A Pareto-elv 80/20 szabálya: A siker titka

A Pareto-elv - más néven 80/20 szabály - azt mondja ki, hogy az eredmények 80%-áért a tényezők 20%-a felel, így azokra kell fókuszálni.
Pareto elv lényege

A Pareto-elv 80/20 szabálya: A siker titka

Érezted már úgy, hogy a befektetett időd és energiád nem arányos az elért eredményekkel? Szeretnéd tudni, hogyan érhetsz el többet kevesebbel? Ha igen, akkor a Pareto-elv a segítségedre lehet. Más néven szokták 80/20 szabálynak is nevezni, és könnyedén használható bármilyen területen a hatékonyság növelése érdekében, legyen szó akár házimunkáról, cégvezetésről, online marketingről, stb.

1. A Pareto-elv jelentése

A Pareto-elv, más néven 80/20 szabály azt állítja, hogy az események 80%-át a tényezők 20%-a okozza. Más szóval, az okok kis része felel a következmények túlnyomó többségéért. Ez az elv az egyenlőtlen ok-okozat összefüggésekre világít rá, és számos területen alkalmazható, többek között:

 • Gazdaság: Egy cég profitjának 80%-át gyakran a vásárlók 20%-a adja.
 • Termelés: Egy gyár termésének 80%-a a gépek 20%-ából származhat.
 • Időgazdálkodás: Feladataink 80%-át csak az időnk 20%-ában végezzük el.
 • Online marketing: A bevételek 80%-a az online hirdetések 20%-ából származik.
 • Minőségügy: Egy termék hibáinak 80%-át a hibalehetőségek 20%-a okozza.
 • Társadalom: A lakosság 80%-a egy ország településeinek 20%-án él.

Az elvet az olasz közgazdász, Vilfredo Pareto nevezte el, aki az olasz földbirtokok eloszlását vizsgálva fedezte fel ezt a mintát. Pareto szerint ugyanis a lakosság 80%-a rendelkezik az összvagyon 20%-ával.

Fontos kiemelni, hogy a 80/20 arány nem szigorú szabály, hanem inkább általános iránymutatás. A pontos arányok eltérhetnek az adott helyzettől függően. Az elv fő értéke abban rejlik, hogy rávilágít azokra a kis számú, de jelentős hatással bíró tényezőkre, amelyekre érdemes a legtöbb figyelmet és erőforrást fordítani a maximális eredmény elérése érdekében.

Pareto elv

2. Hogyan működik a Pareto-elv időgazdálkodás?

A Pareto-elv az időgazdálkodásban is hatékony eszköz lehet. Alapvetően segít azonosítani azokat a feladatokat, amelyek a legnagyobb eredményeket hozzák.

A Pareto-elv működése az időgazdálkodásban:

1. Azonosítsd a feladataidat: Első lépésként írj össze minden feladatot, amit el kell végezned. Ez lehet bármi a munkahelyi teendőktől a háztartási munkákig. Ezután csoportosítsd a feladatokat fontosság és határidők alapján.

2. Becsüld meg a befektetett időt: Gondold át, hogy mennyi időt töltesz el az egyes feladatokkal. Jegyezd fel a becsült időt az egyes feladatok mellé.

3. Azonosítsd a leghatékonyabb 20%-ot: Vizsgáld meg a feladatok listáját és a befektetett időt. Keresd meg azokat a feladatokat, amelyek a legnagyobb eredményeket hozzák (pl. bevételt termelnek, előléptetést eredményeznek, fontos célokat szolgálnak). Ezek a feladatok valószínűleg a listád 20%-át teszik ki, de a bevételeid (vagy más kívánt eredmények) 80%-át fogják eredményezni.

4. Koncentrálj a leghatékonyabb 20%-ra: A rendelkezésre álló idődet úgy oszd be, hogy a lehető legnagyobb részét fordítsd ezekre a kiemelt feladatokra. Ha szükséges, delegáld a kevésbé fontos feladatokat másoknak, vagy mondj le róluk.

5. Kövesd nyomon a fejlődésedet: Rendszeresen ellenőrizd a feladatlistádat és a befektetett idő mennyiségét. Figyeld meg, hogy a kiemelt feladatokra való fókuszálás hogyan befolyásolja az eredményeidet.

A Pareto-elv alkalmazásával hatékonyabban tudod beosztani az idődet, és többet érhetsz el kevesebb munkával.

Fontos megjegyezni, hogy a Pareto-elv nem egy varázsige. A sikerhez továbbra is szükséges a kemény munka és a fegyelem. Azonban a Pareto-elv segíthet abban, hogy a leghatékonyabb módon használd ki az idődet és a legnagyobb eredményeket érd el.

Facebook hirdetéskezelés

3. A Pareto-elv alkalmazása a marketingben

A marketingben a Pareto-elv rendkívül hasznos eszköz a hatékonyság növelésére és az erőforrások optimalizálására. A 80/20-szabály alkalmazásával értékes betekintést nyerhetsz a célközönségedről, a marketingtevékenységeidről és a termékeidről, így maximalizálhatod a marketingkampányokból származó nyereséget.

Hogyan alkalmazható a Pareto-elv a marketing területén?

1. Ügyfélprofilok elemzése: Azonosítsd azokat az ügyfélprofilokat, akik a bevétel 80%-át, vagy a legnagyobb értéket hozzák a vállalkozásodnak. Elemezd a demográfiai adatokat, vásárlási szokásokat és az interakciós jellemzőket, hogy megértsd, mi teszi őket értékes ügyfelekké. Fókuszáld a marketingtevékenységeket azokra a tulajdonságokra, amelyek ezen értékes ügyfelek körében elterjedtek.

2. Tartalommarketing optimalizálása: Vizsgáld meg, hogy a tartalmaid melyik 20%-a generálja a megosztások, kattintások és konverziók 80%-át. Elemezd a tartalomtípusokat, témákat és formátumokat, hogy megértsd, mi rezonál leginkább a célközönségeddel.

3. Hirdetési csatornák optimalizálása: Határozd meg, hogy mely hirdetési csatornák (pl. Google AdsFacebook hirdetések) hozzák a konverziók 80%-át (vagy egyéb döntő többségét). Elemezd a célzási lehetőségeket, költségkereteket és kreatívokat, hogy megértsd, miért működnek jól ezek a csatornák. Növeld a költségkeretet a jól teljesítő csatornákon, és tesztelj új lehetőségeket a kevésbé hatékony csatornáknál.

4. Weboldal optimalizálása: Figyeld meg, hogy a weboldalad melyik 20%-át látogatják a felhasználók a legtöbbször, és ezekből melyik generálja a konverziók 80%-át. Elemezd a tartalmat, a felhasználói élményt és a CTA-kat ezeken az oldalakon, hogy megértsd, miért működnek jól. Fejleszd tovább ezeket az oldalakat, és javítsd a kevésbé látogatott oldalak tartalmát és használhatóságát.

A Pareto-elv nem szigorú törvény, hanem inkább iránymutatás. Az arányok eltérhetnek az adott kampánytól és céltól függően.

Az adatok elemzése elengedhetetlen a Pareto-elv hatékony alkalmazásához. Használd ki a rendelkezésre álló webanalitikai eszközöket a pontos információkhoz jutáshoz.

A Pareto-elv bevetésével megtalálhatod a legjelentősebb tényezőket a marketing-tevékenységeidben, ezzel hatékonyabbá téve a munkádat és maximalizálva a marketing ROI-t.

4. Pareto-elv példa

A Pareto-elv számos területen alkalmazható, így például a mindennapi életben, a munkában, a vállalkozásvezetésben is.

A Pareto-elv használata a szabadidő tervezésében:

 • Lehet, hogy a szabadidőd 80%-át a kedvenc tevékenységeid 20%-ára fordítod (pl. könyvolvasás, kirándulás, baráti találkozók).
 • Az otthoni teendők közül talán a mosogatás és a takarítás veszi el az időd 80%-át, bár ezek nem feltétlenül a legérdekesebb vagy leghasznosabb feladatok.

A munkahelyi tevékenységek szervezésében is használhatjuk a Pareto-elv szabályait:

 • A munkaidőd 80%-ában ugyanazokat a feladatokat csinálod, tehát a feladatok 20%-a ismétlődik folyamatosan (pl. jelentéskészítés, ügyféltalálkozók, kulcsfontosságú projektek).
 • Lehet, hogy a beérkezett e-mailek 80%-a kevésbé fontos információkat tartalmaz, míg kb. 20% tényleg lényeges üzeneteket hordoz.

A Pareto-elv használata a vállalkozásvezetés területén:

 • Lehet, hogy a vállalkozásod bevételének 80%-át az ügyfelek 20%-a termeli.
 • A termékeid 80%-a talán csak a profit 20%-át adja, míg a többi termék jóval magasabb nyereségarányt produkál.

A Pareto-elv és a marketing kapcsolata:

 • A hirdetési költségvetésed 80%-át talán csak a kampányok 20%-ára fordítod, amelyek viszont a konverziók 80%-át eredményezik.
 • A weboldalad látogatottságának 80%-át csak a bejegyzések 20%-a adja, de ezek generálják a legtöbb leadet és vásárlást.

Összefoglalásként elmondhatjuk, hogy a Pareto-elv lényege az, hogy azonosítsd és fókuszáld erőfeszítéseidet a kis számú, de jelentős hatású tényezőkre, ezzel maximalizálva a hatékonyságodat és az elért eredményeket.

5. Összefoglalás

A Pareto-elv, más néven a 80/20 szabály egy empirikus megfigyelés, amely kimondja, hogy a bemenetek egy kis hányada (20%) felelős a kimenetek nagy hányadáért (80%). Ez az elv számos területen alkalmazható, a gazdaságtól az időgazdálkodásig.

A Pareto-elv eredete Vilfredo Pareto olasz közgazdász munkájához vezethető vissza, aki a 19. század végén megfigyelte, hogy Olaszország földjének 80%-át a lakosság 20%-a birtokolja. Ezt követően más kutatók is felfedezték ugyanezt a mintát más területeken.

A Pareto-elv alkalmazható a hatékonyság növelésére. Ha azonosítani tudjuk a bemenetek azon 20%-át, amelyek a kimenetek 80%-át eredményezik, akkor ezekre a bemenetekre összpontosíthatjuk erőfeszítéseinket. Ez a stratégia segíthet a pazarlás csökkentésében és a termelékenység növelésében.

A Pareto-elv hasznos eszköz lehet az időgazdálkodásban is. Ha azonosítani tudjuk a feladataink azon 20%-át, amelyek a legfontosabb eredményeket hozzák, akkor ezekre a feladatokra összpontosíthatjuk időnket. Ez a stratégia segíthet a stressz csökkentésében és a célok elérésében.

Fontos megjegyezni, hogy a Pareto-elv nem pontos szabály, hanem egy általános tendencia. A bemenetek és kimenetek aránya az adott helyzettől függően változhat. Azonban a Pareto-elv hasznos keretrendszert biztosít a gondolkodáshoz és a döntéshozatalhoz.

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: szerk@kiszervezettmarketing.hu

6. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Mi a Pareto-elv jelentése?

A Pareto-elv egy empirikus megfigyelés, amelynek lényege, hogy az erőfeszítések 20%-a adja az eredmények 80%-át.

❓ Hol használható a Pareto-elv?

Az otthoni munkavégzésben, a vállalkozásvezetésben, az online marketing területén, a tanulásban, lényegében bárhol.

❓ Kitől származik a Pareto-elv?

A Pareto-elv nevét Vilfredo Pareto olasz származású közgazdászról kapta. Pareto a 19. és 20. század fordulóján élt (1848-1923), és híres volt gazdasági és szociológiai munkásságáról. A Pareto-elv alapelve az, hogy sok esetben a jelenségek 80%-a az eredmények 20%-ára vezethető vissza, és széles körben alkalmazzák a közgazdaságtantól kezdve a menedzsmentig és a szociológiáig.

Oszd meg! Küldd el! Nyomtasd ki!

Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Dávid Ádám

Dávid Ádám

Dávid Ádám vagyok, a Kiszervezett Marketing Kft. alapítója, az online marketing megszállottja.

150+ szöveges ötcsillagos ügyfélvéleményünkkel előrevetítjük, hogy milyen egy igazán profin megtervezett, ügyfélközpontú marketing ügynökséggel dolgozni.

A Kiszervezett Marketing 13x-os Marketing Diamond Awards-díjas ügynökség. Ezt a díjat a Magyar Marketing Szövetség ítélte oda számunkra, ami bizonyítja, hogy szakmailag kimagasló szolgáltatásokat nyújtunk az online marketing területén.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban a Kiszervezett Marketing Kft. lett Az Év Marketing Nagykövete!

A Kiszervezett Marketing az a marketing ügynökség, amely nem olyan, mint a suszter és a cipője.

Ezt alátámasztja a 350+ szakmai blogcikkünk is, amelynek köszönhetően több mint 160.000 látogatónk van éves szinten a saját weboldalukon a Google Keresőből, fizetett hirdetések nélkül. Mindezt alig 1,5 év alatt értük el.

A megtervezett médiamegjelenésekkel folyamatosan ott vagyunk nagy hírportálok hasábjain a területünk szakértőjeként. Párat kiemelve: penzcentrum.hu, hirado.hu, hrportal.hu, origo.hu, blikk.hu.

Azért lehetünk Google Partnerek, mert rendelkezünk a Google által elismert szakértővel. Az ügyfeleink hirdetési kampányai kivétel nélkül minden esetben elérik a minimum 70%-os optimalizáltságot.

Tartottam már szakmai előadást több egyetemen online marketing témában, többek között: BME, BGE, ELTE, MATE, Óbudai Egyetem. Emellett a Magyar Marketing Fesztivál rendszeres előadójaként mutatom be a siker kulcsát a digitális térben.

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.