkel rendelkező oldalakról szerezzünk backlinket, amelyek témájukban is kapcsolódnak a saját honlapunkhoz.

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: szerk@kiszervezettmarketing.hu

8. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Mi az a dofollow link?

A dofollow link egy olyan backlink, amit a Google és más keresőmotorok is figyelembe vesznek egy oldal Domain Authority mutatójának kiszámításánál.

❓ Miben más a nofollow link?

A nofollow link ezzel szemben nem számít bele egy oldal relevanciájába és minősítésébe, a Google egyszerűen figyelmen kívül hagyja a „rel=nofollow” attribútummal rendelkező linkeket.

❓ Milyen oldalakról szerezzek dofollow linkeket?

Magas DA értékű, releváns, megbízható, szakmailag hiteles webhelyekről.

Oszd meg! Küldd el! Nyomtasd ki!

Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Picture of Dávid Ádám

Dávid Ádám

Dávid Ádám vagyok, a Kiszervezett Marketing Kft. alapítója, az online marketing megszállottja.

150+ szöveges ötcsillagos ügyfélvéleményünkkel előrevetítjük, hogy milyen egy igazán profin megtervezett, ügyfélközpontú marketing ügynökséggel dolgozni.

A Kiszervezett Marketing 13x-os Marketing Diamond Awards-díjas ügynökség. Ezt a díjat a Magyar Marketing Szövetség ítélte oda számunkra, ami bizonyítja, hogy szakmailag kimagasló szolgáltatásokat nyújtunk az online marketing területén.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban a Kiszervezett Marketing Kft. lett Az Év Marketing Nagykövete!

A Kiszervezett Marketing az a marketing ügynökség, amely nem olyan, mint a suszter és a cipője.

Ezt alátámasztja a 350+ szakmai blogcikkünk is, amelynek köszönhetően több mint 160.000 látogatónk van éves szinten a saját weboldalukon a Google Keresőből, fizetett hirdetések nélkül. Mindezt alig 1,5 év alatt értük el.

A megtervezett médiamegjelenésekkel folyamatosan ott vagyunk nagy hírportálok hasábjain a területünk szakértőjeként. Párat kiemelve: penzcentrum.hu, hirado.hu, hrportal.hu, origo.hu, blikk.hu.

Azért lehetünk Google Partnerek, mert rendelkezünk a Google által elismert szakértővel. Az ügyfeleink hirdetési kampányai kivétel nélkül minden esetben elérik a minimum 70%-os optimalizáltságot.

Tartottam már szakmai előadást több egyetemen online marketing témában, többek között: BME, BGE, ELTE, MATE, Óbudai Egyetem. Emellett a Magyar Marketing Fesztivál rendszeres előadójaként mutatom be a siker kulcsát a digitális térben.

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés